Brugada sendromu Sebebi bilinmeyen ani kardiyak ölümlerin önemli bir kısmında sorumludur. Yüzeyel elektrokardiyografide sağ dal bloğu ile karışabilse de.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OLGU SUNUMU.
Advertisements

BİRİNCİ BASAMAKTA HİPERTANSİYONA YAKLAŞIM
Elektrokardiyografi nedir?
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Acil Olguya İlk Yaklaşım
Göğüs Ağrılı Hastaya Yaklaşım
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
Doç. Dr. Ersin Aksay SB Tepecik EAH, Acil Tıp Kliniği
OLGU Uyku ilişkili hipoventilasyon hipoksemi sendromları.
ANİ İŞİTME KAYBI Dr.Hasan MERCAN.
Perkutan Mitral Kapak Tamir Uygulamaları
Elektrokardiyografinin temel ilkeleri
KARDİYOPULMONER ARREST VE RESUSİTASYON
EKG ve RİTİM-İLETİ BOZUKLUKLAR
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Bradİkardİ ve Kalp bloklarI
KALBİN EKSİTASYON İLETİ SİSTEMİ
Akut MI hastasına yaklaşım
AKUT KORONER SENDROMLAR Prof Dr. Rasim Enar İÜ.CTF. Kardiyoloji ABD
Biber Gazı Maruziyeti Sonrası Gelişen, Hayatı Tehdit Edici Hapşırık E. Özdemir, E. Karabiber, G. Karakaya, A. F. Kalyoncu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi.
CA, Erkek, 71 y. Yakınma: Birgün önce ani göz kararması, baş dönmesi ve 20 dakika süren bayılma ve ayıldığında bulantı, kusma Acil servise başvuru: Öksürük.
Mehmet UZUN1, Harun AKAR1, Alev GÜRGÜN2
OLGU SUNUMU 2 B. Gemicioğlu
KALP KASININ FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİ
KOAH TANISI VE TAKİBİ.
TEMEL EKG.
EKG Tuzaklar ve ilaç etkileri
AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ VE LÖSEMİ BİRLİKTELİĞİ Esra Yıldızhan1, Gülşah Akyol1, Esra Turak1, Neslihan Şanlı1, Özlem Kudaş2, Bülent Eser1, Ali Ünal1 Erciyes.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi
RİTİM BOZUKLUKLARI.
Gebelik ve Kalp Hastalıkları
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
BİRİNCİ BASAMAK İÇİN TEMEL EKG OKUMA BECERİSİ
ÇOCUKLUK ÇAĞINDA AKUT KONVÜLZİYONA YAKLAŞIM
YÜKSEK DOZ WARFARİN KULLANIMI SONUCU GELİŞEN YAYGIN ALVEOLER HEMORAJİ
AKUT ATAK TEDAVİSİ Prof. Dr. Ayten P. Uyan İzzet Baysal Tıp Fakültesi
PNÖMONİLER Dr. Oğuz KILINÇ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi
EKG Dr. Bahri AKDENİZ.
Taşikardiye İkincil Kardiyomiyopatiler
KORONER ARTER HASTALIKLARINDA EKG BULGUSU OLUŞ MEKANİZMASI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
OLGU 7 Prof. Dr. Hidayet SARI.
OLGU 10 Prof. Dr. Hidayet SARI.
AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜNÜN DİAGNOSTİK LABORATUVAR BELİRLEYİCİLERİ I
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
TEMEL EKG.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BÖLÜM 3 Kalp Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Marmara Üniversitesi Hastanesi Hipertansiyon ve Ateroskleroz Ünitesi
EKG GİRİŞ Nursun ÜSTÜNKARLI Paramedik Programı.  Kalbin elektriksel akımının elektrokardiyograf denilen bir aletle özel bir kagıt üzerine aktarılmasına.
İstanbul Üniversitesi CTF Kardiyoloji Anabilim Dalı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
Perioperatif Hemodinamiye Dayalı Transfüzyon Yaklaşımları Emre ÇAMCI İTF Anesteziyoloji AD.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kardiyoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 10 Aralık 2015 Perşembe Yandal Ar. Gör.
ARİTMİLER Kalp kendi kendine impuls çıkarabilme ve bu uyarıyı iletebilme özelliğine sahiptir. Kalbin impuls çıkarabilme özelliğine otomasite denir. uyarı.
Göğüs Ağrılı Hastaya Yaklaşım. AMAÇLAR Göğüs ağrılı hastanın tanınması Göğüs ağrısı sonucu oluşan belirti ve bulguların ayırt edici özellikleri Miyokard.
KARDİYAK REHABİLİTASYON ÖĞR. GÖR. CİHAN CİCİK. DİĞER TANISAL TESTLER 1)Holter monitörizasyon -Hastaların kalp ritimlerinin 24 saat boyunca gözlemlenmesidir.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Yoğun Bakım Servisi Olgu Sunumu 26 Şubat 2016 Cuma İnt. Dr. Gülnur.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Hastane İ çi Kardiyak Arrestler Dr Salahi ENG İ N Prof Dr Oktay ERAY.
HİPERTANSİF HASTAYA YAKLAŞIM
Orak Hücre Anemisi Vaka Sunumu
Prof. Dr. Yekta GÜRLERTOP Trakya Üniversitesi Kardiyoloji AD.
ERİŞKİN İLERİ YAŞAM DESTEĞİ
Kadın Hastalıkları ve Doğum
GENETİK HASTALIKLAR Yrd. Doç. Dr.Tülay AYYILDIZ.
Pediatrik kardiyolojide sık görülen sorunlar
Sosyal Doktorlar Kulübü
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Kevser AYAR KTÜ Tıp Fakültesi
Sunum transkripti:

Brugada sendromuna bağlı ani kardiyak ölüm: EKG’nin doğru analizinin önemi

Brugada sendromu Sebebi bilinmeyen ani kardiyak ölümlerin önemli bir kısmında sorumludur. Yüzeyel elektrokardiyografide sağ dal bloğu ile karışabilse de kendine has özellikleriyle tanı konulabilir. Bu olgu sunumunda acil servise ani kardiyak ölüm nedeniyle getirilen Brugada sendromlu bir hastadan bahsettik.

Olgu sunumu 54 yaşındaki erkek hasta Acil servise entübe ve solunum desteğiyle getirildi.

Hastanın öğle saatlerinde işyerinde aniden yere yığıldığı ve solunumunun durduğu iş arkadaşlarından öğrenildi. Hasta acilen bir başka merkeze götürülmüş, orada monitörize edildiğinde ventriküler fibrilasyonda (VF) olduğu tespit edilmiş ve defibrile edilmişti. Yapılan kardiyopulmoner resüsitasyon sayesinde kalp atımları geri gelmiş ancak solunumu yetersiz olduğu için entübe edilmiş ve ambu desteği sağlanmıştı.

Hasta akut anterior miyokard infarktüsü ve sağ dal bloğu (RBBB) tanısıyla merkezimize sevk edilmişti.

Yapılan muayenede, genel durumu kötü, bilinci kapalı olan hastanın kendi solunumu vardı ve mekanik ventilatör desteği ile izleniyordu. Kalp ritmik, dinlemekle üfürüm yoktu, solunum sesleri hafif kabalaşmıştı.

Perifer nabızları zayıf olan hastanın kan basıncı 90/60 mmHg ölçüldü. Hastanın elektrokardiyogramında (EKG) V1, V2 ve V3 derivasyonlarında J noktasında ve ST segmentinde elevasyon, T dalgasını ise negatif olduğu görüldü (Şekil 1).

Şekil 1: Hastanın acil serviste görülen EKG’si Şekil 1: Hastanın acil serviste görülen EKG’si. V1 ve V2 derivasyonlarında J noktasında >2 mm yükselme, takibinde ST yükselmesi ve negatif T dalgası ile sonlanma. Tip 1 Brugada paternine uymaktadır. Ok J noktasını göstermektedir.

EKG bulguları ve kliniği Brugada Sendromu’nu düşündüren hastanın laboratuar sonuçlarında kardiyak enzim değerleri normal sınırlarda bulundu. Hastanın yakınlarından alınan anamneze göre, hasta son 10 yıldır sık baş dönmesi atakları olduğundan şikayetçiydi ve geçen yıl içinde iki kez aniden yere yığılmış, beş dakikalık bilinç kaybı ve sıkıntılı solunumdan sonra kendiliğinden düzelmişti. Bunun üzerine gittiği doktorlar kendisine organik hastalığı olmadığını söylemişlerdi.

Aynı zamanda soygeçmişinde kuvvetli ani ölüm öyküsü vardı. Babası 47, amcası 42 ve onların babası da kırklı yaşlarda aniden ölmüşlerdi. Hastanın önceki yıllarda çekilen EKG’si elde edildi ve mevcut EKG ile bir fark gözlenmedi. Tüm bu bulgular Brugada Sendromu tanısını destekler nitelikteydi.

Hasta yoğun bakımda 3 gün izlendikten sonra bilinci açıldı ve spontan solunumu yeterli hale geldi. Genel durumu düzelince olası koroner arter hastalığını ekarte etmek için koroner anjiografi yapılan hastada aterosklerotik lezyon saptanmadı. Sonrasında, hastaya sekonder koruma amacıyla implante edilebilir kardiyoverter defibrilatör (İEKD) takılarak taburcu edildi.

Tartışma Brugada Sendromu, ani kardiyak ölüme yol açabilen kalbin primer elektriksel hastalıklarındadır ve sebebi bilinmeyen ani kardiyak ölümlerin çoğundan sorumludur. Erkeklerde kadınlara göre 8 kat daha fazla rastlanan bu sendromun nedeni SCN5A gen mutasyonudur. Bu mutasyon, hücre içine sodyum akımını sağlayan iyon kanallarında defekte yol açar.

EKG anomalisinin sebebi miyokard hücresi depolarizasyonun birinci fazında hücre içine sodyum girişinin kanalopati sebebiyle azalması ve ikinci fazda repolarize edici dışa akım (Ito) kanallarının rölatif aktivite artışına bağlı ikinci faz repolarizasyon heterojenitesinin oluşmasıdır. Bu heterojenite endokard ile epikard arasında potansiyel farkı oluşmasına ve reentry’e yol açar. Ito kanalları sıklıkla sağ ventriküldeki M hücrelerinde yoğun bulunduğu için endokard-epikard potansiyel farkı sağ ventrikül çıkış yolu bölgesinde belirgindir, bu da RBBB benzeri görünüme yol açar

Üç tip EKG paterni mevcuttur; bunlardan birincisi ve tanı koydurucu olanı J noktasında 2 mm’den fazla ST elevasyonu olan ve T dalgasının negatif olduğu Tip 1, ST elevasyonunun 1 mm’den fazla olduğu T dalgasının pozitif görüldüğü “konkav” Tip 2, ST elevasyonunun 1 mm’den az olduğu yine konkav şekilli ve pozitif T dalgası olan Tip 3’tür.

Hastaların şikâyeti sıklıkla bayılma, çarpıntı olmasına rağmen kimi hastada ani ölüm ilk bulgu olarak kendini gösterebilir. Bu nedenlerden dolayı tipik semptomlarla başvuran hastaların EKG’lerini yorumlarken Brugada Sendromu’nun kendine has özellikleri akılda tutulmalı ve RBBB’den ayırıcı tanısı yapılmalıdır (Şekil2).

Şekil 2: Sağ dal bloğu EKG’si Şekil 2: Sağ dal bloğu EKG’si. QRS süresi > 120 milisaniye, sağ tarafı gören prekordiyal derivasyonlarda intrinsik defleksiyon zamanı uzamış, büyük ve geniş R dalgaları, V6’da QS dalgası dikkati çekmektedir. Brugada EKG’sindeki ST yükselmesi burada yoktur ve J noktası da izoelektrik hattadır. V1 derivasyonunda rsR paterni mevcuttur. Ok, R dalgasını göstermektedir.

Kolayca gözden kaçabilen bu sendromun tanınamaması, olgumuzda olduğu gibi uyarıcı semptomları olan hastalarda, primer koruma şansını da ortadan kaldırabilmekte ve prognozunu kötü etkileyebilmektedir. Hastaların erken tespit edilmesi sonucunda mortaliteyi azaltan tek tedavi olan İEKD implantasyonu, tip 1 EKG’nin ve spesifik semptomların varlığında endikedir.

TEŞEKKÜRLER…