BIOMED CENTRAL’IN AÇIK ERIŞIM YAKLAŞIMLARI VE ÇÖZÜMLERI Johanna KuhnBioMed Central Muğla Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Open Journal Systems (OJS) Sönmez ÇELİK
Advertisements

Hazırlayan Ebru SIRMACI
-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
Online Resources From Oxford University Press.
 Bir bilim dalının çeşitli konularında yazılmış eserlerin tümüne ulaşmak için, mevcut bilgi kaynaklarının gözden geçirilmesi ve ilgili yayınlara ulaşılması.
Journal Use Reports Süreli Yayın Koleksiyonu Geliştirmenizde Güçlü Karar Destek Hizmeti - Kasım
0 1 web ortamından gelen gelen bilgiler bilgiler Akademikkütüphanekaynakları eser 4000 yayın evi BTT ve Sosyal Sosyal Bilimler Bilimler Dünyanın.
“IT Manager” Ünvanına Sahip Olun örnekler, kısa tanıtımlar
SORU: Kampüs içinde Google Scholar’dan bir tarama yaptığınızda, bulduğunuz makalelerin tam metninin kütüphanenizde oldugunu nasıl anlarsınız? CEVAP: Makalenin,
Yırtıcı Açık Erişimli Dergiler Bülent Karasözen 17 Aralık 2013 Bilkent Üniversitesi.
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
Open journal systems ve Türkİye'de KULLANIMI
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
Company LOGO Eprints.rclis.org & ArXiv Hasan ÜSTÜNKOL 20 MAYIS 2011.
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
Editör Penceresinden Dergi (ADS) Ayarları
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
Bilgi Yönetimi Ve Yüksek Öğrenim Kurumlarında Kurumsal Açık Erişim Knowledge Management And Institutional Open Access In Higher Learning Institutions Yrd.
6-7 June 20033rd International ANKOS Meeting1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI tarafından tüm üniversitelere gönderilen yazıda, Eylül 2014 tarihine kadar açık erişim sistemlerinin tamamlanıp veri girişlerinin.
"İstanbul Üniversitesi Açık Erişim Arşivi"
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON
AKADEMİA SOSYAL BİLİMLER İNDEKSİ
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
Journal Citation Reports (JCR)
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ GENÇLİK ARAŞTIRMALARI VE UYGULAMA MERKEZİ FAALİYET SUNUMU Merkez Müdürü / Prof. Dr. AYLİN GÖRGÜN BARAN.
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU PROF.DR. UĞUR DEMİRAY (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ - DANIŞMAN) GÜLSEVİL AĞCA (YAŞAR ÜNİVERSİTESİ) YASEMİN.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
Zehra TAŞKIN BBY 307 Sosyal ve İnsan Bilimlerinde Bilgi Erişim
Springerlink.com Emel Kaynak Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ EĞİTİM TOPLANTISI.
Dijital Kütüphanelerde Kaynak Tanımlama Türkiye Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümleri Lisansüstü Tez Arşivi Örneği Tolga Çakmak, Güleda Doğan, Özlem Şenyurt.
Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.
Research Services Group. Copyright 2006 Thomson Corporation 2 Araştırmaların Ölçümü Her ne kadar Web of Science veritabanının ana amacı araştırmacılara.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Bilgi Kaynağı Olarak Veritabanları
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Empowering management research EmeraldManagementXtra Ürün ve Hizmetler Brian Berry Business Manager for Turkey Emerald Group.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
SPRINGERLINK YENİLİKLERİ VE YENİ TIBBİ İÇERİKLER N ADJA M ADANI M OUDARRES M ETIN T UNÇ EKUAL 2010 A NTALYA.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI Konuk Konuşmacı Programı.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
Bilgi Kaynağı Olarak Veri Tabanları
İDARİ BİRİMLER GENEL DEĞERLENDİRME TOPLANTISI Mayıs Kütüphane ve Dokümantasyon Dairesi Başkanlığı.
Kongrede Sunulan Bildirilerin Kaderi Nedir?
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
Ata TÜRKFİDANI Yaşar Üniversitesi, İzmir ANKOS AEKA OpenAIREplus – Zenodo Son Gelişmeler 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
YÖK ULUSAL AKADEMİK ARŞİV PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ NEDEN AÇIK ERİŞİM? Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Gültekin GÜRDAL.
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
AÇIK ERİŞİM Dr. Semanur ÖZTEMİZ
BAŞVURU ESASLARI I. TEMD Üyesi olmak II. ≤ 40 yaş olmak
Bilimsel Bilgiye Erişim
Bilimsel Çıktıları ve Performans Analizi
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
Bibliyometrik Analiz Örneği: Bilgi Dünyası Dergisi
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
Kütüphanenizi oluşturun Belgelerinizin ve referanslarınızın yönetimi
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Açık Dergi Sistemleri (ADS) : Sönmez ÇELİK
AÇIK ERİŞİM SPARC-ANKOS Bülent Karasözen ODTÜ 41. Kütüphane Haftası
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

BIOMED CENTRAL’IN AÇIK ERIŞIM YAKLAŞIMLARI VE ÇÖZÜMLERI Johanna KuhnBioMed Central Muğla Üniversitesi

Gündem Açık Erişim – Genel Bakış Türkiye’de Açık Erişim Açık Erişimi Destekleme

Açık Erişim- Genel Bakış

BioMed Central Hakemli açık erişim STM dergilerinde en büyük yayınevi İlk dergi 2000 yılında sunuldu – Şu anda 213 açık erişim dergi – Etki Faktörü > 90,000 hakemli makale yayınlandı Creative Commons Lisansı Cirosunun büyük bölümü makale işlem ücretlerinden (Article Processing Charges - APC)

Açık Erişim’in Özellikleri Yayınevi direk yayım hizmeti için ücret talep etmektedir Abonelik ücreti gibi bir erişim engeli bulunmamaktadır Internet üzerinden sürekli taranabilir Dağıtıma ve kullanıma uygun olarak lisanslanır Uluslar arası düzeyde bilinen depolarda saklanır (PubMed gibi)

İş modeli Makale işlem ücreti (APC) şunları kapsar: Editoryal: taslakların işleme alınması Teknik: Online dergi sisteminin geliştirilmesi, bakımı ve operasyonu Üretim: Makalelerin şekillendirilmesi, kaydedilmesi ve endeks sistemine dahil edilmesi Pazarlama: Okuyucuların ve yazarların, dergilerin varlığından haberdar olduğundan emin olmak Müşteri Hizmetleri: Okuyucuların ve Yazarların taleplerini karşılamak Masrafları düşük tutmak için web teknolojisi kullanılmaktadır BioMed Central’in talep ettiği tutar (~£1035 / $1680) en alt uçlardadır.

Açık Erişim’e giden yollar Gold Open Access (Altın Açık Erişim) Bir açık erişim dergisi yayınlamak  Tam ve Opsiyonlu Açık Erişim Dergileri Green Open Access (Yeşil Açık Erişim) Makaleleri açık erişim deposunda bulundurmak Konu Depoları – PubMed Central – ArXiV Kurumsal Depolar Örnek: Open Repository

Türkiye’de Açık Erişim

Türk araştırmacıların BioMed Central’de yayınlanan makaleleri

Türk araştırmacılar nerelerde yayın yapıyorlar?

Genel Yayın Yönetmeni: Profesör Hakan Leblebicioğlu Ondokuz Mayis Universitesi Tıp Fakültesi Editör Grubu Üyeleri: Istanbul Universitesi Cerrahpasa Tıp Fakültesi’nden, Hacettepe Universitesi Tıp Fakültesi’nden ve Kocaeli Universitesi’nden

Açık Erişimi Destekleme

Kurumsal Üyelik Destekleyici Üyelik Kurum sabit bir bedel öder, yazarlar da indirimli bir “Makale İşlem Ücreti”öderler. Ön Ödemeli Üyelik Kurum, yayının masrafını merkezi bir şekilde indirimli olarak karşılar. Paylaşımlı Destek Üyeliği Kurum ve araştırmacılar masrafları indirimli olarak ortaklaşa karşılarlar.

Open Repository Açık kaynak yazılımında açık erişim dijital arşivi Özelleştirilmiş DSpace depolarını kurmak ve bakımını yapmak için sağlam ve saygın çözümler Kurumların bir depoya sahip olması için en kolay ve en hızlı yol Herhangi bir uzmanlık veya altyapı gerektirmeden kurumların bilimsel çıktıları toplama, vitrinleme, ve korumalarını sağlar.

Makaleler tüm endekleme servisleri ve Google -> citation avantaj gibi tarama motorları için uygundur. Alanlar arasındaki engelleri kaldırır Araştırmalara sağlanan genel erişim, bilimin ve tıbbın anlaşılırlığını destekler. Hızlı yayımlama Kütüphanelerin dergi literatürüne erişim sağlamalarına yardımcı olur Açık Erişimin Yararları

Sorularınız? Teşekküler! Teşekküler!