ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Tarım Ekonomisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Advertisements

Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
Türkiye Ambalaj Sektörü
KAHRAMANMARAŞ METAL MUTFAK EŞYASI SEKTÖR STRATEJİSİ 27 Eylül 2012 KMTSO.
Bazı Ekonomilere İlişkin Büyüme Tahminleri
Global Su Ürünleri Trendleri
COĞRAFİ BÖLGELER.
RAKAMLARLA TÜRKİYE
Taze Otlar & Baharatlar.
TÜRKİYE’DE TARIM.
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
Global Hayvancılık Trendleri
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Otomotiv Sanayii – inci İzmir İktisat Kongresi 01 Kasım 2013İzmir Otomotiv Sanayii – inci İzmir İktisat Kongresi 01 Kasım 2013İzmir Prof.Dr.Ercan.
“Dünyada ve Türkiye’de Pamuk Piyasaları ile İlgili Gelişmeler”
Üretim-Tüketim-İhracat
TARIMSAL ÜRÜNLERDE İHRACAT İADELERİ. Tarımsal Ürün İhracatı yapan firmalara sağlanan bir tür devlet yardımıdır. Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Süt Pazar Durumu Brüksel, 19 Ocak Pazar Durumu– 19 Ocak AB Üretimleri AB-27 Tedarik/Üretim Gelişmeleri Ocak-Ekim 2011 ile Ocak-Ekim 2010 kıyaslaması.
Mevcut Durum ve Gelecek Vizyonu 18 Temmuz 2012 Sakarya
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
2010 – 2011 ÖĞRETİM DÖNEMİ RAPORU Türkiye’de Yerleşik Yüksek Öğretim Kurumları Turizm Eğitim Analizi Bu çalışmada yer alan tüm veriler T.C.Milli Eğitim.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Türkiye’de Kayıt Dışılık
Tarım Pazarı Ortak Organizasyon Komitesi 16 Nisan 2014 KOYUN&KEÇİ PAZAR DURUMU.
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
ÜRETTİKLERİMİZ EKONOMİK FAALİYETLER TARIM HAYVANCILIK SANAYİ
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 16 MAYIS AB TOPLAM SIĞIR HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ HAYVANCILIK ARALIK ANKETİ ARALIK-TOPLAM ÇİFTLİK HAYVANLARI SIĞIR.
* AB UYUM SÜRECİNDE HAYVANCILIĞIN SORUNLARI ve MEVCUT TABLO *Bu sunu, sadece Tarım Bakanlığının açıklamalarının yer aldığı kaynakta gösterilen basın haberinin.
Hacettepe Üniversitesi
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
TÜRKİYE’DE TARIM.
ZEYTİNYAĞI FİYATLARI NEREYE GİDİYOR? Kenan Mortan Burhaniye Belediyesi 16 Aralık 2006.
BÖLÜM 3 TARIMIN TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ ÖNEMİ
Şubat Ayı İhracat Verileri Basın Toplantısı Erzurum - 1 Mart 2015.
Mart Ayı İhracat Verileri Basın Bülteni Sunumu 1 Nisan 2015.
2015 Nisan Ayı İhracat Rakamları Basın Toplantısı 1 Mayıs 2015 Bayburt.
2015 Mayıs Ayı İhracat Rakamları Basın Toplantısı 1 Haziran 2015 Kocaeli – Film Platosu.
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
2015 Temmuz Ayı İhracat Rakamları Basın Açıklaması 1 Ağustos 2015.
2015 Haziran Ayı İhracat Rakamları Basın Toplantısı 1 Temmuz 2015 Gebze.
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
2015 Eylül Ayı İhracat Rakamları Basın Açıklaması 1 Ekim 2015 Adana.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
2015 Kasım Ayı İhracat Rakamları Basın Açıklaması 1 Aralık 2015 Niğde.
ŞUBAT İHRACAT RAKAMLARI BASIN AÇIKLAMASI 1 1 Mart 2016.
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
KÜRESEL TİCARET.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
BATMAN İL EKONOMİK RAPORU. İÇİNDEKİLER 1.Türkiye Ekonomisi Genel Değerlendirme 1.1.Büyüme 1.2.İstihdam 1.3.İhracat 1.4.Enflasyon 2.Batman İli Ekonomik.
DÜNYADA TIBBİ BİTKİLER
2017 OCAK-NİSAN AYLARI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Dünya’da ve Türkiye’de Halı Üretimi
TEB Tarım Bankacılığı.
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
Ülkemizde Tıbbi Bitkiler
Türkiye ekonomisi 2016'nın son çeyreğinde %3. 5, 2016 yılında %2
TÜRKİYE'DE ORGANİK ÜRÜN PAZARLARI
Dünya Kömür Rezervleri:
RAKAMLARLA TÜRKİYE
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Türkmen «Mavi Altınının» Asya Enerji Haritasına Etkileri
TEB Tarım Bankacılığı.
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Sunum transkripti:

ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ Tarım Ekonomisi BAHARAT SANAYİİ Hazırlayan: Çağlar Tuğrul ÜNVER

Baharat Baharat, bitkilerin çoğunlukla çiçek, yaprak, tohum ve kabuk gibi kısımlarının kurutulması, toz haline getirilmesi, ufalanması veya benzeri kimi işlemlerden geçirilmesi ile elde edilen yemek tatlandırıcılarının genel adıdır. (Anonim, 2011)

Geçmişte Baharat Baharat kullanımı tarihte ilk olarak doğu ülkelerinde başlamıştır. 15. yy. da Avrupa’da soyluların sofrasına girerek önemli bir ticaret ürünü olmanın temelini attı. Sonraları Güney’den Batı’ya kendi adını taşıyan bir ticaret yolu “Baharat Yolu” yarattı.

Baharatların Kullanım Alanları Baharatlar oldukça geniş bir kullanım alanına sahiptir. Tüketilen gıda maddelerinin hemen hemen tümünde baharatlar yer almaktadır. Et ürünleri için sos ve çeşni olarak, hazır çorbalarda, hazır yemeklerde, pasta ve kurabiyelerde, vd. gıda sektörü ürünlerinin neredeyse tümünde yer almaktadırlar. Ayrıca baharatların tek başlarına kullanımı da oldukça yaygındır. Salep ve diğer sıcak içecekler, tatlılar, çorbalar, yemekler gibi gıdaların tüketiminde de sonradan ilave edilerek kullanılmaktadır.

Türkiye’de Baharat Kullanım Alışkanlıkları Türkiye’de en çok kullanılan baharatları Tablo0-5’i incelediğimizde şöyle sıralayabiliriz. karabiber, kırmızı pul biber, nane, kekik, kimyon ve tarçın iken en az kullanılan baharatlar ise zerdeçal, rezene, anason ve biberiyedir. (Demircioğlu, 2007)

Türkiye’de Baharat Kullanım Alışkanlıkları Kaynak: Tablo 0-5’den yararlanılarak hazırlanmıştır, daha fazla veri tabloda yer almaktadır.

Türkiye’de Baharat Üretimi *Baharat Üretimi işlenmemiş verilerden oluşmaktadır. *2010 verileri tahminidir. *Kekik üretim verileri 2004 yılından itibaren toplanmaya başlanmıştır. Kaynak: TUİK, Bitkisel Üretim İstatistikleri, İstatistiksel Tablolar “Meyveler, İçecek ve Baharat Bitkileri”

Kırmızı Biber Türkiye’de ev hanımlarında yemeklerde kırmızı toz biber kullanım oranı %77’dir. ( Demircioğlu, 2007) Türkiye’de kırmızıbiber üretimi 1992 yılından günümüze kadar sürekli artmıştır. Üretimin artışı 2004 yılına kadar ekim alanını paralel olarak izlemiş fakat daha sonra bağımsız olarak artmıştır. 2004 yılından sonra ekim alanının artış hızına göre, üretim çok daha hızlı gerçekleşmiştir. Verimliliğin bu denli artmasını, kullanılan biber çeşidinin sebep olduğunu düşünmekteyim. Kaynak: TÜİK, Bitkisel Üretim İstatistikleri, Veri Tabanı/ Bitkisel Üretim, CPA Ürün Sınıflandırması.

Kaynak: TÜİK, Bitkisel Üretim İstatistikleri, Veri Tabanı/ Bitkisel Üretim, CPA Ürün Sınıflandırması/Düzey1. Türkiye’de Kırmızı Biber(Baharatlık) üretimini bölgelere göre incelediğimizde, %28,6 Akdeniz bölgesine ve %67 Güneydoğu Anadolu bölgesine aittir. Üretimin büyük çoğunluğunu oluşturan bu iki bölgeyi 1992 yılından günümüze kadar birer yıl aralıklarla Şekil 2.2-1 incelediğimizde, iki bölgede çoğunlukla üretimi arttırmıştır. Türkiye’de Kırmızı Biber(Baharatlık) üretimi %28,4 Şanlıurfa, %22,8 Gaziantep, %14,5 Kahramanmaraş, %14,1 Hatay, %13,6 Kilis ve %6,6 Diğer illere aittir.

Kekik Türkiye’de ev hanımlarında kekik kullanım oranı %78’dir. (Demircioğlu, 2007) Türkiye’de 2004 yılından itibaren kekik üretimi çoğunlukla artmıştır. Şekil 2.2-1 incelediğimizde üretimin artması büyük ölçüde ekim alanın artmasına bağlıdır. Üretim, ekim alanına paralel olarak artmış veya azalmıştır. Kaynak: TÜİK, Bitkisel Üretim İstatistikleri, Veri Tabanı/ Bitkisel Üretim, CPA Ürün Sınıflandırması.

Türkiye’de kekik üretiminin %83’ü Denizli’de yapılmaktadır Türkiye’de kekik üretiminin %83’ü Denizli’de yapılmaktadır. Denizli’de kekik üretiminin ilçelere göre dağılımını Şekil 2.2-2’den incelediğimizde en çok üretimi Merkez ve Güney ilçeleri yapmaktadır. 2007 yılında 65 ton üretim yapan Buldan, 2010 yılına baktığımızda üretimini %1200 arttırarak 840 tona çıkarmıştır. Kaynak: TÜİK, Bitkisel Üretim İstatistikleri, Veri Tabanı/ Bitkisel Üretim, CPA Ürün Sınıflandırması/Düzey1.

Safran Karabük’ün ilçesine ismini veren Safran, dünyanın en pahalı bitkisi. Safranbolu’da yüz yıl öncesine kadar yaklaşık 40 köyde üretimi yapılmaktaydı. Bu bitki ağırlığının 100.000 kat suyu sarıya boyayabilmektedir. Fiyatının çok pahalı olması, ilaç ve boya sanayisinde ki gelişmeler zamanla safran üretimini bitirme noktasına getirmiştir. Şuan yalnızca Devlet destekli projeler ile üretimi yapılmaktadır. (Anonim, ?b) Safranın Dünyada Yetiştirildiği ülkeler Asya'da; İran, Azerbaycan, Hindistan, Pakistan ve Çin. Avrupa'da; Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya Kuzey Afrika'da; Fas ve Mısır. Orta Doğu'da; İsrail'de yetiştirilmektedir.

BAHARAT İTHALAT VE İHRACATI *İthalat ve İhracat verileri; “ezilmemiş, öğütülmemiş” ile “ezilmiş, öğütülmüş” Baharat karışımları toplamından oluşmaktadır. Kaynak: TÜİK, Dış Ticaret İstatistikleri, Ürün/Ürün Grubu, HS8(CN) Sınıflamasına Göre Dış Ticaret

Son 10 yıllık verileri incelediğimizde Türkiye baharat ihracatı, ithalat miktarından çok daha fazladır. Tablo 0-1 Bakacak olursak Türkiye baharat ithalatını büyük oranda işlenmemiş, yani ham olarak gerçekleştirmektedir. Ayrıca kimi fasılları ham olarak ithal edip, işlenmiş olarak ihracatını gerçekleştiriyoruz. Aynı tablodan Safran bitkisinin ithalatının bazı yıllar hariç sıfır olduğunu ve buna karşın ihracatın yıllık ortalama 112.000TL gerçekleştiğini görebiliyoruz. Bunun sebebinin; Safran’ın çok pahalı olması, Üretim alanın az olması, Ülkemizde belli bir miktar üretilmesi, Türkiye halkın safran kullanım alışkanlığının az olması diye düşünüyorum. Tablo 0-2’den son beş yıllık baharat ihracatımızı incelersek; Karabiber’i daha çok işlenmiş olarak ihraç eden Türkiye, bu ihracatını en çok Azerbaycan’a; Anason, rezene, kişniş, Kimyon, ardıç meyveleri ihracatını ise ABD’ye gerçekleştirmektedir. Tablo 0-3’ten son beş yıllık baharat ithalatımızı incelediğimizde; Türkiye ham karabiber ithalatının büyük bir bölümünü Vietnam’dan, Tarçın ithalatının büyük kısmını yine ham olarak Endonezya’dan ve Zencefil ithalatının ortalama %72,7’sini Çin’den gerçekleştirmektedir.

Türkiye 2011 baharat ihracatına baktığımızda önceki yıllardan farklı olarak Ege Serbest Bölgesini görüyoruz. İhracatta %40’lık pay ile ilk sırada yer alan ESBAŞ, bünyesindeki 3 firma ile ithal ettikleri baharatların sterilizasyonunu gerçekleştirmekteler. Bu firmalar; Universal Spice Safe Spice Steam Lab Sterilizasyon (ESBAŞ, 2011) Bu firmalar genelde olarak Avrupa standartlarında sterilizasyon, özelde ise baharat karışımları oluşturma, çeşitli baharatları paketleme, öğütme v.b işlemleri yapmaktadırlar. (Ekonomist, 2009)

*2001 ile 2011 yılları arasında ki toplam ihracat ortalamasıdır. Kaynak: TÜİK, Dış Ticaret İstatistikleri, Ürün/Ürün Grubu, HS8(CN) Sınıflamasına Göre Dış Ticaret Türkiye ihracatının %96’sını işlenmiş olarak gerçekleştirmektedir. Bunun sebebinin şu olduğunu düşünüyorum; Türkiye’de baharat üretimi fasıllarını sayacak olursak 6 veya 7 kalemi geçmeyecektir, üretimi yapılan fasılların kullanım alışkanlıklarını incelediğimizde yüksek olduğunu görürüz, gerçekleştirdiğimiz üretim iç piyasayı karşılıyor ve çeşit olarak da az dolayısıyla ihracatımız ithalata bağlı olarak gerçekleştiriliyor. Baharatlar ham olarak düşük fiyatla ithal edilip işlenerek katma değer kazandırılmış bir şekilde ihraç ediliyor.

AB BAHARAT İTHALATI AB Baharat ithalatının % 85’i işlenmemiş olarak yapmaktadır., AB’ne girişinden sonra pazarın eğilimlerini ve ihtiyaçlarını değerlendiren ithalatçılar tarafından işleme tabi tutulmaktadır. Bunun nedenleri arasında öncelikle sayılanlar: Ülkelerin kendi damak tadı ve beğenilerine göre üretim ve karışımların yerel firmalarca yapılması İşlenmiş ürünlere yönelik spesifikasyonların ham ürünlere göre çok daha sıkı ve yüksek olması Perakende sektöründe belli marka ve firmalar çok ciddi kontrol sahibidir Piyasada Private label (özel markalı) ürünler artmakta süpermarketlerin de aracı ve diğer işleyiciler üzerindeki fiyat baskılarını arttırmaktadırlar. (Anonim, ?a)

Türkiye’de Faaliyet Gösteren Bazı Baharat Firmaları DPT, 2007 raporuna göre; Türkiye’de Baharat, soslar, sirke ve diğer çeşni maddelerinin imalatını yapan işletme sayısı 137, çalışan sayısı ise 1.286’dır. Kotanyi Bağdat Baharat Binot Baharat Arifoğlu Mevsim Baharat Deva Baharat Yemen Baharat İnci Baharat Kadıoğlu Baharat Aksu Baharat

TEŞEKKÜRLER… Sunumun dökümanını web sayfamdan edinebilirsiniz. http://www.tugrulunver.com.tr/@/

KAYNAKLAR Anonim. (?a). AB Baharat Ürünleri Pazarı. Mart 6, 2012 tarihinde İzmir Ticaret Borsası: http://www.izto.org.tr/NR/rdonlyres/B74FC268-27A0-412E-AC3E-56BCE196A85E/10746/baharat.pdf adresinden alındı Anonim. (?b). Safran Bitkisi. Mart 8, 2012 tarihinde Safranbolu Belediyesi: http://www.safranbolu.gov.tr/sayfa.asp?sayfaID=20 adresinden alındı Anonim. (2011, Kasım 11). Baharat. Mart 6, 2012 tarihinde Wikipedia: http://tr.wikipedia.org/wiki/Baharat adresinden alındı Bozkurt, N. (2010). TİCARETİN FELSEFESİ, TARİHÇESİ VE ETİKLE OLAN SIKI BAĞINA İLİŞKİN BAZİ SAPTAMALAR. 03 18, 2012 tarihinde İstanbul Ticaret Üniversitesi: http://www.iticu.edu.tr/kutuphane/dergi/d2/M00030.pdf adresinden alındı DPT. (2007). Gıda Sanayii. Mart 10, 2012 tarihinde Devlet Planlama Teşkilatı: http://www.dpt.gov.tr/DocObjects/Download/3587/oik673.pdf adresinden alındı Ekonomist. (2009). Baharatı Sterilize Etti. Mart 11, 2012 tarihinde Ekonomist: http://www.ekonomist.com.tr/baharati-sterilize-etti-haberler/895.aspx adresinden alındı ESBAŞ. (2011). Ege Serbest Bölgesi Kullanıcı Listesi. Mart 11, 2012 tarihinde ESBAŞ: http://www.esbas.com.tr/tr/tr/esbkullanicilistesi.xls adresinden alındı Yasemin Demircioğlu, M. Y. (2007). Kadınların Baharat Kullanım Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma. Mart 7, 2012 tarihinde Scopemed: http://www.scopemed.org/mnstemps/1/khb_006_03-161.pdf adresinden alındı