DENİZ TİCARETİ SÖZLEŞMELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Deniz Ticareti Hukuku /9/2012
Advertisements

 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
EFET GENEL ANLAŞMASI (ELEKTRİK) ÜZERİNDE TARTIŞMALAR
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
Balıkçılıkta Gemi Adamları Mevzuat Uygulamaları KAYSERİ 2 Nisan 2013
Lisanssız Güneş Enerjisi Sözleşmeleri
YENİ TTK’YA GÖRE ŞİRKETLERİN YAPMALARI GEREKEN SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİKLERİ
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
TÜRK TİCARET KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
İŞLETME II FİNANSMAN FONKSİYONU 4.DERS Yrd. Doç. Dr. Recep KILIÇ
Deniz Ticaret Hukuku Modul 2_1
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
KIYMETLİ EVRAK HUKUKU Doç. Dr. Mustafa ÇEKER
Tevfik BAYHAN Bakanlık
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
TÜRK TİCARET KANUNU’NDA ŞİRKETLERİN YENİDEN YAPILANDIRMALARI
ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
Deniz Ticareti Hukuku 28-29/1/2013
RESMİ MÜHÜR YÖNETMELİĞİ
İCRA İŞLEMLERİ Osman DEĞERMENCİ Ankara İcra Müdürü
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
LEASING ( FİNANSAL KİRALAMA).
HUKUKİ AÇIDAN FAİZ.
TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
TİCARET HUKUKU DERSİ Ticaret Sicili.
DENİZ TİCARETİ SÖZLEŞMELERİ-TAŞIYANIN SORUMLULUĞU VE HAKLARI
Deniz Ticareti Hukuku 19-20/11/2012
Deniz Ticareti Hukuku /10 – 5/11/2012
Yeni Bir Finansman Kaynağı “Sat ve Geri Kirala”
Sigorta Hukuku /9/ Kaş Uluburun.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
MONOGRAFİ 11 Getiri A.Ş .’nin Kasım 2008 ’de aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Bu ticari işlemlerin günlük ve büyük defter kayıtlarını yapınız. 1.
Sosyal Güvenlik Hukuku
Bankacılık ve Kambiyo İşlemleri İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu X. Bölüm.
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
BİREYSEL İŞ HUKUKU 4. SUNUM
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
INCOTERMS 3. ) DELIVERED DUTY PAID ( DDP ) a
INCOTERMS 3) FREE ALONGSIDE SHIP ( FAS ) Satıcının Yükümlülükleri
AKTİF HESAPLARPASİF HESAPLAR Duran VarlıkDönen VarlıkUVYKKVYK 220 ALICILAR120 ALICILAR400 BANKA KREDİLERİ300 BANKA KREDİLERİ 221 ALACAK SENETLERİ121 ALACAK.
Satıcının Yükümlülükleri Alıcının Yükümlülükleri
INCOTERMS 1. ) CARRIAGE PAID TO (CPT ) a. ) Satıcının Yükümlülükleri b
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
DEVRE TATİL SÖZLEŞMESİ Bir yıldan uzun süre için kurulan ve tüketiciye bu süre zarfında birden fazla dönem için bir veya daha fazla sayıda Gecelik konaklama.
Tarımsal Kira Hukuku. Tarımsal İşletmecilik Dolaylı işletmecilik KiracılıkOrtakçılık Doğrudan işletmecilik.
Çocuk ve Genç İşçilerle İlgili Özel Düzenlemelere Uy
FİNANS YÖNETİMİ.
8. H AFTA İdari Sözleşmeler. H EDEFLER İdari sözleşmelerin tanımını yapacak. İdari sözleşmeleri, idarenin özel hukuk sözleşmelerinden ayıracak İdarenin.
FİNANSAL KURUMLAR KURUMLAR BİRLİĞİ (FKB)
LEASING ( FİNANSAL KİRALAMA).
FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMİ VE MUHASEBE KAYDI
Hayrullah DOĞAN Erdal MALKOÇ Mehmet APAN
BORÇLAR HUKUKU.
BÖLÜM 6: SİGORTA SÖZLEŞMESİ - I
TÜRK EXIMBANK İhracatın Finansmanı
Prof. Dr. Emine Yazıcıoğlu
FİNANSMANA ERİŞİMDE TEMİNAT OLARAK TAŞINIR REHNİ İMKANI
ÇALIŞMA SORULARI.
T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ AYAŞ MESLEK YÜKSEKOKULU
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
DÜRÜSTLÜK KURALI-GENEL OLARAK
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BAZI KAVRAMLAR: Pey akçesi (Bağlanma parası) : Bir sözleşmenin kurulmuş olduğunu pekiştirmek için karşı tarafa verilen kaporadır. Cezai şart: Borcun hiç.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
HESAP PLANI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BORÇLARIN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE ETKİSİ I. ÜÇÜNCÜ KİŞİ YARARINA SÖZLEŞME 1
Sunum transkripti:

DENİZ TİCARETİ SÖZLEŞMELERİ Prof.Dr.Huriye Kubilay 2014 Güz Dönemi

BEŞİNCİ KİTAP: DENİZ TİCARETİ DÖRDÜNCÜ KISIM: DENİZ TİCARETİ SÖZLEŞMELERİ BİRİNCİ BÖLÜM : Gemi Kira Sözleşmeleri (m.1119-1130) İKİNCİ BÖLÜM : Zaman Çarteri Sözleşmesi (m.1131-1137) ÜÇÜNCÜ BÖLÜM : Navlun Sözleşmesi (m.1138-1245) DÖRDÜNCÜ BÖLÜM: Zamanaşımı (m.1246) BEŞİNCİ BÖLÜM: Deniz Yoluyla Yolcu Taşıma Sözleşmesi (m.1247-1271)

GEMİ KİRA SÖZLEŞMELERİ (m. 1119-1130) Tanımı ve türleri Gemi kira senedi Sicile şerh Geminin kullanılmasından doğan istemler Geminin teslimi Giderler Gemiyi kullanma hakkı Sigorta Gemi adamlarının çalıştırılması

Kira ödeme borcu ve teminatı Geminin iadesi Uygulanacak hükümler

Gemi kira sözleşmesine uygulanacak hükümler TTK m.1119-1130 TTK m. 1130 f. 1: “adi kira sözleşmesi” hükümleri nitelikleri elverdiği ölçüde uygulanır. TBK m. 299-338 (“Genel Hükümler”) Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu (m. 18-37) T: 21/11/2012, Sayı: 6361 (Yürürlük: 13/12/2012)

GEMİ KİRA SÖZLEŞMESİNİN ŞEKLİ Yazılı şekil şartı yok (TBK m. 12 f. 1) İspat şartı (HMK) TTK m. 941 f. 2: Türk bayrağı çekilecekse fiilen zorunlu TTK m. 1120: gemi kira senedi (Çarter Partİ) düzenlenebilir = BARECON 2001 (uygulamada yaygın).

GEMİ KİRA SÖZLEŞMESİNİN TARAFLARI KİRAYA VEREN = “Owners” = TTK m. 1119 f. 1 = TBK m. 299 KİRACI = “Bareboat Charterers” = TTK m. 1119 f. 1= İşleten = Gemi İşletme Müteahhidi = “donatan sayılır” (TTK m. 1061 f. 2 c. 1) Alt-kira: KV izniyle (farklı: TBK m. 322)

Gemi kira sözleşmesi türleri Sadece geminin kullanımının kiracıya verildiği gemi kira sözleşmesi/Çıplak gemi kiralama sözleşmesi (BARECON 2001) Geminin, gemi adamları ile birlikte kiralandığı gemi kira sözleşmesi

KİRA SÖZLEŞMESİNİN KONUSU KV gemiyi kira karşılığında KC’ye bırakır (= zilyetliğin devri); Çıplak (bare) = gemiadamı, yakıt, kumanya vs. olmadan KC, mevzuat ve sözleşme ile çizilen sınırlar içinde kullanma hakkı kazanır (TTK m. 1125).

KİRAYA VERENİN BORÇLARI Kararlaştırılan tarihte ve yerde, denize elverişli (TTK m. 932 f. 1) ve amaca uygun hâlde teslim (Y-TTK m. 1123 f. 1) Geminin ayıplarından doğan masrafları ödeme (TTK m. 1124 f. 1).

KİRACININ BORÇLARI Teminat: kararlaştırılmışsa → banka teminatı (“depozito”) Sefer (sigorta) sınırları içinde çalıştırma Denize, yola (TTK m. 932 f. 1) ve yüke elverişli (TTK m. 1141 f. 1) hâlde bulundurma.

Olağan tamirata katlanma (TTK m. 1124 f. 3) Sigortaları yaptırma (TTK m. 1126) Gemi adamlarının çalıştırılmasından doğan tüm borç ve yükümlülükleri üstlenme (TTK m. 1127) Kararlaştırılan tarih ve yerde, teslim alınan hâlde iade (TTK m. 1129 f. 1); yoksa cezai ödeme (m. 1129 f. 2).

Kira ödeme borcu ve teminatı Kira: aylık peşin (TTK m. 1128 f. 1) Güvence: hapis hakkı (m. 1128 f. 2)

GEMİNİN BAYRAĞI-GEÇİCİ BAYRAK II- İstisnaları MADDE 941- (1) Bir Türk gemisi, kendilerine ait olduğu takdirde Türk Bayrağı çekme hakkını kaybedeceği kişilere, en az bir yıl süreyle kendi adlarına işletilmek üzere bırakılmış olursa, malikin istemi üzerine Ulaştırma, Denizcilik  ve  Haberleşme  Bakanlığı, bırakma süresince, o ülke kanunları buna imkân sağlıyorsa geminin yabancı bayrak çekmesine  izin verebilir. Bu izin sona ermedikçe veya kanuni sebeplerle geri alınmadıkça gemi Türk Bayrağı çekemez. (2) Türk gemisi olmayan bir gemi, ona Türk Bayrağı çekebilecek kişilere en az bir yıl süreyle kendi adlarına işletilmek üzere bırakılmışsa, malikin rızası alınmış olmak, Türk mevzuatının kaptan ve gemi zâbitleri hakkındaki hükümlerine uyulmak ve yabancı kanunda da bunu engelleyen bir hüküm bulunmamak şartıyla, Ulaştırma, Denizcilik  ve  Haberleşme  Bakanlığı geminin Türk Bayrağı çekmesine izin verebilir. Şu kadar ki, izin alan kişi, her iki yılda bir, izin için gerekli şartların varlığını sürdürdüğünü ispatlamakla yükümlüdür. (3) İkinci fıkrada belirtilen gemiler, Ulaştırma, Denizcilik  ve  Haberleşme  Bakanlığınca tutulacak özel bir sicile kaydolunur.

TTK m. 941(2), (3) Geçici Bayrak Çekme “Türk gemisi” (= TTK m. 940) olmayan bir gemi, TTK m. 940’ta sayılan kişilere En az bir bir yıl süreyle “Kendi adlarına işletilmek üzere bırakılmış” (= uygulamada: kira sözleşmesi ) olursa Türk Bayrağı çekme hakkı verilebilir.

5718 sayılı MÖHUK m.22 Taşıma araçları (1) Hava, deniz ve raylı taşıma araçları üzerindeki ayni haklar, menşe ülke hukukuna tabidir.        (2) Menşe ülke, hava ve deniz taşıma araçlarında ayni hakların tescil edildiği sicil yeri, deniz taşıma araçlarında bu sicil yeri yoksa bağlama limanı, raylı taşıma araçlarında ruhsat yeridir.

FİNANSAL KİRALAMA, FAKTORİNG VE FİNANSMAN ŞİRKETLERİ KANUNU

Kanun No: 6361 Kabul Tarihi: 21.11.2012 Resmi Gazete: T. 13.12.2012 Resmi Gazete; S. 28496

FİNANSAL KİRALAMA SÖZLEŞMESİ - Taraflar KL: katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları, finansal kiralama şirketleri (FKK m. 3 f. 1 b. [ç]) KC: finansal kiralamayı kabul eden (FKK m. 3 f. 1 b. [ç]) = İşleten = Gemi İşletme Müteahhidi = “donatan sayılır” (TTK m. 1061 f. 2 c. 1).

Finansal Kiralama Sözleşmesinin konusu KC gemi seçecek veya kendi gemisini önerecek (yeni: “sale/lease-back”) KL satın alacak KL zilyetliği KC’ye bırakacak KC “kira bedeli” ödeyecek Sözleşme belli bir süreye yayılacak Satın alma hakkı tanınabilecek (m. 23).

Finansal Kiralama Sözleşmesinin şekli Yazılı (m. 22 f. 1 c. 1) Tescil (m. 22 f. 1 c. 2) MGS/TUGS’ye kayıtlı olmayan Türk gemileri için Bağlama Kütüğüne kayıt zorunluluğu → finansal kira olanağı kalmamıştı, çünkü tescil kapalı. FKK m. 22 f. 1 c. 2: “kendilerine mahsus özel sicil”: sorun çözüldü.

Gemilerde sorunlar Örn. Petrol kirlenmesi, enkaz kaldırma Doğrudan gemi malikine yüklenen sorumluluklar → KL için sorun Tek çözüm: sigortalar 2. Geçici Bayrak FKK m. 22 f. 6: çözüldü (TUGS ?)