Doç Dr.Recai Türkoğlu MS Hasta Okulu

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Prof. Dr. Emel Gür İ.Ü C.T.F Çocuk Sağ. ve Hast. ABD
Advertisements

Operasyon Öncesi Hazırlık
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Yüksek Riskli Gebelikler
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
BİRİNCİ BASAMAKTA KOMPLİKE OLMAYAN VULVOVAJİNAL KANDİDİAZİS İÇİN TEDAVİ GÜVENLİĞİ VE HASTA TERCİHLERİ DR.SELMA AYDIN.
AŞINET KULLANICI web adresinden giriş sayfasına ulaşınız.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
Özel gruplarda aşılama
GEBE KALMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
Özel Gruplarda Aşılama Prensipleri
Bursa Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi
KUNG-FU-TSE Konfüçyüs’ten MÖ bilgece 20 söz....
Hafif persistan astımda düzenli tedavi: gerekli değildir Dr. Adile Berna DURSUN Özel Ankara Güven Hastanesi.
Aşı AtillA ORAK Eğitim Birimi
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.

Metastatik Gastrik Karsinoid Tümör Olgusunda Tedavi Yönetimi: Olgu Sunumu ALİ SUNAR, SELÇUK ERGEN, YASEMİN B. TEMİ, ERKAN ARPACI, HÜSEYİN ENGİN BÜLENT.
OLGU 2  64y, kadın, evhanımı, Batman ilinden başvurmaktaydı.  20 yıldır orta persitan astım ve rinosinüzit tanısı olan hasta astımı yıllar içinde kontrole.
Prof.Dr.Seçil ÖZKAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
AİLE PLANLAMASI.
AŞI.
ULUSAL DİYABET KONGRESİ KONSENSUS GRUBU
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
PPD pozitifliği için kriterler.
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi
BİPOLAR BOZUKLUK Doç. Dr. E.Timuçin Oral.
Osteoartrit Artroz Kireçlenme
Projenin Adı: Araştırmacının ve yardımcı araştırmacıların Adları: Proje ile ilgili bölümler: İlgili bölümlerin akademik kurul kararları varmı?
18-35 yaş grubu kadınlar için kızamıkçık aşısı uygulaması
Prof. Dr.Rifat GÜRSOY A N K A R A GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
1.DÜNYA AŞI HAFTASI AŞI HAFTASI (22 Nisan – 27 Nisan 2013)
VERİMLİLİK VE KALİTE YÖNETİM DAİRE BAŞKANLIĞI
Multipl Skleroz (MS) - hasta okulu -
AŞI HAFTASI NİSAN.
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
Sağlık Slaytları
BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM. BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM.
GEBELİKTE AŞILANMA.
AKUT DİSSEMİNE ENSEFALOMYELİT Pediatrik Tanı Kriterleri
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Giriş ve Amaç: Sigara kullanımı dünyadaki önlenebilir ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Bu ölümlerin çoğu düşük ve orta gelirli ülkelerde oluşmakta,
Yrd.Doç.Dr.Özgür ALDEMİR TIBBİ GENETİK AD.
GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ.
Astımda özel durumlar fatih türkmensoy. astım ve gebelik 1/3, 1/3, 1/3 İlaç alamalıyım ? Bebeğe bir zararı olur mu ?
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE IG G2 DÜZEYLERİNDEKİ DÜŞÜKLÜK PEDIATRICS Volume 120, Number 3, September 2007 Dr. Cem BECERİR
DOMUZ GRİBİ BİLGİLENDİRME SUNUSU. 'H1N1 virüsü' neden domuz gribi olarak adlandırılıyor? Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin nedeni, domuzlar arasında.
ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI. Ön Test Aşı Nedir? Aşı; hastalıklarla mücadele edebilmek, hastalıklar oluşmadan önlemek, hastalıklara karşı özel koruma sağlamak.
KIZAMIKÇIK RAHŞAN KOLUTEK.
TÜRKİYE’DE FARMAKOVİJİLANS UYGULAMALARI
Çocukluk Çağı Aşıları Dr
Projenin Adı: Araştırmacının ve yardımcı araştırmacıların Adları:
NAKİL HASTALARINDA AŞILAMA
Preeklampside Maternal Venöz SHARP1 Düzeyleri
Böbrek hastalıkları ve gebelik
GEBE KALMADAN ÖNCE Doç.Dr.Başak Baksu.
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
 DOĞUMSAL (KONJENITAL) KALP HASTALIKLARI TANIMI  Doğumsal kalp hastalıkları, gebeliğin erken dönemlerinde, bebeğin kalbinin herhangi bir bölümünde,
YENİDOĞANIN HEMOLİTİK HASTALIĞI VE TEDAVİSİ
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Op. Dr. Deniz OLUKLU 03/02/2019.
Şule Arıcan1, Sinan Ulukaya1, Ruhiye Reisli2
ClinicalTrials.gov (NCT )
Sunum transkripti:

Doç Dr.Recai Türkoğlu MS Hasta Okulu

ÖZEL DURUMLARDA DEMİYELİNİZAN HASTALIKLAR

MULTİPL SKLEROZ-GEBELİK MS hastalık olarak doğurganlık yada gebelik üzerinde negatif bir etki göstermiyor Bazı çalışmalar düşük doğum kilolu bebeklere işaret etmekte??

MULTİPL SKLEROZ-GEBELİK Retrospektif çalışmalar Lohusalık döneminde ataklarda artış olduğunu gösterdi Gebelik sırasında yıllık atak oranı belirgin düşük.

MULTİPL SKLEROZ-GEBELİK Gebelik öncesi yılda ortalama atak oranı:0.7±0.9 Üçüncü trimestirde atak oranı 2/3 oranda azalarak 0.2±1.0 Tersine, Lohusalık ilk 3 aylık dönemde ataklarda artma 1.2±02.0 Sonrasında gebelik öncesi düzeylerde seyir.

MS-GEBELİK-UZUN DÖNEM HASTALIK SEYRİ ÜZERİNE ETKİSİ VAR MI? Bu konuda sonuçlar çelişkili MS’in uzun dönem seyri üzerinde gebeliğin etkisi “yoktur”

MS-GEBELİK-UZUN DÖNEM HASTALIK SEYRİ ÜZERİNE ETKİSİ VAR MI? MS’in uzun dönem seyri üzerinde gebeliğin “olumlu bir etkisi vardır”

MS-GEBELİK-İMMÜNMODÜLATUVAR TEDAVİLERİN SÜRDÜRÜLMESİ? MS tedavisinde kullanılan pek çok ilacın bu yönde bilgilerinin hala araştırılmakta olduğunu belirtmek gerek Bu konuda hekimle sıkı dialog gerekiyor Deneysel modelde Interferon kullanımı düşük riskinde artışa yol açtığı gösterildi .

MS-GEBELİK-İMMÜNMODÜLATUVAR TEDAVİLERİN SÜRDÜRÜLMESİ? RİSKLER: Düşük veya erken doğum riski Düşük doğum ağırlıklı bebek. ÖNERİ: Gebelikte immünmodülatuvar tedaviler kullanılmamalıdır!! Gebelik planlanırken; 1-3 ay öncesinde ilaçlar kesilmelidir

MS-GEBELİK-İMMÜNMODÜLATUVAR TEDAVİLERİN SÜRDÜRÜLMESİ?

A ve B Kategori ilaçlar Gebelikte hekime danışılarak kullanılabilir A ve B Kategori ilaçlar Gebelikte hekime danışılarak kullanılabilir.İlk 3 ayda kullanılması önerilmez. C Kategori İlaçlar:Yeterli İnsan çalışması yok,hayvan çalışmalarında ilk üç aylık gebelik döneminde zaralı olduğu görülmüş İnterferonlar D kategori İlaç :kesinlikle kullanılmamalı İmuran,endoxan,mitoxantrone,

MS-GEBELİK-İMMÜNMODÜLATUVAR TEDAVİLERİN SÜRDÜRÜLMESİ? Aradığını bilmeyen bulduğunda anlayamaz.  

MS-GEBELİK-ATAK TEDAVİSİ Kortikosteroidler placenta’dan geçebilmekte metabolize olup, sonrasında ancak fetusa 1/10 konsantrasyonluk bir kısmı ulaşmakta Steroid uygulaması ile erken doğum, ölü doğum yada düşük arasında hiçbir ilişki gösterilememiş. Doğumsal orofasial malformasyonlar ve fetal böbrek üstübezi baskılanması konusunda dikkat!

Emzirmede-MS Özel Tedavilerin sürdürülmesi?

FİNGOLİMOD Yeni lisans alan oral tedavi seçeneği Gebelik üzerine etkisi bilinmemekte.. Gebelik planlanıyorsa 2 ay önce kesilmeli

MS Özel Tedavilerinin Gebelikte Sürdürülmesi? GEBELİK SÜRESİNCE COPAXONE KULLANIMI  13 kadında, 14 adet gebelik periodu prospektif izlenmiş 13 canlı doğum (biri ikiz) 9 tanesinde tüm gebelik boyunca GA hiç kesilmemiş(çok aktif MS atakları geçiren olgular) SONUÇ: Çok sık ataklı MS hastalarında tedavi gebelik süresince de devam ettirilebilir.

MS-GEBELİK-UZUN DÖNEM HASTALIK SEYRİ ÜZERİNE ETKİSİ VAR MI? Gebelik-MS ilişkisinde mekanizma tam aydınlatılabilmiş değil Cinsiyet hormonları inltihap, hasar ve tamir mekanizmaları üzerine olan etkilerinden dolayı rol oynayabilecek aday faktörler. Gebelik ve çocuk doğurma ile oluşan hormonal değişiklikler MS’in ilerlemesini geciktiriyor olabilir Çocuk sahibi olmanın getireceği yaşam stili değişiklikleri de rol oynayabilir. D’hooghe MB et al, JNNP 2010

Bildiğini bilenin arkasından git, Bildiğini bilmeyeni uyar, bilmediğini bilene öğret, bilmediğini bilmeyenden uzak dur...

MULTİPL SKLEROZ-EMZİRME Uzun dönemli immün modülatuvar tedavilerin emzirme döneminde kullanılması önerilmemektedir. Kortizon tedavisi gerekiyorsa tedavi öncesi sütün sağılması önerilmekte. Kortizon tedavisi sonrası (4—6 saat) tekrar süt verilebilir.Ancak süte geçme ve bebeği etkileme ihtimali var.

MULTİPL SKLEROZ-EMZİRME Emziren hasta ATAK geçirirse? Metil prednizolon az miktarda da olsa süte geçebilmekte! Zorunlu değilse steroid açısından seçici davranmalı Gereklilik halinde; ilaç alımından 4 saat sonra emzirmek Tedavi öncesi sütünü sağarak biberonla bebeğe vermek.

MULTİPL SKLEROZ-EMZİRME Emziren hastada immünmodülatuvar tedaviler? Uzun dönemli immün modülatuvar tedavilerin emzirme döneminde kullanılması önerilmemektedir

MULTİPL SKLEROZ-EMZİRME Doğum sonrası dönemde emzirmenin atak riski üzerine bir etkisi gösterilmemiş Ancak tüm çalışma boyunca emziren kadınların relaps riski düşük bulunmuş (emzirenler MS’i daha hafif seyreden olgular?)

MULTİPL SKLEROZ-AŞILANMA Hepatit B ve tetanus aşıları..ilişki yok Aşıdan önceki 12 ay ataksız olan hastalarda aşıların atağı tetiklemediği gözlenmiş Tetanus+poliomyelit yada difteri aşıları…hafif bir ilişki var, istatistiki anlamlılık yok MS’e dönüşümde…aşılarla ilişki yok??..5.6 yıllık takip

MULTİPL SKLEROZ-AŞILANMA Yeterli bilgi bulunmayan aşılar Kızamık, kızamıkçık Polio Tifo Hepatit A kabakulak pnömokok

MULTİPL SKLEROZ-AŞILANMA SONUÇ: Genel sağlık kurallarına göre aşılanmayı gerektiren/ endikasyonlarını karşılayan her durumda MS’li hastaya aşılanması önerilebilir…. Ancak Aşı atak sırasında uygulanmamalı, ataktan en az 4-6 hafta geçmesi beklenmelidir (**tetanus gibi aşılar bu kuralın dışında)

MULTİPL SKLEROZ-ANESTEZİ/CERRAHİ GİRİŞİM Anestezi yöntemlerinin herbiri ile ilgili olumsuz fikirler ortaya atılmıştır Genel anestezi ve düşük konsantrasyonda lokal anestezik kullanılarak yapılan epidural anestezi güvenli kabul edilmekte