Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Orak Hücre Anemisi Vaka Sunumu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Orak Hücre Anemisi Vaka Sunumu"— Sunum transkripti:

1 Orak Hücre Anemisi Vaka Sunumu
Arş. Gör. Akile KARAASLAN EŞER

2 13 yaşında erkek çocuk B.T. Şikayet: Ağrı, halsizlik, solgunluk,

3 Hikayesi: 1 yaşında Orak Hücre Anemisi tanısı alan hasta B.T.,yakın zamanda şiddetli bir viral enfeksiyon geçirmiş ve 3 gün önce; El ve ayaklarda şişlik ve eklem yerlerinde ağrı, Karın bölgesinde ağrı, Ciltte sarılık (ikterus) Nefes almada güçlük Şikayetleriyle ailesi tarafından hastaneye getiriliyor ve pediatri servisine yatışına karar veriliyor…

4 B.T.’nin servise kabulünü yapan Ayşe hemşire, hastanın oldukça ajite ve anksiyeteli olduğunu, karnını tutarak ağladığını gözlemliyor… Hemşire, B.T.’nin yaşına göre büyümesinin geç olduğunu ve alt bacaklarında büyük ekimotik alanların olduğunu belirlemiştir.

5 Ayşe hemşire B.T.’nin fizik muayenesinde;
Ciltte kuruluk ve sarılık Deri turgorunda azalma Abdominal distansiyon ve ağrı Eklem yerlerinde hassasiyet,şişlik Nefes almada güçlük ve Burun kanatlarında çekilme olduğunu farkediyor…

6 Yaşam Bulguları Solunum Sayısı : 38/dk Nabız : 128/dk Kan Basıncı :110/70 mmHg Vücut Isısı :38,5 °C  O2 Saturasyon : 89

7 Orak Hücre Anemisi nedir?
B.T.’de görülen abdominal ve eklem ağrılarının nedeni nedir? Orak hücre tanısının konulabilmesi için hangi testlerin yapılmış olması gerekir?

8 Company Logo

9 Orak hücre anemisinin ağrı dışındaki klinik belirti ve bulguları nelerdir???
OHA’nin komplikasyonlarının biri de B.T.’de görüldüğü gibi büyüme geriliğidir. Diğer komplikasyonlar??? Orak hücre krizi oluşan B.T.’de acil olarak yapılması gereken tedaviler???

10 B.T.’nin akut durumuna yönelik koyacağınız hemşirelik tanıları nelerdir??
Bu tanılara yönelik hemşirelik girişimleri nelerdir??

11 Yapılan tedaviler sonucu B. T
Yapılan tedaviler sonucu B.T.’nin ağrıları ve fiziksel belirtileri düzelmiştir. B.T. Bundan sonra ağrısı olursa nasıl önleyeceğini ve nelere dikkat etmesi gerektiğini hemşireye sormuştur. B.T.’nin taburculuğu planlanmaktadır. Bu arada aile ikinci bir çocuk düşündüklerini dile getirmiştir.

12 Orak hücre krizini tetikleyen faktörler nelerdir?
B.T.’nin taburculuk eğitiminde hangi konuları ele alırsınız? Aileye ikinci çocuk için danışmanlık hizmeti vermeye gerek var mıdır? Neden??

13 Click to edit company slogan .
Teşekkürler Click to edit company slogan .


"Orak Hücre Anemisi Vaka Sunumu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları