TRAFİKTE EMNİYET KEMERİ KULLANMANIN ÖNEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
9.Örnek Olay Çalışması Emniyet Kemeri Kullanımı: Doktor bey yaralandı!
Advertisements

ÇOCUK VE TRAFİK.
HASTA / YARALILARI TAŞIMA TEKNİKLERİ
GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
İŞ BAŞI EĞİTİMİ (TOOLBOX TALK)
Gece Yürüyüşlerinde Önlem Alıyorum
NOSTALJİ GRUBU - Ayla ARSEVEN - Sevda DOĞAN - Ülkü ÜLKER - Aysel YILDIRIM - İsmail YÜKSEL.
EMNİYET KEMERİ TAKMANIN ÖNEMİ
Yaşamak için Sür Drive to Stay Alive (Yaşamak için Sür) defansif sürüş alışkanlıkları edinebilmeniz için hazırlanmış, evinizde de uygulayabileceğiniz çalışma.
SES Sesin Özellikleri Mustafa ÇELİK.
Yağmurda Kayganlık YAĞMURLU DURUMLARDA ARABA KULLANIRKEN
ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ
EMNİYETLİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ
TRAFİK HAFTASI.
EMN İ YET KEMER İ TAKIYORUM EK İ N SU MUTLU. EMN İ YET KEMER İ TAKIYORUM E ğ er emniyet kemeri takmaksak ani firen oldu ğ unda ba ş ımıza ciddi kazalar.
BİSİKLET KULLANMA KURALLARI
EMNİYET KEMERİ GEREKLİ Mİ ?
10 OTOMOBİL SÜRÜCÜSÜNÜN SORUMLULUĞUNU TEK BAŞINIZA ÜSTLENİYORSUNUZ MİNİBÜS SÜRÜCÜLERİ : YOLCULARINIZIN GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE DÜŞÜRECEK İNDİRME VE BİNDİRME.
TRAFİKTEYİM.
A-TAŞITLAR Taşıtlar, insan, hayvan ve yük taşımada kullanılan araçlardır. Bisiklet, otobüs, tren, uçak bunlardan birkaçıdır. Taşıtlarla bir yerden bir.
6.SINIF FEN VE TEKNOLOJİ.
OTOMOBİLLERDE GÜVENLİK SİSTEMLERİ
FORKLİFT KULLANMA TALİMATI VE KRİTERLERİ
TAKİP MESAFESİ HIZIN YARISI KADAR METREDİR
GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜ KURSLARI
ELLE TAŞIMA İŞLERİ YÖNETMELİĞİ UYGULAMALARI
Gençler ve Yol Güvenliği
Saygıdeğer Öğretmenim ve Sevgili Arkadaşlar
HASTA/ YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ ELAZIĞ UMKE.
TRAFİKTE SORUMLULUK.
Trafik ve eğitim Psikolojisi
SAFETY NOTICE BIL HS Department - SN June 2008 Kamçı Travması S. Petmecky/ASE.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Güvenli Sürüş İçin Araç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
EMNİYET KEMERİ KULLANIMI
EMNİYET KEMERİ FAYDALARI
Araba Güvenliği Arş.Grv.Dr.Gülistan Tanrıverdi.
VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü
TRAFİK.
Avrupa’da hız algısı Bugün Avrupa trafiğinde aşırı hız yaptığınız zaman polis sizi kanunlardan kaçıyorsunuz diye değerlendiriyor. Bu kadar hızlı gittiğine.
TRAFİK Kırmızı ışıkta dur! Sarı ışıkta hazır ol Yeşil ışıkta geç.
GÜVENLİ ŞÜRÜŞ TEKNİKLERİ HAZIRLAYAN FATİH CEYLAN BAŞPOLİS.
Aktif ve Pasif Güvenlik Sistemleri
İŞ UYGULAMALARI VE EKSTRİKASYON YÖNTEMLERİ
ŞÜKRAN AŞKINCI 1-C SINIF ÖĞRETMENİ
Ulaşım; Deniz yolu, hava yolu, demir yolu ve kara yolu ile sağlanmaktadır. Ulaşım türleri arasında en yoğun kullanılan kara yolu ulaşımıdır. Kara yollarında.
TARİHSEL GELİŞİM Benz (Alman mühendis), 1885 yılında üç tekerlekli bir otomobil yaparak 1886 yılında patentini almıştır. Benz’in otomobili tek silindirli,
MOTORLU ARAÇLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
: TRAFİK IŞIKLARI :. Trafik ışıkları, trafiğin yoğun olduğu kavşaklarda trafik akışını düzenleyen, hayatımızı kolaylaştıran ve zaman kazandıran son derece.
MOTORLU ARAÇLARDA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ 1. Motorlu Araçlar 1.Yolcu Taşıma (Otobüs, minbüs vb..) 2.Yük Taşıma (Kamyon, tır, tanker vb…) 3.İş Makineleri.
1-) Otoyollara girerken hangi şeridi kullanmak zorunludur
AKILLI HIZ KONTROL SİSTEMİ
Konu : Sigorta – Trafik Cezaları – Trafik Suçları
TRAFİK KAZALARI VE TRAFİK CEZALARI.
DURMA DURAKLAM VE PARK ETME KURALLARI DURMA: Görevli kişilerce verilen dur emrinde, sesli, işaretli dur emrinde, kırmızı ışıkta,işaret.
ARAÇ SÜRME YASAĞI ARAÇ KULLANMA SÜRESİ
TRAFİK İŞARETLERİ.
HASTA YARALI TAŞIMA TEKNİKLERİ
TRAFİK GÜVENLİĞİ
TRAFİK KAZALARI. Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?
KADİR MALÇOK EGE SÜRÜCÜ KURSU. TRAFİK PSİKOLOJİSİ NEDİR? Trafik psikolojisi, Yaya ve sürücülerin trafikteki davranışlarının altında yatan psikolojik.
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
COŞKUNLAR SÜRÜCÜ KURSLARI Trafik ve Çevre Bilgisi
KARAYOLUNUN KULLANILMASI 1-KARAYOLUNDA TRAFİĞİN AKIŞI.
KADİR MALÇOK EGE SÜRÜCÜ KURSU. TRAFİK PSİKOLOJİSİ NEDİR? Trafik psikolojisi, Yaya ve sürücülerin trafikteki davranışlarının altında yatan psikolojik.
EMNİYETLİ SÜRÜŞ (DAHA İYİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ)
Sunum transkripti:

TRAFİKTE EMNİYET KEMERİ KULLANMANIN ÖNEMİ M.SELAHATTİN ÇOLAK İLKOKULU

Tüm gücünüzle koştuğunuzu düşünün. Eğer size iki adım uzaklıkta aniden bir duvar önünüzde belirirse durabilir misiniz? Bu durum sizin saatte 25 km/s hızla seyrederken önünüzdeki aracın herhangi bir şeye çarpmasıyla karşı karşıya kalacağınız durumla aynıdır.

Peki ya, aracınızla ani fren yaparak, ya da öndeki araca çarparak durursanız? Eğer emniyet kemeri kullanmıyorsanız, siz ve araç içindeki yolcuların bedenleri aynı hızla yol almaya devam eder. Ta ki direksiyon, torpido veya ön cam sizi durduruncaya kadar.

İlk Çarpma Üçüncü Çarpma Başka bir taşıt veya diğer bir nesneyi kapsamaktadır; ağaç, levha, çukur, bir insan ya da bir hayvan vs. gibi. İkinci Çarpma Emniyet kemeri takmayan yolcu ile taşıtın iç yüzeyi arasında meydana gelmektedir; örneğin sürücünün göğsünü direksiyona ya da başını pencereye çarpması. Üçüncü Çarpma Vücudun iç organlarının göğüs iç duvarına ya da iskelet yapısına çarptığında meydana gelmektedir.

Emniyet kemeri takmayan bir kişi taşıtın çarpma öncesindeki seyir hızı ne idiyse o hızda hareketine devam eder ve taşıttan dışarı fırlar.

Ve hızlı bir şekilde camdan fırladı

EMNİYET KEMERİ TAKILI DEĞİL SONUÇ…! EMNİYET KEMERİ TAKILI EMNİYET KEMERİ TAKILI DEĞİL

Araçtan dışarı savrulan kişi, yumuşak bir zemine düşmüyor.

Emniyet kemeri ile ilgili yanlış bilinen konular Bazı sürücüler düşük hızdaki çarpmalarda araç içinde sıkıca tutunup etkiyi düşüreceğine inanıyor. Bunu yapmak için öncelikle çok güçlü kol kaslarına sahip olması gerekiyor. Bir duvara 50 km/s hızla çarpma esnasında DÖRT TON’ luk bir etki oluşuyor. Kol kasları bunu engelleyemiyor. Ancak! emniyet kemeri, kol ve bacakların kırılmasını önleyebilmektedir.

Taşıttan dışarı fırlamak bir çarpışmada bireyin başına gelebilecek en tehlikeli durumlardan birisidir ve bu kişilerin %75'i hayatını kaybetmektedir.

80 km/s hızla duvara çarpma anında gerçekleşenler sırasıyla Çarpışmadan 26 milisaniye sonra Sürücü yolcular emniyet kemeriyle bağlı değillerse 80 km/s süratle araç içinde harekete devam ederler. 44 milisaniye sonra sürücü göğüs kafesiyle direksiyona çarpar. 92 milisaniye sonra sürücü yanındaki yolcuyla beraber aynı anda kafasını ön cama çarpar, camdan dışarı fırlar. 200 milisaniyeden daha kısa süre içerisinde her şey biter.

Emniyet kemeri ile ilgili yanlış bilinen konular Emniyet kemerinin rahat ya da kullanışlı olmadığının düşünülmesi. Emniyet kemerinin araçta sıkışmalara yol açacağından endişesi edilmesi. Sürücülerin, sürücülük becerilerinin iyi olduğunu düşünerek kaza yapmayacaklarına inanmaları.

Taşıttan fırlamanın araç içerisinde kalmaktan daha güvenli olduğunu düşünmeleri. Şehir içinde emniyet kemeri kullanmaya gerek olmadığının düşünülmesi, Emniyet kemeri takmadan taşıtın arka koltuğunda yolculuk etmenin güvenli olduğunun düşünülmesi.

Birçok sürücü, kısa yolculuklarda emniyet kemerinin hiçbir işe yaramadığını düşünüyor, ancak emniyet kemeri kullanımını asıl gerektiren kısa mesafe ve düşük hızlardaki yolculuklardır. Çünkü ölümlü trafik kazalarının yüzde 80′ i sürücülerin evlerine 30-35 kilometre uzakta ve saatte 55-60 kilometre hızın altında gerçekleşiyor.

Ayrıca kazalardaki ölümlerin yüzde 35′ i şehir içinde ve günlük güzergahlar üzerinde meydana geliyor. Emniyet kemeri kullanılmıyorsa 30 km/s hızla çarpıldığında bile ağır yaralanma riski çok fazla oluyor.

Kullanımdaki yanlış uygulamalar Taşıt içi emniyet kemeri hatırlatma sistemlerini devre dışı bırakmak için aparat kullanılması Emniyet kemerinin boş bağlanarak üzerine oturulması Emniyet kemerinin yükseklik ayarının doğru yapılmaması.

EMNİYET KEMERİNİ BOŞ BAĞLAMAK Edirne'de meydana gelen trafik kazasında üniversite öğrencisi iki genç ölümden döndü. Kazada aracın ikaz sesini susturmak için emniyet kemerini boş bağlayan sürücü ağır yaralanırken, kemeri takılı olan arkadaşı kazayı hafif sıyrıklarla atlattı.

Emniyet kemerinin doğru kullanımı Emniyet kemeri alt şeritinin göbek üzerinden değil kalçaların hizasından, çapraz şeritin ise omuzun üzerinden ve göğsün ortasından geçirilmesi. Emniyet kemeri şeritlerinin gergin olması. Emniyet kemerini bağlarken üzerinizde palto vs. gibi kalın giysiler olmaması doğru kullanım olacaktır.

Öğretmenler olarak önce biz örnek olalım ve emniyet kemerimizi takalım

Emniyet kemeri kullanmak yasal zorunluluktur. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu 78 ve Karayolları Trafik Yönetmeliği 150. Maddesi gereğince araçlarda «Emniyet Kemeri» bulundurulması ve kullanılması zorunludur.

Dinlediğiniz için teşekkürler. Lütfen kontağı açmadan önce Emniyet Kemerinizi Bağlayın. Çünkü bizim için değerlisiniz 