İLKÖĞRETİM 4.SINIF TÜRKÇE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SES BİLGİSİ.
Advertisements

ADIN DURUMLARI Okul çok güzel. Okul çok seviyorum.
SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
e i ADIN DURUMLARI den yalın de Aşağıdaki iki tümceyi okuyalım.
VELİEFENDİ İLKÖĞRETİM OKULU 4.SINIF MATEMATİK DERSİ
SES BİLGİSİ.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ www. videodershane. com www
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
TÜRKÇENİN SES ÖZELLİKLERİ
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
İsmail ÖZELBAŞ Vaiz FONETİK ve DİKSİYON.
Büyük Ünlü Uyumu.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
TAMLAMALAR.
ÖRNEK SORU:1 “Senin resmini defterimin arasına sakladım” Cümlesinde hangi sözcükte ünlü düşmesi var? A)Senin B)resmini C)Defterimin D)sakladım.
Bilgisayar 1 dersi ödevi Konu : Ünlü Uyumları
İLKÖĞRETİM OKULU 3.SINIFLAR
HECE BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
SESLİ UYUMLARI BÜYÜK SESLİ UYUMU KÜÇÜK SESLİ UYUMU.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
Alfabemizde 29 harf vardır.Her harfin büyüğü ve küçüğü vardır.
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
SES BİLGİSİ SORULAR.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
TÜRKÇE Mızrap Ege Durakoğlu.
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
CEMİL ÖZGÜR İLKÖĞRETİM OKULU DİYARBAKIR Z.AYCAN TUNCER
TAMLAMALAR.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
Ses bigisi soruları.
ALFABEMİZ.
Paragrafta anlam.
4.Sınıf Türkçe Dersi Hazırlayan: Ayşe Adıgüzel
Sanatsız kalan bir ulusun hayat damarlarından biri kopmuş demektir.
SES BİLGİSİ.
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
ÜNLÜ DÜŞMESİ (hece düşmesi)
Ses bilgisi.
TÜRKÇENİN SESLERİ VE ÖZELLİKLERİ
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
TÜRKÇE TÜRKÇE DERSİ SUNUMU.
BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
SES BİLGİSİ AÇ.
OKYAY DAĞLAR DERSHANESİ
Hece ve Hece Çeşitleri Tek bir ses ya da ses öbeğinden oluşan,ağzımızdan bir çırpıda çıkan ses birimine hece denir. Sesleri gösteren işaretlere hece denir.
ALFABEMİZDEKİ HARFLER
SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİM;
Akciğerlerden çıkan havanın nefes borucu aracılığıyla yukarı çıkarak, gırtlaktaki ses tellerine çarpmasıyla oluşan titreşimlere ses denir. Bir dilin en.
DİL İnsanların duygu,düşünce ve isteklerini anlatmaya yarayan,insanlar arasında anlaşma sağlayan seslerin ve işaretlerin tümü dildir. Her milletin bir.
SES BİLGİSİ.
Göksel KURT Türkçe Öğretmeni1 1. BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
Hece Bilgisi Ağzımızın bir hareketiyle söylenen ses veya ses topluluğuna hece denir. Duyu kelimesi du – yu olmak üzere ağzın iki hareketiyle söylenmektedir.
SES BİLGİSİ SES: 1-Kulağımızla duyabildiğimiz, doğadaki titreşimlere ses denir. 2-Dilin en küçük parçasına “ses” denir. HARF: Dildeki seslerin, yazıdaki.
SES BİLGİSİ.
KONULAR: Büyük Ünlü Uyumu Küçük Ünlü Uyumu Kaynaştırma Harfleri
Hakan Satılmış/ Türkçe Öğretmeni
Sesli ve sessiz harfler
İSİMLER GÖKHAN ATALAY 9/B 12.
TAMLAMALAR.
SESBİLGİSİ.
TÜRKÇENİN SESLERİ. TÜRKÇENİN SESLERİ ÜNLÜLER VEÖZELLİKLERİ Sesler,ses yolunda bir engelle karşılaşmadan çıkarılan sesler ve ses yolunda bir kapanma.
SES BİLGİSİ Büyük Ünlü Uyumu
Bilgisayar 1 dersi ödevi Konu : Ünlü Uyumları
(KALINLIK – İNCELİK UYUMU)
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
Sunum transkripti:

İLKÖĞRETİM 4.SINIF TÜRKÇE BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU

BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU S ı - r a K a - l e m Türkçede bir sözcüğün ilk hecesinde kalın sesli (a,ı,o,u) varsa sonraki seslilerde kalın olur. İnce sesli (e,i,ö,ü) varsa sonrakilerde ince sesli olur. Bu uyuma “BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU” denir. S ı - r a kalın ünlü kalın ünlü Sıra sözcüğünün birinci hecesinde ve ikinci hecelerindeki ünlü harfler (ı ve a) ikisi de kalın ünlü olduğu için “Sıra” sözcüğü Büyük Ünlü Uyumuna uyar. K a - l e m kalın ünlü ince ünlü Kalem sözcüğündeki ünlü harflerin biri kalın (a), diğeri ince (e) ünlü olduğu için “Kalem” sözcüğü Büyük Ünlü Uyumuna uymaz.

Bu sözcükler şunlardır: BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU Büyük ünlü uyumuna uymayan sözcükler dilimize başka dillerden girmiştir. Bazı sözcüklerde ise ünlü uyumu aranmaz. Bu sözcükler şunlardır: 1. Tek heceli sözcükler, gel, koş, yurt, kırk, kürk … 2. Türkçe olduğu halde zamanla değişikliğe uğrayan sözcükler, Anne (ana), elma (alma), kardeş (gardaş) 3. -ki, -(i)yor, -leyin, -mtrak, -gil, -ken, -daş eklerini alan sözcükler, akşamleyin, yeşilimtrak, dayımgil, koşarken, meslektaş 4. Birleşik sözcüklerde büyük ünlü uyumu aranmaz. Hanımeli, aslanağzı, hayalperest…

BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU Aşağıdaki sözcükleri inceleyiniz. Sözcüklerin Büyük Ünlü Uyumuna uyup uymadığını söyleyiniz. Tahminlerinizi doğru yanıtları ile karşılaştırınız. Sözcük Uyar Uymaz Aranmaz kalorifer şemsiye pantolon tebeşir televizyon aile etkinlik sarımtrak koşarken amcamgil X X X X X X X X X X

DEĞERLENDİRME Aşağıdaki sorulara yanıtlar veriniz. Yanıtlarınızı doğru seçeneklerle karşılaştırınız. 1. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi büyük ünlü uyumuna uyar? A) sözlük B) çanta C) kalem D) mavi 2. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinde ünlü uyumu aranmaz? A) nasılsın B) kahvaltı C) mevsimler D) sabahleyin 3. Hangi sözcük değişikliğe uğrayarak ünlü uyumuna uymamıştır? A) kardeş B) taze C) teyze D) baba 4. Hangisi ünlü uyumuna uyan bir sözcüktür? A) tiyatro B) sinema C) gösteri D) defa 5. Hangi sözcükte ünlü uyumu aranmaz? A) mavi B) kırmızı C) kahverengi D) yeşil 6. Hangisi büyük ünlü uyumu kuralını bozan eklerden değildir? A)-gil B) -ler C)-leyin D)-ki

HAZIRLAYAN SALİH CENGİZ EĞİTİMCİ – YAZAR İstanbul- Zeytinburnu Veliefendi İlköğretim Okulu 4/C Sınıfı Öğretmeni info@salihcengiz.com.tr http://salihcengiz.com.tr www.ogretimhane.com