Yerfıstığı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİTKİSEL ORGANLAR.
Advertisements

Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
ŞEKERPANCARI.
QUERCUS FRAİNETTO (MACAR MEŞESİ)
Bor.
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
DROSANTHEMUM.
ABELİA GRANDİFLORA.
FASULYE.
BİTKİLER.
FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı.
CANLILAR 1.Bakteriler 2.protista 3. Mantarlar 4. Bitkiler 5. Hayvanlar.
TOHUM OLUŞUMU.
SOYA Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Glycine
BENİ TANIMAK İSTER MİSİNİZ?
MADDE DÖNGÜLERİ
KETEN.
TÜYLÜ FİĞ (Vicia villosa Roth)
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
ÇİÇEKLİ BİTKİLER Çiçek Sap Yaprak Kök
Çevremizdeki Canlılar
HAŞHAŞ Tak: Rhoeadelas Fam: Papaveraceae Cins: Papaver
SUSAM Takım: Tubiflorales Familya: Pedaliaceae Cins: Sesamum
HAŞHAŞ.

PAMUK.
TÜTÜN.
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
YERFISTIĞI Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Arachis
BEZELYE (Pisum L.) CİNSİ:
Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir.
KIŞLIK ÜÇGÜL (Trifolium resipinatum L)
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
GAZALBOYNUZU (Lotus L.) CİNSİ:
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
BURÇAK (Vicia ervilia (L) Willd.)
KOLZA.
Hazırlayan:K.Merve GÜNAY
ACIBAKLA (Lupinus L.) CİNSİ:
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
ÇİLEK ÜÇGÜLÜ (Trifolium fragiferum L.)
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Çevremizdeki Canlılar
YERALTI ÜÇGÜLÜ (Trifolium subterraneum L.)
KEREVİZ.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
1 Her şekil 3 kişiyi gösterir. 3 Her şekil 3 meyveyi gösterir.
HİNTYAĞI Tak: Euphorbiales Fam: Euphorbiaceae Cins: Ricinus
SOYA.
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
İSKENDERİYE ÜÇGÜLÜ (Trifolium alexandrinum L.)
MACAR FİĞİ (Vicia pannonica Crantz)
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM VE TANIYALIM
K A B A K Cucurbita pepo L. (Sakız kabağı)
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
Haşhaş.
YEMEKLİK TANE BAKLAGİLLERDE TANE
Tanım: Yem bitkileri Evcil hayvanların yeşil ot, kuru ot, tane yem, yumru yem, silo yemi vs. ihtiyacını karşılamak amacıyla tarla topraklarında yetiştirilen.
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
SARITAŞ YONCASI (Melilotus officinalis)
CANLILAR 1-Bitkiler;çiçekli bitkiler, çiçeksiz bitkiler. 2-Hayvanlar;omurgalı hayvanlar,omurgasız hayvanlar. 3-Mantarlar;şapkalı mantarlar,maya mantarları,kültür.
BAKLAGİLLERDE AZOT FİKSASYONU
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
YER ELMASI.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
Kök Gövdesi Kök gövdesinin şekli ve boyutları çeşit, toprak ve iklim faktörlerine göre büyük farklılık gösterir. Kök gövdesi; baş, boyun, gövde ve kuyruk.
KIRMIZI ÜÇGÜL (Trifolium incarnatum L.)
Sunum transkripti:

Yerfıstığı

Sistematiği Familya : Leguminosae (Fabaceae) Cins : Arachis Tür : Arachis hypogaea (n:20)

Ekilen alan(dekar) Üretim(ton) Verim(kg/da) 2013 Ekilen alan(dekar) Üretim(ton) Verim(kg/da) Adana 182.252 68.375 375 Osmaniye 119.837 42.113 351 Kahramanmaraş 50.360 16.325 324 Aydın 13.663 5.236 383 Antalya 12.998 3.346 257 Mersin 9.030 1.673 185 Şırnak 5.000 2.000 400 Hatay 3.000 1.150 Gaziantep 1.300 520 Muğla 1.160 300 259

Kullanım Alanları Bir yağ bitkisidir. Yağı oleik asit bakımından zengindir. küspesi hayvan yemidir. Ayrıca insan gıdalarına protein düzenleyici olarak katılır. çerez olarak tüketilir. Ezmesi tüketilir. kabukları suni tahta yapımında ve hayvancılıkta yem olarak kullanılır. baklagil bitkisidir.

Kök Bitki, 90-120 cm derine, 60-100 cm yanlara yayılan kazık kök sistemine sahiptir.

Bir baklagil olduğundan köklerinde Rhizobium bakterilerini taşıyan ve nodozite olarak isinlendirilen yumrucuklarını taşır. Nodozitelerde bulunan bu bakteriler havanın serbest azotunu toprağa fikse eder. Baklagil bitkisi ve bakteri arasında gerçekleşen bu yaşam biçimine simbiosis denir. Bitki bakteriye enerji kaynağı olan karbonhidrat verirken, bakteri de bitkiye amonyak (NH3) formunda azot sağlar. Bakteri, havadaki serbest azotu, bitkinin kullanabileceği formda toprağa bağlar.

Konukçu yemeklik baklagil bitkisi Rhizobium Türü Fasulye R. Phaseoli Nohut R. Ciceri Mercimek, Bezelye, Bakla R. Leguminosarum Börülce R. Japonicum Soya R.japonicum Yonca, Çemen R.meliloti Üçgül, Yerfıstığı R. trifolii

Rhizobium trifolii ile inokule edilmiş (solda) ve inokule edilmemiş (sağda) bitkiler. İnokulasyonun olmadığı bitkide azot eksikliği nedeniyle solgunluk görülüyor.

Sap (Gövde) Ana sap; yaprak ve yaprak koltuklarından çıkan çiçekleri taşır. Bitki, 30- 60 cm boylanır. Bitkinin genç devresinde sapın kesiti köşeli ve içi boştur. Olgunlaşma devresinde sap silindirik bir yapı gösterir. Yan dallar, ana sapın yaprak koltuklarından çıkar.

Yerfıstığı gövdesi, sap ve dalların durumuna göre 3 form altında gelişme gösterir. Yatık form Yan dallar ana eksen etrafında bir daire şeklinde yayılır. Sap, dal, yaprak ve çiçekler toprak yüzeyine çok yakın veya toprak yüzeyine sürünücü bir yapı gösterir. Yarı yatık form Yatık ve dik formlar arasında bir geçiş formudur. Ülkemizde genelde bu formlar yetiştirilir. Dik form Sap ve buna bağlı yan dallar dikine büyüme gösterir.

Yaprak bileşiktir. Yaprakçık sayısı 4’tür ve yaprakçıklar kısa bir sapla yaprak eksenine karşılıklı olarak bağlanmıştır. Yaprakçıklarda fototropizm vardır. Yani, gündüz açık olan yaprakçıklar gece karşılıklı kapanırlar.

Çiçek

Meyve ve Tohum Çiçek açıp yumurtalık döllendikten 10-12 gün sonra yumurtalığın altındaki meristem dokusu çoğalmaya başlar ve yumurtalığı çevreleyen doku ile birleşerek ginefor adı verilen bir uzantı oluşturur. Bu organ geotropik olup, yumurtalığın havadan toprak içerisine girmesini sağlar.

Ginefor, ucunda bulunan sert tabaka yardımıyla toprakta 4-8 cm kadar derine inebilir. Toprağa giren gineforların uç kısımlarında 8-10 gün sonra meyveler oluşur.