ÖĞRENMENİN DOĞASI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Advertisements

GELİŞİM ÖĞRENME ÖĞRENMENİN DOĞASI-Sadreddin ARSLAN
Bilişsel Gelişim?.
Öğrenme İle İlgili Kavramlar ABDÜLKADİR UÇAR
ÖĞRENMENİN DOĞASI Alev Üstün
Spor Pedagojisi.
BEBEKLER Giriş.
ÖĞRENMENIN DOĞASI Gülay ÇENGEL
Bilişsel Öğrenme Kuramı
EĞİTİMDE DİKKAT VE MOTİVASYON. DİKKAT NEDİR? William James’e göre dikkat: Zihnin aynı anda beliren nesne ya da düşüncelerden birini açık ve net olarak.
GELİŞİMİN TEMEL KAVRAMLARI
Davranış Bilimleri Hafta I.
TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI
Eğitim Bilimlerine Giriş.
ÖĞRENME Yrd. Doç. Dr. Mukaddes Erdem H.Ü. Eğitim Fakültesi
1. DUYGUSAL GELİŞİM 1.1. Tanımı ve Önemi
Gelişime Giriş.
DENETLEYİCİ ve DÜZENLEYİCİ SİSTEMLER
CLARK L. HULL( ) İdeal bir öğrenme önerme ve teoremlerden kurulan mantıksal bir yapıya sahip olmalıdır. Öğrenme organizmanın ihtiyaçlarını karşılamak.
Öğrenmeyi Etkileyen Faktörler Ferdi Odabaşı
PSİKOLOJİ EĞİTİM.
Öğretim İlke ve Yöntemleri
GEÇİCİ DAVRANIŞ HOMEOSTATİK DAVRANIŞ İÇGÜDÜ DAVRANIŞI ÖĞRENME HOMEOSTATİK DAVRANIŞ.
EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Dr. Kerim Karabacak
ZİHİN ENGELLİ ÇOCUKLARDA ZİHİNSEL GELİŞİM
ÖĞRENME PSİKOLOJİSİ EĞİTİM: Yaşam süresi boyunca istendik yönde davranış değiştirme ya da oluşturma sürecidir. ÖĞRETİM: Okullarda amaçlı, planlı, programlı.
Program Geliştirme ve Öğretim
EĞİTİM BİREYİN DAVRANIŞLARINDA KENDİ YAŞANTISI YOLUYLA KASITLI OLARAK
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ : Saldırganlık Nedir? Bazı Saldırganlık Kuramları Nelerdir? Saldırganlık Üzerindeki Bazı Etkiler Nelerdir? Saldırganlık.
EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ Dr. Dursun AKSU.
Öğrenme Psikolojisi.
BİREYİN GELİŞMESİ Yrd. Doç. Dr. İhsan SARI
EĞİTİM TEKNOLOJİSİ.
EDS -101 Eğitim Bilimine Giriş Türkçe Öğretmenliği Bölümü Tülay KAYA
ŞİDDET eğilimi olan ve SUÇA itilen çocuk ve gençler
4/26/2017 Sakarya Üniversitesi Psikolojiye Giriş PSİKOLOJİYE GİRİŞ 1.
SOSYAL KABUL SINIF İÇİ ETKİLEŞİMİN ARTTIRILMASI
ÖĞRENME, BELLEK, DÜŞÜNME İnsanlar öğrenme dürtüsüyle doğarlar. Öğrenmeye karşı merak ve bundan duyulan zevk insanın doğasında vardır. W. E. Deming (Deming)
ANTRENMAN BİLGİSİ “Sürat ve Sürat Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
BİLİŞSEL GELİŞİM.
GELİŞİMİN KRİTİK DÖNEMLERİ ve
HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
ÖĞRENME.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM
DEĞİŞİM İLE İLİGLİ TEMEL KAVRAMLAR
İNSAN VE PSİKOLOJİ. Psikoloji Psikoloji “insan ve hayvan davranışlarını inceleyen bilim dalı”dır (Morris, 2002). Psikoloji üç alanda bireylere fayda sağlamaktadır.
BİREYİN DAVRANIŞLARINDA KENDİ YAŞANTISI YOLUYLA KASITLI OLARAK
Hümanistik Yaklaşım Maslow.
Kültür Toplumu oluşturan insanın öğrendiği, bilgi, sanat, gelenek, görenek ve benzeri yetenek, beceri ve alışkanlıkları içine alan karmaşık bir bütündür.
BEDENSEL VE DEVİNSEL GELİŞİM
ÖĞRENME.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. Kazanımlar Bu üniteyi tamamladığınızda aşağıdaki hedeflere ulaşmanız beklenmektedir: Gelişimle ilişkili olan.
GELİŞİM VE ÖĞRENME PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ.
Eğitim; bireyin içinde yaşadığı toplumda yeteneğini, tutumlarını ve olumlu değerdeki diğer davranış biçimlerini geliştirdiği süreçler toplamıdır. Bireyin.
Güdülenme ve Bireysel Farklılıklar
ÖĞRENME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
ÖĞRENME ÖĞRENME VE NİTELİĞİ ÖĞRENME ÇEŞİTLERİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GELİŞİM DÖNEMLERİ İÇİNDE RUH SAĞLIĞI İLKELERİ
Öğrenme Psikolojisi Giriş.
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
ÖĞRENME.
DOÇ. DR. MÜDRİYE YILDIZ BIÇAKÇI
ALGILAMA Duyu organlarının uyarılması akabinde oluşan ani bir ayırt ediciliktir.
ÖĞRENME VE TÜRLERİ Öğrenme; tekrar ve yaşantı sonucu davranışlarda meydana gelen oldukça kalıcı bir değişmedir. Mesela; sobadan eli yanan bir çocuğun.
İNSANCIL (HÜMANİST,DUYUSAL) ÖĞRENME KURAMLARI. İNSANCIL (HÜMANİST) KURAMIN TEMEL İLKELERİ İnsanda doğal bir öğrenme isteği vardır. Öğrenilen konu; ancak.
GELİŞİM.
BECERİ ÖĞRENİMİ.
ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİ (3-6)
Sunum transkripti:

ÖĞRENMENİN DOĞASI

NELER ÖĞRENECEĞİZ? Öğrenme ile ilgili kavramlar nelerdir? Öğrenmenin niteliği nedir? Öğrenilmiş davranış ve doğuştan getirilen davranış arasındaki farklar nelerdir? Öğrenmenin biyolojik temelleri nelerdir? Öğrenmeyi etkileyen faktörler nelerdir? Öğrenmenin kuramsal temelleri nelerdir? Öğrenmenin doğasını bilmek öğretmenlere ne kazandırır?

ÖĞRENME NEDİR? Hayvanlar içgüdüleriyle, insanlar ise öğrenme yetenekleriyle yaşamlarını sürdürürler. İnsan biyo-psiko-sosyal bir varlıktır. İnsanda doğuştan bir gelişme ve öğrenme güdüsü vardır.

ÖĞRENME NEDİR? Öğrenme, yaşantı sonucu davranışta meydana gelen nispeten sürekli bir değişimdir. Öğrenmenin olduğunu söylemek için davranıştaki değişmenin iyi yönde olması gerekli değildir. Öğrenme tekrar ve yaşantı sonucu oluşur. Öğrenmenin olduğunu kabul edebilmek için davranıştaki değişmenin sürekli olması gerekir

ÖĞRENME NEDİR? Öğrenme çevreye uyum sağlama sürecidir. Davranışta öğrenme sonucu meydana gelen değişmeleri, olgunlaşmanın etkilerinden ve geçici fizyolojik değişmelerden ayırt etmek gerekir. Öğrenme aktif bir oluşumdur ve yaşantılar sonucu meydana gelir.

ÖĞRENMENİN NİTELİKLERİ NELERDİR? Öğrenme davranışta bir değişmenin meydana gelme halidir. Davranıştaki değişme kalıcı ve uzun sürelidir. Öğrenme bireyin aktif oluşunun ve birtakım edimlerde bulunmasının bir sonucudur. Öğrenme gerçekleşmiş ise transfer edilmesi de söz konusudur.

ÖĞRENMENİN NİTELİKLERİ NELERDİR? Öğrenme doğrudan doğruya gözlenemez. Gözleyebildiğimiz bireyin performansıdır. Öğrenme kişinin daha sonra karşılaştığı durumlara farklı bir yaklaşım göstermesidir. Öğrenme davranışın referans çerçevesindeki işaret ve ip uçlarında değişme demektir.

ÖĞRENİLMİŞ DAVRANIŞ İLE DOĞUŞTAN GETİRİLEN DAVRANIŞLARIN FARKLARI? Bireyler doğdukları zaman içgüdüsel ve refleksif davranışlar gösterirler (emme, tutma, arama). Refleks bir uyarıcıya karşı meydana gelen istem dışı tepkidir. Örneğin göz kırma, sıçrama vs. Refleksif ve içgüdüsel davranışlar öğrenme olmaz. Öğrenme için yaşantı gereklidir. Yaşantı, bireyin çevresiyle etkileşimleri sonucu oluşur. Bireyin davranışlarında değişme oluyorsa, buna öğrenme yaşantısı denir. Yaşantının oluşması için ise etkileşim gereklidir. Etkileşim ise Etki (uyarıcı)-Tepki sonucu oluşur.