YARGI BAĞIMSIZLIĞI & YASAMA VE YÜRÜTME İLE İLİŞKİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN
Advertisements

MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI
YARGITAY KARARLARINA ERİŞİM ve ELEKTRONİK HİZMETLER
TEFTİŞ KURULU BAŞKANLIĞI
Birol ERDEM HSYK İKİNCİ DAİRE ÜYESİ
C)CUMHURİYET'İN BEKÇİLERİNE...
Devlet Teşkilatı Devletin Ortaya Çıkışı Konusunda Teoriler
Genel İdari Yapı Ferhan ERGÜN –Maliye Uzmanı
DEVLETİN GENEL TANIMI Devlet bir ulusun sahip olduğu ve coğrafi sınırları belirli ülke toprakları üzerinde, yasama, yürütme ve yargı işlevlerini yerine.
Ankara, 25 Mart 2011 Mehmet KAYA Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Genel Sekreteri HSYK’ nın Anayasal Değişiklik Doğrultusunda Yeniden Yapılandırılması.
GENEL OLARAK MAHKEMELER
HUKUKUN KAYNAKLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
TEMEL VERGİLEME İLKELERİ
E.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
1. YARGI Yargı fonksiyonunun amacı,hukuk düzeninin korunması ve gerçekleştirilmesidir. Yargı,bir uyuşmazlık dolayısıyla kanunun uygulanmasından başka bir.
1924 ANAYASASI.
VENEDİK KOMİSYONU VE ETKİNLİKLERİ
CUMHURİYET DÖNEMİNDE HUKUK
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
0 TÜRK (İDARİ)YARGI SİSTEMİ OSMAN ERMUMCU BÖLGE İDARE MAHKEMESİ BAŞKANI MALATYA.
İCRA TEŞKİLATI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER Çukurova Üniversitesi
YÜKSEK YARGIDA YARGILAMA SÜREÇLERİ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
VATANDAŞLIK BİLGİSİ ESRA ERİŞ 4-B KONU : YARGI
5/A MERKEZİ YÖNETİM HARUN DOLMA.
İDARE HUKUKU BİRİNCİ BÖLÜM Öğr. Gör. A. Çağlar ERKAN.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK GÜVENLİK ORGANLARI ve YARGI. Güvenlik Organları: Ülkenin iç güvenliğini eyalet düzeyince yönetilen polis örgütü sağlar. Federal düzeyin,
K ü bra AVCI / / 4-B 3. POZİTİF HUKUKUN KAYNAKLARI Pozitif hukuk kaynaklarını üç başlık altında inceleyebiliriz: Yazılı Kaynaklar Yazısız Kaynaklar.
HUKUKTA BİLGİ YÖNETİMİ BBY Türk Yargı Sistemi
TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI -07/11/1982-
METEOROLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Kanunun Amacı Memurlar ve diğer kamu görevlilerinin görevleri sebebiyle işledikleri suçlardan dolayı yargılanabilmeleri için; izin vermeye yetkili mercileri.
DEVLET TEŞKİLATI SORULARI
TUNCAY ÖZOĞLU. AVRUPA BİRLİĞİ ORGANLARI  Avrupa Parlamentosu, AB kurumları içinde doğrudan halk tarafından seçilen organdır.  AB üyesi ülkelerin vatandaşları.
2709 sayılı TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü MADDE 11 – Anayasa hükümleri;  Yasama,  Yürütme ve  Yargı organlarını,
Kaynak: Kemal Gözler, Türk Anayasa Hukuku Dersleri mutlaka okunacak
NORMLAR HİYERARŞİSİ.
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
KAMU YÖNETİMİNİN DENETLENMESİ
İdari Yargı Örgütü 3. Hafta.
KAMU HARCAMA HUKUKUNUN KAYNAKLARI. Kamu harcamaları, kamusal birimlerin yetkililerinin, çeşitli hukuki düzenlemelerden(anayasa, kanun, kanun hükmünde.
Kamu Yönetiminin Yapısı. Türkiye’de Kamu Yönetiminin Yapısı Merkezi Yönetim Türkiye’nin yönetim yapısı, örgütlenme ilkelerine göre «merkezi» ve «yerinden.
DAVA İŞLEMLERİ 17 – 21 EKİM 2016.
Süleyman Demirel Üniversitesi Aday Memur Temel Eğitimi
YENİ ANAYASA OCAK 2017 OCAK 2017 TARİHLİ ANAYASA MADDELERİNDEN KISALTILARAK ALINTI YAPILAN , GENEL BİLGİLENDİRME AMAÇLI, ÖZET BİR ÇALIŞMADIR.
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
MEVZUATLA İLGİLİ KAVRAMLAR
Hukukun TEMEL kavamları
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
LAW 201 INTRODUCTION TO LAW
HUKUK BAŞLANGICI ÖĞR.GÖR.İDİL YILDIRIM.
Anayasa normlar hiyerarşisinin en üstünde yer alan ve yasama, yürütme ve yargı organlarını bağlayan temel hukuk kurallarını içerir. ANAYASA.
HUKUKUN KAYNAKLARI Hukukun kaynakları, asıl kaynaklar ve yardımcı kaynaklar olarak ikiye ayrılır. Asıl kaynaklar: Yazılı ve yazısız kaynaklar Yardımcı.
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
FİKRİ VE SINAİ HAKLAR MAHKEMELERİ
İŞ MAHKEMELERİ.
SİGORTA HUKUKU GENEL KAVRAMLAR Güliz Evren KIRBAŞ Hazine Uzmanı
4483 MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI HAKKINDA KANUN.
Tanzimat Dönemi Osmanlı Adliye Teşkilatı
ÖĞ. gör. Benay KESKİN İŞOĞLU 3. Hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
I. Anayasa Mahkemesi’nin Yapısı
Komisyonlar – bölümler – genel kurul
VII. Yasama yetkisi Yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.
II. Anayasa Mahkemesi’nin «Norm Denetimi» İşlevi
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
Sunum transkripti:

YARGI BAĞIMSIZLIĞI & YASAMA VE YÜRÜTME İLE İLİŞKİLER HÂKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU YARGI BAĞIMSIZLIĞI & YASAMA VE YÜRÜTME İLE İLİŞKİLER

GENEL OLARAK YARGI BAĞIMSIZLIĞI Egemenliğin Kaynağı ve Asli Sahibi Millettir Ancak Millet Adına: Yasama Yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisince Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kurulunca Yargı Yetkisi Bağımsız Mahkemelerce Kullanılır.

YARGI YASAMA İLİŞKİLERİ Hiçbir Organ Yargı Yetkisi İle İlgili Olarak Mahkemelere Emir ve Talimat Veremez Görülmekte Olan Bir Dava Hakkında Mecliste, Yargı Yetkisinin Kullanılması İle İlgili Soru Sorulamaz, Görüşme Yapılamaz. Yasama Organı Mahkeme Kararlarına Uymak Zorundadır.

Yargı Organlarının Bütçesi Meclis Tarafından Kararlaştırılmaktadır Anayasa Mahkemesi Üyelerinin Bir Kısmı Meclis Tarafından Seçilmektedir Mahkemelerin Ve Hâkimlerin Hukuki Statüsü, Görevleri, Mali Hakları, Yargılama Usulü Gibi Hususlar Kanunla Yasama Organı Tarafından Çıkarılmaktadır

YARGI YÜRÜTME İLİŞKİLERİ Hiçbir Organ Yargı Yetkisi İle İlgili Olarak Mahkemelere Emir ve Talimat Veremez Yürütme Organları ve İdare Mahkeme Kararlarına Uymak Zorundadır İdare, Mahkeme Kararlarını Hiçbir Surette Değiştiremez ve Yerine Getirilmesini Geciktiremez

Kurulun Başkanı Adalet Bakanıdır ve Müsteşarı Kurulun Tabii Üyesidir Kurulun 4 Asıl Üyesi Doğrudan Cumhurbaşkanı Tarafından Seçilmektedir Anayasa Mahkemesi ve Danıştay Üyelerinin Bir Kısmını, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısını ve Vekilini, Askeri Yargıtay Ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Üyelerini Cumhurbaşkanı Seçmektedir. Adliyelerin Tüm İdari Ve Mali İşleri İle Yardımcı Personele İlişkin İşler Adalet Bakanlığınca Yürütülmektedir.

YARGININ KENDİ İÇ MEKANİZMASI YARGI KURULLARI Yargı Kurulları Demokratik Bir Yapıda Ve Geniş Temsil Esasına Göre Oluşturulmalıdır HSYK, 2010 Reformlarından Sonra Demokratik Ve Geniş Katılımlı Bir Yapıya Kavuşmuştur Etkili İtiraz Yolları Getirilerek Kararların Hukuki Denetiminin Daha İyi Yapılması Sağlandı Bu Nitelikleri İle HSYK Yargıyı İç Ve Dış Müdahalelerden Korumaktadır

TEFTİŞ Mahkemelerin Ve Hakimlerin Denetimi Bağımsızlığı Zedelemeyecek Bir Şekilde Yapılmalıdır 2010 Reformundan Sonra Hakim Ve Savcıların Denetimi Hsyk’ya Bağlı Müfettişlerce Yapılmaktadır Müfettişlerin Hakim Ve Savcılar Hakkında Düzenlediği Durum Belgeleri De Artık Daha Objektif Kriterlere Bağlanmıştır Bu Sayede Teftiş Mekanizması Hakim Ve Savcılar Üzerinde Bir Baskı Unsuru Olmaktan Çıkmıştır

YÜKSEK YARGI ORGANLARI Mahkemeler Arasında İçtihat Birliğinin Sağlanabilmesi İçin Temyiz İncelemesi Denilen Yüksek Yargı Denetimi Gereklidir Bu Denetimin Bir Baskı Unsuru Oluşmasını Önlemek Gereklidir Yüksek Mahkemelerin Hakim Ve Savcılara Not Vermesi Uygulaması Hakim Ve Savcılar Üzerinde Bir Baskı Oluşturabilir Bu Risk Bertaraf Edilmelidir

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME Yargı Bağımsızlığı Demokratik Devlet Düzeninin Olmazsa Olmaz Bir Şartıdır Ancak Çerçevesi Anayasa Ve Kanunlarla İyi Çizilmek Şartıyla Yargının Yasama Ve Yürütme İle İlişki Kurması Doğaldır

İLGİNİZ VE SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM