SQL Dili ve MySQL Komutları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Veritabanı Nedir?
Advertisements

SQL - Structured Query Language
VERİTABANLARI ÜZERİNDEN ÇOK KULLANICILI YAZILIMLAR İLE TİCARİ VE MÜHENDİSLİK VERİLERİNİN ANALİZLERİNİN GETİRDİĞİ FAYDALAR Dr. YILMAZ YÖRÜ Yük.Mak.Müh.
Hazırlayan : Öğr. Gör. Fahri YILMAZ
COME 339 JAVA-SQL BAĞLANTISI
4 SQL- Yapısal Sorgulama Dili
Tablo oluşturma İlk olarak tabloları oluşturmamız gerekli..
SQL Structured Query Language
MySQL Veritabanı Sunucusu ve MySQL Veritabanı Kullanımı
SQL (Structured Query Language)
SQL Structured Query Language (Yapısal sorgulama dili)
SQL’e Giriş.
SQL de Değişken Tanımlama
SQL Komutlar 5 Sibel SOMYÜREK.
İndeksler Sibel SOMYÜREK.
EkoPC Bilişim Ltd. Eğitim Hizmetleri
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
Veritabanı Yönetim Sistemleri Hızlı ve Kısa Giriş
Iletisim Icin : Blog : E - Mail :
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
VeriTabanı Uygulama. Tabloları yaratmak için MySQL komutları.
BÖLÜM 6 SQL SERVER KOMUTLARI.
Tetikleyici. Nedir? Bir tablo üzerinde Ekleme silme ve güncellemeye bağlı olarak tetiklenip çalışan SQL kodlarıdır. Genel amacı veri bütünlüğünü korumaktır.
SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE)
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
11 ekim 2011 VTYS –II Dersi. Kalıp İfadelerle Sorgu (Pattern) Eğer bir sözel verinin sadece belli kriterlere uyanlarını seçeceksek sütun_adı LIKE kalıp.
MYSQL 4. HAFTA. mySQL veri türleri INTTamsayı: 'den kadar değişen diziye "signed" (işaretli), 0'dan 'e kadar değişenine.
VIEW (BAKIŞ) OLUŞTURMA
SQL’e Giriş ve SELECT Komutu
MySQL Operatörleri ve Fonksiyonları
Iletisim Icin : Blog : E - Mail :
VeriTabanı Uygulama.
SQL (Structured Query Language). MySQL de Temel Komutlar : CREATE DATABASE isim; verilen isimde bir veri tabanı oluşturur. SHOW DATABASES; Tüm yaratılan.
SQL Sibel SOMYÜREK.
SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI.
Veritabanı Yönetim Sistemi
VTYS Öğr. Gör. Engin DUTAR
Veritabanlarına ve SQL'e Giriş Devrim GÜNDÜZ Kivi Bilişim Teknolojileri -
SQL’ e Giriş Uzm. Murat YAZICI.
Bölüm 4: İleri SQL.
SİSTEM VERİTABANLARI. Sistem veritabanlarını tanıma. Kendi Login’imizi oluşturma Neler İşleyeceğiz?
Update UPDATE tablo_ismi SET sutun1=‘deger1’ WHERE sutun=deger.
ADRESİNDEN ÖRNEK VERİ TABANLARINI İNDİRİNİZ
Yeni Veritabanı Oluşturma
S ORGU / DML / DDL KOMUTLARı İbrahim Onur Sığırcı.
Yapısal Sorgulama Dili SQL VTYS Giriş Hafta 5 Ders Notu.
Altıncı hafta. Müfredat programı Ödev teslim edenler Mantıksal tasarım ödevini teslim edenler: Belediye Projesi Valilik Projesi Mekan Projesi Konaklama.
View View’ler select ifadesi ile tanımlanmış sanal tablolardır. Temel amacı base tabloların içerisinden veri kümesi getirip ortaya çıkan sonucu sanal.
Veritabanlarına ve SQL'e Giriş Devrim GÜNDÜZ Teknoloji Destek Merkezi --
Veri Tabanı Yönetimi Dersi 1. Laboratuvarı Arş. Gör. Pınar CİHAN.
Veri Tabanı Yönetimi Dersi 1. Laboratuvarı
Yapısal Sorgulama Dili SQL Hafta 6 Ders Notu
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
VIEW lerle çalışmak 11.BÖLÜM.
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
TETİKLEYİCİ ( Trigger)
İNDEKS.
VERİ TABANI SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE) SAVAŞ TUNÇER.
SQL.
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
DML ile veri ekleme, silme ve değiştirme
Sorgu / dml / ddl komutları
SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE)
SQL Server - Triggers.
SQL Server - Stored Procedures
SQL Server - Views.
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 6-SQL Server-4-DML
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 6-SQL Server-3-DDL
Sunum transkripti:

SQL Dili ve MySQL Komutları

SQL Nedir ? SQL  Structured Query Language (Yapısal Sorgulama Dili) SQL dili veritabanındaki kayıtlı verilere ulaşmamızı ve işlem yapmamızı sağlar. SQL dünya çapında kabul edilmiş olan bir veritabanı programlama dilidir ve standartları ‘Amerika Ulusal Standartlar Enstitüsü’ tarafından belirlenmiştir.

SQL Dili ile Yapılabilecekler Veritabanı yaratma, güncelleme, silme Veritabanına tablolar ekleme, güncelleme, silme Tablolara yeni kayıtlar ekleme, güncelleme, silme Veritabanı üzerinde sorgular çalıştırarak bilgi elde etmek Veritabanı güvenlik işlemleri, kısıtlamalar, tetikleyiciler

En Temel SQL Komutları SELECT  Veritabanından bilgi çeker. UPDATE  Veritabanındaki bilgiyi günceller. DELETE  Veritabanındaki bilgiyi siler. INSERT INTO  Veritabanına yeni kayıt ekler. CREATE DATABASE  Yeni veritabanı yaratılır. ALTER DATABASE  Veritabanı özellikleri değiştirilir. CREATE TABLE  Yeni tablo yaratılır. ALTER TABLE  Tablo özellikleri değiştirilir. DROP TABLE  Tablo silinir.

MySQL Nedir ? MySQL, çoklu iş parçacıklı (multi-threaded), çok kullanıcılı (multi-user), hızlı ve sağlam (robust) bir veritabanı yönetim sistemidir.

MySQL Dünyada altı milyondan fazla sistemde yüklü. UNIX, OS/2 ve Windows platformları için ücretsiz dağıtılmakla birlikte ticari lisans kullanmak isteyenler için de ücretli bir lisans seçeneği de mevcuttur. Kaynak kodu açık, geliştilebilinir.

MySQL Avantajları MySQL, tuttuğu tablolarla çok kullanıcılı sistemlerde söz konusu olan erişim hakları sorununu başarılı bir şekilde çözmektedir. Ayrıca “veri tutarlılığını (referential integrity)” sağlama işinin programcıya bırakılması tercih edilmiştir, ancak bu bir dezavantaj olarak görülmeyebilir. Çünkü pek çok veritabanı programcısı VTYS’lerdeki veri tutarlılığı’nın esnek olmayan, zorlayıcı bir özellik olduğunu düşünmektedir. 

MySQL KOMUTLARI

Veritabanı Yaratma CREATE SCHEMA/DATABASE database_name Örnek : CREATE SCHEMA/DATABASE world;

Veritabanı Silme DROP DATABASE database_name Örnek : drop schema/database world;

Tablo Yaratma CREATE TABLE deneme.tablo_ogrenciler2 ( tc INT NOT NULL PRIMARY KEY , isim VARCHAR(45) NOT NULL , soyisim VARCHAR(45) NOT NULL , yas INT NOT NULL );

Tabloya Veri Ekleme Bütün Olarak Satır Ekleme INSERT INTO table_name VALUES (value1,value2,value3,...); Örnek : INSERT INTO deneme.tablo_ogrenciler VALUES(’45’,"Siyar", "Öztürk",’27’);

Tabloya Veri Ekleme 2) Sadece İstenilen Sütunlara Ekleme INSERT INTO table_name (column1,column2,column3,...) VALUES (value1,value2,value3,...); Örnek : INSERT INTO deneme.tablo_ogrenciler (tc,isim,soyisim,yas) VALUES(‘150’,"Siyar", "Öztürk",’27’);

Tablonun Yapısını Değiştirme ALTER TABLE’ komutu ile mevcut tablolar üzerinde ; Sütun ekleme, Silme, Değiştirme (güncelleme) işlemleri yapılabilir.

Yeni Sütun Ekleme ALTER TABLE table_name ADD column_name datatype Örnek : ALTER TABLE deneme.tablo_ogrenciler ADD yeni_sutun2 int

Sütun Silme ALTER TABLE table_name DROP COLUMN column_name Örnek : ALTER TABLE deneme.tablo_ogrenciler DROP yeni_sutun2

Sütun Güncelleme Sütunun veri tipini güncelleme ; ALTER TABLE table_name MODIFY COLUMN column_name datatype Örnek : ALTER TABLE deneme.tablo_ogrenciler MODIFY COLUMN yeni_sutun VARCHAR(45)

Tabloları Silmek DROP TABLE table_name Örnek : DROP TABLE tablo_ogrenciler2

Verileri Görüntüleme Gerekliliği Veritabanındaki bilgiler yalnızca depolanmakla kalmaz aynı zamanda gerektiği anda da hızlıca ulaşılabilip, görüntülenebilirler. Verilere ulaşıp görüntülemek için ‘Select, From, Where’ komutları kullanılmalıdır.

Temel SQL Dili Select ………. From ………. Where ………. komutları ile tablolardaki verilere (kayıtlara) erişilerek; 1- veri görüntüleme 2- güncelleme 3- silme işlemleri yapılabilinir.

1- Veri Görüntüleme Select  Görüntülenecek olan sütunları seçer. From  Hangi tablo üzerinde işlem yapılacağını belirler. Where  Verilerin hangi koşula göre seçileceğini belirler.

1- Veri Görüntüleme SELECT column_name,column_name FROM table_name; Bütün kayıtları görüntüleme  SELECT * FROM table_name Örnek : select isim,soyisim from tablo_ogrenciler

1- Veri Görüntüleme SELECT column_name,column_name FROM table_name WHERE column_name operator_value; Örnek : select * from tablo_ogrenciler where tc='15‘  (Where ile Koşul Belirtiliyor)

2- Veri Güncelleme UPDATE table_name SET column1=value1,column2=value2,... WHERE some_column=some_value; Örnek : update tablo_ogrenciler set isim="Ali", soyisim="Can" where tc='15'

3- Veri Silme DELETE FROM table_name WHERE some_column=some_value Tüm kayıtları silmek : DELETE FROM table_name Örnek : delete from tablo_ogrenciler where tc='15'

‘World’ Veritabanı ‘World’ veritabanı’nın MySQL’e eklenmesi / import edilmesi

Ödev ‘World’ veritabanının detaylı olarak incelenmesi ve çalışılması. Veritabanı üzerinde basit sorguların çalıştırılıp, pratik yapılması. Hangi bilgilerin hangi tablolarda tutulduğunun öğrenilmesi.