PONTO Kemiğe İmplante Edilebilir İşitme Sistemi Cerrahi Uygulama

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞİTME ŞEKİLLERİ a) Hava yolu iletimi (Air Conduction): Ses dalgalarının kulak zarını titreştirmesi ve bu titreşimin orta kulaktan kemikçik zinciri vasıtası.
Advertisements

GÜRÜLTÜNÜN İŞİTME SİSTEMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Postmenopozal Osteoporoz Tanı ve Tedavide Güncel Yaklaşım
İŞİTMEYE YARDIMCI SİSTEMLER
İŞİTME ŞEKİLLERİ a) Hava yolu iletimi (Air Conduction): Ses dalgalarının kulak zarını titreştirmesi ve bu titreşimin orta kulaktan kemikçik zinciri vasıtası.
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
Prostat Hastalıkları: Doğru Sanılan Yanlışlar, Bilinmeyen Gerçekler
TUR-P İşleminde Massif Hemoraji ve Embolizasyon
HASTANELER ARASI NAKİLLER
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
ANİ İŞİTME KAYBI Dr.Hasan MERCAN.
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
TÜRKİYE’DE BİR İÇ HASTALIKLARI YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ’NDE (YBÜ) AKUT RESPİRATUAR DİSTRES SENDROMU (ARDS) İLE İZLENEN HASTALARIN GENEL ÖZELLİKLERİ VE BU HASTALARDA.
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Sayın Sağlık Bakanının katılımı ile yapılan Kocaeli İl Sağlık Koordinasyon Toplantısı- 26 Ocak 2014 Kocaeli Üniversitesi Ekibinin Görüş ve önerileri Prof.Dr.Sezer.
AÇIK PENCERE TOROKOSTOMİSİ VEYA ELOESSER FLEPLE 10 YILLIK DENEYİMİMİZ.
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Enfekte Megaprotezlerde Tedavi Stratejileri
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
KALÇA CERRAHİSİNDE ANESTEZİ VE ANALJEZİ
HASTANE ETİK KURULLARI
ENDÜSTRİYEL GÜRÜLTÜ FİRMA LOGOSU.
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefrolooloji Bilim Dalı Yayın Sunumu 15 Ocak 2015 Perşembe Ar. Gör. Dr.
İŞİTME NEDİR? Elif ÖZKAN İşitme Engelliler Öğretmeni.
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı
Merkezi Sinir Sistemi Enfeksiyonları
DİYABETİK AYAK YARALARINDA PLASTİK CERRAHİ BAKIŞ AÇISI
13. DEÜ Pediatri Günleri 5-6 Nisan 2012
TEK İŞİTEN KULAKTA KRONİK OTİTİS MEDİA CERRAHİSİ
Prof. Dr. Mustafa Dülger Hocamız.
KRONİK BÖBREK HASTALIKLI HASTAYA YAKLAŞIM
Mehmet Mahir Atasoy Radyoloji Anabilim Dalı MALTEPE ÜNİVERSİTESİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Asistan ve Öğretim Üyesi İhtiyacı Açısından Gelecekte Aile Hekimliği
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Prof.Dr.Mehmet ADA İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi Olgu Sunumu 7 Mayıs 2013.
İŞİTME KAYIPLARI Doç. Dr. Sarp SARAÇ.
Gazi Ün. Tıp Fakültesi KBB AD - Odyoloji BD ve Prof.Dr.N.Akyıldız İşitme Konuşma Ses ve Denge Boz.Tanı Tdv.Reh. Merkezi tarafından, Dünya Bankası’nın desteğiyle,
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ENDÜSTRİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ İNSAN MÜHENDİSLİĞİ DERSİ SES VE GÜRÜLTÜ Prof. Dr. Ahmet PEKER.
İŞİTME TESTLERİ Dr. Hüseyin Serdar ÜNSOY.
MUAYENE YÖNTEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Pembe Hare Yiğitoğlu Çeto
fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamaları Önder GÜNGÖR
Ayaktan Tedavilerde Ödeme
İŞİTME VE KONUŞMA BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUĞA YAKLAŞIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Giriş: Baker Kistini Çıkaralımmı? Metod: Tartışma ve Sonuç:
İşitme engelliler.
A - OI ve/veya IUI İşlemi (1)Evli olmakla birlikte eşlerden herhangi birinin evlat edinilmiş çocukları hariç soybağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması.
İŞİTME SİSTEMİ (AUDIOTORY SYSTEM) Dış Kulak  Dış Kulak Yolu Orta Kulak  Kulak Zarı  Malleus (Çekiç)  İncus (Örs)  Stapes (Üzengi)  Östaki Borusu.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 4 Mart 2016 Cuma İnt. Dr. Büşra Ayaz.
ESSENTIAL OF AUDIOLOGY
ANTİ TNF &BLOKÖR İLAÇLAR (1) Erişkin ve Juvenil Romatoid Artrit; a)- Romatoid artritli erişkin hastalarda; biri methotrexat olmak üzere en az 3 farklı.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
Sağlık Fiziği Anabilim Dalı. Program Adı: Sağlık Fiziği Programın bağlı olduğu Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü Bağlı olduğu Anabilim Dalı: 2012 den.
İşitme duyusu İşitme duyumuz en önemli duyularızmadan biridir.
İŞİTME KAYIPLARI Doç. Dr. Sarp SARAÇ. İşitme-Orta kulak.
POSTPARTUM KANAMALARDA HİPOGASTRİK ARTER LİGASYONU
Figüre 1. Anket ve sonuçları
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ

İMPLANT NEDİR?.
&. -Ağrılı, uzun süren ameliyatlar -Sinüs lifting ve kemik tozu gibi pahalı ileri cerrahi uygulamaları -Protezleri takamadan aylarca iyileşme süresi.
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Sunum transkripti:

PONTO Kemiğe İmplante Edilebilir İşitme Sistemi Cerrahi Uygulama M.Tayyar KALCIOĞLU İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi KBB Anabilim Dalı, MALATYA

1950’lerde titanyumun kemikle iyi bir osseointegrasyon sağladığı saptandı. Başlangıçta diş implantları, daha sonraları uzun kemik implantları üzerinde çalışmalar yapıldı. 1977 de ilk kez kemiğe implante edilebilir işitme cihazı (Baha) uygulandı.

Endikasyonlar; Bilateral veya unilateral mikst veya iletim tipi kayıplar Tek taraflı sensörinöral kayıplar Kronik akan kulak (kronik eksternal otit, radikal kaviteli kulak) Konvansiyonel işitme cihazlarıyla Fitting sorunu yaşanan durumlar

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ (Güncelleme tarihi: 22 7.3.13.C- Kemiğe implante edilen işitme cihazı (1) Bilateral işitme kaybı olan ve her 2 (iki) kulakta da konvansiyonel işitme cihazından fayda görmediği aynı resmi sağlık kurumunda çalışan 3 (üç) KBB hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu ile saptanan ve aşağıdaki kriterlere uyan hastalarda uygulanır. (2) Kemik yolu işitme eşiği 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz de 60 dB’i aşmayan, iletim veya mikst tip işitme kaybı olan ve konuşmayı ayırt etme skoru %60 ve üzerinde olan hastalarda aşağıda belirtilen kriterlere uyması durumunda; a) Bilateral aural atrezi, cerrahi ile düzeltilemeyen konjenital orta kulak anomalilerinde, b) Bilateral mastoidektomi kavitesi bulunan hastalarda, c) Tedaviye dirençli kronik eksternal otit olan hastalarda, bedelleri Kurumca karşılanır. (3) 5 (beş) yaşından küçük hastalara uygulandığı takdirde bedeli Kurumca karşılanmaz. (4) Kemiğe implante edilen işitme cihazı uygulaması, üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında yapıldığı takdirde bedeli Kurumca karşılanır.

İletim tipi veya Mikst tip kayıplarda; Ses titreşimleri işlemci tarafından toplanır, titreşimler kemiğe takılan titanyum implanta ulaşır, scalp titreşimleri kokleaya taşır Tek taraflı sensörinöral işitme kayıplarında; Ses titreşimleri işlemci tarafından toplanır, titreşimler kemiğe takılan titanyum implanta ulaşır, scalp titreşimleri karşı taraftaki fonksiyonel kokleaya taşır.

Avantajları; Gürültüde daha iyi anlama Daha iyi ses kalitesi Pozisyonunun değişmemesi Cerrahiden önce test edilebilmesi İç kulak hasarı riski olmayışı MRI için uygun oluşu Akıntılı kulakta kullanılabilmesi (orta kulak enfeksiyona sebep olmaması) Mastoid üzerine bası yapmaması Dezavantajları; Cerrahi müdahale gereksinimi Cilt nekrozu ve diğer cilt reaksiyonları Çocuk ve adolesanlarda kemik büyümesi

Kemiğe implante edilebilir işitme cihazları; Cochlear Baha Medicon Epiplating Otomag / Sophono Alpha 1 Oticon Ponto Pro Med-El Bonebridge

OLGULAR

Metod; Özmen ÖA, Basut O. Uludağ Üniversitesinde Kemiğe İmplante Edilen İşitme Cihazıyla İlk Deneyimler. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 2010;36(3):111-115.

Metod;

TEŞEKKÜRLER