Atatürk ve Cumhuriyet Dönemi Din Hizmetleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CUMHURİYETİN GETİRDİKLERİ
Advertisements

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
BAŞKANLIĞI CAMii GÖREVLİLERİ ÇALIŞTAYI
2010 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLERİN ÖZET SUNUMU (26/12/2010)
TEVHİD-İ TEDRİSAT (ÖĞRETİMİN BİRLEŞTİRİLMESİ) ve LAİK EĞİTİM
Selman ALBAY Din Kül. ve Ahl. Bil.
YENİÇAĞA İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ
Doğumunun 140. Yılında Vatan Şairi
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
Hazırlayan : Şevki YILMAZ T.Ed./Dil ve Anl.Öğrt.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
ŞARKİKARAAĞAÇ MÜFTÜLÜĞÜ 2009 YILINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN FAALİYETLERİN ÖZET SUNUMU (28/12/2009)
ÇOBANLAR İLÇE MÜFTÜLÜĞÜ 2013 YILI BRİFİNG DOSYASI
İBADET İLE İLGİLİ BİLGİLER
İSTİKLAL MARŞI VE KABULU
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İNKILAPLARIN TEMEL KAYNAĞI
İLKE VE İNKILAPLARIN EŞLEŞTİRİLMESİ
Mustafa Kemal ATATÜRK.
ELMALILI MUHAMMED HAMDİ YAZIR
CAMİYİ TANIYALIM.
İbadet konusunda bilgilenelim.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ÇAĞDAŞ DEVLETE DOĞRU
İSTİKLAL MARŞI VE MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI KONULU BİLGİ YARIŞMASI
ATATÜRK İLKELERİ.
MEHMET AKİF ERSOY’UN HAYATI ( )
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI HAZIRLAYAN: SOSYALCİ.ORG.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE HUKUK Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
DEMOKRATİK YÖNETİM Demokrasi halk idaresi anlamına gelmektedir. Demokrasinin olmadığı toplumlarda insan hakları, eşitlik, özgürlük gibi değerler korunamaz.demokratik.
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
ÇELTİKÇİ İLKÖĞRETİM OKULU ATATÜRK'ÜN HAYATI.
HARF İNKILABINDAN MİLLET MEKTEPLERİNE MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ AYDINLANIYOR
HATAY İL MÜFTÜLÜĞÜ AİLE VE DİNİ REHBERLİK BÜROSU
KÜTÜPHANE VE İLGİ ALANI
TEVHİD-İ TEDRİSAT KANUNU’NUN HAZIRLIKLARI
Mart 2012 tarihinde Türkiye genelinde gerçekleştirilecek Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri İle Her Türdeki.
BİLİŞİM TEKNOLOJİERİ VE YAZILIM DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
EZAN . ..
Cemaatle Namaz ..
HAZIRLAYAN: ESİN YAVAŞ 6/A 498
Tefsir İlmi ve Temel Kavramları
20 Aralık Aralık 1936 İSTİKLAL MARŞIMIZIN MÜELLİFİ
HÜSEYİN SEYMEN SORGUNAİHL
ADANA MÜFTÜLÜĞÜ CAMİ DIŞI HİZMETLER PROJESİ SUNUMU
16 yıl önce ‘Uydukent Projesi’ olarak yerleşime açılan Ataşehir, çevre mahallelerle birleştirilerek oluşturulan metropol bir ilçe. Parlak toplu konut projelerinden.
Dursun Fakîh Karaman’da doğmuş ve Osmanlı Devleti’nin kuruluşuna şahitlik etmiş bir Türk âlimidir. Şeyh Edebalı’nın öğrencisi olup,
CAMİYİ TANIYALIM.
CAMİ VE BÖLÜMLERİ NEVİN ÖZBEY DKAB Öğretmeni
MÜFTÜLÜK HİZMETLERİ SUNUMU
RESMİ Diyanet İşleri Bşk. MEB. GAYRI RESMİ Dini Guruplar.
VAAZ HAZIRLAMA YÖNTEMLERİ
MILLETIN GÖZ BEBEĞI TÜRKIYE’NIN AYDıNLıK GELECEĞI YUNUS EMRE İMAM HATİP ORTAOKULU.
EĞİTİM ALANINDAKİ İNKILAPLAR
Cuma günü ve önemi. Müslümanlar için Cuma niçin önemlidir?  Toplanma ve cemaat olma anlamına gelen cuma, Müslümanların haftalık bayramıdır.  Cuma günü.
TOKİ TURGUT ÖZAL İMAM HATİP ORTAOKULU
FOTOĞRAFLARLA MEHMET AKİF ERSOY
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
Kuran-ı kerimin ilk ayeti 610 yılında hira sultanlığında inen Alak suresinin ilk beş ayetidir.
ZEYNEP TANRIKULU 5-A İL YÖNETİMİ YAŞADIĞIMIZ YERİN YÖNETİMİ: Ülkemiz, devletin kamu hizmetlerini her yere daha rahat götürebilmesi, toplumun ihtiyaçlarını.
Bugün neler öğreneceğiz?
VAAZDA MENKIBE VE ŞİİRLERDEN YARARLANMA ESASLARI
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
KURŞUNLU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TANITIMI
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
GÖLCÜK ADNAN MENDERES ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 2015
9. Sınıftan Mezun Olunana Dek Görülecek Tüm Dersler
Bugün neler öğreneceğiz?
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
Sunum transkripti:

Atatürk ve Cumhuriyet Dönemi Din Hizmetleri 1

11.6. Ünite: Atatürk ve Cumhuriyet Dönemi Din Hizmetleri / Konular 1. Diyanet İşleri Başkanlığı 1.1. Kuruluşu 1.2. Din Görevlileri 2. Dinî Yayınlar 2.1. Türkçe Tefsir ve Meal Çalışmaları 2.2. Türkçe Hadis Kitabı Çalışması 3. Hutbelerin Türkçe Okunması Okuma Metni: “Atatürk’ün Balıkesir Hutbesi” 2

11.6. Ünite: Atatürk ve Cumhuriyet Dönemi Din Hizmetleri / Kazanımlar 1. Atatürk’ün Diyanet İşleri Başkanlığını kurdurmasının amacını kavrar. 2. Din hizmetlerini yerine getiren din görevlilerinin yürüttükleri hizmetleri tanır. 3. Atatürk’ün Türk halkının dini daha iyi öğrenmesi için Türkçe meal, tefsir ve hadis kitabı hazırlatılması çalışmalarını başlattığını örneklerle açıklar. 4. Atatürk’ün hutbelerin Türkçeleştirilmesi uygulamasını başlatma nedenlerini açıklar. 3

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Dinin toplumsal hayatta gözlenebilen yönlerine örnekler veriniz. Din hizmetleri neleri kapsar? Örnekler veriniz. Din hizmetlerini yürüten görevliler kimlerdir? Görevleri nelerdir?

1. Diyanet İşleri Başkanlığı Osmanlılarda Şeyhulislamlık Başlıca görev alanları: Din işleri Yargı, Eğitim-öğretim Vakıflar

Şeyhülislamlık, 1920 yılında Ankara'da kurulan Birinci Meclis Hükümeti'nde "Şeriye ve Evkaf Vekâleti" adıyla "Bakanlık" olarak yer almıştır.

"Din ve mezhep herkesin vicdanına Atatürk diyor ki; "Din ve mezhep herkesin vicdanına kalmış bir iştir. Hiçbir kimse, bir diğerini ne bir din ne de bir mezhebi kabul etmeye zorlayabilir. Din ve mezhep hiçbir zaman politika aleti olarak kullanılamaz."

3 Mart 1924 tarihinde Halifelik ile birlikte Şeriye ve Evkaf Vekâleti de kaldırıldı. Diyanet İşleri Başkanlığı kuruldu. Din işleriyle ilgili bütün yetki ve görevler de bu kuruma devredildi.

İlk Diyanet İşleri Başkanı Ankara Müftüsü Börekçizade Mehmet Rıfat Efendi

Din Görevlileri Başkanlığın en üst düzey görevlisi Diyanet İşleri Başkanıdır. Başkan, Başbakanın teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile atanmaktadır. Teşkilatın tüm çalışmalarını kanunlar çerçevesinde düzenler, yürütür ve denetler.

Müftüler, görevli oldukları il ve ilçelerde dinî hizmetlerin sağlıklı yürütülmesinden ve diğer din görevlilerinin verimli çalışmasından sorumludurlar.

Vaaz Vaiz Vaaz Kürsüsü

Vaizin vaaz ettiği yere kürsü denir

Vaizler, belirli yer ve zamanlarda dinî konular üzerinde konuşur, nasihat ederler. Cuma namazı, Bayram namazları öncesi Kandil gecelerinde halka vaaz ederek onları dinî ve ahlakî konularda bilgilendirirler. Vaaz Kürsüsü

Mihrabda vaaz eden vaiz.

İmam-hatip, Vakit, cuma ve teravih namazlarını kıldırırlar. Cuma namazı öncesinde ve bayram namazları sonrasında hutbe okurlar.

Müezzin Namaza çağrı olan ezanı usulüne göre okurlar. Namazların farzlarından önce kamet getirirler. Ramazanlarda mukabele okurlar.

Minarenin şerefesinde ezan okuyan müezzin

Müezzin Mahfili

İmam-Hatip, Müezzin, Kayyım Dinî gün ve gecelerde uygulanmak üzere özel programlar hazırlarlar. Cami içinde toplumu din konusunda aydınlatırlar. İsteyen vatandaşlara Kuran öğretirler. Camilerin iç ve dış temizliğini yaparak ibadete hazır hale getirirler. Kendilerine görev verilmesi hâlinde cenaze işlerini de yürütürler.

“Kur’an’ın çevirilmesini emrettim. 2. 2. Dinî Yayınlar 2.1. Türkçe Tefsir ve Meâl Çalışmaları 2.2. Türkçe Hadis Kitabı Çalışması “Kur’an’ın çevirilmesini emrettim. Hz. Muhammed’in hayatına ait bir kitabın çevirilmesi için de emir verdim.” (Atatürk)

"Türk, Kuran'ın arkasından koşuyor; fakat Atatürk diyor ki; "Türk, Kuran'ın arkasından koşuyor; fakat onun ne dediğini anlamıyor, içinde neler var, bilmiyor ve bilmeden tapınıyor. Benim maksadım arkasından koştuğu kitapta neler olduğunu Türk anlasın."

Tefsirin yapılması görevini de Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'a verdi. Atatürk’ün isteği ile; Diyanet İşleri Başkanlığı Tercüme görevini İstiklâl Marşı şairi Mehmet Akif Ersoy'a, Tefsirin yapılması görevini de Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır'a verdi.

adındaki tefsiri hazırladı. Hamdi Yazır, 1926 yılından 1938'e kadar hem dinî ilimlerden hem de fen ve matematik bilimlerinden faydalanarak "Hak Dini Kur'an Dili" adındaki tefsiri hazırladı.

Hadislerin Türkçe’ye Tercümesi Ahmet Naim Efendi, Buhari'nin "el-Camiu's-Sahih" adlı kitabının ilk üç cildini Türkçeye tercüme etti.

"Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrit-i Sarih Tercümesi" Bu hadis kitabı; "Sahih-i Buhari Muhtasarı Tecrit-i Sarih Tercümesi" adıyla 1932 yılında yayınlandı.

3. Hutbelerin Türkçe Okunması

“Camilerin mukaddes minberleri, halkın ruhi, Atatürk diyor ki; “Camilerin mukaddes minberleri, halkın ruhi, ahlaki gıdalarına en yüksek, en verimli kaynaklardır. Minberden halkın anlayacağı dilde ruh ve beyne hitap olunmakla Müslümanların vücudu canlanır, beyni temizlenir, İmanı kuvvetlenir, kalbi cesaret bulur.”

Atatürk'ün kendisi de 7 Şubat 1923 tarihinde Balıkesir'in Zağanos Paşa Camii'nde Türkçe bir hutbe okuyarak bu konuda da önderlik etmiştir.

1926 yılı sonundan itibaren hutbelerin dua kısmımın Arapça, öğüt kısmının ise sadece Türkçe olarak okunması kararlaştırılmıştır.