Türkiye’deki Gelişmişlik Düzeyinin Çeşitli Göstergeler Kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemi ile İller Bazında İrdelenmesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
PROJE ADININ HİKAYESİNİ BİLEN?
Advertisements

TÜRKİYE’DE BÖLGE SINIFLANDIRMASI
Farabi Değişim Programı Nedir
Farabi Değişim Programı Nedir?
Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması
1. DEVRE DEĞERLENDİRMESİ
ÇEVRE ORMAN SEYYAR EĞİTİM ARACI
EKONOMİK GÖSTERGELER Gayri Safi Milli Hasıla(2007): 658 Milyar ABD Doları İthalat(2008) : 201,8 Milyar ABD Doları İhracat(2008) : 132 Milyar ABD Doları.
TURKEY Black Sea Mediterranean Sea Use the BUCKET in the
AB TÜRKİYE ODA FORUMU TOBB ODA/BORSA AKREDİTASYONU Dr. Mustafa LALE Sanayi Dairesi Başkanı 16 Kasım 2009, İSTANBUL.
TÜRKİYE TOPRAKLARININ AŞINIMA DUYARLILIKLARI
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
Hakem İşleri Organizasyon Şeması
ALTYAPI UYGULAMA DAİRESİ BAŞKANLIĞI FUAT KOÇAL MÜDÜR
YURDUMUZUN COĞRAFİ BÖLGELERİ
TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU
Bölgesel Gelişme Politika ve Uygulamaları
ORGAN BAĞIŞI ile İlgili Duyarlılığın Arttırılması
Fırat Nehri Şanlıurfa Platosu Dicle Nehri Gaziantep Platosu
BÖLGESEL KALKINMA PROJELERİ
GAP : Su İle Gelen Değişim Hilal Siyok 103 2TMB. Güneydoğu Anadolu Projesi Temel hedefi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde yaşayan vatandaşlarımızın gelir.
GAP(GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ)
YÖRE YÖRE HALK OYUNLARIMIZ
“Parlak Gülüşler, Parlak Gelecekler” İlköğretim Ağız ve Diş Sağlığı Eğitim Programı
AİLE HEKİMLİĞİ PİLOT UYGULAMALARINDA SON DURUM
FATİH PROJESİ AĞ ALTYAPISI KURULUMU İŞİ BİLGİLENDİRME SEMİNERİ
TÜRKİYE’DE İLLER BAZINDA BİNA İNŞAATI VERİLERİ YARDIMIYLA GIS ORTAMINDA YAPILAŞMANIN ŞEHİRLERE ETKİSİNİN İNCELENMESİ.
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM OKUL VE KURUMLARINDAKİ ÖĞRENCİLERİN EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAŞARI DURUMLARI AÇIKLAMALAR 1. Bu çalışma, Meslekî ve.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Sabancı Gönüllüleri Programı nedir? Tüm Sabancı Topluluğu’nu kapsayan bir sosyal sorumluluk programı İki ana platform 1.Online eğitim 2. Gönüllülük Projeleri.
İMC MÜHENDİSLİK PROJE VE DANIŞMANLIK HİZMETLERİ
TÜRKİYE’NİN NÜFUS ÖZELLİKLERİ
KUTLU OLSUN TUTUM ve YATIRIM HAFTASI TÜRK MALLARI.
2013 – 2014 GAYRİMENKUL SEKTÖR ANALİZİ Hazırlayan : Y. Müh.Murat ERGİN.
AKREDİTE ODA VE BORSALAR
Strateji Geliştirme Başkanlığı DÖNER SERMAYE DAİRE BAŞKANLIĞI.
Erasmus Hareketliliği Kapsamında Türkiye’ye Gelen Öğrenciler
TÜRKİYEDE SANAYİ ERCE Mola 11-f 768.
Kalkınma Bakanlığı, 2011’de kurulan ilk olarak 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’nde yer almış bakanlıktır. Önceki hükümette bulunan DevletPlanma Teşkilatı’nın.
TÜRKİYE’DE GÖRÜLEN BAŞLICA İKLİM TİPLERİ
DERS 1 Toplumsal Olaylar ve İstatistik Akın Şahin 8 Ekim 2010.
TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A. Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ “ ENERJİ DAĞITIMINDA KAMUNUN ROLÜ” 02 ARALIK 2005 İSTANBUL.
Türkiye’de Diş Macunu Kullanım Miktarı Türkiye’de kişi başına yılda 1 tüp (90 gram) diş macunu düşüyor... Bu oran Rusya’da 293 gr, Çin’de 180 gr, Filipinler’de.
(with Istanbul, Ankara, and Izmir divided for electoral purposes)
TSE K TS 825 ÖZEL DURUMLAR Özel durum 1: Belediye ve mücavir alan sınırları dışında, köy yerleşik alanları civarında ve mezralarda 2 kata kadar.
There are eighty-one provinces in turkey MEDITERRANEAN REGION: ADANA,ANTALYA,BURDUR,HATAY, ISPARTA,KAHRAMANMARAŞ,KİLİSİ, MERSİN,OSMANİYE BLACK SEA REGION.
BATMAN İL EKONOMİK RAPORU. İÇİNDEKİLER 1.Türkiye Ekonomisi Genel Değerlendirme 1.1.Büyüme 1.2.İstihdam 1.3.İhracat 1.4.Enflasyon 2.Batman İli Ekonomik.
İRAN PAZARI SİZİ BEKLİYOR! İRAN İHRACAT FUARI VE TİCARET ZİRVESİ 27/30 EKİM 2016 VAN.
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
SAĞLIK TURİZMİ DAİRE BAŞKANLIĞI
EĞİTİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
İSTATİSTİKLERLE ÇOCUK
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
TÜRKİYE İSTİHDAM VERİLERİ
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU (TÜBİTAK)
Türkiye’de Yoksulluk ve “Yoksulluğun Yönetilmesi” Mustafa Sönmez Ekim 2016.
İzmir sosyal güvenlik il müdürlüğü
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı
Deprem öncesi yapılması gerekenler Deprem çantası hazırlanmalı Raflar duvarlara sabitlenmeli Ağır cisimler raflarda altlara yerleştirilmeli Duvardaki lamba,
FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLERİ TOPLANTISI
KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞ BİRLİĞİ (KÜSİ)
TÜİK MAYIS İHRACAT RAKAMLARI
TÜİK NİSAN İHRACAT RAKAMLARI
Türkei mit Koch International
Sunum transkripti:

Türkiye’deki Gelişmişlik Düzeyinin Çeşitli Göstergeler Kullanılarak Coğrafi Bilgi Sistemi ile İller Bazında İrdelenmesi

DİE’den Temin Edilen Veriler: İllerin 2000 Yılı Nüfusları İllerin 2000 Yılı Nüfus Yoğunlukları İllerin Okuryazar Nüfusu Sektörlere Göre Nüfus Dağılımı Hanehalkı Verileri İllerin Aldığı ve Verdiği Göç

Gayrisafi Yurt İçi Hasıla Elektrik Tüketimi (kW/h) Özel Oto Sayısı Banka Mevduatları Özel Sektör Yatırım Teşvikleri Okul, Öğrenci ve Öğretmen Sayıları Hekim ve Hastane Sayıları

Okuryazarlık yüzdesinin doğudan batıya doğru belirgin bir artış gösterdiği görülmektedir. Doğuda Trabzon, Rize,Artvin,Erzincan okuryazar yüzdeleri olarak diğer doğu illerinden farklılık göstermektedir. Okuryazar nüfus sıralamasına baktığımızda sırasıyla İstanbul-Ankara-İzmir en yüksek sayıda olan iller, Bayburt-Tunceli-Gümüşhane en düşük sayıda olan iller olduğunu görüyoruz

Okuryazarlık Durumu

Sektörel Dağılım: Teknik Eleman Sayısı Üst Kademede Çalışanların Sayısı İdari Personel Sayısı Ticarette Çalışanların Sayısı Tarım ve Ormancılıkta Çalışan Sayısı Ulaştırma Makinası Kullananların Sayısı Hizmet İşlerinde Çalışanların Sayısı Mesleği Olmayanların Sayısı

Sektörel Dağılımı Bütün Olarak İncelersek: Teknik eleman sayısı sanayinin yoğun olduğu bölgelerde (İstanbul,Ankara,İzmir) daha fazladır.Doğudan batıya çok düzenli bir artış olmamakla birlikte batıda Bilecik’de belirgin bir düşüş göstermektedir. Üst kademede çalışanlar doğudan batıya artış göstermekte, bunun yanı sıra doğuda Trabzon-Erzurum- Diyarbakır-Malatya diğer illerden ayrılmaktadır. İdari personel sayısı olarak İstanbul diğer illerden çok belirgin bir şekilde ayrılmaktadır;Uşak-Bilecik-Burdur illerinde ise batıya göre düşük sayıda olduğu görülmektedir. Ticarette çalışanlar İstanbul-Ankara-İzmir de yoğunluk göstermek,diğer illerde ise çok az sayıdadır. Tarım ve Ormancılıkta çalışanlar Manisa-İzmir-Konya’da yoğunluk göstermekte, büyük çoğunluk bu sektörden oluştuğu görülmektedir. Ulaştırma makinası kullanalar doğudan batıya artış göstermektedir. Hizmet işlerinde çalışanlar İstanbul’da çok büyük bir yoğunlukta olduğu görülmektedir. Mesleği olmayanlar İşsizliğin ve Nüfusun en yoğun olduğu yer olan İstanbul’da çok belirgin olarak görülmektedir.

Hane halkı sayıları batıdan doğuya sosyo kültürel yapıya bağlı olarak büyük bir artış göstermektedir.

İllerin Aldığı Göç

İllerin Verdiği Göç

İllerin aldığı göç grafiğine baktığımızda sırayla Bayburt-Hakkari-Tunceli’nin en az göç alan iller olduğunu görüyoruz.En çok göç alanlarsa eğim, istihdam olanaklarına bağlı olarak sırasıyla İstanbul-Ankara-İzmir olduğunu görüyoruz İllerin verdiği göç grafiğine baktığımızda ise sırasıyla Hakkari-Karman-Bilecik olduğunu görüyoruz, en fazla göç veren illerin ise İstanbul- Ankara-Kars olduğunu görüyoruz.

Gayri Safi Yurt İçi Hasıla

Gayri safi yurt içi hasıla illerin ekonomik gelişmişlik göstergesi olup, doğudan batıya artış gösterirken doğuda Erzurum belirgin bir şekilde ayrılmaktadır. Grafiklere baktığımızda gayri safi yurt içi hasılanın en düşük olduğu iller sırasıyla Bayburt-Ardahan-Iğdır, en yüksek olduğu iller ise sırasıyla İstanbul-İzmir- Ankara olduğu görülmektedir.

Toplam Elektrik Tüketimi kWh

Elektrik tüketimi illerin ekonomik gelişmişlik göstergesi olup, doğudan batıya doğru artış göstermektedir. İllerin elektrik tüketimi grafiğine baktığımızda sırasıyla en az tüketimin Bayburt-Tunceli-Gümüşhane olduğunu görmekteyiz,en çok olan iller ise sırasıyla İstanbul-Ankara-İzmir olduyğu görülmektedir.

Özel oto sahipliliği illerin ekonomik gelişmişlik göstergesi olup, doğudan batıya gidildikçe artış göstermekte, fakat Yozgat-Çankırı-Karabük ilerinde belirgin bir azalma vardır. Özel otomobil sayıları grafiğine baktığımızda ise sırasıyla en az olan iller Tunceli-Ardahan-Hakkari, en çok olan iller ise sırasıyla İstanbul-Ankara-İzmir olduğu görülmektedir.

Özel Oto Sayısı

Banka mevdutları da illerin ekonomik olarak gelişmişlik göstergesi olup, yine doğudan batıya yoğunluk göstermektedir.Çankırı ve Tokat illeri ise diğer komşu illere göre belirgin bir düşüş göstermektedir. Banka mevduatları grafiğine baktığımızda sırasıyla en düşük olan iller Kilis-Hakkari- Siirt, en yüksek olan iller ise sırasıyla İstanbul-Ankara-İzmir olduğu görülmektedir.

Toplam Banka Mevduatı

Özel sektör yatırım dağılımlarına baktığımızda, yapılan yatırımların büyük yüzdesinin batıda olduğu görülmektedir. Batıda Uşak-Afyon-Burdur illeri komşu illere göre belirgin düşüş göstermektedir.Doğuda ise Şanlıurfa- Diyarbakır-Mardin komşu illere göre artış göstermektedir.

Öğretmen başına düşen öğrenci sayısı güneyde artış gösterirken doğuda düşüş göstermektedir.Bunun sebebi doğuda okula giden çocuk sayısının daha az olmasından kaynaklanmaktadır.Doğuda Şırnak diğer komşu illere göre belirgin bir düşüş göstermektedir.

Hastane başına düşen nüfus batıya gittikçe azalmaktadır.Doğuda en yüksek olarak Mardin’de görülmektedir.Bunun yanı sıra Tunceli-Artvin illerinde ise hastane başına düşen nüfus diğer komşu illere göre çok daha az sayıdadır.

Hekim Sayısı

Hekim başına düşen nüfusa bakıldığında doğuda çok büyük bir yoğunluk görülmektedir.Elazığ- Trabzon illerinde ise belirgin bir düşüş görülmektedir. Hekim sayısının illere dağılım grafiğine baktığımızda ise sırasıyla en az olan iller Kilis- Hakkari-Şırnak,en çok olan iller ise sırasıyla İstanbul-Ankara-İzmir olduğu görülmektedir.

DEĞERLENDİRME Araştırma sonuçları göstermiştir ki; bölgeler arası sosyo-kültürel ve ekonomik gelişmişlik düzeyindeki farklılıklar hala büyük bir sorundur. Ülkenin batısında yaşayanlar, diğer bölgelerde yaşayanlardan daha yüksek bir yaşam standardına sahiptir. Bu araştırma ülke ve bölge planlaması gerekliliğini bir kez daha ortaya çıkarmıştır.