Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OLGU 2  64y, kadın, evhanımı, Batman ilinden başvurmaktaydı.  20 yıldır orta persitan astım ve rinosinüzit tanısı olan hasta astımı yıllar içinde kontrole.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OLGU 2  64y, kadın, evhanımı, Batman ilinden başvurmaktaydı.  20 yıldır orta persitan astım ve rinosinüzit tanısı olan hasta astımı yıllar içinde kontrole."— Sunum transkripti:

1 OLGU 2  64y, kadın, evhanımı, Batman ilinden başvurmaktaydı.  20 yıldır orta persitan astım ve rinosinüzit tanısı olan hasta astımı yıllar içinde kontrole girerek tedricen azalmıştı.  5 yıldır hasta ihtiyacının kalmadığını düşünerek astım ilaçlarını kesmişti.  Özgeçmişte hipertansiyonu vardı ve antihipertansif tedavi almaktaydı.

2  Hasta beş yıl aradan sonra tekrar astım ile ilgili şikayetlerinin gündeme gelmesi nedeniyle kliniğimize başvurmuştu.  Son 4 aydır öksürük, hırıltı ve nefes darlığı nüksetmişti, geceleri de öksürükten uyuyamıyordu.  Hastanın astımını agreve edecek tüm risk faktörleri gözden geçirildi; infeksiyon, reflü, stres, ilaç yan etkisi, kalp yetmezliği, evde hayvan besleme, hobi, evin ısınması vs. gibi konular ayrıntılı sorgulandı.  Astımı agreve edecek risk faktörü belirlenemedi.

3  Hastaya son 4 ay içinde hayatında herhangi bir değişiklik oldu mu diye soruldu?  Yaklaşık 6 ay önce şehir merkezinde, ikinci katta meydan manzaralı yeni bir eve taşınmıştı.  Peki ama astımı niye yeniden alevlenmişti?  Nedeni her gün meydanda olan gösterilerde kullanılan biber gazı idi.  Ev artık sürekli biber gazı kokuyordu. Eve misafir olarak gelenler bile durumdan rahatsız idi.  Hastaya tekrar düzenli astım ve rinosinüzit tedavisi başlandı.  Evlerini değiştirmeleri önerildi.

4 OLGU 3  52 y, erkek, esnaf, Van’dan başvurmakta idi.  Van merkezde kırtasiye dükkanı işletmekteydi.  Son 10 yıldır hafif persistan astım ve persistan rinosinüzit tanısıyla takip ediliyordu.  İnhale steroid ve montelukast tedavisi almakta idi.  Bize başvurmadan 50 gün önce nazal polipektomi ve septoplasti ameliyatı olmuştu.  Ameliyattan fayda görmüş ve yakınması yoktu.

5  Dükkanı il merkezinde olduğundan son yıllarda biber gazından çok etkilendiğini ifade etti.  1,5 yıldır sesi çatallı çıkıyor; konuşurken ve şarkı söylerken de detone oluyordu.  Biber gazı ile temas sonrası ses kısıklığı 2-3 hafta devam etmekte ve oral steroid kullanmadan düzelmemekteydi.  Müzik ile ilgilenen ve Türk Sanat Müziği Derneği’nde solist olan hasta artık sesi detone olup, çatallı çıktığı için bu durumdan çok rahatsız idi.

6 OLGU 4  62 y, kadın, evhanımı, Ankara’dan başvurdu.  Samter Sendromu tanısıyla 2006 yılından beri kliniğimizde takip edilmekteydi.  27 yıldır astım tanısı vardı.  Kasım 2008’de astım şikayetlerinde kötüleşme olması nedeniyle başvurdu. Astımın kötüleşme sebebi araştırılırken bu dönemlerde evde biber kuruttuğu öğrenildi fakat atak sebebi olarak düşünülmedi.  Hastaya kısa kür oral steroid tedavisi verildi, inhale steroid dozu arttırıldı, montelukast eklendi.

7  Aynı şekilde 2009 yılının eylül ayında astımının alevlenmesi nedeniyle oral steroid kullanması gerekti.  2013 ekimde yine nefes darlığı ve hırıltı şikayetinde artış oldu. İnhaler steroid dozu arttırıldı ve kısa kür oral steroid tedavisi eklendi.  Eylül 2014’te yine astımının kötüleşmesi nedeniyle geldi.  Hasta artık astımının kötüleşme sebebini kendisi bulmuş ve evde biber kurutup öğütürken yakınmalarının arttığını anlamıştı.

8  Kısa kür oral steroid tedavisi ile tam düzelme olmadığı için uzun süre oral steroid kulllanması gerekti.  Hastayı geriye dönük değerlendirdiğimizde her sene sonbaharda bu nedenle astım alevlenmesi yaşadığı anlaşıldı.  Öyküsünde her sene sonbaharda evde ‘Arnavut Biberi’ kurutup sonrasında öğütürken astımının kötüleştiği ve bu dönemlerde kısa kür oral steroid kullanma ihtiyacı olduğu anlaşıldı.  Önlem olarak evde biber kurutulup öğütülmemesi önerildi.

9  TEŞEKKÜRLER…….


"OLGU 2  64y, kadın, evhanımı, Batman ilinden başvurmaktaydı.  20 yıldır orta persitan astım ve rinosinüzit tanısı olan hasta astımı yıllar içinde kontrole." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları