MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANOVA.
Advertisements

Bölüm 6 Nicel Veri Toplama
HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIKTA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Öğretim Görevlisi: Hasan Avcıoğlu Doç. Dr. Gönül Akçamete
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik Testi
Eyvah Öğrenciler Küçüldü: Üniversite Öğrencilerinin Çok-Kullanıcılı Sanal Bir Bilgisayar Ortamında Bilgisayar Okuryazarlığı Eğitimi Alması Araş. Gör. Gonca.
TEST İSTATİSTİĞİNİN SEÇİLMESİ
Tıp Fakültesi 1 ve 4. Sınıflar Arasında Gözlük/Lens Kullanımı ve Öğrencilerin Lazer Göz Ameliyatına Bakış Açısı Hazırlayanlar*; Hatice Hancı, İsmail Tarduş,
Üniversite öğrencilerinin video oyunlarına olan alışkanlıkları
FSM Feyza TOKER Sümeyye DUMAN Maide GÖKER. OKULÖNCESİ EĞİTİM ALAN ve ALMAYAN İLKÖĞRETİM BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL BECERİ DÜZEYLERİ.
Grup adı : Phoenix Kübra İŞERİ Gizem TÜRKCAN
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
İLERİ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERSİ MAKALE SUNUMU
Cinsiyete Göre Sınav Dönemi Kaygı Düzeyi
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
ADSIZ 2. Grup Üyeleri  Nurmelek NURLU  Gülten TAFLIO Ğ LU.
Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği
T - Testi Bağımsız örneklem t – Testi, bir birinden farklı örneklemlerin ölçülen ortalaması ile tahmin edilen ya da bilinen ortalamasının karşılaştırtırılmasında.
Neden İki Faktörlü Anova Yapıyoruz?
EPİDEMİYOLOJİK ARAŞTIRMA PLANLANMASI
SERVQUAL BEKLENTİ ANKETİNDE GEÇMİŞ DENEYİM SORGULANMALI MIDIR?
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri 6. Hafta- Örnekleme yöntemleri ve Anket Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN OKUDUKLARI KİTAP MİKTARI İLE KİTAP TÜRÜNÜN AKADEMİK BAŞARI ÜSTÜNE ETKİSİ NUTELLA ESRA SİVAS HABİBE NUR AMARATLICAN.
Grup Kaygısızlar Fevzi Yeni Ahmet Karamermer. LİTERATÜR Melikşah Üniversitesi orta anadoluda olduğu için bu çevredeki öğrenciler genelde üniversite hayatında.
Grup Adı: ZAMBAK Sümeyra Nur Beştepe Merve Okandan
Araştırma Başlığı: Üniversite Öğrencilerinin Yaşam Kalite Seviyelerinin Sağlık Durumlarına Göre İncelenmesi.
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
Genel Not Ortalamasının Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerinin Geleceğe Yönelik Umutsuzluk Düzeyleri Üzerine Etkisi.
Araştırmanın Konusu Melikşah Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğrencilerinin Yaşlı Bireylere Karşı Tutumları ve Onlar ile Birlikte Yaşama Düşünceleri.
LUCID GRUBU Ekim YAPAR Hilal Nur CAN. ROMANTİK İLİŞKİLERDE KALIP YARGILARIN İLİŞKİ İSTİKRARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ.
Grup adı: Çift dikiş. Grup Üyeleri: Mert Özbay Burcu Eren.
Benlik Saygısı ve Akademik Başarı arasındaki ilişki
EVC İ L HAYVAN BESLEMEN İ N YET İŞ K İ NLERDE DEPRESYON DÜZEY İ İ LE İ L İŞ K İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
AROMAT İ K KEK İ K YA Ğ I KOKUSUNUN DERS TUTUMU ÜZER İ NE ETK İ S İ N İ N İ NCELENMES İ.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL AĞ KULLANIM DÜZEYİYLE YALNIZLIK DÜZEYİ ARASINDAKİİLİŞKİ MİNYONLAR MERVE ÜÇOK SELMA DURU.
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
MOR FETHİYE ALATAŞ MAHAMAT MAHAMAT MOUSTAPHA. ÜNİRVESİTE ÖĞRENCİLERİNİN STRESLE BAŞA ÇIKMA STİLLERİ İLE POZİTİF VE NEGATİF DUYGU ARASINDAKİ İLİŞKİ.
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Grup Tek Burcu Ketencioğlu
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Grup adı : Şizoid grup üyeleri : Barış POLATTAĞ, Emine serap YILMAZ problem cümlesi: Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin bağlanma stillerinin bazı değişkenlere.
Parametrik Hipotez Testleri
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Ki-kare testi BBY252 Araştırma Yöntemleri Güleda Doğan.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Kadınlarda iç grup yanlılığı ve iç grup yanlılığının demografik değişkenlere göre incelenmesi H.Halil Babacan1, Aleyna Nur Kaş1, Ömer Demir1, Tuğçe Erdoğru1,
GÜNEŞTEN KORUNMA DAVRANIŞ ÖLÇEĞİNİN TÜRK ADÖLESAN TOPLUMUNDA GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİLİĞİ Özcan Aygün1, Ayşe Ergün2 1 Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, Adapazarı-SAKARYA.
CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ
PANSİYONLU OKULLARDA ÇALIŞAN BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN KARAR VERMEDE ÖZ SAYGI ve KARAR VERME STİLLERİ Yasin DEMİRCAN, Vedat AYAN Tekışık Anadolu.
İSTATİSTİĞE GİRİŞ.
SPSS Uygulamaları Parametrik İstatistik
Aquatic Baby Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları Tesislere Yönelik Tatmin Düzeylerin İncelenmesi ” Aquatic Baby ” Tüketicisi Ebeveynlerin Kullandıkları.
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
Yrd.Doç.dr.h. denİz gülleroğlu
Ayşe Özkaraman, Nihal Orlu, Öznur Usta Yeşilbalkan, Ayfer Karadakovan
ABİDE Akademik Becerilerin İzlenmesi ve Değerlendirilmesi.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ÖĞRETMENLERİNİN İLETİŞİM BECERİ DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ Emine Ayça CEYLAN Didem KILIÇ MOCAN.
PARAMETRİK HİPOTEZ TESTLERİ
KÜRESELLEŞME VE KÜRESEL MARKA ALGISININ SATIN ALMA NİYETİ ÜZERİNE ETKİSİ DOÇ. DR. ERCAN TAŞKIN ARAŞ. GÖR. CEVAT SÖYLEMEZ 02 Ocak 2019 Çarşamba.
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Sunum transkripti:

AKADEMİK BAŞARISI 3.50 VE ÜZERİNDE OLAN ÖĞRENCİLERİN BENLİK SAYGISI İLE İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ

AMACIMIZ akademik başarı ve kişilerin benlik saygısı arasında bir ilişki olup olmadığına bakmaktı. Akademik başarısı yüksek olan bireylerin benlik saygılarının daha yüksek olacağını bekledik. Bu hipotezimizi desteklemek için sadece başarısı 3.50 olan öğrencileri değil aynı zaman da GNO’SU su 3.50’nin altında olan kişilere de bu ölçeği uyguladık ve aralarındaki korelasyona baktık. Birebir olarak bu konunun daha önce araştırılması yapılamamış fakat bir çok faktörün benlik saygısını etkilediği üzerine araştırmalar yapılmıştır. Bunlardan bazıları: akademik başarı ve akademik benlik kavramı arasındaki ilişkiye bakılmış. Beden eğitimi bölümü okuyan öğrencilerin benlik algısı incelenmiştir. Aile tutumları ve benlik algısı arasındaki ilişki incelenmiştir.

YÖNTEM Kayseri il merkezinde ki Melikşah Üniversitesi’n de okuyan öğrencilerin 70’i Random Atama Tekniği ile, 30 kişi ise GNO’su 3.50 olarak seçilerek, toplamda 100 kişinin araştırmanın örneklemi temsil ettiği bulunmuştur.

VERİ TOPLAMA SÜRECİ Bu süreçte benlik algısı ölçeklerinden bize en uygun olan Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği’ni seçtik. Bu ölçeğin üzerine, araştırmamız da kullanmak üzere demografik bilgi formunu ve GNO bilgisini ekledik. Melikşah Üniversitesi’nde ki öğrencilere uygulayarak verilerimizi topladık.

VERİ TOPLAMA ARACI Araştırmada verilerin toplanması amacıyla ‘’Rosenberg’ in Benlik Algısı Ölçeği’’ , ‘’Demografik Bilgi Formu’’ ve ‘’GNO bilgisi’’ kullanılmıştır. 1.ROSENBERG BENLİK ALGISI ÖLÇEĞİ: M.Rosenberg (1965) tarafından geliştirilen ölçek Füsun Çuhadaroğlu (1986) tarafından ülkemize uyarlanmıştır. 63 maddeden oluşan ölçeğin 12 alt testi vardır. Benlik Saygısına ait olan ilk 10 önermenin sonuçları değerlendirme kapsamına alındı. Guttman ölçüm şekline göre düzenlenmiş testte, olumlu ve olumsuz yüklü maddeler ardışık olarak sıralanmıştır. Bu maddelerin cevap formu 4 şıklıydı (Yanlış,Çok Yanlış,Doğru,Çok Doğru).

2.DEMOGRAFİK BİLGİ FORMU: Araştırmamız da Demografik Bilgi Formu aracılığıyla, öğrencilerin cinsiyet, yaş, bölüm gibi demografik özelliklerine ilişkin bilgiler toplanmıştır. 3.GNO: Araştırmamızın asıl amacı GNO ile ilgili olduğu için kişilere GNO’ları da sorulmuştur.

BULGULAR

Bir önceki tablo da kız erkek katılımcılar arasında bir fark olup olmadığına baktık. Tabloda incelenip Sig.2 değerine bakıldığında 0.5 değerinin üzerinde olduğu için kız erkek katılımcılar arasında anlamlı bir farklılık gözlenmemiştir.

VERİ TOPLAMA ARACINIZI GELİŞTİRME EVRELERİ Bu araştırmada hazır olan Rosenberg Benlik Saygısı ölçeğinde ki 10 önermenin bulgularına bakılıp en iyi ölçen 10 maddelik bu form seçilmiştir ve Demografik Bilgilere bakılmıştır.

PİLOT ÇALIŞMASI Testi uygulamadan önce 30 kişi üzerinde not ortalaması 3.50 ve üzeri olan öğrencilerde pilot çalışması uygulandı. Bu çalışma da kişilerin soruları ne kadar iyi anlayıp anlamadıklarına bakıldı. Konu başlığında ‘’GNO 3.50 olan öğrenciler’’ gibi bir ibare olduğu için 3.50 altı GNO’ya sahip kişilerin burayı anlayamadıkları ve yapmak istemedikleri gözlenmiştir. Bu ibare kapalı olduğu için örneklem grubuna uygulanırken bu konu açıklanarak uygulanmış ve bir sorun yaşanmamıştır.

SONUÇ

Sonuç:

Spss programında yaptığımız Anova tablosunda GNO ve Maddelerden alınan toplam puan arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Bu tabloya göre Sig. Değeri 0.5 ‘in altında çıkmıştır. Yani Gno’su 3.50 üzerinde olanlarla olmayanların benlik saygısı arasında anlamlı bir farklılık gözlenmiştir. Tablo da benlik saygısı en yüksek çıkan grup GNO’su 2.01-3.00 arasında olan öğrencilerdir.

Sonuç olarak Gno’su 3.50 ve üzeri olan öğrencilerin benlik saygısı yüksek çıkmamıştır. Hipotezimizin sonucu beklediğimiz gibi çıkmamıştır. Hipotezimiz yanlışlanmıştır fakat bu da bir sonuçtur.