SİLAJ YAPIMI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Advertisements

Silaj Doç. Dr. Tanay BİLAL Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, 2005.
ÇİÇEKLİ BİTKİLERDE ÜREME, BÜYÜME ve GELİŞME
Dünya’da Ve Türkiye’de Kültür Mantarı Üretimi
KOYUNLARDA BESLEME Lütfi Özcan Osman Torun Çukurova Üniversitesi
KABA YEMLER.
Dr. Gökçen KERİMOĞLU AÇSAP Şube Müdürlüğü
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
KABA YEMLER.
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
Baklagil Yeşil Yemleri
TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASI.
Buğdaygil Yem Bitkileri
FASULYE.
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
BUĞDAY YETİŞTİRİCİLİĞİ
DERS ADI: HAYAT BİLGİSİ KONU ADI: ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR HAZIRLAYANLAR:
FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı.
SOYA Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Glycine
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
TÜYLÜ FİĞ (Vicia villosa Roth)
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
KORUMA VE DEPOLAMA YAPILARININ PLANLANMASI
gıda sanayinde kullanılan asitler
Çevremizdeki Canlılar
KIRMA – ÇİZME YEŞİL ZEYTİN.
KOMPOST KALİTESİNİN BELİRLENMESİ İÇİN YAPILACA KANALİZLER
MISIR ve TARIMI (Zea mays L.)

ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
BEZELYE (Pisum L.) CİNSİ:
KIŞLIK ÜÇGÜL (Trifolium resipinatum L)
KOLZA.
ACIBAKLA (Lupinus L.) CİNSİ:
Tarla Bitkileri Yetiştirme
HAZIRLAYAN ADI - SOYADI :SUZAN PINAR AKÜLKE SINIF-NO:3-C /
Çevremizdeki Canlılar
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
YERALTI ÜÇGÜLÜ (Trifolium subterraneum L.)
KEREVİZ.
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
ÇEVREMİZDEKİ CANLILAR.
KALİTELİ KABA YEMİN KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA ÖNEMİ
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
KOYUNCULUKTA PRATİK RASYON HAZIRLAMA
Ahır Gübresinin Önemi ve Yönetimi
Ekonomik Önemi, Anavatanı
KOYUNLARIN BESLENMESİ Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal
Soğan Nasıl Yetiştirilir?. Mutfağımızın olmazsa olmaz sebzelerinden biri olan soğanın, 100 den fazla türü var. Beyaz, sarı, kırmızı, yazlık ve kışlık.
Haşhaş.
Tanım: Yem bitkileri Evcil hayvanların yeşil ot, kuru ot, tane yem, yumru yem, silo yemi vs. ihtiyacını karşılamak amacıyla tarla topraklarında yetiştirilen.
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
Sığır Besiciliği.
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
Baklagil Yeşil Yemleri
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
SARITAŞ YONCASI (Melilotus officinalis)
Mısır (Zea mays).
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
G KENDiYÜRÜR BiÇERDÖVERLERDE GÜVENLiK. Biçerdöverler; biçme, harmanlama, temizleme ve depolama kapasitelerinin yüksekliği ile günümüzün en gelişmiş hasat-harman.
Çim Türleri (Lolium Sp.)
TÜTÜN.
Ambar ve silolarda depolama teknikleri
Sunum transkripti:

SİLAJ YAPIMI

SİLAJ NEDİR ? Silaj  kısa tanımıyla, yeşil yemlerinin turşu olarak depolanmasına denir.  Hayvanların yediği her türlü ot ve yem bitkilerinin hava ile ilişkisini keserek, besin değerlerinde hiçbir kayıp vermeden, hatta turşulaşma ( fermantasyon) sırasında besin değerini arttırarak,  yeşil yemlerin bulunmadığı mevsimlerde kullanılmak üzere saklanılmasına silolama, siloda saklanan yemlere de silaj denir.

SİLAJIN YARARLARI Yeşil ve sulu yemlerin bulunmadığı dönemlerde,  yeşil yem özelliğinde, sindirimi kolay ve besin değeri yüksek sulu yem sağlanmış olur.             Silolama ve yapay kurutma dışındaki diğer ot kurutma yöntemlerine göre çok daha az besin maddesi kaybı olmaktadır.             Ot depolama sorunu ve depo masrafları aza indirilir.             Silajlık bitkiler tarlayı erken boşaltırlar, diğer ürünlerin ekimi için uygun bir zaman kalır.              Silo yemleri, açılmadıkça yıllarca bozulmadan kalabilir.         

Kuruduğu zaman sertleşerek hayvanın severek yiyemeyeceği bir çok bitki silolandığı zaman hayvanlar tarafında iştahla yenir.             Yeşil olarak yedirildiğinde, zararlı etkilere sahip olan bazı yemler, silaj haline getirildiğinde  zararlı etkilerini yitirir.             Silaj yapılırken havasız ortam  esas olduğundan, zararlı küfler çoğalamaz. Süt asidi bakterileri ise havasız ortamda kolayca çoğalırlar ve hayvanlar için yararlı ve temiz bir yem sağlanmış olur.             Silo yemleri diğer yemlere göre daha az yer kaplar. (1metreküp silaj yaklaşık olarak 500-900kg)              Yabani ot tohumları, silo içerisinde ölür ve gübreyle tekrar  tarlaya taşınıp zararlı olma özelliğini yitirir.           

*Silaj ile beslenen hayvanlar daha sağlıklı ve tüyleri parlak olur. *Depolama sırasında kuru ot gibi yangın tehlikesi ve riski yoktur. *Silajın laktik asit etkisi olduğunda hayvanlarda kabızlık önlenmiş olur. *Vitaminlerce zengin bir yem olup, sindirilme derecesi yüksektir.

SİLAJ YAPIMI İÇİN GEREKLİ İŞLEMLER NELERDİR? Silaj yapımı için şu işlemler gereklidir. 1 - Silajlık olarak kullanılacak yem bitkisinin üretimi. 2 - Silaj yapılıp tamamlanarak üzerinin örtülmesi 3 - Gerekli  ekşimenin  (fermentasyon)  tamamlanarak  silajın oluşması.         

SİLAJ YAPIMI İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEME, EKİPMAN, İŞGÜCÜ NELERDİR ? Bunlar sırasıyla: - Silajlık yem bitkisi, - Silaj makinası, - Silaj deposu - Silo, - Traktör, - İşgücü (en az üç işçi), - Plastik Örtü - Katkı maddesi (Bazı silajlarda) ve - Topraktan oluşmaktadır.         

Her türlü hayvan yiyeceği taze yeşil yemlerden silaj yapılabilir *Her türlü hayvan yiyeceği taze yeşil yemlerden silaj yapılabilir. Ancak başta mısır olmak üzere sorgum, sudan otu, fiğ-arpa, fiğ- yulaf, karışımları, yemlik çimler, arpa, buğday hasılları, çayır otları ve ayçiçeği en çok silajı yapılan bitkilerdir. Ayrıca bitkisel kaynaklı bazı sanayi artıkları ve pancar yapraklarını da silolayarak hayvanlara yedirmek mümkündür. *Mısır silajı diğer silaj çeşitlerine göre daha kolay yapılabildiği için , ilk defa silaj yapacak olanlara mısır silajı tavsiye edilir. Silaj için çok uygun bir bitki olan mısır bitkisi aynı zamanda karbonhidratlarca zengin olduğundan iyi bir besindir. *Ayrıca mısır silajı ekenlere verilen desteklerde mısırın cazibesini artırıyor.

SİLAJ YERİ NASIL HAZIRLANMALIDIR ? *Çok çeşitli silo tipi olmakla beraber az miktarda silaj yapılacaksa, yapım kolaylığı ve ucuzluğu nedeniyle , toprak üstünde , plastik örtülerle yapılan silaj tavsiye edilir. Bu amaçla ahıra yakın, ancak su kaynaklarından uzak (suların kirlenmemesi için ), sert zeminli ve hafif meyilli (% 1-2 ) bir yere 3-4 metre genişliğinde ve mevcut silaj miktarına göre 5-15 metre uzunluğunda bir yer seçilir. Bu yer temizlendikten sonra üzerine 10-15 cm. kalınlıkta sap veya saman serilir. Ancak zemine kesinlikle plastik örtü serilmemelidir. Ayrıca 6 metre genişlikte ve yeteri kadar uzunlukta plastik örtü malzemesi de hazır bulundurulmalıdır         

SİLAJ NASIL YAPILIR ? Silaj makinesiyle hasat edilen mısır, bekletilmeden römorklarla getirilerek hazırlanan bu yere 25 cm. kalınlıkta ince tabaka halinde serilir. Koçanlı mısır silajı yapılıyorsa katkı maddesine gerek yoktur. Şayet koçansız mısır silajı yapılıyorsa 1 ton için 40-50 kg. buğday veya arpa kırması eşit şekilde serpilir. Ayrıca 1 ton silaj için 5 kg. tuz serpilmesi gereklidir.

*Sonra ağır bir traktörle üzerine çıkılarak, ileri-geri yavaş yavaş gidilerek içinde hava kalmayacak şekilde iyice sıkıştırılır. Her kat serildikten sonra aynı şekilde tuz serpilerek traktörle sıkıştırılır. Bu şekilde sıkıştırılan mısır basılının yüksekliği 1 metreyi geçmemelidir. *Silajın en üst kısmına kubbemsi bir şekil verilerek üzeri plastik örtü ile örtülür. Kapatma işlemi herhangi bir nedenle ertesi güne kalacaksa silajın üzeri geçici olarak örtülür. Plastik örtünün etekleri hava sızmaması için bastırılır ve üzerine 15-20 cm kalınlığında ufalanmış toprak, plastik örtüyü yırtmadan dikkatlice serilir. Örtünün üzerine serilen bu toprak su ile ıslatılmalıdır.          *Böylece örtünün güneşle teması kesilerek yıpranması ve yırtılması önlenir. Eğer bu toprağa bir miktar arpa ekilirse kısa sürede çimlenen arpa kökleri ile silo üzerindeki toprağın rüzgar ve diğer etkenlerle uçup gitmesi engellenmiş olur. Toprak ile kapatılan silonun plastik etekleri toplanmalı ve silonun kenarları eğim istikametinde dar bir yağmur kanalı ile çevrilmelidir. Yağmur ve kar sularının silaj içine girmesini önlemek için bu zorunludur.

SİLAJ NE ZAMAN AÇILMALIDIR ? Silajın açılması için olgunlaşmasını tamamlaması gere kir. Olgunlaşmasüresi için en az 45 gün , en uygun 60 gündür. Bu süreden sonra bir kenarından açılarak yedirilebilir.Olgunlaşmış silaj , yeşilimtırak sarıdan koyu yeşile kadar değişen bir renk alır. Ekşi ve kendine has bir kokuşu vardır. Silajda istenmeyen bir tereyağı asidi ve küf kokuları olmamalıdır. Silaj günlük olarak hayvanlara yetecek kadar alınır. Üzeri plastik örtü ile tekrar örtülür. Bu işleme silaj bitinceye kadar devamedilmelidir SİLAJ HAYVANLARA NE KADAR YEDİRİLMELİDİR ? Yemler hayvanlara iki ayrı amaç için verilir. Bunlar; * Yaşama payı * Verim payı Kuru ot ve saman gibi yemler yaşama payı için verilirken, kesif yemler,küspe ve dane yemler verim payı olarak verilirler. Silaj ise hem verim,hem de yaşama payı için verilen yegane yemdir. Örneğin; 15 litreye kadar süt veren ineklerin yem ihtiyaçları sadece silajla karşılanabilir. Günlük rasyon içinde Hayvanlara Verilecek Silaj Miktarı: Süt Sığırlarında günde 10-35 kg. Besi danaları ve düvelerinde günde 6-10 kg Koyun ve keçilerde günde 4-6 kg

SİLAJ KOKUSUNUN SÜTE GEÇMEMESİ İÇİN Süt yabancı kokulara karşı son derece hassas bir yiyecektir. Yabancı tat ve kokulu ne olursa olsun herhangi bir madde ile bir arada bulundurulduğunda, süt hemen bu yabancı koku ya da tadı kendine mal eder. Bu nedenle: Günlük olarak yemlemede kullanılmak üzere silodan boşaltılan silaj, yemlemede kullanılana kadar ahırda bekletilmez. Yemlemede kullanılacak silaj, ancak sağım sonrasında barınağa taşınır ve hayvanlara verilir. Sağım öncesi, bir önceki öğünde yemliklerde kalan silaj ahırdan uzaklaştırılır ve ahır iyi bir şekilde havalandırılır.