İSİM UZAYLARI (NAMESPACE)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Programlama-II (Java ile Bilgisayar Programlama)
Advertisements

.NET FRAMEWORK -MASAÜSTÜ VE SUNUCU YAZILIMLARI
Serileştirme (Serialization)
C# - Metotlar.
C# İsim uzayları(namespace)
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ
WEB SERVİCE İDRİS YÜRÜK MAHMUT KAYA.
.NET FRAMEWORK.
SINIFLAR Yılmaz Kılıçaslan.
İSİM UZAYLARI.
İSİM UZAYLARI.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
Erişim Kontrolü.  Değişebilir / Değişemez yapılar  Çok programcının dahil olduğu projeler  Kütüphaneler  Çözüm  Konvansiyonlar  Erişim kontrol sözcükleri.
İSİM UZAYLARI (Name Space)
BPR151 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - I
SANAL FONKSİYONLAR VE ÇOK BİÇİMLİLİK
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 4: Diziler
Namespaces and .NET Class Library (İsim Alanları Sınıf Kütüphanesi)
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 6: Sınıflar
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
KOPYA YAPICI FONKSİYON, STATİK ELEMANLAR, ARKADAŞ SINIF VE FONKSİYONLAR, NESNE DİZİLERİ Yılmaz Kılıçaslan.
Nesne Tabanlı Programlama
NESNEYE YÖNELİK PROGRAMLAMA
Nesneye Dayalı Programlama
İSİM UZAYLARI (NAMESPACE).
DİZİLER.
BPR152 ALGORİTMA VE PROGRAMLAMA - II
DELEGATE OOP-UYG.
Erişim Denetimi, Fonksiyon
NESNEYE DAYALI PROGRAMLAMA
.Net teknolojisi ve C# Yasin Gedik Dokuz Eylül Üniversitesi (4. Sınıf) Microsoft Danışman Öğrenci
C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT.
Veritabanı İşlemleri.
.NET Teknolojileri .NET mimarisi VB.NET, C.NET, C#.NET
Net Class Framework ’ ün en üst yapısına İsim Uzayı denir. İsim uzayları ; pascal programlama dilinde 1990 ve hatta öncesinden beri varolmuş, C’de yer.
Nesneye Dayalı Programlama
Metotlar.
FONKSİYONLAR.
Ders 2- Veri türleri, Karar ve Döngü Yapıları, Görsel Kontröller Aslı Ergün.
İSİM UZAYI Bir programın organizasyonu ve erişebilirliği üzerinde size daha fazla kontrol sağlayan C# özelliğidir.”Namescapes” olarak da bilinir.
İSİM UZAYLARI.
Nesneye Yönelik Programlama (12. Sunu). İsim Uzayları (Namespaces) Sınıfınızda Deniz adında iki öğrenci olduğunu kabul ediniz. Böyle bir durumda bu öğrencileri.
EDUTIME Java Day 8 Serdar TÜRKEL.
Numaralandırmalar(Enumaration)
Kalıtım , Sınıf Asli Ergün.
Demet AYDIN METODLAR Demet AYDIN
Nesneye Dayalı Programlama
Programlama Ortamı ve Araçlar
DÖNGÜLER.
C# İsim Uzayları (Namespace)
Chapter 1: A First Program Using C#
SANAL FONKSİYONLAR VE ÇOKBİÇİMLİLİK Yılmaz Kılıçaslan.
Bölüm 5 Nesneler ve Metotlar
C++.
Bil 102 Bölüm 3 Java’da Program Akış Denetimi Bil 1021.
Bilgisayar programlarının en büyük avantajı, kullanıcının işini kolaylaştırmalarıdır. Her bilgisayar programı bunu değişik metotlar kullanarak sağlar.
Ders 2- Veri türleri, Karar ve Döngü Yapıları, Görsel Kontröller
SINIFLAR ve NESNELER. İlk sınıfımızı ekleyelim class KrediHesap { public ulong HesapNo; public double Limit; public string KartSahibi; }
Modül 1: Giriş. Genel Bakış Temel.NET kavramları Geliştirme ortamında gezinti Bir C# projesi oluştur Use Visual Studio.NET Veriye eriş Hata ayıkla ve.
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
İSİM UZAYLARI. İSİM UZAYI Bir programın organizasyonu ve erişebilirliği üzerinde size daha fazla kontrol sağlayan C# özelliğidir.”Namescapes”
BİLGİSAYAR programlama II
Bilgisayar Programlama III C
XML ve XML WEB SERVİSLERİ Volkan ALTINTAŞ. XML Bağımsız bir kuruluş olan W3C tarafından tasarlanmıştır. Herhangi bir kurumun tekelinde değildir. Kişilerin.
Asp.Net Veritabanı İşlemleri
ALGORİTMA VE PROGRAMLAMAYA GİRİŞ
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
Nesneye Dayalı Programlama 1
Nesneye Dayalı Programlama 1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İSİM UZAYLARI (NAMESPACE)

İsim Uzayı(Namespace) Nedir? .Net Class Framework’ün en üst yapısına İsim Uzayı(Namespace) denir. Turbo pascal programlama dilinde 1990 ve hatta öncesinden beri varolmuş, C’de yer almayan ancak C++’ta sonradan eklenmiş bir halde yer edinerek, C#’ta dev bir boyutta karşımıza çıkmıştır bu Namespace’ler.

İsim Uzayı(Namespace) Nedir? İsim alanları, yazılan programlarda mantıksal organizasyonu sağlar. Eski programlama dillerinde,çok kişi tarafından yazılan projelerde, isim çakışmaları meydana gelebilmekteydi. Bu çakışmalar fonksiyon, alt program ya da sınıf isimlerinin değiştirilmesi ile çözülebiliyordu.

İsim Uzayı(Namespace) Nedir? Programlama Dilleri bu karmaşanın önüne geçebilmek için modern dillerde mantıksal bir ayırma yapısı kullanmaya başlamıştır. C++ ve C# dillerindeki isim alanları(namespace) ya da Java dilindeki paketler(package) buna birer örnektir

The Base Class Library ( Temel Sınıf Kütüphaneleri ) .NET Framework’te programcıların işlerini kolaylaştırmak için birtakım hazır kütüphaneler vardır fakat C# dilinde hazır kütüphaneler mevcut değildir.Bunun yerine Framework dediğimiz altyapıda Base Class Library adı verilen temel sınıf kütüphaneleri mevcuttur. Temel sınıf kütüphaneleri,uygulamalarınızı geliştirirken size lazım olabilecek birçok servisi ve nesneyi içinde barındıran bir sistemdir. Temel sınıf kütüphaneleri, namespaces (isim alanları)’ler içinde organize edilmiştir.

İsim Uzayı Bildirimi İsim alanı namespace anahtar sözcüğü ile bildirilir. Namespace için yine sınıflarda olduğu gibi bir parantez blok açılır . Bu bloğa ise isim alanı içinde yer alacak bildirimler tanımlanır. Tanımlanan isim anları using ifadesi ile belirtilir ve using anahtarı sözcüğü tanımlamaların üstünde yer almalıdır. Bu şekilde tanımlandıktan sonra isim alanı içersindeki türlere tam isim belirtmeden erişilebilir.

C# Dilinde Namespace Kullanımı using System; namespace isimalan1 public class C# {       public static void Main()      {           Console.WriteLine (C#)       } }  (Bu sınıf System isimalanı içinde bulunan Console sınıfına ait bir fonksiyonla gerçekleştirilmektedir.)

C++ Dilinde Namespace Kullanımı using namespace System; public static void Main() {      Console.WriteLine (" C++ ")  } (Bu sınıf System isimalanı içinde bulunan Console sınıfına ait bir fonksiyonla gerçekleştirilmektedir.)

İsim Alanlarında Dikkat Edilmesi Gerekenler ! İsim alanları içersinde yalnızca sınıf(class), numaralandırma(enum) , yapı (struct),temsilci(delegate) ya da arayüz(interface) bildirimi yapılabilir. İsim anları içinde değişken tanımlaması veya metot bildirimi yapılamaz. Farklı konumlarda ya da dosyalarda aynı adlı isim alanları tanımlanabilir. Bu hataya neden olmaz.

İç İçe Girmiş İsim Alanları (Nested NameSpaces) İsim alanları içersinde başka isim alanları da tanımlanabilir. Bu şekilde hiyerarşik düzenlemeler yapılır. Bu şekilde tanımlanmış isim alanlarına “.” operatörü ile erişilir. Using ile tanımlanırken de aynı yöntem kullanılır.

İç İçe Namespace Kullanımı using System; namespace Alan { class Sinif1 public Sinif1() { } } namespace AltAlan class Sinif2 public Sinif2() { }

Bazı Namespace’ler … System : Ortak kullanıma sahip değerleri, referans edilen veri türlerini, olayları ve bu olayların işleyişlerini, çeşitli arayüzleri, özellikleri ve işlem hatalarını tanımlayan temel sınıfları içerir. System.Configuration: Yazdığımız programın içinden .Net Framework konfigürasyon ayarlarına erişmemizi sağlayan arayüz ve sınıfları içerir. System.Data : Veritabanı kullanan projelerimizde çok işimize yarayacak olan sınıftır.

Bazı Namespace’ler … System.Web.Security:Web sunucu uygulamalarında,ASP.Net teknolojisinin güvenliğinin sağlanabilmesi için kullanılan sınıfları içerir. System.Web.UI: Bir web sayfası üzerinde kullanıcı ara yüzünü oluşturan kontrollerin yaratılması için gereken sınıf ve arayüzleri sağlar.Ayrıca web uygulamasında bir sayfaya istem olduğu anda oluşturulan page kontrolünü içerir.

Bazı Namespace’ler … System.Web.UI.WebControls:Bir web sayfası üzerinde web sunucu kontrolleri yaratabilmeyi sağlayan sınıfları içerir. System.Xml: Xml dili için standartlara dayalı destek sağlar. System.Web: İstemci/sunucu iletişimini sağlayan sınıf ve arayüzleri içerir.Bu namespace aynı zamanda cookie işleme, dosya transferi, exception information ve çıktı ön bellekleme denetimlerini de içerir.

teşekkürler … RUMEYSA NUR ARSLAN 133/11C