ŞİRKET VE ŞAHIS BAĞIŞLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

5766 SAYILI KANUN İLE 6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUNUN ÇEŞİTLİ MADDELERİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE ANILAN KANUNA EKLENEN.
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
SAĞLIK TURİZMİ DEVLET DESTEKLERİ
E-MEVZUAT GRUBU ÇALIŞMALARI
T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
MUHTASAR BEYANNAMELER
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
Bireysel Emeklilik Sistemine Yönelik Vergi Düzenlemeleri İstanbul 2002.
KDV TEVKİFATI UYGULAMASI
YEREL YÖNETİMLERİN ÖZ GELİR YARATMA KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ SALİH TANRIKULU GELİR İDARESİ GRUP BAŞKANI.
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE SAĞLANAN DESTEK UNSURLARI
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
STOK BEYANI-DÜZELTMESİ
AŞIRI DÜŞÜK SORGULAMASI
DOLAYSIZ VERGİLER VAKIFLARIN VERGİLENDİRİLMESİ
2008 YILINA AİT ŞAHSİ GELİRLERİN VERGİLENDİRİLMESİ VE BEYANI YILLIK BEYAN, İNDİRİM, İSTİSNA VE ZARAR MAHSUBU ANKARA S.M.M.M.O. Ankara, Sakıp.
BAĞIŞ YARDIMLAR VE SPONSORLUK HARCAMALARI
Bütçe Sisteminin Yasal Düzenlemesi
Kamu Haznedarlığı Uygulaması
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI (1)
ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
SORUMLULUK Mükellef, vergi kanunlarına göre kendisine vergi borcu terettüb eden gerçek veya tüzel kişidir. Vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından,
Menkul Sermaye İradı.
1- KİRALAMA İŞLEMLERİ 1.
Gelirin Beyanı. Zorunlu Toplama Mükellefler GVK’ nun 2. maddesinde belirtilen 7 gelir unsurundan birini veya birden fazlasını elde edebilirler. Bu gelirlerden.
2013 YILINDA UYGULANACAK YENİ YASAL DÜZENLEMELER
Mükelleflerin İzahat Talepleri
BÜTÇE HAKKI KAVRAMI VE TARİHSEL GELİŞİMİ
KISMİ İSTİSNALAR Kültür ve eğitim amaçlı istisnalar (17/1) - İlim, fen, güzel sanatlar, tarımsal amaçlı teslimler (a) - Tiyatro, konser salonu, kütüphane.
MENKUL SERMAYE İRATLARI.
DEĞERLEME ÖLÇÜLERİ Maliyet Bedeli (V.U.K. Md. 263).
Dernekler Hakkında Yanlış Bilinen Konular
VERGİ HUKUKUNUN GENEL ESASLARI
VAKIFLARIN VERGİ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
FİNANSMAN GİDER KISITLAMASI UYGULAMASI Mustafa SEZEN Yeminli Mali Müşavir
1 BAZI VARLIKLARIN MİLLİ EKONOMİYE KAZANDIRILMASI HAKKINDA KANUN TASARISI ANKARA-2008.
6360 Sayılı Kanun On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi Ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
GENEL BÜTÇE KANUN TASARISI KESİN HESAP KANUN TASARISI
Ali AFACAN Merkez Döner Sermaye Saymanlığı KAYNAKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE NEMALANDIRMA Kamu Haznedarlığı Uygulaması Kamu Haznedarlığı Uygulamasının.
ELEKTRONİK TEBLİGAT ve UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ TEBLİĞLERİ.
Ali ÇAKMAKCI Euroil Genel Mdr. Yrd. E. Hesap Uzmanı, YMM, Bağımsız Denetçi Bazı Hususlarda Güncelliği Göz Alınması Önerilir 1.
TÜRK VERGİ SİSTEMİ Doç. Dr. İrfan TÜRKOĞLU 5. ÜNİTE: KURUMLAR VERGİSİ
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
FİNANS YÖNETİMİ.
KDV TEVKİFATI UYGULAMASI. KDV TEVKİFATI UYGULANAN İŞLEMLER 1.TEKSTİL VE KONFEKSİYON SEKTÖRÜNDE FASON İMALAT 2.KAMUSAL KAREKTERLİ KURUMLARA YAPILAN BAZI.
TÜRMOB - TESMER 2014 YILI ŞAHSİ GELİRLERİNİN BEYANI ve veVERGİLENDİRİLMESİNDE ÖZELLİKLİ KONULAR Bölüm 1 – 1 1 A. Murat YILDIZ Yeminli Mali Müşavir.
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) 1.
YATIRIM FONLARI - Menkul Kıymet Yatırım FonlarıMenkul Kıymet Yatırım Fonları - Borsa Yatırım FonlarıBorsa Yatırım Fonları - Serbest Yatırım FonlarıSerbest.
KİRALAMA-İRTİFAK HAKKI VE KULLANIM İZNİ(İNTİFA HAKKI)
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GEREFORMPAKETİ Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde.
18 Haziran 2015 İSTANBUL. 2 GİRİŞİMCİLER İÇİN TEMEL VERGİ MEVZUATI EĞİTİMİ NEURA YUSUF SAHIN 18 Haziran 2015 İstanbul.
SMMM SELAHATT İ N Ş AH İ N.  Katma De ğ er Vergisi yani KDV, yapılan mal ve hizmet teslimlerinde, mal veya hizmeti teslim alanın, teslim edene ödedi.
VARLIK BARIŞI VERGİ AFFI
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)
25/01/2017 tarihli değişiklikler
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETLERİ
SERVET VERGİLERİ Servet; -Gerçek veya tüzel kişi
BÜTÇENİN UYGULANMASI Bütçenin uygulanma aşamasında iki esas mevcuttur:
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
Bütçenin Uygulanması.
Sunum transkripti:

ŞİRKET VE ŞAHIS BAĞIŞLARI ÖDEYENİN VERGİ MATRAHINDAN DÜŞÜLEBİLEN- GİDER YAZILABİLEN DÜŞÜLEMEYEN- GİDERYAZILAMAYAN

ŞİRKET VE ŞAHIS BAĞIŞLARI BAĞIŞLARIN GİDER OLARAK DÜŞÜLEBİLECEĞİNİ DÜZENLEYEN KANUNLAR GELİR VERGİSİKANUNU- ŞAHISLAR İÇİN KURUMLAR VERGİSİ KANUNU-ŞİRKETLER İÇİN DİĞER KANUNLAR- ŞAHIS VE ŞİRKETLER İÇİN

ŞİRKET VE ŞAHIS BAĞIŞLARI KAMU KURULUŞLARINA ÖZEL SEKTÖR VAKIF VE DERNEKLERİNE

ŞİRKET VE ŞAHIS BAĞIŞLARI BAĞIŞLARIN GİDER YAZILABİLMESİ İÇİN VERGİ MUAFİYETİ OLAN KAMU MENFAATİNE YARARLI DERNEKLERE VERGİ MUAFİYETİ OLAN VAKIFLARA YA DA YASALARLA BELİRLENMİŞ OLAN KAMU KURULUŞLARINA ÖDENMESİ GEREKİR

VERGİDEN MUAF DERNEK VE VAKIFLAR VERGİDEN MUAF DERNEKLER 474 TOPLAM DERNEK 88,000 VERGİDEN MUAF VAKIFLAR 216 TOPLAM VAKIF 4,536 BAĞIŞ YAPILABİLECEK KAMU KURULUŞLARININ SAYISI ???

ŞİRKET VE ŞAHIS BAĞIŞLARI KAMU KURULUŞLARINA SINIRLI- GELİRİN % 5’İ (K.Ö. YÖRELERDE %10’U) SINIRSIZ- İSTENİRSE GELİRİN TAMAMI VERGİ MUAFİYETİ OLAN VAKIF VE DERNEKLERE SINIRLI- GELİRİN % 5’İ(K.Ö. YÖRELERDE %10’U)

ŞAHIS BAĞIŞLARI VERGİDEN DÜŞÜLEBİLİYOR MU?? BAĞIŞLARIN GİDER OLARAK İNDİRİLEBİLMESİ İÇİN BAĞIŞ YIL İÇİNDE ÖDENMELİDİR VE ŞAHIS GELİRİ İÇİN YILLIK BEYANNAME VERMELİDİR

ŞAHIS BAĞIŞLARI VERGİDEN DÜŞÜLEBİLİYOR MU?? GELİRLERİNDEN STOPAJ YOUYLA GELİR VERGİSİ KESİNTİSİ YAPILAN ÜCRETLİLER BELLİ MİKTARLARIN ALTINDA FAİZ VE DİĞER MENKUL SERMAYE İRADI ELDE EDENLER HADLERİN ALTINDA KALAN DİĞER BAZI GELİRLERİ ELDE EDENLER İSTESELERDE YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANNAMESİ VEREMEZLER VE ÖDEDİKLERİ BAĞIŞLARINI VERGİ MATRAHLARINDAN DÜŞEMEZLER

ŞİRKET VE ŞAHIS BAĞIŞLARI GELİRİN % 5’İ (K.Ö.YÖRELERDE % 10’U İLE SINIRLI BAĞIŞLAR Genel bütçeye dahil dairelere, katma bütçeli idarelere, il özel idareleri ve belediyelere, köylere ve kamu menfaatine yararlı derneklere, Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara ve bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan kurum ve kuruluşlara, müzelere, sinema, tiyatro, opera, bale, klasik müzik, klasik Türk müziği ve plastik sanatlar alanındaki üretim ve etkinlikler ile bu alanlarda kurulacak özel araştırma, eğitim ve uygulama merkezlerine, Kültür Bakanlığı'nca da desteklenen veya desteklenmesi uygun görülen uluslararası sanatsal organizasyonlara özel ve tüzel kişiler tarafından makbuz karşılığında yapılan bağış ve yardımlar.

ŞİRKET VE ŞAHIS BAĞIŞLARI TAMAMI GİDER OLARAK İNDİRİLEBİLEN BAĞIŞLAR GELİRE GÖRE SINIR OLMAYAN Bir önceki slaytta sayılan kamu idare ve müesseselerine bağışlanan okul, sağlık tesisi ve yüz yatak (kalkınmada öncelikli yörelerde elli yatak) kapasitesinden az olmamak üzere öğrenci yurdu inşaası dolayısıyla yapılan harcamalar veya bu tesislerin inşaası için bu kuruluşlara yapılan her türlü bağış ve yardımlar ile mevcut tesislerin faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yapılan her türlü nakdi ve ayni bağış ve yardımların tamamı yıllık beyanname ile bildirilecek gelirlerden indirilir.

ŞİRKET VE ŞAHIS BAĞIŞLARI TAMAMI GİDER OLARAK İNDİRİLEBİLEN BAĞIŞLAR GELİRE GÖRE SINIR OLMAYAN Vakıflar Genel Müdürlüğünün idaresinde ve denetiminde bulunan mazbut vakıflar ile belediyeler dahil diğer kamu kurum ve kuruluşları adına kayıtlı olan, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu nezdinde eski eser tescilli abide eserlerin; bakımı, onarımı, restore edilmesi ve yaşatılması amacıyla abide eserin kayıtlı olduğu kurum ve kuruluşlara yapılan bağış ve yardımların tamamı yıllık beyanname ile bildirilen gelirden indirilir.

ŞİRKET VE ŞAHIS BAĞIŞLARI TAMAMI GİDER OLARAK İNDİRİLEBİLEN BAĞIŞLAR GELİRE GÖRE SINIR OLMAYAN Fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara Maliye Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bağışlanan gıda maddelerinin maliyet bedelinin tamamı, yıllık beyanname ile bildirilen gelirden indirilir. Bağış ve yardımın nakden yapılmaması halinde, bağışlanan veya yardımın konusunu teşkil eden mal veya hakkın varsa mukayyet değeri, yoksa Vergi Usul Kanunu hükümleri dairesinde Takdir Komisyonu'nca tespit edilecek değer esas alınır.

ŞİRKET VE ŞAHISLARIN SPORA VE SPORCULARA YAPTIKLARI HARCAMALARI 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 17.6.1992 tarihli ve 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının; amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için % 50'si harcamaları yapanların vergi matrahlarından indirilebilir. Yürürlük:13.03.2004

ŞİRKET VE ŞAHISLARIN SPOR VE SPORCULARA YAPTIKLARI HARCAMALARI VERGİ KANUNLARINA İLAVETEN BAZI ÖZEL KANUNLARLA DÜZENLENEN BAĞIŞLAR HERHANGİ BİR TUTARLA SINIRLI OLMAKSIZIN ŞİRKETLERİN VE ŞAHISLARIN VERGİ MATRAHLARINDAN DÜŞÜLEBİLİR- ŞAHISLARDA FİİLEN İNDİREMEME DURUMU BU BAĞIŞLAR İÇİN DE SÖZ KONUSUDUR-

DİĞER KANUNLARA GÖRE BAĞIŞLAR

DİĞER KANUNLARA GÖRE BAĞIŞLAR

VERGİ POLİTİKASININ BAĞIŞLARA ETKİSİ BAZI KONULARDA KAMU KURULUŞLARI VE ÖZEL SEKTÖR VAKIF VE DERNEKLERİ ARASINDA BAĞIŞLARIN SINIRINDA FARKLILIK VARDIR BAZI KONULARDA ÖZEL SEKTÖR VAKIF VE DERNEKLERİ TEŞVİK EDİLMEMEKTEDİR

MEVCUT VERGİLEME REJİMİ MALVARLIKLARININ İŞLETİLMESİNDEN ELDE ETTİKLERİ GELİRLER STOPAJ YOLUYLA VERGİLENİR (FAİZ, REPO GELİRİ, TEMETTÜ VE KİRA GELİRLERİ) KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFİ OLMADIKLARI İÇİN STOPAJ NİHAİ VERGİLEME OLARAK KALIR İKTİSADİ İŞLETMELERİ KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFİDİR İKTİSADİ İŞLETMELERDEN VAKFA AKTARILAN VERGİ SONRASI GELİRLER TEMETTÜ OLARAK VERGİLENMEZ KDV TAHSİL ETMEYENLER KDV ÖDEDİKLERİ İÇİN İNDİRİLEMEYEN KDV’LER OLUŞMAKTADIR

MEVCUT VERGİLEME REJİMİ VERGİDEN MUAF VAKIFLAR VERASET VE İNTİKAL VERGİSİNDEN, EMLAK VERGİSİNDEN, DAMGA VERGİSİNDEN, TAPU VE NOTER HARÇLARINDAN MUAFTIR- ANCAK BAZI KONULARDA FAALİYET GÖSTEREN VAKIFLAR İÇİN VIV VE DAMGA VERGİSİ MUAFİYETLERİ VERGİ MUAFİYETİ ALMALARINDAN SONRA SÖZ KONUSUDUR.

MEVCUT VERGİLEME REJİMİNİN ETKİLERİ KAMUYA YARARLI ALANLARDA VATANDAŞLARIN MALVARLIKLARINI TOPLUMUN MENFAATİNE SUNMASINI TEŞVİK ETMİYOR KAMU YARARINA DÖNÜK HİZMETLERİ DEVLETLE PAYLAŞMAK İSTEYEN GÖNÜLLÜ KURULUŞLAR GELİŞEMİYOR MEVCUT VAKIFLARIN AMAÇLARINA TAHSİS ETTİKLERİ MALVARLIKLARI ÖDENEN VERGİLERLE AŞINIYOR BAĞIŞLARIN ARTMAMASI VE ELDE EDİLEN GELİRLERİN VERGİLENMESİ NEDENİYLE VAKIFLAR BÜYÜYEMİYOR, FAALİYETLERİNİ ARTTIRAMIYOR VE MALVARLIKLARI AMACI KARŞILAMAYA YETMİYOR TOPLUMDAKİ GÖNÜLLÜLÜK BİLİNCİNİN ARTMASINI TEŞVİK ETMİYOR AVRUPA VAKIFLAR MERKEZİNİN AB ÜLKELERİ İÇİN ÖNERDİĞİ KAMUYA YARARLI VAKIFLARA İLİŞKİN OLARAK ÖNGÖRÜLEN MODELE UYMUYOR

KAMUYA YARARLI VAKIF VE DERNEKLER

KAMUYA YARARLI VAKIF VE DERNEKLER

ÖNERİLER BAĞIŞ SINIRININ % 5’TEN %10’A ÇIKARILMASI GELİRLER ÜZERİNDEN YAPILAN GELİR VERGİSİ STOPAJLARININ KALDIRILMASI KDV’NİN KALDIRILMASI YA DA İADE İMKANININ GETİRİLMESİ İKTİSADİ İŞLETMELERİN KURUMLAR VERGİSİNDEN MUAF OLMASI

GELİŞMELER T. B. Millet Meclis Plan Bütçe Komisyonunun 1 Temmuz 2004 tarihli oturumunda görüşülmekte olan “BAZI KANUNLARDA VE 178 SAYILI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMEDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TASARISI”na ilişkin olarak verilen Hükümet Önergesi kabul edilmiştir. Önerge şöyledir: Madde - 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94 üncü maddesinin birinci fıkrasının 7, 8, 9 ve 14 numaralı bentlerinde yer alan parantez içi hüküm aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “(Kanunla kurulan dernek ve vakıflar, kamu menfaatine yararlı dernekler, Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıflar , ile dernek ve vakıf olmamakla birlikte; odalar, borsalar meslek örgütleri ve bunların üst kuruluşları, siyasi partiler, emekli ve yardım sandıkları gibi vergi uygulamalarında dernek ve vakıf olarak kabul edilenler hariç, dernek ve vakıflar ile tam mükellef kurumlara ödenenler dahil)”  

GELİŞMELER Oturumda Cumhuriyet Halk Partisi temsilcisi A. Hamza Çebi iki kez söz alarak aleyhte görüş belirtmiş ve CHP temsilcileri önerge aleyhine oy kullanmışlardır. Sn Maliye Bakanı önergeyi savunmuş ve neticede önerge yukarıdaki metni ile kabul edilmiştir.

GELİŞMELER Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen metnin T. B.M.M GENEL Kurulundan da aynen geçerek kanunlaşması halinde kamu menfaatine yararlı dernekler ile Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınan vakıfların HER TÜRLÜ TAHVİL ve HAZİNE BONOSU FAİZLERİ MEVDUAT FAİZLERİ ÖZEL FİNANS KURULUŞLARINDAN ALINAN KAR PAYLARI REPO GELİRLERİ ÜZERİNDEN KESİLEN GELİR VERGİSİ STOPAJLARI KALKACAK VE BU GELİRLER VERGİLENMEYECEKTİR. Bu gelirler üzerinden halen kesilmekte olan Vergilerin oranı herbir gelir unsuru için farklı olup, mevduat faizlerinde vadeye göre % 7 ile % 22 arasında, REPO gelirlerinde % 22 oranındadır.

GAYRET İSTEYEN KONULAR Kira gelirleri üzerinden % 22 ve Temettüler üzerinden % 10 olarak kesilen Gelir Vergisi stopajları devam edecektir. Çok önem verdiğimiz “Gelir ve Kurumlar Vergisinden düşülebilecek bağış sınırının Matrahın % 5’inden % 10’una çıkarılması” önerimiz de kabul edilmemiştir. KDV, MTV ve Diğer Kanunlarda istenen düzeltmeler yapılmamıştır.

GAYRET İSTEYEN KONULAR Bütçe sıkıntısı ve IMF’e olan taahhütler nedeniyle taleplerimizin önemli bir kısmı dikkate alınamamıştır. Ancak kanunlaşması halinde değişikliğin çok önemli bir aşama olduğunu kabul etmemiz gerektiği kanaatindeyim. Bu aşamada önerim kamu menfaati güden vakıf ve derneklerin pozitif bir atmosfer yaratması ve hükümetin attığı bu olumlu adımı kalan diğer konulara da taşımasını teşvik edici olmasıdır.