GDO’LU YİYECEKLER.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GDO NEDİR? Bir canlının gen diziliminin değiştirilmesi ya da ona kendi doğasında bulunmayan bambaşka bir karakter kazandırılması yoluyla elde edilen canlı.
Advertisements

Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
ENTEGRE MÜCADELE.
Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ABD Başkanı
ORGANİK TARIM.
Sunumu izlemek için bir tuşa tıklayarak ilerleyiniz. Sunum seslidir.
doğal dengeyi bozmadan, çevreyi kirletmeden nesilden nesile sağlık
CANLILARIN DÜNYASINI GEZELİM
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
GDO NEDİR? Genleri bir canlıdan alıp başka bir canlıya nakletme işine ‘Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)’ deniyor. Amaç sıcağa, soğuğa, böceklere.
POLEN ALERJİSİ BAHAR KEYFİNİZİ BOZMASIN
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
Ahmet Bostan (1), Sema Gün (2)
TRANSGENİK BİTKiLER.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
Sadece domates, ekmek veya bir meyve yediğinizi zannederken aslında
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
YAŞ GRUPLARINA GÖRE BESLENME
1) Havanın kirlenmesi. 2) Okullarda küfür edilmesi 3) Virüsün çoğalması….. 4) Çevreyi çöp atarak kirletmek… 5) Çimlere basılması 1) Havanın kirlenmesi.
MUTASYON ve MODİFİKASYON
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM TANIYALIM
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
Bitkisel Drog ne demektir?
MANTARLAR.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
GDO NEDİR, NE DEĞİLDİR, FAYDASI NEDİR, ZARARI NEDİR
BESLENMEMİZE DİKKAT.
MİKROSKOBİK CANLILAR.
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve İnsana Etkileri.
CANLILARIN BESLENME ŞEKİLLERİ
MİKROSKOBİK CANLILAR.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Coğrafya Performans Ödevi
biyoteknoloji ve önemi
Canlı müzik oluyor da Neden canlı taksi olmasın ? Hem de döşemeler deriden...
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
Ahmet Bostan (1), Sema Gün (2)
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
BESLENİRKEN NELERE DİKKAT EDECEĞİZ?
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
TET AR-GE PROJE PAZARI PROJEBAHARI5
C- TİCARİ ÜRÜNLER VE BİYOTEKNOLOJİ
Transgenik Hayvanlar İlaç üretimi amacı ile düzenlenen hayvanlar (kan, idrar ya da süt içerisinde Genetik olarak düzenlenmiş biyoaktif moleküllerin-kan.
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
RİSKLER Transgenik ürünlerin toksik ve allerjen etkileri.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Rekombinant DNA Teknolojisi ya da Genetik Mühendisiliği
Gözle görülmeyecek kadar küçüktürler. Yalnızca mikroskopta görülebilirler Mantarlar gibi zararlı olanları ve yararlı olanları da vardır. Mikroskobik canlılar.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR ( GDO )
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
Gen Teknolojilerinin Diğer Uygulama Alanları. GEN KLONLAMASI Gen klonlamasında önemli olan aşamalar kısaca şöyledir (genel prensipler). 1) Gen taşıyan.
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
Bitki Zararlıları ile Savaşım Yöntem ve İlaçları
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
DÜNYADA GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARA YÖNELİK
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

GDO’LU YİYECEKLER

GDO NEDİR? Genleri bir canlıdan alıp başka bir canlıya nakletme işine, ‘Genetiği Değiştirilmiş Organizma (GDO)’ deniyor. Bu şekilde sıcağa, soğuğa, böceklere ya da virüslere karşı dirençli yeni ‘tür’ler yaratılmış oluyor. Amaç açlığa çözüm. Çünkü GDO teknolojisiyle, çok daha fazla ürün elde edilmesi ve besin değerlerinin artırılması hedefleniyor. Genetiği değiştirilmiş gıdaların sağlığa zararları tüm dünyada tartışma konuları arasında en önemli yeri tutuyor. Farklı gen türlerinin karıştırılması yoluyla elde edilen yeni organizmalar, GDO karşıtlarınca, ‘Frankeştayn gıda’ olarak tanımlanıyor.

GDO’NUN TEHTİT VE RİSKLERİ Yararlı böcekler yok oluyor. Zararlı böceklere karşı dayanıklı olmalarını sağlamak için bazı bitkilere aktarılan toksin (zehir ) karakterli genler o böcekleri yiyen yararlı böcek türlerinin de yok olmasına neden oluyor. Ayrıca yabani ot ilacına dayanıklı genler aktarılmış bir ürünün yetiştiği tarlaya ertesi yıl farklı bir ürün ekildiğinde, tarlada kalan geçen yılın GDO lu ürünü yeni ürün için yabancı ottur. Ancak eski GDO’lu yabani otlara dayanıklı olduğundan çiftçi için büyük sorun yaratıyor ve yeni ürüne şans tanımıyor, onunla mücadele etmek imkansızlaşıyor.

İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ SAĞLIKSIZHAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLER GDO lu bitkiler yüksek alerji riski taşıyor. Alerjenler, genetik mühendisliği yoluyla bireylerin güvenli olduğunu düşündükleri için tüketmekte sakınca görmedikleri besinlere de aktarılabiliyor. Bu durumda birey alerjeni taşıdığını bilmediği besini tüketerek kendini riske atabiliyor. SAĞLIKSIZHAYVANLAR VE HAYVANSAL ÜRÜNLER Örneğin süt verimini arttırmak için ineklere GDO’lu ürünler veriliyor. Bu hayvanların sağlıkları bozuluyor. Bilim insanları ayrıca iki tür potansiyel tehlikeye dikkati çekiyor; durgun virüsleri yeniden harekete geçmesi ve virüsler arasında yeni bulaşıcı diziler oluşturabilecek kombinasyonlar.

DEMOKRASİ (GDO’LU)