OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİODİZEL.
Advertisements

Atmosferik Kirleticiler
Sürdürülebilir Enerji
Bu sembol Neyi İfade Eder ?
MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
TÜRKİYE TIBBİ CİHAZ TEDARİKÇİ PROBLEMLERİ
CO2 ve CO Ölçme Yöntemleri
MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -.
Projemizin amacI Dünyamız ve ülkemiz için ekonomik, çevreye duyarlı alternatif enerji kaynaklarının saptanması Alternatif enerji kaynaklarından ülkemiz.
ALBİYOBİR – ALTERNATİF ENERJİ ve BİYODİZEL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ
KIRSAL KALKINMA VE BİYODİZEL Türkiye Ziraat Odaları Birliği
Biyodizel Standartları ve Analiz Yöntemleri, Yaşanılan Problemler
ULUSLARARASI BİYOYAKIT SEMPOZYUMU
YAKITLAR VE YANMA GAZLAR
TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TC ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ece TOK Hava Yönetimi Daire Başkanlığı.
BİYODİZEL ENERJİ SİNEM ÖZCAN.
KAYNAKLARIN TÜKENEBİLİRLİĞİ VE ALTERNATİF KAYNAKLAR
T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI
Dr. Uygar Özesmi Genel Müdür TEMA Vakfı
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
BP ve Emisyon Ticareti Tahir Uysal BP Türkiye. 2 BP ve Yenilenebilir Enerjiler Emisyonların azaltılması −İş kollarında emisyonların azaltılması −Alternatif.
AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNDE BİYODİZEL. Avrupa Birliği sürecinde Türkiye, 84 kanun ve yönetmelikte değişiklik, 391 yeni kanun ve yönetmelik olmak üzere toplam;
BİYOKÜTLE.
Fatih DULKAN Daire Başkanı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı
BİYOETANOL’ün TÜRKİYE EKONOMİSİNE KATKISI
Fikret Erginer Kocaeli – 13 Temmuz,2006.
TÜRKİYE’DE BİYOETANOL UYGULAMALARI VE SORUNLARI
Elektrik Enerjisi Üretimi
Petrolden elde edilen sıvı yakıtların sınırlı rezervlerine rağmen, dünyada otomotiv sektörü hızla gelişmektedir. Bu gelişmeye paralel olarak oto yakıtlarının.
BİYODİZEL ÜRETİM PROSESLERİ
TÜRKİYE’NİN YENİ ENERJİ DÜZENİ VE ENERJİ POLİTİKALARI
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı
YAKITLAR VE YANMA OKTAN benzin içinde bulunur. Tutuşma sıcaklığı heptandan yüksek setandan düşüktür. (BENZİNLİ MOTORLAR) SETAN motorin içinde bulunur.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
EFLANİ ATATÜRK İLKÖĞRETİM OKULU
Polinasyonda Bal Arılarının Önemi
Hazırlayan: Ahmet MAVİ
ENERJİ VE YAKMA TESİSLERİNİN SKHKKY KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği
BİYODİZEL YakIT Mehmet Ali KALLİOĞLU.
BİYODİZEL
Temiz Enerji Kaynakları
BİYOGAZ.
Bitkisel kaynaklardan yakıt üretimi
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
BİYODİZEL HAZIRLAYANLAR Ufuk BAYRAK Ahmet ÇİMEN.
Ertunç ÇALIKYILMAZ Mustafa KÖSEOĞLU Seçkin KAYA.
FATİH ENES ALEMDAR: İSMAİL CAN YAVUZ:
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
BİYODİZEL HAZIRLAYAN Mert TURHAN.
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER ÇALIŞMA GRUBU RAPORU 2016
BİYODİZEL Biyodizel, mikrobiyel, bitkisel veya hayvansal yağların uzun zincirli yağ asitlerinin metil esterlerinden oluşturulan ve “B100” şeklinde formüle.
Biyoyakıtlar ve Gelişim Süreçleri
Mikrobiyel yağların biyodizel üretiminde kullanımı
SUDAN HİDROJEN ÜRETİMİ VE EKONOMİDE HİDROJEN
YENİLENEBİLİR ve YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yenilenemez Enerji Kaynakları.
BİYODİZEL SUNU Bilal ENÜŞTEKİN Harran Üniversitesi
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Kaynakları -. Enerji Tasarrufu – Enerji Kaynakları Aslında doğada yenilenemeyen enerji türü yoktur. Fakat bazı enerji.
BİYOKÜTLE ENERJİSİ Bioyütle biyolojik kökenli fosil olamayan organik madde kütlesidir. Biyokütle terimi çok geniş anlamda yaşayan organizmalardan üretilen.
 Yenilenebilir Enerji, sürekli devam eden doğal süreçlerdeki var olan enerji akışından elde edilen enerjidir. Bu kaynaklar güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi,
Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansı
Sunum transkripti:

OTOMOTİV MÜHENDİSLİĞİ DERSİ 6. GRUP SUNUMU BİYODİZEL YAKITLAR Bahadır DOĞAN Alper Kadir KURAL Hakan KÜRÜM Ahmet YILMAZ

SUNUM İÇERİĞİ Biyodizel Tanımı Biyodizel Üretimi Biyodizelin Özellikleri Neden Biyodizel? Türkiye’de ve Dünya’da Biyodizel Sonuç

BİYODİZEL NEDİR? Rudolph Diesel 1893’te Almanya’da motorunun denemesini gerçekleştirmiş ve ilk olarak biyodizeli 1898’te Paris Dünya Fuarı’nda yer fıstığı yağını yakıt olarak kullanan motorunda göstermiştir.

BİYODİZEL NEDİR? Biyodizel; kanola, ayçiçeği, soya, aspir gibi yağlı tohum bitkilerinden elde edilen yağların veya hayvansal yağların bir katalizör eşliğinde kısa zincirli bir alkol ile reaksiyonu sonucunda açığa çıkan ve yakıt olarak kullanılan bir üründür.

BİYODİZELİN HAMMADDELERİ Ayçiçeği Kanola Soya Aspir Yer fıstığı Pamuk

BİYODİZEL ÜRETİMİ Biyodizel üretiminin çeşitli metotları olmakla birlikte günümüzde en yaygın olarak kullanılan yöntem transesterifikasyon yöntemidir. Transesterifikasyon; yağ asitlerinin (bitkisel yağlar, evsel atık yağlar, hayvansal yağlar) bazik bir katalizör eşliğinde alkol ile esterleşme reaksiyonudur.

BİYODİZEL ÜRETİMİ Transesterifikasyon yöntemi ile biyodizel üretimi aşamaları; Alkol ve katalizörün karıştırılması Reaksiyon Ayırma Yıkama Kurutma Depolama

BİYODİZELİN İSİMLENDİRİLMESİ Biyodizel, dizel ile karışım oranları bazında aşağıdaki gibi adlandırılmaktadır: B5  : % 5 Biyodizel + %95 Dizel B20  : % 20 Biyodizel + %80 Dizel B50  : % 50 Biyodizel + %50 Dizel B100 : %100 Biyodizel

BİYODİZELİN ÖZELLİKLERİ Motorin ile kolayca karıştığı için saf veya karışım olarak kullanılabilir. Yenilenebilir enerji kaynağıdır. Motor karakteristik değerlerinde iyileşme sağlar. Isıtma sistemleri ve jeneratörlerde kullanıma uygundur. Çevrecidir.

BİYODİZELİN MOTORİNE GÖRE AVANTAJLARI %30 ’ lara varan düzeyde yakıt ekonomisi sağlar. Yağlayıcılık özelliği sayesinde motorun ömrünü uzatır. Motorine göre daha yüksek performanslıdır. Motorine göre CO2 emisyonu daha azdır. Parlama noktası motorine göre daha yüksektir. Oksijen içeriği fazla olduğu için, yanma verimi daha yüksektir. Motorin kullanılan her motorda hiç bir ayar ve değişiklik gerektirmeksizin kullanılabilir.

BİYODİZELİN MOTORİNE GÖRE DEZAVANTAJLARI Isıl değeri motorine göre biraz düşüktür. Soğuk hava şartlarından motorine göre daha çabuk etkilenir. Azot oksit emisyonları motorine göre biraz yüksektir. Saf biyodizel kullanımında ise bazı motor malzemelerinin değiştirilmesi gerekir.

BİYODİZEL KALİTESİNE ETKİ EDEN PARAMETRELER Viskozite Yoğunluk Setan sayısı (CN) Isıl değer Akış özellikleri Parlama noktası (FP) Oksidasyon kararlılığı Yağlayıcılık Malzeme uyumu

NEDEN BİYODİZEL? Ülkemizin petrol tüketiminin sadece %8,6’ sı yerli üretim ham petrol ile karşılanabilmektedir. İthalat ile karşılanan %91,4’ lük kısım için 5,9 milyar ABD doları ödenmektedir.

NEDEN BİYODİZEL? Ülkemizin sadece sivil kesiminde yılda; 5 milyon ton benzin, 10 milyon ton motorin kullanıldığı göz önüne alınırsa ülkemizin artan nüfusu ile önümüzdeki yıllarda muhtemel yakıt ihtiyacının karşılanamama olasılığı yüksektir.

NEDEN BİYODİZEL? Ülkemizin petrole bağımlılığına çözüm olarak yardımımıza büyük tarım potansiyelimiz yetişebilir. GAP Bölgesinde sulanabilir özellikte 1,7 milyon hektar tarım arazisi boş olduğu dikkate alınırsa ülkemizin yakıt ihtiyacı olarak dışa bağımlılığını azaltmak bizim elimizdedir.

NEDEN BİYODİZEL? Tarıma elverişli olup da kullanılmayan alanlarda biyodizel üretim potansiyelimiz

EKONOMİK AÇIDAN BİYODİZEL Tüketilen motorine % 2 oranında katılacak biyodizelin dünya ham petrol fiyatlarını % 1 oranında ucuzlatacağı, Tüketilen fosil yakıtların içine % 1 oranında biyodizel katılması halinde 45.000 – 75.000 kişiye yeni iş imkanı sağlayacağı hesaplanmaktadır. Bu nedenlerle AB Ülkeleri 2005 yılından başlayarak fosil yakıtlara belirli oranlarda biyoyakıtların katılmasını yasal zorunluluk haline getirmişlerdir.

TÜRKİYE’DE BİYODİZEL

AB’DE BİYODİZEL

DÜNYA’DA BİYODİZEL Şubat 2006

SONUÇ OLARAK Yenilenebilir enerji kaynaklarından hayata geçirilmesi basit teknolojilere bağlı olan ‘biyodizel’ aile bütçesine, ülke ekonomisine, ülkenin dışa bağımlılığının azalmasına, hava ve çevre kirliğinin önlenmesine, dünya fosil yakıtlarının korunmasına vereceği katkılarla gelecekte, petrol ürünlerinden elde edilen motorinin alternatifi olarak tamamen gündemde olacaktır.

BİZİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER