Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TETİKLEYİCİ ( Trigger)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TETİKLEYİCİ ( Trigger)"— Sunum transkripti:

1 TETİKLEYİCİ ( Trigger)

2 Trigger nedir? Tetikleyici (trigger), kayıt eklendiğinde (INSERT), silindiğinde (DELETE) veya değiştirildiğinde (UPDATE) otomatik olarak devreye giren, özel bir çeşit SP’lerdir. Tetikleyici (trigger), SQL Server üzerinde herhangi bir işlem gerçekleştiğinde başka bir işlemin tetiklenmesi için kullanılır. Genellikle komplike iş kurallarını gerçekleştirmek için veya veri bütünlünü korumak için kullanılır.

3 Tetikleyici Ne Zaman Kullanılır?
Çeşitli amaçlara uygun olarak tetikleyiciler kullanılabilir. Bu amaçlar; Değişiklikleri takip etmek, Birincil anahtar üretmek, Karmaşık iş kurallarını gerçekleştirmek, E-posta atmak gibi olayları otomatik olarak yapmak, Standart hata mesajlarının dışında bir hata mesajı elde etmek, Veritabanı erişimlerini takip edebilmek, Nesnede meydana gelebilecek değişiklikleri takip ve engellemektir.

4 Tetikleyici Türleri After Tetikleyicileri
SQL Server'da iki farklı tür tetikleyici vardır. Bunlar After ve Instead Of tetikleyicileridir. After Tetikleyicileri After tetikleyicileri, sadece tablolar üstünde tanımlanabilir. After tetikleyicileri, kendiyle ilişkili işlem gerçekleştikten hemen sonra ateşlenir. Veritabanındaki temel işlemler için (ekleme, silme ve güncelleme) After tetikleyicileri tanımlanabilir. Birden fazla tetikleyici,bir iş için tanımlanabildiği gibi, bir tetikleyici de birden fazla iş için tanımlanabilir.

5 2. Instead Of Tetikleyicileri
Instead Of tetikleyicileri hem tablolar için hem de görünümler (views) için tanımlanabilirler. Instead of tetikleyicileri, belirlenen işlem gerçekleşirken devreye girer. Instead of tetikleyicileri işlemlerin arasına girebildiğinden kontrol amaçlı kullanılabilirler. After trigger’ı arasındaki en önemli fark, After trigger’ını devreye sokan olay olmuş kabul edilerek akışı triggr’a bırakırken, Instead of trigger’ı istenen işlemi gerçekleştirmez.

6 Tetikleyici Oluşturmak
CREATE TRIGGER’i kullanabilmek için sysadmin, db_owner veya db_ddladmin rolüne sahip olmak gerekir. Yazılışı CREATE TRIGGER tetikleyici_adi ON tablo_adi FOR veya AFTER veya INSTEAD OF (INSERT veya UPDATE veya DELETE) AS otomatik çalışacak Sql ifadeleri

7 FOR trigger’ı AFTER trigger’ı ile aynı anlamda kullanılmaktadır.
SQL server üstünde iki farklı türden trigger tanımlanabilir: aynı anlama sahip FOR veya AFTER ile ya da INSTEAD OF ile. Üç farlı olay için trigger yazılabilir: INSERT, UPDATE ve DELETE. Bir trigger, birden fazla olay tarafından tetiklenmek üzere programlanacaksa bu FOR veya AFTER kelimelerinden sonra belirtilir.

8 Örnek1: Create Trigger trg_musteri_girisi ON musteri AFTER Insert AS Print ‘veri girildi’ Print ‘trigger çalıştı’ Soru:Satiş tablosuna veri girildiğinde çalışan “veri eklendi” mesajı veren bir trigger oluşturunuz ve veri girerek test ediniz.

9 1. INSERT Tetikleyicisi Bir tablo üzerinde yeni kayıtlar girildikten sonra devreye giren tetikleyicidir. Insert tetikleyici devreye girdikten sonra Inserted tablosunda yeni eklenen kayıtların bir kopyası tutulur. Inserted tablosu, asıl tablonun yapısal bir kopyası olup tetikleyici sonlanana kadar saklanır. Eğer, bir tabloya birden fazla kayıt girildiyse tetikleyici her kayıt için ayrı ayrı devreye girmez. Tek seferde işlemi gerçekleştirir. Çünkü SQL Server, satır bazında tetikleyici desteği sağlamamaktadır.

10 SORULAR: 1. SatisDetay tablosuna veri girildiğinde çalışan bir trigger yazınız. Bu trigger girilen urun, ürün tablosunda yok ise kaydı iptal etsin. 2. Örnek bir market veritabanımız için kategoriler tablosuna eklenen yeni kategori var olup olmadığı kontrol ederek aynısı var ise kullanıcıyı uyararak işlemi iptal eden tetikleyicinin kodlarını yazınız.

11 2. DELETE Tetikleyicisi Tablodan bir kayıt silindiğinde otomatik olarak yapılması istenen işlemler için DELETE tetikleyicisi kullanılır. DELETE tetikleyicisi çalıştıktan sonra silinen kayıt Deleted sahte tablosuna kaydedilir. Deleted tablosunun Inserted tablosundan farkı, asıl tablodan silinen kayıt artık Deleted tablosunda yer almaktadır.

12 Sorular “Personel ” tablosunda “ sicilno”’su 3000 den küçük olan personelin silinmesini engelleyen bir DELETE tetikleyicisi yazınız. “Personel” tablosunda “uyrugu” Türk olanların silinmesini engelleyen bir DELETE tetikleyicisi yazınız.

13 3. UPDATE Tetikleyicisi Tablo üzerindeki kayıt ya da kayıtlarda güncelleme olduğunda devreye girecek olan tetikleyicidir. INSERT ve DELETE tetikleyicilerden biraz farklıdır. Farkı ise UPDATE tetikleyici devreye girdiğinde Inserted sahte tablosu asıl tablodaki kayıtlardan, düzenlenmiş kayıtların kopyasını, Deleted sahte tablosu ise kayıtların düzenleme işleminden önceki hâllerini tutar.

14 Sorular 1. Satis tablosundaki veriler değiştiğinde çalışacak bir trigger yazınız. Önceki miktar ile sonraki miktarın farkını Urun tablosuna yazsın. 2.Personel tablosunda değişikleri engelleyen trigger’ı yazınız.

15 INSTEAD OF Tetikleyicisi
INSTEAD OF tetikleyicisi, belirlenen işlem gerçekleşirken devreye girer ve kendi içinde tanımlanan komutları icra etmeye başlar. Yani, belirlenen işlemin yerine geçer. Bu tetikleyiciden önceki tetikleyiciler, veriler uygun değilse ROLLBACK ile işlemleri geri alırlar. INSTEAD OF, işlem gerçekleşirken verilerin uygunluğunu denetleyecektir.

16 Örnek Kayıtlı olan müşteri silinmeye çalışıldığı anda silme işleminin gerçekleştiği tarih ve saat otomatik olarak “SilmeGirisimi” adlı alana yazılacak bir uygulama yapınız.

17 Çözüm: Öncelikle “Musteriler ” tablosu oluşturacağız.
create table Musteriler ( musteri_no int identity(1,1) not null, ad_soyad varchar(30), silme_girisimi datetime )

18 Tablonun içini dolduralım.
insert musteriler (ad_soyad) values('Ahmet Gül') insert musteriler (ad_soyad) values('Ramazan Gülsever') insert musteriler (ad_soyad) values('Ali Gülmez') “Musteri_Silme” adında bir tetikleyici oluşturarak bu tetikleyicinin tablodan kayıt silinmesinin başlaması durumunda sistem tarih ve saatini “SilmeGirisimi” sütununa yazmasını ve sorguyu EXECUTE ederek tetikleyicinin oluşmasını sağlayınız.

19 create trigger musteri_silme
on musteriler instead of delete as update musteriler set silme_girisimi=GETDATE () where musteri_no in(select musteri_no from deleted) Daha sonra: delete musteriler where musteri_no=1 Uygulayınız.

20 Tetikleyici Yönetimi 1. Tetikleyiciyi Düzenlemek (ALTER)
CREATE ile oluşturulmuş bir tetikleyiciyi daha sonra üzerinde değişiklikler yapmak üzere tekrar açmak isteyebilirsiniz. Bunun için, tablonuzda oluşturulmuş bir tetikleyici üzerindeyken sağ tıklayarak açılan menüden Modify komutunu vermeniz gerekir. ALTER, var olan tablo, tetikleyici gibi nesneler üzerinde değişiklik yapmak için kullanılan komuttu.

21 2. Tetikleyiciyi Silmek (DROP)
Oluşturulan bir tetikleyiciyi DROP komutuyla ya da tetikleyici üzerinde sağ tıklayarak açılan menüden Delete komutunu vererek silebilirsiniz. T-SQL kodu olarak, DROP TRIGGER Musteri_Silme şeklinde yazabilirsiniz.

22 3. Tetikleyiciyi Aktif ya da Pasif Yapma
Oluşturulan bir tetikleyici, her zaman aktif durumdadır. Tetikleyiciyle ilgili bir durum oluştuğunda otomatik olarak devreye girer. İstenildiğinde oluşturulan bu tetikleyiciler pasif hâle getirilebilir. Tetikleyici üzerinde sağ tıklayarak açılan menüde Disable komutunu verdiğinizde tetikleyici pasif hâle gelir.

23 ALTER TABLE tablo_adi DISABLE TRIGGER Musteri_Silme Tetikleyiciyi tekrar aktif hâle getirebilmek için menüden Enable komutunu veya ENABLE TRIGGER komutunu kullanmanız gerekir.


"TETİKLEYİCİ ( Trigger)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları