Obezitenin Komplikasyonları ve Tedavisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Obstruktif Uyku Apne Sendromunda (OUAS) Hastalığın Şiddetinin; Obezite ile ilişkisi, İşitsel Reaksiyon Zamanı Testi ile Bilişsel/Nörolojik İşlevsellik.
Advertisements

Beslenme Bozuklukları ve Diyabet
FİZİKSEL AKTİVİTE ve SAĞLIKLI YAŞAM
BARİATRİK CERRAHİ UYGULAMALARI VE TIBBİ BESLENME TEDAVİSİ
UYKU APNE SENDROMU KLİNİĞİ Olgunun Değerlendirilmesi
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
DİYABET Diyabet tedavisinin amacı kan şekeri düzeyinizi normal sınırlar içerisinde tutarak, kısa veya uzun dönemde oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek.
Eğitim Şube Müdürlüğü Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü Y
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
OBEZİTENİN NEDEN OLDUĞU SAĞLIK SORUNLARI
ROMATİZMAL HASTALIKLARDA DİYET ve EGZERSİZ
Sağlam Birey Takibi Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Eylül 2009 Doç. Dr. Zekeriya Aktürk / 10 1.
OBEZİTENİN KLİNİK YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR
OBEZİTE.
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ VE FİZİKSEL AKTİVİTENİN ÖNEMİ
Yard.Doç.Dr.Ü.Seçil BABAOĞLU FTR AD
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
ENTERAL VE PARENTERAL BESLENME
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Beslenme
MEYVELERMEYVELERMEYVELERMEYVELER Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ.
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Psikolog Oya KARAALİ AKTAŞ
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
TÜRKİYE OBEZİTE İLE MÜCADELE VE KONTROL PROGRAMI
UYKU APNE SENDROMU TEDAVİSİ
OBEZİTE PİŞMANLIKTIR Dönem I TODUP çalışması
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
BİRİNCİ BASAMAKTA OBEZİTEYE YAKLAŞIM
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
ŞİŞMANLIK (OBEZİTE) ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ SAĞLIKLI BESLENME VE OBEZİTE DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ BİRİMİ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ 1.
Dr. Hayati ÇAKIR Didim 112 Acil Sağlık İstasyonu / AYDIN Ekim 2010 / 15. PRATİSYEN HEKİM KONGRESİ METABOLİK SENDROM.
Yeterli ve Dengeli Beslenme
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Yaşam
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-100 (Erkek) İdeal ağırlık (kg) = Boy (cm)-105 (Kadın) Obezite İdeal ağırlıktan % 20 ↑ Türkiye Toplam nüfusun %
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
Güncellemelerden Özetler
Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE.
Prof. Dr.Rifat GÜRSOY GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ A N K A R A
1) Bu hastanın apne-hipopne indeksi (AHİ) kaçtır?
KARDİYAK REHABİLİTASYON
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
OBEZİTEDE BESLENME TEDAVİSİ
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi
Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi.
Çocuk ve Spor Bahadır Özdilek.
KARDİYAK REHABİLİTASYON
DUYGU PELİSTER. Metabolik Cerrahi Dr.Varco ve Dr. Henry Buchwald tarafından 1978 yılında aynı adlı kitaplarında şöyle tanımlanmaktadır; Normal bir organ.
OBEZİTE NEDİR? NEDENLERİ,ÖNLENMESİ Çorlu Mimar Sinan Anadolu Lisesi.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
Obezite (Şişmanlık) GAZİ ORTAOKULU.
Enerji Metabolizması ve Fiziksel Aktivite
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
İnt.dr.Emrah patat ktü tıp fakültesi aile hekimliği stajı
OBEZİTE Arş. Gör. Serap ÇETİNKAYA Yrd. Doç. Dr. Havva SERT.
Ameliyat sonrası bakım, ameliyattan hemen sonra başlar, hastanede kaldığınız süre boyunca sürer ve gerekli durumlarda taDoktorunuzdan veya diğer sağlık.
Sunum transkripti:

Obezitenin Komplikasyonları ve Tedavisi Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD

Amaç ve Hedefler Amaç: Obezitenin komplikasyonları ve tedavisi hakkında bilgi sahibi olunması Hedefler: Obezite komplikasyonlarını bilmeli Metabolik sendromun kriterlerini sayabilmeli Obezitede tedavi seçeneklerini söyleyebilmeli Obezitede yaşam tarzı değişikliklerini hastaya göre modifiye etmeyi bilmeli

Bir dirhem et, bin ayıp örter. Geçmiş çağlarda obezite; güç, refah ve sağlık göstergesiyken günümüzde tedavi edilmesi gereken bir hastalık olarak kabul edilmektedir.

Hangisi olmak isterdiniz?

Obezitenin Komplikasyonları Metabolik-hormonal komplikasyonlar Kardiyovasküler sistem hastalıkları Solunum sistemi hastalıkları Sindirim sistemi hastalıkları Kanser Mekanik komplikasyonlar Psiko-sosyal komplikasyonlar Diğer komplikasyonlar

Metabolik-hormonal komplikasyonlar Metabolik sendrom Tip 2 diyabet İnsülin direnci, hiperinsülinemi Dislipidemi Hipertansiyon Obeziteden bağımsız olarak artmış yağ asidi konsantrasyonu hem iskelet kasında hem de karaciğerde insülin rezistansına neden olmaktadır. Yine yağ dokusundan salgılanan hormonların regülasyonunun bozulmasının da insülin direncine katkıda bulunduğu belirtilmektedir. Hayvan modellerinde yağ dokusundan salgılanan insülin duyarlılığını artıran adiponektinin obezlerde azaldığı gösterilmiştir.

Kardiyovasküler sistem hastalıkları Serebrovasküler hastalık Konjestif kalp yetersizliği Koroner kalp hastalığı Hipertansiyon Tromboembolik hastalık

Solunum sistemi hastalıkları Obezite-hipoventilasyon sendromu Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS)

Sindirim Sistemi Hastalıkları Kolelitiazis Karaciğerde yağlanma Non-alkolik steotohepatit GÖRH

Kanser Meme Kolon Serviks, endometrium, over Safra kesesi Prostat

Mekanik komplikasyonlar Osteoartrit Artmış karın içi basıncı, herni

Psiko-sosyal komplikasyonlar Anksiyete Depresyon Kendinden memnuniyetsizlik, benlik saygısı düşüklüğü (Yeme bağımlılığı?) Sosyal ön yargılar İş, eş ya da arkadaş bulma sorunları

Diğer Komplikasyonlar Polikistik Over Sendromu Cilt hastalıkları (stria, acantozis nigricans) Cerrahi komplikasyonlar (insizyonel herni, enfeksiyon, yara komplikasyonaları) PKOS) androjen fazlalığı, tüylenme artışı, ovulatuar bozukluk (düzensiz menstrüel siklus, menstrüel siklusun olmaması ve anovulatuar siklus) ve overlerde polikist varlığı görülmektedir. PKOS’u olan kadınların %30-70’inde obezite mevcuttur.

Metabolik Sendrom Bu 5 kriterden 3’ünün varlığında metabolik sendrom tanısı konulmaktadır. Obezite ve metabolik sendromda koroner arter hastalığı riski artmaktadır.

Obezite Tedavisi Diyet Egzersiz İlaç Cerrahi Alternatif yöntemler Yaşam tarzı değişikliği

Diyet Amaç enerji açığı oluşturarak vücut yağ depolarında azalma sağlamaktır. Kişiye özel olmalı. Öncelikle bireyin günlük kalori ihtiyacı belirlenmeli. Bu amaçla Harris-Benedict formülü kullanılabilir. Kişinin günlük kalori ihtiyacının altında beslenmesi sağlanmalı.

Vücut ağırlığının %10’u ilk 6 ayda verilecek şekilde planlama yapılmalı. Ortalama günde 500 kcallik kısıtlama bu hedefe ulaştırır. Beslenme alışkanlığı tespit edilmeli, yanlışlar uzun süreli danışmanlıkla düzeltilmeli. Öğün atlanmamalı Besinler çok çiğnenmeli Hasta atıştırma yapmadan önce “gerçekten aç mıyım?” diye sormalı.

Egzersiz Kalp ve solunum problemi varsa tespit edilmeli Her gün 30 dk egzersiz önerilmeli Aşırı obez bir kişinin basit egzersizlerle fizik aktiviteye başlaması ve dereceli olarak artırılması önerilir.

Yürüme mesafesindeki yerler için taşıt kullanılmaması Otobüsten bir durak önce inilmesi Asansör yerine merdiven kullanılması Arabanın mümkün olduğunca uzak yerlere park edilmesi yararlı olabilir

İlaç Tek başına yetersiz. Sibutramin ve Orlistat Sibutramin, MSS ‘de norepinefrin ve serotonin geri alımını baskılayarak iştahı azaltır. Piyasadan çekildi. Orlistat pankreatik lipaz salınımını inhibe eder. Yağ emilimini azaltır. Rimonabant (Acomplia)

Cerrahi Mide hacmini küçültücü ameliyatlar (mide balonu, mide bandı) Emilimi engelleyici ameliyatlar (bilio- pankreatik diversiyon) Kombine uygulamalar (gastrik bypass)

VKİ 40 üzerinde olanlar VKİ 35-40 olup eşlik eden hastalıkları olanlar İlaç ve diyet tedavisine rağmen en az 1 yıldır kilo veremeyenler En az 3 yıldır obez olanlar Altta yatan hormonal bozukluğu olmayanlara cerrahi uygulanabilir.

Alternatif tedaviler Bitkiler Akupunktur Ozonoterapi Mezoterapi …………..