FERHAT KADİR PALA SACİDE GÜZİN MAZMAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Dersi
INTERNET.
İnternet Tarayıcı Programlar
Hazırlayan Ebru SIRMACI
WEB TASARIM Temel Kavramlar.
Özel Site.NET İnternet Nedir? Soner Sevindik.
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
Hazırlayan: Cihan UĞUR
İnternet Nedir? Nasıl Çalışır?
İNTERNET.
İNTERNET VE İLETİŞİM.
İNTERNET ADRESLERİ.
INTERNET ve AĞLAR.
WWW Geniş Dünya Ağı ( World Wide Web ) LAN
Internet Üzerinden Araştırma Yöntemlerinin Etkin Kullanılması
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
HTML İLE BASİT WEB İŞLEMLERİ
İNTERNET DÜNYAYI SARAN HAYALİ BİR AĞDIR BİLGİSAYARLAR ARASI İLETİŞİM AĞI. BİLGİYE EN HIZLI ULAŞIM.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
BİLGİ TEKNOLOJİSİNİN TEMEL KAVRAMLARI
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
İNTERNET ADRESLERİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info.
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
İnternet. İnternet...  dünya çapında bir bilgisayar ağı  bilgi süper otoyolu (information super highway)
ARAMA MOTORU KULLANIMI
Internette iki çe ş it adresleme kullanılır. IP numarası herhangi bir bilgisayar internete ba ğ landı ğ ı anda, dünya üzerinde sadece ona ait olan bir.
Bilgiye ulaşma ve biçimlendirme yöntemleri
İNTERNET TARAYICI (WEB BROWSER) PROGRAMLARI
BİT’İNİ KULLANARAK BİLGİYE ULAŞMA VE BİÇİMLENDİRME
İNTERNET VE İLETİŞİM.
İNTERNET.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
İNTERNET ADRESLERİ VE YAPISI
İNTERNET.
İNTERNET ADRESLERİ.
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Ayşe AK İ DA Ğ I Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
ORDU BAŞÖĞRETMEN ANADOLU LİSESİ
INTERNET EXPLORER TEMEL İŞLEMLER GOOGLE ARAMA TEKNİKLERİ
İNTERNET ADRESLERİ.
Bilgisayar Ağı Nedir?.
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Ev adreslerimiz Adresler ne işe yarar?
İnternet Nedir? Hazırlayan: Fatih ARIKAN Bilişim Teknolojileri Öğrt.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri Çağlar Gülcek.
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
İNTERNET.
 Internet’e bağlı kuruluşlar değişik gruplara ayrılabilir ve bir kuruluşun internet adresi, o kuruluşun ait olduğu guruba göre ilgili kısaltmalar içerir.
İNTERNETİN TEMELLERİ İnternet Kavramı İnternet Tarayıcı İnternet Adresi.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri Çağlar Gülcek.
Metadata, z39.50, FRBR, ve RDA. Ders içeriği Web kaynakları ve web kaynaklarında kimlikleme Derin web – Yüzeysel web Arama Motorları Metadata Kopya Kataloglama.
İNTERNET ADRESLERİ.
Internet Üzerinden Araştırma Yöntemlerinin Etkin Kullanılması
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
kullanımı Hazırlayan: Doç. Dr.Mustafa Akdağ
İNTERNET ADRESLERİ.
İNTERNET ADRESLERİ.
İNTERNET VE BİLGİ AĞLARININ KULLANIMI
İletişim Araştırma İşbirliği
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
İNTERNET ADRESLERİ VE YAPISI
Temel Internet Kullanımı Y. Doç. Dr. M. Sıtkı İlkay Ekim 2006.
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
Dünyanın bilgisine açılan pencere...
İNTERNET ADRESLERİ. İNTERNET NEDİR? İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim.
Sunum transkripti:

FERHAT KADİR PALA SACİDE GÜZİN MAZMAN İNTERNET VE İLETİŞİM FERHAT KADİR PALA SACİDE GÜZİN MAZMAN

İNTERNET VE İLETİŞİM İnternet: Bilgisayar ağlarının oluşturduğu bir daha büyük ağdır. Bilgisayarlar birbirleriyle haberleşmek için ortak bir iletişim dili kullanırlar. İnternet sayesinde pek çok alandaki bilgilere kolayca ulaşabiliriz. WWW, e-posta, FTP ve gopher gibi hizmetler interneti kullanırlar. İnternet üzerinde gezinmeye ve bilgi transferi yapmaya yarayan yazılımlara web tarayıcısı denir.

İNTERNET VE İLETİŞİM http://www.meb.gov.tr http:// : etkileşimli metin transfer protokolü (hyper text transfer protocol) www : dünya çapında ağ (world wide web) meb : kurum, kuruluş ya da özel kişi adı. Alan adı. gov : internet adresinin türü tr : ülke kodu.

İNTERNET VE İLETİŞİM gov : hükümet kurumları (government) edu : eğitim kurumları (education) org : ticari olmayan kuruluşlar, dernek, vakıf v.b. (organisation) com : ticari kuruluşlar (commercial) mil : askeri kuruluşlar (military) net : servis sağlayıcılar (network) ac : akademik kuruluşlar (academic) int : uluslar arası kuruluşlar (internet)

İNTERNET VE İLETİŞİM tr : Türkiye br : Brezilya jp : Japonya uk : İngiltere se : İsveç gr : Yunanistan nl : Hollanda id : Endonezya

İNTERNET VE İLETİŞİM Web sayfasını kaydetme “Dosya” menüsünden “Farklı Kaydet” seçeneğini tıklayarak web sayfasını kayıt edebiliriz.

İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI İnternet ortamında bilgiler sınırsız diyeceğimiz kadar fazladır. Peki bunların arasından istediğimiz bilgiye nasıl ulaşacağız? Arama motorları bu işe yaramaktadır.

İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI Google Altavista Bing Yahoo Infoseek Lycos Arabul Bunlardan bazılarıdır.

İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI Aramalarda hangi anahtar kelimeleri kullanacağımız ulaşılan sonuçlar açısından önemlidir. Doğru anahtar kelimeler ile çok iyi sonuçlar elde edilebileceği gibi yanlış anahtar kelimelerle ise hiç istenmeyen sonuçlara ulaşılabilir.

İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI “Okul öncesi çocukların psikolojik gelişimi” konusunda Google, Bing, Altavista ve Arabul arama motorları ile arama yapın ve kaç belge bulunduğunu yazın.

İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI Arama yaparken AND (VE), OR (VEYA) ve NOT (DEĞİL) bağlaçları kullanılarak aramamız daraltılabilir veya genişletilebilir. X AND Y : x ve y kelimelerinin beraberce bulunduğu sayfaları getirir. X OR Y : x veya y kelimelerinin bulunduğu sayfaları getirir. X kelimesinin bulunduğu sayfada Y kelimesi, Y’nin olduğu sayfada X’in bulunması gerekmez. X NOT Y : X kelimesinin bulunduğu sayfalardan Y’nin bulunmadıkları listelenir.

İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI “Çift Tırnak” ile aranacak kelimelerin aynı şekilde aranması sağlanır. Örneğin; “Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik” örneğinde kelimeler aynı sırada ve bir bütün olarak aranır ve listelendir.

İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google filetype: Dosya uzantılarına göre arama yapabileceğiniz bu komutla, arama kriterinizi içeren bilgilere ait dökümanlara ulaşabilirsiniz. Örneğin [filetype: pdf "psikoloji"] yazdığınızda, psikoloji kelimesinin geçtiği 596 adet .pdf dosyasına ulaşabiliyoruz. Filetype operatörünün diğer alternatifi de ext: operatörüdür (extension) ve aynı mantıkla çalışır.

İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google allintitle: Bu komut, arama kriterinizde yer alan kelimelerin tamamının, internet tarayıcısının başlık çubuğunda yer almasını şart koşar. Örnek verecek olursak, [allintitle:”Flash Movies”] şeklindeki arama kriterinin sonucu olarak, web sayfasının title bilgisi üzerinde Flash Movies kelimeleri geçen sayfalar listelenecektir. intitle: “allintitle” komutundan farklı olarak, ilk arama kriterini başlık satırında arar, diğer kelimeleri ise metin içerisinde kontrol edilir.

İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google allinurl: Bu operatör, arama kriterine ait kelimeleri internet adres satırındaki (url) kelimeler içerisinde arar. inurl: İlk arama kriterini adres satırında arar.

İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google cache: Listelenen web sayfalarına ait sunuculara ulaşılamadığı durumlarda, cache operatörünü kullanarak, ilgili sayfaya Google”ın daha önce indekslediği bilgiler üzerinden ulaşabilirsiniz.

İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google site: Bu operatörü kullanarak, herhangi bir web sitesi içerisinde arama yapabilirsiniz. Örneğin [site:www.meb.gov.tr Adobe] kriterini girdiğinizde, MEB web sitesi içerisinde “Adobe” kelimesi geçen sayfalara ulaşabilirsiniz.

İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google Link: Bu komutu kullanarak herhangi bir web sitesine hangi sayfalardan link verildiğini öğrenebilirsiniz.

İNTERNET VE İLETİŞİM ARAMA MOTORLARI - Google Bu operatörler tek başlarına kullanılabildiği gibi, bir arada da kullanılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse: [intitle:Fiyat Listesi filetype: pdf] [intitleVD Video filetype: pdf] [intitle:mp3 “eye of the tiger”] [site:edu intitle:science]

İNTERNET VE İLETİŞİM E-POSTA Metin, ses, grafik verilerinin bir bilgisayardan diğerine taşınmasıdır. Outlook, Eudora gibi yazılımlar e-posta iletişimi için kullanılan yazılımlardır.