Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Komisyonlar – bölümler – genel kurul

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Komisyonlar – bölümler – genel kurul"— Sunum transkripti:

1 Komisyonlar – bölümler – genel kurul
IV. Anayasa Mahkemesi’nin Bireysel Başvuru İncelemesinde Örgütlenme ve Çalışma Şekli Komisyonlar – bölümler – genel kurul

2 Bireysel Başvuru Bürosu
Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurular, öncelikle “Bireysel Başvuru Bürosu”na gider. Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü’nün Maddesine göre, Bireysel Başvuru Bürosu, Mahkemeye ulaşan bireysel başvuruların kaydını yapıp numara vermek, dosyalamak, Başvurulardaki idari yönden tamamlattırılması gereken eksiklikleri tespit etmek ve bunların giderilmesi için gerekli yazışmaları yapmak ve Bireysel başvurularla ilgili yazışmaların kaydı, takibi, ilgili birimlere sevk edilmesi ve diğer işlemleri yapmaktan sorumludur.

3 Mahkeme’nin Bireysel Başvuruda Örgütlenme ve Çalışma Biçimi
Komisyonlar Bölümler Genel Kurul

4 Komisyonlar Komisyonlar iki üyeden oluşur,
Komisyonlar iki üye ile toplanır ve oybirliği ile karar alırlar. Komisyonlar, bağlı bulundukları Bölümle birlikte anılırlar. Bölüm Başkanları Komisyonlarda görev almaz. Komisyonlar «kabul edilebilirlik» incelemesiyle görevlidirler.

5 Bölümler Mahkeme iki Bölüm halinde çalışmaktadır.
Bölümlerin bir Başkanvekili başkanlığında yedişer Üyesi vardır. Bölümler Başkanvekilinin başkanlığında dört üyenin katılımıyla toplanır. Bölümler başvuruları kural olarak dosya üzerinden incelemekle birlikte; resen ya da başvurucu veya Adalet Bakanlığının talebi üzerine gerekli görülmesi hâlinde duruşma yapılmasına da karar verilebilirler. Bölümler hem «kabul edilebilirlik» hem de «esas» incelemesi yapar

6 Genel Kurul Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu’nun Başkan ve 2 Başkanvekili dâhil 17 Üyesi vardır. Genel Kurulun bireysel başvuru kapsamındaki asıl yargısal yetkisi, Bölümlerin bireysel başvurulara ilişkin verdiği kararlar arasındaki farklılıkları gidermektir. Bununla birlikte, Bölümler bir konuyu gerekli gördükleri takdirde incelenmek üzere Genel Kurula sevk edebilirler.


"Komisyonlar – bölümler – genel kurul" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları