WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Web uygulamalarında yeni bir yaklaşım AJAX
Advertisements

Bilgisayar Ağları ve İnternet
HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.
HTML
İnternet Tarayıcı Programlar
İNTERNET.
Özel Site.NET İnternet Nedir? Soner Sevindik.
IIS 6.0. Giriş  Geçtiğimiz yıllarda, Microsoft güvenlik açıkları nedeniyle IIS 4/5 üstünden bir çok saldırıya uğradı.  Bu sebepten Microsoft’un geliştirdiği.
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
BARTIN ÜNİVERSİTESİ TEAM VOLTRAN Y.B.S
İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
WEB Tasarımı & .NET Bolum 1
Web Sitesi Yapılış ve Yayınlanma Aşamaları
Web Host Manager (WHM) Nedir Ne İşe Yarar ?
Bilgisayar Dosya Uzantıları
Web Programlama Kursu Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir?
İNTERNET.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
AĞ PROTOKOLÜ.
İNTERNET TABANLI PROGRAMLAMA
Çerez(Cookie) Kullanımı Oturum Yönetimi
Web Sayfası Bilgilendirme Toplantısı
Temel HTML Eğitimi Erman Yükseltürk.
IT 504 İnternet ve Web Programlama Tanıtım Yrd. Doç. Yuriy Mishchenko.
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
TEMEL İNTERNET KAVRAMLARI
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
HTML :Hyper Text Markup Language explorer, firefox, opera herhangi bir derleyiciye ihtiyaç duymadan çalışabilir metin biçimlendirme resim ekleme ve biçimlendirme.
Internette iki çe ş it adresleme kullanılır. IP numarası herhangi bir bilgisayar internete ba ğ landı ğ ı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir.
 Bilgisayarlar arasında bilgi alışverişini, dosya iletimini sağlamaktadır.  Bu protokol kullanılarak, internet üzerinde bulunan herhangi bir bilgisayarda.
Bilgiye ulaşma ve biçimlendirme yöntemleri
İNTERNET VE İLETİŞİM.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
Chapter 5. Ağ Protokolleri
HTML (Hyper Text Markup Language) İnternet dökümanları oluşturmaya yarayan işaretleme dilidir.
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Ayşe AK İ DA Ğ I Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir? Bilgisayar Mühendisi? Bilgisayar Programcısı? Web Tasarımcısı? Web Programcısı? Neler öğreneceğiz? Kurs sonunda.
Web Tasarım Nedir? Web tasarımı, bir ürünü ya da hizmeti veya bir bireyin reklam ve tanıtımını yapmak üzere veyahutsa toplumu eğitici ve öğretici çalışmalarla.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Web Teknolojileri Hafta İçerik  Hosting (Barındırma)  Domain (Alan Adı)  Ücretli Hosting ve Domain Siteleri  Ücretsiz Hosting ve Domain Siteleri.
İÇERİK YÖNETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
HTML HTML Nedir? HTML Ne İşe Yarar?. HTML (HyperText Markup Language / Hareketli-Metin İşaretleme Dili) basitçe, tarayıcılarla görebileceğimiz, internet.
Web Tasarımı 2.Hafta. HTML Nedir  Hyper Text Markup Language (Hiper Metin İşaretleme Dili) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin.
Bilgi İşlem Organizasyonu Güz Dönemi Server Çeşitleri ve Aralarındaki Farklar – Burak Eray KAYIŞ.
DNS SERVER (DOMAİN NAME SYSTEM) HAZIRLAYAN:KÜBRA SİNEM ALBAY
İNTERNET ADRESLERİ.
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
Web Tarayıcıları Kullanıcıların internete girmek içi kullandıkları yazılımlardır. Çıkış tarihine göre bazı web tarayıcıları : 1- Internet Explorer –
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
SERVER ÇEŞİTLERİ VE ARASINDAKİ FARKLAR
DOMAIN SERVER DOMAIN NEDIR ?
İNTERNET ADRESLERİ.
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
WEB TASARIMI – HTML BİLGİSİ SAVAŞ TUNÇER
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Ağ Nedir IP Adresi DNS Sunucu
Temel Internet Kullanımı Y. Doç. Dr. M. Sıtkı İlkay Ekim 2006.
Bu sununun aynısını (Animasyonlar vb
Bu sununun aynısını (Animasyonlar vb
İstemci sunucu sistemleri ve ağlar
Sunum transkripti:

WEB TASARIMINDA TEMEL KAVRAMLAR

Web Tasarımında Temel Kavramlar HTML CSS Dinamik ve Statik Web Sitesi Web Tarayıcısı Sunucu ve İstemci Hosting Domain FTP

HTML Nedir ? Web sitelerini yaparken HTML (Hyper Text Markup Language) adı verilen bir dilde kodlarımızı yazarız. Bu dil, etiket ve parametre adı verilen unsurlardan oluşur ve temel olarak sayfada bulunan elemanların ne olduğunu belirlemeye yarar. Bu dili kullanarak oluşturduğumuz kodları uzantısı html olacak şekilde kaydederek web sayfalarımızı bu şekilde oluştururuz.

HTML Web sayfalarımızın nasıl görüneceği, yani tasarımla ilgili unsurlar HTML'nin kapsamına girmez. HTML ile sadece web sayfalarında bulunmasını istediğimiz elemanları oluştururuz. Bu elemanların sayfada nasıl görüntüleneceği CSS'nin alanına girer.

CSS Nedir ? CSS'in görevi HTML ile sayfaya eklenmiş olan elemanların nasıl görüntüleneceğini ayarlamaktır. Örneğin HTML ile sayfaya bir paragraf ekleriz, fakat bu paragrafın sayfada nasıl görüneceğini CSS ile ayarlarız. Ayrıca, paragraftaki yazılar ne renk olacak, paragrafın hizalanması nasıl olacak, hangi yazı tipi kullanılacak gibi ayarlamalar yapılabilir.

Dinamik ve Statik Web Sitesi Web sitelerini dinamik ve statik olarak ikiye ayırabiliriz. 1) Dinamik Web Sitesi 2) Statik Web Sitesi Bu ikisi arasında temel bir fark vardır.

Dinamik Web Sitesi Dinamik Web Sitesi : Kullanıcı ile etkileşime girer. Örneğin dinamik web sitesinde kullanıcı herhangi bir yazıya yorum yazabilir, bir ankete cevap verir veya bir içeriği puanlayabilir.

Statik Web Sitesi Statik web siteleri ise kullanıcı ile etkileşime girmez. Statik web sitelerinde ise ki günümüzde pek fazla statik site kalmadı, sadece sabit bir içerik vardır ve değişmez. Kullanıcı içeriğe müdahalede bulunamaz.

Web Tarayıcısı Web tarayıcısını kabaca web sayfalarını görüntülemeye yarayan program olarak tanımlayabiliriz. Günümüzde en çok kullanılan web tarayıcılar arasında Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Safari ve Internet Explorer bulunur.

Sunucu ve İstemci Öncelikle bu iki terimi kısaca tanımlayalım. Sunucu web sitelerini barındıran bilgisayar, istemci ise web sayfalarını görüntüleyen bilgisayardır. Bir web sitesi yaptığımız zaman bunu internet ortamına taşımak için sunuculara ihtiyaç duyarız. Bunlar monitörü falan olmayan, 24 saat açık tutulan (sitenin 24 saat görünmesi için) süper güçlü bilgisayarlardır.

Sunucu ve İstemci Aşağıda bir sunucu odasının resmini görmekteyiz. İşte bu güçlü makinalar bizim web sitelerimizi barındırırlar.

Hosting Hosting teriminin anlamı  ‘ Barındırmak ’ Hosting işlemini yapan, yani web sitelerimizi "barındıran" firmalar mevcuttur. Bu firmaların sunucuları vardır ve bu sunuculara erişip, kullanabilmek için ücret ödemek ve bazı şifreler almak gerekir.

Domain Hosting firmalarının sunduğu bir başka hizmet de domain satışıdır. Domain, yani alan adı, web sitelerimize koyduğumuz güzel isimlerdir. Örneğin; www.siyarozturk.com Hosting firmalarına belirli bir ücret ödeyerek bu alan adını belirli bir süre için kendi adımıza kayıt ettirebiliriz. Böylece bizden başka kimse o alan adını alamaz. Bu işleri DNS (Domain Name System) adı verilen bir hizmet sağlıyor. Eğer o olmasaydı web sitelerine girmek için site adresi yerine 89.134.33.243 gibi IP numaralarını kullanmamız gerekirdi.

File Transfer Protocol ( FTP ) Hosting firmalarının sahip olduğu sunuculardan bahsetmiştik. Parasını verip bu sunuculara erişebiliyorduk. İşte bu işlemi yapmak için FTP adında bir protokol kullanılmaktadır.

FTP Bu protokol ile sitemizi oluşturan dosyalara ulaşabilir, kaydedebilir, kendi bilgisayarımızdan oraya dosya yükleyebiliriz. Genellikle FTP için ‘Filezilla’ veya ‘CuteFTP’ gibi FTP programları kullanılır. Ya da HTML yazmak için kullandığımız editörün dahili FTP aracını kullanabiliriz.