İKT 108 Uluslararası Ekonomi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Açık Pazar Makroekonomisi: Temel Kavramlar ULT 331 2/2
Advertisements

DERS 1 GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
İKT 108- Uluslararası İktisat TOBB ETÜ Bahar 2014
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
ULUSLARASI FİNANSAL PİYASALAR VE ARAÇLAR
İşgücü Verimliliği ve Karşılaştırmalı Üstünlük: Ricardo Modeli
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Yrd.Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü
Ticareti, üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım-satım faaliyetlerinin tümü olarak.
Döviz Piyasası ve Döviz Kurunun Belirlenmesi
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
N Para ve sermaye piyasaları n Yatırımlar n İşletme Finansı Finans birbiriyle ilgili üç alanı içerir:
Tarife Dışı Dış Ticaret Politikası Araçları
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
İşletme ve Ekonomi Copyright S.K.Mirze.
DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ YÖNETİMİ DIŞ TİCARETTE BAŞLICA RİSKLER 1. ALICI RİSKİ: Mal bedelini kasıtlı olarak ödemez, ödeme güçlüğüne düşebilir,
Finansal Piyasalar Genel Bakış
Uluslararası Ticaret Teorisi(kuramı)
Dış Ticaret Politikasının Politik Ekonomisi
YENİ TİCARET TEORİLERİ
Küresel ekonomi ve Uluslararası Ticaret
DIŞ TİCARET’İN TANIMI DIŞ Ticaret Nedir ?
A. Dış Ticaret İşlemleri
Yüksek ve İstikrarlı Büyüme Perspektifinde Türkiye Ekonomisi
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
Ünite 10 ULUSLARARASI TİCARET PROF. DR. TÜMAY ERTEK
6.Bölüm Endüstriyel Pazarlar ve Uluslararası Pazarlar
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
21 Ulusal Üretimi ve Milli Geliri Ölçmek BÖLÜM İÇERİĞİ
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
VI. BÖLÜM DERS NOTLARI: KAYNAKLAR VE TİCARET - HECKSCHER-OHLIN TEORİSİ
1 YASED BAROMETRE II 16 EYLÜL 2008 İSTANBUL ULUSLARARASI YATIRIMCILAR DERNEĞİ.
XIX. BÖLÜM DERS NOTLARI: DIŞ ÖDEMELER BİLANÇOSU
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
ULUSLARARASI İKTİSAT Yrd.Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü.
Uluslararası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü
Soru Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition Bölüm 5: Tarifeler.
Soru 7 Gümrük Birliğinin Türkiye’nin ekonomisi üzerinde etkilerini Türkiye’nin beklentileri ve gerçekleşenler üzerinden tartışınız?
Uluslararası İşletmecilik
DIŞ TİCARETİN TANIMI VE KAPSAMI
1929 BUHRANI VE türkİye ekonomisi üzerİne etkİleri
Ülkelerin Dış Ticaret Yapma Nedenleri
UluslararasI tİcaret teorİsİ Analİzlerİ
1 of 31 PART VII The World Economy © 2012 Pearson Education Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikası: Mutlak ve Mukayeseli Üstünlük teorileri.
İŞLETMENİN EKONOMİK YAPI İÇİNDEKİ YERİ VE İŞLETMENİN ÇEVRESİ
Dış Ticaret Teorisi ve Dış Ticaret Politikaları
YEDİNCİ BÖLÜM TARİFE DIŞI TİCARET POLİTİKASI ARAÇLARI
EKON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 1: HASILANIN ÖLÇÜLMESİ
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
Prof.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü
Uluslararası İşletmecilik Kısım 3 Bölüm 9 – Ödemeler Dengesi
TEMEL MİKROEKONOMİ 1.GİRİŞ.
EKON 331 ULUSLARARASI TİCARET VE EKONOMİ BÖLÜM 1 GİRİŞ
İKTİSAT POLİTİKALARI VE EKONOMİK İSTİKRAR
ULUSLARARASI TİCARET.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ödemeler Dengesi Dr.Dilek Seymen.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2. PİYASA EKONOMİSİNE GENEL BİR BAKIŞ
Sunum transkripti:

İKT 108 Uluslararası Ekonomi TOBB ETÜ Yrd. Doç. Dr. Ünay Tamgaç Tezcan

Giriş Uluslararası ekonomi neyle ilgilidir? Uluslararası ticaret konuları Ticaretin kazanımları, ticaret bileşiminin açıklanması, devlet politikalarının ticarete etkisi Uluslararası finans konuları Ödemeler dengesi, döviz kuru belirlenmesi, international policy coordination and capital markets Uluslararası ticaret versus finans

Uluslararası Ekonomi Neyle İlgilidir? Uluslararası Ekonomi ülkeler arasındaki ekonomik ilişkileri inceleyen bilim dalıdır. Uluslararası ekonomi ülkelerin ürün ve hizmet ticareti, para akışı ve yatırımlar ile nasıl etkileştiğiyle ilgilidir. Uluslararası ekonomi eski bir konudur, fakat ülkeler uluslararası ekonomiye bağlandıkça önemi giderek armaktadır. Ülkeler birbirleriyle daha önce olmadığı kadar sıkı bağlılar.

Uluslararası Ekonomi Neyle İlgilidir? (devam) Uluslararası ticaretin milli ekonomideki oranı ABD’de son 40 yılda üçe katlanmıştır. (2009’da hem ithalatta hem ihracatta düşüş olmuştur) ABD’ye göre diğer devletler uluslararası ticarete daha da bağlıdırlar.

Şekil 1-1: ABD’de İhracat ve İthalatın Milli Gelire Oranı (%) Kaynak: U.S. Bureau of Economic Analysis

Şekil 1-2: Türkiye’de İhracat ve İthalat

Şekil 1-3: 2007 yılında ABD’de İhracat ve İthalatın Milli Gelire Oranı (%) Kaynak: Organization for Economic Cooperation ve Development

Uluslararası Ticaret Konuları Uluslararası ticaret nedir? Uluslararası ürün ticareti Uluslararası faktör ticareti (Ör:işgücü ticareti (göç)) Ticaret modelleri Ticaretin kazanımları nelerdir? Uluslararası ticaret politikaları Devlet politikalarının ticarete etkisi Ör: ticaret kısıtları (kotalar), gümrük anlaşmaları, ihracat teşvikleri, Uluslararası ticaret ve gelir dağılımı

Ticaretin Kazanımları Ticaretin kazanımlarının altında birkaç fikir vardır Bir alıcı ve satıcı gönüllü bir ticari işleme giriştiklerinde, her ikisi de daha iyi konuma gelebilir. Norveçli tüketiciler uluslararası ticaret ile üretebilmeleri zor olan portakal ürününü satın alabilirler. Portakal üreticisi de istediği başka şeyleri almasına yarayacak bir gelir elde eder.

Ticaretin Kazanımları (devam) Her malın en çok (az) etkin üreticisi olan bir ülke ticaretten nasıl kazanım sağlayabilir? Ülkelerin kaynaklar sınırlı miktardadır. Ülkeler o kaynaklarını en verimli oldukları ürünün üretimi için kullanırlar (diğer üretim seçeneklerine kıyasla) ve bu ürünleri tüketmek istedikleri ürün ve hizmetler ile takas ederler. Ülkeler, ticaret yolu ile birçok ürün ve hizmeti tüketirken üretimde uzmanlaşabilirler.

Ticaretin Kazanımları (devam) Ticaretin, bir ülkeye bol kaynaklarını kullanan ürünler ihraç edip kıt kaynaklarını kullanan ürünler ithal ederek daha verimli olmasını sağlayarak yarar sağladığı öngörülmektedir. Ülkeler uzmanlaşınca, büyük ölçekteki üretimden dolayı daha verimli olabilirler. Ülkeler şimdiki kaynakların gelecekteki kaynaklar ile takası (uluslar arası borç alıp verme) ya da göç yoluyla da ticaretten kazanırlar

Ticaretin Kazanımları (devam) Ticaretin ülke genelinin yararına olduğu öngörülür, fakat ticaret ülke içindeki belirli gruplara zarar verebilir. Uluslararası ticaret, ithal mallarla rekabet eden endüstrilerde yoğun olarak kullanılan kaynakların sahiplerini kötü yönlü etkileyebilir. Ticaret bu nedenle ülke içindeki gelir dağılımını etkileyebilir.

Ticaretin Biçimleri (Patterns of Trade) İklim ve kaynaklardaki farklılıklar Brazilya’nın neden kahve ve Australya’nın demir cevheri ihraç ettiğini açıklayabilir. Fakat neden Japonya araba ihracat ederken ABD uçak ihraç ediyor? Bazı ülkelerin neden belli ürünleri ihraç ettiğinin olası sebepleri: İşgücü verimliliğindeki (labor productivity) farklılıklar Değişik oranlardaki sermaye (capital), işgücü(labor) ve toprak (land) kaynağı bulunması ve bunların farklı ürün ve hizmetlerin üretiminde nasıl kullanıldığı.

Devlet Politikalarının Ticarete Etkileri Politika oluşturucular ticaret hacmini şu şekilde etkileyebilirler: Gümrük vergisi (tariffs): ithalat ya da ihracata uygulanan vergi, Kota (quotas): ithalat ya da ihracata uygulanan adet sınırı, İhracat teşvikleri (export subsidies): ihracatçılara yapılan ödeme, Ya da yabancı ürünleri pazardan uzaklaştıran fakat yerli ürünlere izin veren başka yasal düzenlemeler ile (örnek: ürün spesifikasyonları) Bu politikaların yarar ve zaraları nelerdir? Siyesetçi karar verici

Devlet Politikalarının Ticarete Etkileri (devam) Ekonomistler farklı ticaret politikalarının etkilerini ölçmeye çalışan modeller tasarlarlar. Eğer bir devlet ticareti kısıtlamalıysa, hangi politikaları kullanmalı ve ticareti ne ölçüde kısıtlamalıdır? Eğer bir devlet ticareti kısıtlarsa, yabancıların benzer şekilde karşılık vermesi durumunda zararlar ne olur? Ticaret politikaları çoğu zaman ülkedeki refahı arttırmak yerine özel çıkar gruplarının ihtiyacına göre belirlenir. Hükümetler gümrük vergileri koyup sonradan bunları diğer ülke ticaret kısıtlarının azaltılması pazarlığında düşürürler