Doç.Dr. İbrahim ALTUNBAŞ Prof.Dr. M. Ertuğrul ÇELEBİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

el ma 1Erdoğan ÖZTÜRK ma ma 2 Em re 3 E ren 4.
Sayısal Haberleşme Sistemleri
Hazırlayan: Temel YAVUZ
Diferansiyel Denklemler
İleri Sayısal Haberleşme
ALİ YALKIN İLKÖĞRETİM OKULU 2/A SINIFI ÇALIŞMA SAYFASI
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Saydığımızda 15 tane sayı olduğunu görürüz.
ASELSAN- TOKİ YAPRACIK KONUTLARI KOORDİNASYON KURULU
Hakan Doğan, Hakan Ali Çırpan, Erdal Panayırcı
PARALLEL ADDER y0y1y3y0y1y3 s0s1s3s0s1s3 X 4-bits Y 4-bits S 4-bits x0x1x3x0x1x3.
Zamana Bağımlı Olmayan Doğrusal (LTI) Sistemlerin Frekans Tepkileri
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Veri İletiminde Hata Kontrol Yöntemleri
8. SAYISAL TÜREV ve İNTEGRAL
Dağıtık Simülasyon Sistemlerinde Sanal Global Zaman Hesaplamaları
MC-CDMA (Çok Taşıyıcılı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim ) Alıcılarda Yakın-Uzak Problemine Yönelik Yapay Zekâ Uygulamaları Metin ÇİÇEK, Bilgi Teknolojileri ve.
4 Kare Problemi 4 Kare Problemi Hazır mısın? B A Bu şekle iyi bak
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
Modüler, Akıllı Elektrik Sayacı
SOME-Bus Mimarisi Üzerinde Mesaj Geçişi Protokolünün Başarımını Artırmaya Yönelik Bir Algoritma Çiğdem İNAN, M. Fatih AKAY Çukurova Üniversitesi Bilgisayar.
Yarbaşı İlköğretim Yarbaşı İlköğretim.
Algoritmalar DERS 3 Böl ve Fethet(Divide and Conquer) İkili arama
ARALARINDA ASAL SAYILAR
ZAMBAK 1 SORU BANKASI UĞUR CESUR 1 ZAMBAK 1 SORU BANKASI ÖZEL SORULARI Hazırlayan: UĞUR CESUR.
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
Sayı Doğrusunda Toplama İşlemi Yapalım
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
Algoritmalar DERS 4 Çabuk sıralama Böl ve fethet Bölüntüler
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
IEEE İçeriğinin Akademi, Hükümet/Devlet ve Ticari Firma Kuruluşlarından Kullanıcılar için Değeri Rachel Berrington, MLS Manager, IEEE Client Services
Kablosuz Sensör Ağı Teknolojisi
DALGA KLAVUZLARI VE İLETİM HATLARI
PSD Tekniği Kullanımının OFDMA Tabanlı Bilişsel Telsiz Ağlarda Boşluk Algılamadaki Uygunluğu Aslı Birol1, Sultan Aldırmaz1, İbrahim Demirdöğen2, Hüseyin.
DOĞUŞ ÜNİVERSİTESİ VI. LİSELERARASI MATEMATİK YARIŞMASI
TEST – 1.
PRAMİTLER KARE DİK PRAMİT KONİ DÜZGÜN DÖRTYÜZLÜ DÜZGÜN SEKİZYÜZLÜ
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Anadolu Öğretmen Lisesi
Bilgi Sistemi Organizasyonlar içerisindeki kontrol ve karar verme mekanizmalarında kullanılacak bilginin toplanması, işlenmesi, saklanması ve dağıtılmasını.
GELİBOLU MODELİ RÜZGAR TÜRBİNİ (GMRT)
Mukavemet II Strength of Materials II
Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü ++ Bilişim Enstitüsü C ++ Nesne.
Ek-2 Örnekler.
YAZILIM TABANLI RADYO UYGULAMALARI
Diferansiyel Denklemler
DENEY TASARIMI VE ANALİZİ (DESIGN AND ANALYSIS OF EXPERIMENTS)
İleri Sayısal Haberleşme
Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TURAN
… Sunu Konu Adı KAVAK YETİŞTİRİCİLİĞİ Sunum : Dr. Mustafa ZENGİN Dr. Mustafa ZENGİNBaşmühendis Sunum : Dr. Mustafa ZENGİN Dr. Mustafa ZENGİNBaşmühendis.
1 (2009 OCAK-ARALIK) TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI. 2 VERGİ GELİRLERİ TOPLAMIDA TAHAKKUK ARTIŞ ORANLARI ( OCAK-ARLIK/2009 )
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
Sayısal Taşıyıcı Modülasyonu
1 ŞEKERBANK BİREYSEL BANKACILIK Kasım/ TÜRKİYE’DE BİREYSEL BANKACILIK-İLKLER.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
İzzet Levent KARAEVLİ İbrahim ALTUNBAŞ Güneş KARABULUT
CEBİRSEL İFADELERİ ÇARPANLARINA AYIRMA
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
Diferansiyel Denklemler
En İyi Röle İle İşbirlikli İletişim Ve Uzay Zaman Kodlaması ile Karşılaştırılması Büşra YÜKSEL, Özgür ORUÇ ve Ümit AYGÖLÜ İstanbul Teknik Üniversitesi.
1 İki Kutuplu Doğrudan Dizili Ultra Geniş Bant İşaretlerin CM1-CM4 Kanal Modelleri Üzerindeki Başarımları Ergin YILMAZ, Ertan ÖZTÜRK Elektrik Elektronik.
Simetrik Altıgen Dikevre Genlik Modülasyonlu OFDMA Sistemi Performansı
MC-CDMA (Çok Taşıyıcılı-Kod Bölmeli Çoklu Erişim ) Sistemlerinde Çok Kullanıcılı Sezme İşleminin Bulanık Mantık Yöntemiyle Gerekleştirilmesi Metin ÇİÇEK,
Ahmet F. Coskun Oğuz Kucur2 Elektronik Mühendisliği Bölümü
WIMAX NETWORK MIMARISI
Sunan: Gül TÜRKER Süleyman Demirel Üniversitesi
Sunum transkripti:

Doç.Dr. İbrahim ALTUNBAŞ Prof.Dr. M. Ertuğrul ÇELEBİ Röleli Sistemler İçin Dağıtılmış Uzay-Zaman MSK Kafes Kodları Doç.Dr. İbrahim ALTUNBAŞ Ali Serdar DEMİROĞLU Prof.Dr. M. Ertuğrul ÇELEBİ Bu çalışma, 107E022 nolu TÜBİTAK projesi kapsamında desteklenmektedir.

İÇERİK GİRİŞ SİSTEM MODELİ KOD TASARIM ÖLÇÜTLERİ KODLAR HATA BAŞARIMLARI SONUÇ

GİRİŞ Tek verici, tek alıcı antenli sistemler (çok verici, çok alıcı antenli sistemlere göre) düşük kanal sığasına sahiptir.

GİRİŞ Verici ve/veya alıcı anten sayısını arttırmanın kanal sığasını artırdığı Telatar1 ve Foschini ile Gans2 tarafından gösterilmiştir. [1] Telatar, İ. E., “Capacity of Multi-Antenna Gaussian Channels,” Internal Tech. Memo., AT&T Bell Laboratories, June 1995 [2] Foschini, G. J. and Gans, M. J., “On Limits of Wireless Communications in a Fading Environment when Using Multiple Antennas,” Wireless Personal Communications, 6, 311-335, 1998.

GİRİŞ Gezgin birimlere, boyut, güç ve maliyet kısıtlaması nedeniyle birden fazla anten ve RF katı yerleştirilememektedir. Bu durum gezgin birim üzerinden verici anten çeşitlemesi yapılmasını zorlaştırmaktadır.

GİRİŞ Gezgin birimler Covet ve Gamal3 tarafından incelendiği şekilde, röleler yardımıyla verici anten çeşitlemesi yapabilirler. Yeni kuşak telsiz haberleşme sistemlerinde (3G, 4G, WiMAX) daha yüksek taşıyıcı frekanslar kullanılmaktadır. Bu da daha yüksek yol kaybı ve daha düşük kapsama alanını beraberinde getirmektedir. Röleli sistemler bu durumda da kullanılarak, maliyeti düşük kapsama alanlarının oluşturulabilmesini sağlarlar4. [3] Covet, T. M. and El Gamal, A. A., “Capacity Theorems for the Relay Channel,” IEEE Transactions on Information Theory, VOL. IT-25, NO. 5, September 1979. [4] Soldani, D. And Dixit, S., “Wireless Relays for Broadband Access,” IEEE Communications Magazine, VOL. 46, March 2008.

GİRİŞ : Röle

GİRİŞ CPM (Sürekli Fazlı Modülasyon) Dar/düzgün frekans spektrumu Güç verimliliği Düşük maliyetli doğrusal olmayan kuvvetlendiricilerle kullanılabiliyor. WiMAX ve LTE için seçilen teknoloji QAM-OFDM’dir. Doğrusal kuvvetlendirici gerekiyor. CPM-OFDM iyi bir alternatif olarak gözüküyor5. s3 s2 s1 s0 π s0 s2 s3 θn θn+1 s1 [5] Aulin, J., “Capacity-Enhancing Techniques for Wireless Communications,” http://www.ce.chalmers.se/research/group/ tct/publications/Pub_2006/Optimal%20OFDM.htm, 2006.

GİRİŞ Bu bildiride: Dağıtılmış uzay-zaman MSK kafes kodları incelenmiştir, Tasarım kriteri olarak Canpolat, Uysal ve Fareed6 tarafından bulunan Öklid uzaklığı benzeri bir ölçüt göz önünde bulundurulmuştur, Nabar vd.7 tarafından bulunan ve 6’da çok röleli sistemler için genelleştirilen protokoller kullanılmıştır, Literatürde yer alan klasik uzay-zaman MSK kafes kodlarından8,9 farklı bir kod elde edilmiştir, Yeni bulunan ve önceden bulunmuş olan kodların ele alınan sistem altında hata başarımları incelenmiştir. [6] Canpolat, O.,Uysal, M., and Fareed, M. M., “Analysis and design of distributed space-time trellis codes with amplify-and-forward relaying,” IEEE Trans. Vehicular Tech., vol. 56, July 2007. [7] Nabar, R. U., Bölcskei, H., and Kneubühler, F. W., “Fading relay channels: Performance limits and space-time signal design,” IEEE J. Selected Areas Commun., vol. 22, pp. 1099-1109, Aug. 2004. [8] Altunbaş, İ., “Space-time trellis codes for MSK,” J. of Computers and Electrical Engineering, CEE, vol. 31, pp. 263-271, June-July 2005. [9] Maw R.L. and Taylor D.P., “Space-time coded systems with continuous phase frequency shift keying,” Proc. IEEE GLOBECOM 2005.

SİSTEM MODELİ “Kuvvetlendir ve aktar” yöntemini kullanan yandaki sistem modeli ele alınmıştır. Sistemde M-1 tane röle bulunmaktadır. R1 RM-1 R2 H K

SİSTEM MODELİ (PROTOKOL A, B) 2. Zaman Aralığı R1 1. Zaman Aralığı Faz sürekliliğini sağlamak amacıyla blok iletim yapılmıştır.

SİSTEM MODELİ (PROTOKOL C) 2. Zaman Aralığı R1 1. Zaman Aralığı

SİSTEM MODELİ (PROTOKOL A)

SİSTEM MODELİ (PROTOKOL B)

SİSTEM MODELİ (PROTOKOL C)

KOD TASARIM ÖLÇÜTLERİ6 Protokol A için: Burada : ve Protokol B için: Protokol C için: Röle – Hedef arası kanalın statik olduğu varsayılıyor. [6] Canpolat, O.,Uysal, M., and Fareed, M. M., “Analysis and design of distributed space-time trellis codes with amplify-and-forward relaying,” IEEE Trans. Vehicular Tech., vol. 56, July 2007.

KODLAR [8] Altunbaş, İ., “Space-time trellis codes for MSK,” J. of Computers and Electrical Engineering, CEE, vol. 31, pp. 263-271, June-July 2005. [9] Maw R.L. and Taylor D.P., “Space-time coded systems with continuous phase frequency shift keying,” Proc. IEEE GLOBECOM 2005.

KODLAR [8] Altunbaş, İ., “Space-time trellis codes for MSK,” J. of Computers and Electrical Engineering, CEE, vol. 31, pp. 263-271, June-July 2005.

HATA BAŞARIMLARI EKR/N0 = 5 dB için ÇHO (Protokol A)

HATA BAŞARIMLARI EKR/N0 = 35 dB için ÇHO (Protokol A)

HATA BAŞARIMLARI EKR/N0 = 5 dB için ÇHO (Protokol C)

HATA BAŞARIMLARI EKR/N0 = 35 dB için ÇHO (Protokol C)

HATA BAŞARIMLARI EKR/N0 = 5 dB için ÇHO (Protokol A)

HATA BAŞARIMLARI EKR/N0 = 35 dB için ÇHO (Protokol A)

SONUÇ Röleli sistemlerde MSK modülasyonunun kullanılması araştırılmıştır. 4 durumlu 2 ve 3 verici antenli yeni kafes kodlar tasarlanmıştır. Yeni kodların Protokol A için daha iyi başarım sağladığı gösterilmiştir.

TEŞEKKÜRLER...