1 BİLİŞİM SUÇLARI YASA TASARISI VE DÜZENLEYİCİ YAKLAŞIMLAR 10 Şubat 2007 İstanbul Meltem ERGÜN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI SU GÜVENLİĞİ ŞUBESİ
Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çalıştayı
İstanbul ÜNİVERSİTESİ BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI
Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı
INTERNET VE HUKUK Zeynep Derman Hukuk Müşaviri SUPERONLINE A.Ş.
Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulamalarında GELİR İDARESİ DAİRE BAŞKANI
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
BİLGİ VE İLETİŞİM ÇALIŞMALARIMIZ
BİLGİ GÜVENLİĞİ.
Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı Yrd.Doç.Dr.Mustafa AKSOY
İL TÜTÜN KONTROL KURULLARI VE SORUMLULUKLARI
 106 a det bilgisayar. Donanım özelliklerine göre İşletim Sistemleri, Ofis Programları ve güvenlik yazılımları lisanslı olarak yüklenmiştir.  1 a det.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi Aşama II Rahmi Doğan İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı.
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
İleri Denetim ve Muhasebe Düzenleme Programı Modül 12 – Bir Finansal Düzenleyici Perspektifinden Yasal Denetimin Kalitesinin Geliştirilmesi Sunan: Geraldine.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
Temel Bilişim Eğitiminde Enformatik Bölümlerinin Rolü
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
YENİ MALİ YÖNETİM VE KONTROL SİSTEMİNDE İÇ KONTROL 08-09/09/2006-Kızılcahamam M. Sait ARCAGÖK MALİYE BAKANLIĞI BÜTÇE VE MALİ KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
Üye Paylaşım Toplantısı 11 Kasım Misyon Bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon sektörlerini ülkemizin büyümesinin temel bileşeni olarak konumlandırırken,
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Özel Politika Gerektiren Grupların İstihdamının Artırılması 24 Aralık 2014.
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
BİLGİ GÜVENLİĞİNİN HUKUKSAL BOYUTU BİLGİ GÜVENLİĞİ BİRİMİ
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
Büyük endüstriyel kaza riski taşıyan işyerleri, güvenlik raporu veya kaza önleme politika belgesi olmadan işe başlayamayacak. İşyerleri işletmelerini güvenlik.
SANAL DEVLET.
İnternet Toplu Kullanım Sağlayıcıları
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
Sertaç ATEŞ Bilişim Teknolojileri Öğretmeni Gürçeşme Anadolu Lisesi
Bingöl Kamu Hastaneleri Birliği
E- Ticaret Altyapısı.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
FOTOĞRAF & TCK.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
İNTERNET ORTAMINDA VE SOSYAL MEDYADA ETİK VE HUKUK DOÇ. DR. ARTUN AVCI
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Bilişim Suçlarına Yönelik Devlet Kurum ve Kuruluşları.
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
K AYıTLı E LEKTRONIK P OSTA E LEKTRONIK TEBLIGAT YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) KEP YÖNETMELIĞI ( TR SY. RG ) SMMM Güney.
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
EDİRNE VALİLİĞİ Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü Numan OKUMUŞ Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği (İ.Ö.) Aralık
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
Bilgi Teknolojileri ve Bilişim Hukuku Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
MAĞDURUN SUÇTAN DOĞAN ZARARININ GİDERİLMESİ VE UZLAŞMA
Kamu Yönetiminde Yasal Sorunlar. Kamu Yönetiminin alt yapısını oluşturan yasal düzenlemelerin, aynı veya benzer konularda yapılmış olması, sistemde ileri.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANI
Türkiye de hayvan refahı ile ilgili yasal düzenlemeler
Kamu Yönetiminde Yasal Sorunlar
İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU
SİBER GÜVENLİK ve KRİPTOLOJİ. Asım Emre Kaya Ülkelerin altyapı sistemlerinin siber uzaya bağımlı hale gelmesi ile; -bireyler -kurumlar -devletler siber.
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
Sunum transkripti:

1 BİLİŞİM SUÇLARI YASA TASARISI VE DÜZENLEYİCİ YAKLAŞIMLAR 10 Şubat 2007 İstanbul Meltem ERGÜN

2  Bilişim Suçları Hakkında Kanun Tasarısı  Telekomünikasyon Kurumu ve İkincil Düzenlemeler  İnternette İçerik Regülasyonu  Ülke Uygulamaları  Türkiye İçin Değerlendirmeler  Sonuç SUNUM İÇERİĞİ

3 Tasarının “Yönetmelik” kenar başlıklı 31 inci maddesiyle Bu Kanunun ve 14. maddelerinin uygulanmasına ilişkin esas ve Usuller Madde-7 İçerik sağlayıcının sorumlulukları Madde-9 Erişim sağlayıcının sorumlulukları Madde-10 Ortam sağlayıcının sorumlulukları Madde-11 Bilgilerin korunması Madde-14 Denetim İKİNCİL DÜZENLEMELER

4 İNTERNETTE İÇERİK REGÜLASYONU İnternette içerik regülasyonu İnternet üzerindeki bilgilerin ve iletişimin konusuna göre sansürlenmesi ve Konularına göre internet sitelerine erişimin kontrol edilmesi ya da kontrol edilmeye çalışılması, hususlarında uygulanan her türlü mevzuat anlamına gelmektedir.

5 İÇERİK REGÜLASYONUNDA YAKLAŞIMLAR  Özdenetim  Para cezası  Blokaj  Yasaklama

6 ÜLKE UYGULAMALARI İçerik Regülasyonu Uygulayanlar İngiltere Çin Suudi Arabistan Malezya

7 ÜLKE UYGULAMALARI İçerik Regülasyonu Uygulamayanlar  Kanada  Danimarka  Norveç

8 TÜRKİYE İÇİN DEĞERLENDİRMELER Çin, İran, Suudi Arabistan gibi demokrasi ve ifade özgürlüğü açısından sorunlu olan; Merkezi filtreleme, bloklama yöntemlerini uygulayan/zorunlu olarak uygulatan ülkelerle birlikte aynı saflarda yer almasının uygun olmayacağı İnternetin ekonomik ve sosyal gelişime katkısı da düşünüldüğünde, Avrupa Birliği yolunda ilerleyen Türkiye için sansürlemenin doğru yöntem olmayacağı değerlendirilmektedir

9 Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa tasarısı ile Telekomünikasyon Kurumu bünyesinde ve doğrudan Kurum Başkanına bağlı “Bilişim Güvenliği Başkanlığı” kurulması öngörülmektedir. Bilişim Güvenliği Başkanlığına, İlgili kamu kurum ve kuruluşları ile içerik, yer ve erişim sağlayıcıları ve ilgili sivil toplum kuruluşları arasında koordinasyon oluşturarak internet ortamında yapılan çocuk pornosu veya istismarı gibi zararlı yayınları önlemeye çalışmak, Kanun kapsamındaki suçların internet ortamındaki yayınlar yoluyla işlenmesini izlemek ve önlemek için, bilgi ihbar merkezi dahil, gerekli her türlü teknik altyapıyı kurmak veya kurdurmak, bu altyapının işletmesini yapmak veya yaptırmak gibi görevler verilmesi planlanmaktadır. TÜRKİYE İÇİN DEĞERLENDİRMELER

10 SONUÇ Bilişim suçlarıyla mücadele etmeyi amaçlayan yasalar yürürlüğe sokulurken  bireyin herhangi bir müdahale olmaksızın düşünme  düşündüklerini ifade etme  her türlü bilgiyi ve düşünceyi sınırsız şekilde arama, alma ve iletme  özel hayatın gizliliği haklarına saygı konusunda sağlıklı bir dengenin kurulması ve gözetilmesi

11 Bilişim ağı hizmetlerinin etkin ve doğru bir şekilde verilmesi ile bilişim suçları ile mücadelede söz konusu internet sujelerinin sorumluluklarının belirlenmesi ülkemiz açısından bir ihtiyaç olup, bu konuyla ilgili ülkemizde şimdiye kadar yasal bir düzenleme yapılmamış olması yasal bir boşluk teşkil etmekteydi. Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları Hakkında Kanun Tasarısı yasalaştığı takdirde, bilişim suçları ile mücadelede büyük oranda başarı sağlanacağı ve bu alandaki yasal boşluğun ortadan kaldırılacağı değerlendirilmektedir SONUÇ

12 TEŞEKKÜRLER Konu ile ilgili görüş ve önerileriniz için;