3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
41 adımda ahşap inşaat Yapımcı : Y.Orman Müh. Abdullah Arslan Proje : Y.Mim. Çelik Erengezgin.
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
Eğitim Programı Kurulum Aşamaları E. Savaş Başcı ASO 1. ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ AVRUPA BİLGİSAYAR YERKİNLİĞİ SERTİFİKASI EĞİTİM PROJESİ (OBİYEP)
KİŞİSEL KAMP MALZEMEN Kamp malzemelerini şu ana başlıklar altında düşünebilirsin. Uyku malzemesi Yemek malzemesi Temizlik malzemesi Zorluklara karşı hazır.
ASELSAN- TOKİ YAPRACIK KONUTLARI KOORDİNASYON KURULU
BİLİŞSEL PSİKOLOJİ Ders 4: BELLEK
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Yönetim Bilgi Sistemleri Şubat TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Bilgiyi İşleme Modeli TAHİR BENEK
15. BÖLÜM BİLGİYİ İŞLEME KURAMI
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
AKILLI TAHTA Orhan YORULMAZ Semih ŞENGİDER Nazar SALPİYEV Berk HERAL
Soruya geri dön
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
Bilişsel Öğrenme Kuramı
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Meslektaşlarımızın Ücret Almadan Hizmete Devam Etmesi. Haksız Rekabette Sorunlar.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
BELLEK.
HAYATI GÜZELLEŞTİRMENİN KURALLARI 1 İNSANLARA BEKLEDİKLERİNDEN FAZLASINI VERİN VE BUNU GÖNÜLDEN YAPIN.
1 YÜRÜYÜŞ IAAF Kuralı: Yürüyüş, ayaklar ve zemin arasındaki temasın insan gözüyle görülür bir kesintiye uğramadan sürekli adım atılmasıdır. Dayanma.
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
ARALARINDA ASAL SAYILAR
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
FİİLİMSİLER (EYLEMSİLER)
Problem Çözme Ve Problem Çözme Stratejileri Ödevi Cihan GÖÇ
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
Tam sayılarda bölme ve çarpma işlemi
DEĞİŞİM YÖNETİMİ Pervin GÖZENOĞLU.
Eğitim Psikolojisi Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Öğretim İlke ve Yöntemleri Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık
Mandalanın Ölçme Değerlendirme Sürecindeki Rahatlatıcı Etkisi
ÖĞRENME Yrd. Doç. Dr. Mukaddes Erdem H.Ü. Eğitim Fakültesi
BELLEK VE BELLEK SÜREÇLERİ
ÖĞRETİCİ PROGRAMLAR.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
DRAMA 5. HAFTA DRAMANIN YAPISI VE UYGULANMA AŞAMALARI
© Copyright Sistem Mühendisliği Uygulama Hizmetleri®, Herkes İçin Bir Anahtar Kavram: “ Yaşam Alanı”
3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme DÜŞÜNMENİN YAPITAŞLARI
Diferansiyel Denklemler
1 DEĞİŞMEYİN !!!
Üçüncü Grup Birinci Harf U sesi sunumu MÜRŞİT BEKTAŞ.
T.C MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI
1 eğitimde yeni yaklaşımlar İbrahim KALYONCU Zehra Kitapçıoğlu İlköğretim Okulu Ocak 2007 Tonya Halk Eğitim Merkezi “ y e n i d e r s p r o g r a.
1 2 3 GÜVENLİK İÇİN ÖNCELİKLE RİSKİ YOK EDİLMELİDİR. RİSKİ YOK EDEMIYORSANIZ KORUNUN KKD; SİZİ KAZALARDAN KORUMAZ, SADECE KAZANIN ŞİDDETİNİ AZALTIR.
Bankacılık sektörü 2010 yılının ilk yarısındaki gelişmeler “Temmuz 2010”
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
1-1-2 Türkiye genelinde Acil Sağlık Hizmetlerine erişim numaraları ile yapılmaktadır. Ambulans içinde Doktor,Hemşire,Sağlık Memuru,AABT,ATT, Şoför.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
ÇOK DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLARDA
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Diferansiyel Denklemler
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
Ψ BELLEK Bölüm 6.
BİLİŞSEL GELİŞİM.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Öğrenme Psikoljisi Kuramları: Bilgi İşlemleme Yaklaşımı II
ÖĞRENMEDE BİLİŞSEL YAKLAŞIM: BİLGİYİ İŞLEME MODELİ
Sunum transkripti:

3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme 9.Sınıf Psikoloji 3.Ünite Öğrenme,Bellek,Düşünme BELLEK TÜRLERİ 25.Hafta ( 17-21 / 03 / 2014 )

BELLEK NEDİR ?? Geçmiş yaşantıları ve bilgileri akılda tutma ve hatırlama gücüdür. ..Bellek, öğrenilen bilgileri depolar,istenildiği zaman kullanılmasına olanak sağlar. ..Bellek,insanların dil,kültür ve bilimi geliştirmelerine neden olmuş insanlık bugünkü durumuna ulaşmıştır. ..Eğer bellek olmasaydı,insanlar her bilgiyi yeniden öğrenmek zorunda kalacaktı.

BELLEK ..Bilginin kazanılarak depolanması ve korunması, geri çağrılarak kullanılmasıdır. ..Öğrenme ile ilişkilidir. ..Bu işlev,sinir sisteminde gerçekleşir. ..Bellek,3 işlemi içerir. 1.Bilginin kodlanması 2.Bilginin depolanması 3.Bilginin geri çağrılması(hatırlama)

BELLEK TÜRLERİ 1. )Duyusal Bellek 2 BELLEK TÜRLERİ 1.)Duyusal Bellek 2.)Kısa Süreli Bellek ve Çalışma Belleği 3.)Uzun Süreli Bellek 4.)Örtük Bellek

1.)DUYUSAL BELLEK ..Duysal Bellek; duyu organlarının duyumsayabildiği tüm iç ve dış uyarıcılara ilişkin bilgiyi içerir,kişi o anda kendini etkileyen uyarıcıların tümü hakkında bilgi sahibidir. ..Ancak bu bilgiler bilinç dışındadır. ..Duyusal bellekteki bilgiler, yaklaşık iki saniye içinde ya kendiliğinden yok olur,yada yeni gelen benzeri bilgiler öncekini siler.

Duyusal bellek ( duyusal kayıt ), bilgilerin ilk geldiği yerdir ..Duyusal bellek ( duyusal kayıt ), bilgilerin ilk geldiği yerdir. ..Çevreden gelen uyarıcılar, alıcılar tarafından ( göz,kulak vb.) alınarak,duyulara kayıt edilir. ..Duyusal kayıt süresi çok kısadır. ..Sokakta duyduğumuz bir korna sesinin ,kesildikten bir süre sonra bile kulağımızda yankılanması;

..Televizyondaki canlı bir görüntünün değiştikten hemen sonra bile gözümüzde canlanmaya devam etmesi, duyusal kayıt örneğidir. ..Örn; bir ses tonundan kısa süre sonra ( 40 milisaniye),bir başka ses tonu uygulanırsa, katılımcının ,ilk ses tonunu fark etme olasılığı, ikisi arasındaki süre kısaldıkça giderek düşer. Bunun nedeni, ikinci uyarıcının birinciyi maskelemesidir.

2.)Kısa Süreli Bellek ve Çalışma Belleği ..

..Duyusal bellekte bulunan tüm bilgiler arasından dikkat edilenler KSB ‘e geçiyor. ..KSB ( kısa süreli bellek) dikkatin, yani farkındalık ve bilincin olduğu yerdir. ..Kısa süreli bellek, duyusal bellekten gelen bilgilerin 20 dakika tutulduğu aşamadır. ..Kapasitesi dardır.6,7 veya 10 rakam hatırlanabilir. ..Kolayca yanlış yapılabilir. ..Kaybolan bilgi bir daha geri gelmez.

KSB. ,bilgilerin depolanmasını iki şekilde sağlar : a ..KSB. ,bilgilerin depolanmasını iki şekilde sağlar : a.)bilgileri kendi kısıtlı alanında depolar, b.)kalıcı olarak depolanması için bilgiler özümseyici temrin yoluyla USB(uzun süreli bellek) ‘e aktarılır.

Yeniden Şifreleme : KSB ‘te anlam verilmiş bilgiler vardır. Örn; Yeniden Şifreleme : KSB ‘te anlam verilmiş bilgiler vardır. Örn; ..duvardaki manzara resmi, ..dinlenen enstrümantal şarkı ..arkadaşınızın yeni bir kitapla ilgili söyledikleri ..Eğitim-öğretim süreci içinde bilgiler,büyük oranda sözel olarak şifrelenir.

..Örn, psikoloji biliminin ölçütleri ile ilgili bilgiler,akla kelimeler olarak gelir. ..Ama,manzara resmi yada enstrümantal müzik sözel olarak şifrelenmez. Manzarayı görsel imge,, Enst.müziği işitsel bir imge olarak şifreleyebiliriz.

Kısa Süreli Bellekte Depolama Bilgiler KSB ‘te,duyusal bellekten daha uzun süre kalır. Bu süre 2 saniye – 20 dakika arasıdır. Bilgiyi bu süre içinde KSB ‘te tutabilmenin yolu,,bilgiyi tekrar etmektir. Örn, internette bir telefon numarası gördünüz,, Telefonunuzu buluncaya kadar geçen sürede,bu numarayı unutmamak için sürekli tekrarlarsınız. ..Tekrarlama bırakılınca,bilgi unutulur.

Uzun Süreli Belleğe Aktarma : Uzun Süreli Belleğe Aktarma : ..Bilgiler tekrar edilerek KSB ‘te tutulabilir ama bu akılcı bir çözüm değildir. Öğrenilen bilgileri ,nispeten kalıcı bir şekilde depolamak için,onları USB’e aktarmak gerekir. ÇÜNKÜ; ..KSB kapasitesi sınırlı ..USB kapasitesi geniş

KSB ve USB Arası etkileşim KSB tekrarsız Duy.bellek KSB tekrarla USB davranış

…Özümseyici tekrar ne kadar çok bilgiye dayanıyorsa,uygun ve yeterli kural ve stratejiler kullanılıyorsa,belleme de o kadar başarılı olur. Çalışma Belleği : Bu modele göre sözel bilgiler ve görsel mekansal bilgiler ayrı ayrı işlemlenir.

Çalışma Belleği terimi özel bir bellek türünü de vurgular Çalışma Belleği terimi özel bir bellek türünü de vurgular. ..Bu bellekte bilgiler bir taraftan depolanır,bir taraftan da bilgiler üzerinde işlemleme yapılır. ..Örnek : çevirmenler,bir taraftan yabancı dilde söylenenleri depolar,bir taraftan da yabancı dildeki malzemeyi türkçeye çevirirler.

3.))Uzun Süreli Bellek :

Uzun Süreli Bellekte (USB) bir çok farklı bilgi bulunur Uzun Süreli Bellekte (USB) bir çok farklı bilgi bulunur. ..görsel imgeler, ..duygular, ..tatlar, ..sesler, ..kokular, ..problem çözme stratejileri, ..çocuklukta geçirilen deneyimler,

..özetle; USB kapasitesi çok geniştir,,hatta,,doldurmaya yaşamımız yetmez. ANCAK , bilgiler ,KSB ‘te olduğu gibi, USB ‘ e hızlı girmez. Biraz zaman ve emek gerekir. UZUN SÜRE Lİ BELLEK ; a.)Anlamsal Bellek b.)Anısal Bellek olmak üzere 2 çeşit bellek vardır.

Anlamsal Bellek :. dünya hakkındaki bilgileri, Anlamsal Bellek : ..dünya hakkındaki bilgileri, ..evren gerçeklerini içerir. … Cumhuriyetimizin kuruluş tarihi, …peri bacalarının hangi ilde olduğu, …akdeniz bölgesinin iklimi gibi Bu bellek türünde anlamlar ve kavramlar vardır.

Anısal Belllek :. Gittiğiniz konserde, solistin giydiği kazak, Anısal Belllek : ..Gittiğiniz konserde, solistin giydiği kazak, ..Öğretmenin sorduğu soruyu doğru cevaplayan öğrencinin yüzündeki gurur ifadesi gibi… …..Bu bellek türünde ,belirli yer ve belirli zamanlardaki anılar vardır.

4.)) Örtük Bellek

ÖRTÜK B ELLEK : ( bildirilemeyen bellek) ÖRTÜK B ELLEK : ( bildirilemeyen bellek) ..Kişnin farkında olmadan öğrendiği bilgileri içerir. ..Kişi öğrendiğinin farkında değildir Örtük Bellek, geçmiş olayların, otomatik ve bilinçsiz olarak anımsanmasıdır.

HANGİ TÜR ÖĞRENMELER ÖRTÜK BEL LEKTE DEPOLANIR. a HANGİ TÜR ÖĞRENMELER ÖRTÜK BEL LEKTE DEPOLANIR ??? a.)Ön Uygulama Etkisiyle Örtük Öğrenme b.)Klasik Koşullama c.)Beceri ve Alışkanlıklar

ÖĞRENME – HATIRLAMA – BELLEK İLİŞKİSİ ÖĞRENME – HATIRLAMA – BELLEK İLİŞKİSİ ..Öğretmen öğrenciye bir soru sordu ..Öğrenci,gerekli bilgileri hatırlayarak soruyu cevapladı ..Bu davranış 3 önemli işlemlemeyi içerir: -öğrenme(kazanım)-kodlama -bellek(depolama) -hatırlama(geri çağırma)

Öğrenme, bellek ve hatırlama süreçlerinin şematik gösterimi (kazanım) Bellek (depolama) Hatırlama (geri çağırma)

Neden Unuturuz ?? Kullanılmayan bilgi, zaman içinde unutulur. 2. Öğrenilen bilgiler, daha önce öğrenilmiş olan benzeri bilgileri bozar.( geriye ket vurma) 3. Daha önce öğrenilen bilgiler,benzeri bilgileri içeren daha sonraki öğrenmeyi bozar.(ileriye ket vurma) 4.Geriye ve ileriye ket vurma,birbirine zıt işler 5. Rahatsız eden anılar,duygu ve dilekler unutulur(güdülenmiş unutma)

Belleğimizi Güçlendirmek,Daha Çok Hatırlayabilmek İçin Ne Yapabiliriz Belleğimizi Güçlendirmek,Daha Çok Hatırlayabilmek İçin Ne Yapabiliriz? ..Öğrenme,belleğin vazgeçilmez ön koşuludur. ..ÇOK İYİ ÖĞRENMELİSİNİZ! ..Bilgiyi özümseyerek tekrar yapmalısınız ..Bireysel durum ve özellikleriniz önemli ..Unutmaya yol açan etkenleri ortadan kaldırın.

Hatırlama Sürecini Kolaylaştıran Koşulları Yaratmalısınız : 1 Hatırlama Sürecini Kolaylaştıran Koşulları Yaratmalısınız : 1.Malzemenin örgütlenmiş olması. 2.Hatırlamaya yardımcı ipuçlarının olması( çoktan seçmeli testlerde bilgi daha kolay hatırlanır) 3.Bilginin öğrenildiği bağlam ile hatırlanmaya çalışılan bilginin aynı olması(kantindesiniz.Kantin işleten kişinin adını hatırlamaya çalışıyorsunuz.

Büyük ihtimalle hatırlarsınız Büyük ihtimalle hatırlarsınız.Eğer kantin işleten kişiyi bir arkadaş toplantısında görürseniz,adını büyük ihtimalle hatırlayamazsınız) 4.Duygusal etkenler(güdülenmiş unutma. Eski kötü anılar hatırlanmaz)

Hatırlamaya Yardım Eden Teknikler Kullanın 1. Çağrışım Kurma 2 Hatırlamaya Yardım Eden Teknikler Kullanın 1.Çağrışım Kurma 2.Örgütleme 3.Zihinde Canlandırma 4.Sesselleştirme(bilginin sesli tekrarı)

Bellek Türlerinin İmgesel Gösterimi Bellek Kısa Süreli Bellek Uzun Süreli Bellek Açık Örtük Anısal Anlamsal

Kısa Süreli Bellek : saniye ve dakikalar uzunluğunda Uzun Süreli Bellek: dakika,saat,ay ve yıllar uzunluğunda Anısal Bellek: anılarla ilgili Anlamsal Bellek: kavramlar ve genel kültür bilgileri ile ilgili Örtük Bellek: klasik koşullama,beceri ve alışkanlıklarla ilgili

Hatırlamaya Yardımcı Teknikler : kümeleme yerler çağrışım kurma örgütleme Zihinde canlandırma yerler

HAZIRLAYAN HARİKA ATA