CÜMLEDE ANLAM.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
PARAGRAF.
Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük soyut addır?
ANLATIM BOZUKLUKLARI Ali Burak YOLAŞAN.
PARÇADA ANLAM.
CÜMLE ANLAMI HAZIRLAYAN:BUKET MAMAHAR AÇIKGÖZ
(BELİRTEÇ) ZARF.
CÜMLE TÜRLERİ.
ŞİİRDE TEMA.
CÜMLEDE ANLAM. CÜMLEDE ANLAM CÜMLEDE ANLAM Cümle: Sözcüklerin yan yana gelerek bir duyguyu, bir düşünceyi, bir isteği, bir işi, kısacası bir yargıyı.
İngilizceden çeviri : Orkideler İngilizceden çeviri : Müzik: Autumn Rose.
1.CÜMLELERDE YAKIN ANLAMLILIK CÜMLELER ARASINDAKİ ANLAM İLİŞKİLERİ
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
İnsan ne kadar az düşünürse o kadar çok konuşur....
T.C. Erciyes Üniversitesi Ziya Eren Eğitim Fakültesi
CÜMLEDE ANLAM Cümle anlamı, verilen bir cümlenin anlamını bulup ifade edebilmekle ilgilidir. Yani bir cümleyi aynı anlama gelecek şekilde biraz daha farklı.
GARİP AKIMI (BİRİNCİ YENİ AKIMI)
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ZİYA EREN EĞİTİM FAKÜLTESİ
ORMAN HAFTASI MART.
CÜMLEDE ANLAM.
ŞİİRDE ŞEKİL.
Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş?
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
CÜMLEDE ANLAM.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
ŞİİR.
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
FİİL (EYLEM).
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
HAZIRLAYAN:AYSEL BAŞKURT 9/B 255
Hazırlayan Aysun BİLGİÇ Türkçe Öğretmeni
Türkçe Öğretmenliği Bölümü
1. Aşağıdaki yargılardan hangisinin nedeni belirtilmemiş
CÜMLENİN ÖĞELERİ /ÖZNE
CÜMLEDE ANLAM.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
1.soru ………………….. önemini öğrenmeden , ……………….önemini anlayamazsın Cümlesindeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki sözcük çiftlerinden hangisi getirilebilir.
ANLATIM TEKNİKLERİ Dört tane anlatım tekniği vardır!!! AÇIKLAMA
BİLGİSAYAR 1 AD: MÜRŞİDE SOYAD: EREN BÖLÜM: TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ (İ.Ö)
CÜMLEDE ANLAM Ahmet Eren Köksal.
SEVGİ ZENGİNLİK BAŞARI
CÜMLE TÜRLERİ.
CÜMLEDE ANLAM.
Ahmet Eren Köksal ZamirlerZamirler. ZAM İ R NE DEMEK İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir.Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki.
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
PARÇADA ANLAM Parçada anlam şiir ve paragraftan oluşur.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
Düşünceyi Geliştirme Yolları
KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
ANLATIMIN ÖZELLEKLERİ
TEOG NEDEN-SONUÇ AMAÇ-SONUÇ ÖZNEL NESNEL
Düşünceyi Geliştirme Yolları
HAZIRLAYAN:ZEHRA ŞAHİN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ KONU:NOKTALAMA İŞARETLERİ(tırnak işareti,ünlem,kısa çizgi)
   Halk edebiyatı -Halk edebiyatı adı üzerinde halkın yaşayışı,hayata bakışı,edebi zevkini yansıtan bir edebiyattır.
Cümlenin Öğeleri Sözcüklerin cümle içerisindeki görev adlarına “cümlenin öğeleri”denir. Cümle öğelerini, temel öğeler ve yardımcı öğeler olmak üzere iki.
SOHBET (SÖYLEŞİ) Bir yazarın, kişisel görüş ve düşüncelerini fazla derinleştirmeden, okuyucusuyla konuşuyormuş gibi içten bir hava içinde yazdığı yazılara.
Cümlenin Ögeleri İsim:EyüpCan Soy İsim :Aydemir Sınıf : 8-D No : 352.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Sebep-Sonuç (Neden-Sonuç) Cümleleri
SOHBET (SÖYLEŞI). SOHBET NEDIR?
Sohbet (Söyleşi).
Sunum transkripti:

CÜMLEDE ANLAM

Yakın Anlamlı Cümleler Eş Anlamlı Ya da Yakın Anlamlı Cümleler

Farklı sözcüklerle kurulan fakat aynı düşünceyi anlatan cümlelerdir. ----Sevgi sadakatle taçlaşmadıkça ömrü kızgın çöllerdeki bir damla yaş kadardır. ----Sadakatin olmadığı bir sevgi uzun ömürlü olamaz. ----Yaşam içinde siyah da bulunan bir gökkuşağıdır. ----Yaşam tüm güzelliklerinin yanında olumsuzlukları da barındırır. ----Eğer bir insan hangi limana yelken açtığını bilmiyorsa, hiçbir rüzgar işine yaramaz. ----Belirli bir hedefi olmayan insan, hangi olanaklara sahip olursa olsun başarılı olamaz

Amaç-Sonuç Cümleleri

Öznenin işi, hareketi gerçekleştirme amacı ve sonucu cümle içinde verilir. ----Borçlarından kurtulmak için evini satmış. ----Başbakan, ticari anlaşmalar yapmak üzere yurtdışına çıkıyor. ----Bu ,bizi birbirimize düşürmek maksadıyla söylenmiş bir sözdür. ----Şair, şiirinde herkes anlayabilsin diye yalın bir dil kullanmış.

Tanım Cümleleri

Bir varlığa, bir şeye özgü niteliklerin belirtilmesine tanım denir. ----Buz, suyun donmuş halidir. ----Un, tahılın öğütülmüş haline denir. ----Cümle topluluğuna paragraf denir. ----Cisim, maddenin şekil almış haline denir.

Neden-Sonuç Cümleleri

Yargının gerçekleşme nedeni ve sonucu cümle içinde verilir. ----Sınavda heyecanlandığı için bazı soruları yapamadı. ----Bakımsızlıktan ev harabeye dönmüştü. ----Matbaanın bulunmasıyla okuma yazma oranı arttı. ----Aşırı sıcaklar can kaybına yol açtı. ----Yoğun kar yağışı nedeniyle yollar trafiğe kapatıldı. ----Hediye almadım diye bana darılmış.

Doğrudan Anlatımlı Cümleler

Herhangi bir konuda bir kişinin görüş ve düşünceleri hiçbir değişikliğe uğratılmadan verilir.Bu cümle genellikle tırnak içinde gösterilir. ----Çiçero’nun “Bir yerde yaşam varsa orada umut da vardır.”sözü çok hoşuma gider. ----Kadın,arkadaşının kulağına eğilerek: “Birazdan kalkalım mı?”diye fısıldadı. ----Bu konuda atalarımız: “Cesurun bakışı,korkağın kılıcından keskindir.”der.

Dolaylı Anlatımlı Cümleler

Bir kişinin sözünün söylendiği biçimde değil de,bazı değişiklikler yapılarak aktarıldığı cümlelerdir. ----Onunla bir daha konuşmayacağını söyledi. ----Bernard Shaw,düşünmenin ruhun kendisiyle konuşması olduğunu söylerdi. ----Doktor,babama ilaçları mutlaka içmesi gerektiğini tembih etti. ----Yazar,sanatçı olunabilmek için çok çalışılması gerektiğini vurguladı.

Koşul (Şart) Cümlesi

Eylemin ya da hareketin gerçekleşmesi bir şarta (koşula) bağlı olan cümlelerdir. ----Sanatçı yapıtında toplumu anlatırsa ölümsüzleşir. ----Akşam baban gelsin , alışverişe çıkarız. ----Müzik dinleyebilirsin ama sesini fazla açmayacaksın. ----Bizim buralara yağmur yağdıkça her yer toprak kokardı. ----Her güneş doğduğunda beni hatırla.

Karşılaştırma Cümleleri

İki kavram arasında benzerlik ya da farklılıkların ortaya konmasıdır. ----Doğu Anadolu’nun kışı Akdeniz Bölgesi’ne göre daha çetin geçer. ----Yahya Kemal de Necip Fazıl da şiirlerinde ölüm temasına çok yer vermiştir. ----Bu yılki ürün geçen yıla nazaran daha bereketliydi. ----Sanatçı,diğer çağdaşlarına göre daha sade bir dil kullanmıştır.

Öznel Anlatımlı Cümleler

Söyleyenin kendi kişisel duygu ve düşüncelerini içeren cümlelerdir. ----Şair söyleyiş güzelliğiyle türkü tadında bir şiir sunuyor bize. ----Konferansa katılanların saçma sapan fikirleri beni iyice sıkmıştı. ----Yazar,sürükleyici anlatımı ve ilginç betimlemeleriyle okuyucuyu olayın içinde yaşatıyor. ----Çatık kaşları,yaralı yüzüyle insanı ürküten bir havası vardı.

Nesnel Anlatımlı Cümleler

Doğruluğu ya da yanlışlığı gözlem ve deneylerle kanıtlanabilir nitelikli cümlelerdir.Bu cümlede konuşanın duygu ve düşünceleri yer almaz. ----Filmde olaylar küçük bir kasabada geçiyor. ----Eser dört bölüm halinde sinemaya uyarlanmış. ----Turizm gelirleri geçen yıla oranla yüzde 5’lik bir artış göstermiştir. ----Aruz ölçüsüyle yazılan şiirde nazım birimi dörtlüktür.

Uslup ve İçerik (Konu) Cümleleri

Yazarın yapıtında neyi anlattığı konuya (içerik)girer Yazarın yapıtında neyi anlattığı konuya (içerik)girer.Bu konuyu işlerken kullandığı sözcükler ve cümleler de usluba girer. ----Yazar yapıtında 1.Dünya Savaşı yıllarındaki insanların çektiği acıları gözler önüne serer.(Konu) ----Betimlemelerde sıfatlara sıkça yer veren sanatçı cümleleri uzun tutmuştur.(Uslup) ----Romanda,Batı’nın yaşam tarzına özenen bir ailenin yavaş yavaş çöküşü anlatılır.(Konu) ----Şairin,şiirlerinde oldukça az kullanılan sözcüklere ve deyimlere yer vermesi dikkati çeker.(Uslup)

Aşamalı Durum Bildiren Cümleler

Bir olayın,durumun olumlu ya da olumsuz yönde giderek değiştiğini anlatan cümlelerdir. ----Kadın,her geçen gün biraz daha kötüleşiyor. ----Havalar gittikçe soğuyor. ----Bu çocuğun günden güne huyu değişiyor. ----Ülkemiz her geçen yıl biraz daha büyüyen ekonomisiyle gelecekte gelişmiş ülkeler seviyesine çıkacaktır.

Kinayeli Anlatımlı Cümleler

Bir gerçeği ortaya koymak amacıyla sözü imalı olarak tam karşıtı gelecek biçimde kullanmaktır. ----Okulunu ne kadar çok sevdiğin yirmi gün devamsızlık yapmandan belli. ----Eşinin gözündeki morluktan onu ne kadar çok sevdiğin anlaşılıyor.

Tahmin (Olasılık) Cümleleri

Bir olayın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği hakkında fikir yürütmektedir. ----Hava karardı, yağmur yağabilir. ----Şimdi bizim oralara bahar gelmiştir. ----Beni arayan babam olmalı.