MARGARİN ÜRETİMİ VE TRANS YAĞ ASİTLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Prof.Dr.Şaban EREN Yasar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi
DOĞAL SAYILAR.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
ÇÖZÜM SÜRECİNE TOPLUMSAL BAKIŞ
BEIER CÜMLE TAMAMLAMA TESTİ
Diferansiyel Denklemler
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ
ALBİYOBİR – ALTERNATİF ENERJİ ve BİYODİZEL ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ DERNEĞİ
Orta Öğretimden Üniversiteye Gelen Öğrencilerin Temel Bilgisayar Bilgilerinin İl ve Bölge Bazında İncelenmesi: Karadeniz Teknik Üniversitesi Uygulaması.
Kimyasal tepkimeler.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: BASINÇ. BASINÇ MİLİBAR Atmosferdeki gazların ağırlığına bağlı olarak yeryüzüne uyguladığı etkiye BASINÇ denir. Basınç Birimi.
HİSTOGRAM OLUŞTURMA VE YORUMLAMA
Prof. Dr. Leyla Küçükahmet
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
Lipidlerin sınıflandırılması ve yağ asitleri
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
1/25 Dört İşlem Problemleri A B C D Sınıfımızda toplam 49 öğrenci okuyor. Erkek öğrencilerin sayısı, kız öğrencilerin sayısından 3 kişi azdır.
ÖRNEKLEM VE ÖRNEKLEME Dr.A.Tevfik SÜNTER.
USLE R FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
CBÜ HAFSA SULTAN HASTANESİ ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ 2011 OCAK-ARALIK 2012 OCAK- MART VERİLERİ.
ORTAÖĞRETİM 12.SINIF KİMYA 3. ÜNİTE: ORGANİK REAKSİYONLAR
Trans Yağlar ve Sağlık Etkileşimi
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
İL KOORDİNASYON KURULU I.NCİ DÖNEM TOPLANTISI
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
Matematik 2 Örüntü Alıştırmaları.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Lipitlerin sudaki davranışları
TEMİZ ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMA MERKEZİ
DIŞ EKONOMİK İLİŞKİLER
2.KONU: ALKENLER.
4 X x X X X
BİYODİZEL ÜRETİM PROSESLERİ
Mukavemet II Strength of Materials II
MURAT ŞEN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ Üçgenler.
1 FİNANSBANK A.Ş Sinan Şahinbaş Finansbank Genel Müdürü
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
YEREL YÖNETİMLERİM ÖZ GELİR YARATMA KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ III.YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU 15 EYLÜL 2010 ANKARA Prof. Dr. Ayşe Güner.
1 DEĞİŞMEYİN !!!
BÖLÜNEBİLME KURALLARI
Test : 2 Konu: Çarpanlar ve Katlar
Aksaray Üniversitesi Sn Proje AdıSektörüYeriProjenin Durumu 1 Proje Hizmet İşiEğitimMerkezBitti 2 Merkezi Araştırma LaboratuvarıEğitimMerkezBitti 3 Kampüs.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
ÜÇÜNCÜ HAFTA Yemeklik yağlar-margarinler, tereyağı, doymamış yağlar. 1.
1/20 ÇARPMA İŞLEMİ A B C D x 5 işleminin sonucu kaçtır?
MARGARİN NEDİR?.
LİPİDLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ II
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
BİYOLOJİ ADI: SOYADI: NO: SINIF: KONU:YAĞLAR,YAĞ ASİTLERİ
YEMEKLİK YAĞLAR Prof. Dr. İhsan KARABULUT İnönü Üniversitesi
Yağlar (lipidler).
LİPİTLER (YAĞLAR)
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
BİYODİZEL Biyodizel, mikrobiyel, bitkisel veya hayvansal yağların uzun zincirli yağ asitlerinin metil esterlerinden oluşturulan ve “B100” şeklinde formüle.
Alkanlar ve Alkenler.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
LİPİTLER.
LİPİTLER(YAĞLAR). LİPİTLER(YAĞLAR) LİPİTLER Aynen karbonhidratlarda olduğu gibi lipitlerde; Hidrojen Oksijen Elementlerinden oluşmuş bileşiklerdir.
Sunum transkripti:

MARGARİN ÜRETİMİ VE TRANS YAĞ ASİTLERİ Prof. Dr. Aziz TEKİN Ankara Üniversitesi

Başlıklar Trans asit nedir? Trans asit nasıl oluşur? Hidrojenasyon Hidrojenasyonda trans yağ asiti oluşumu Alternatif teknolojiler Ülkemizdeki durum

Yağ Asiti Yemeklik yağlarda bulunan yağ asitleri büyük oranda çift karbonlu ve düz zincirlidir Doymuş veya doymamış yapıda olabilirler Doymamış yağ asitleri cis veya trans yapıda bulunabilir Bitkisel yağlarda doğal yapı cis formudur

Trans yağ asiti nedir? Oleik asit Elaidik asit (9-cis-C18:1) mp: 13-14ºC (9-trans-C18:1) mp: 44-45ºC Düz ve daha stabil

Trans yağ asiti nasıl oluşur? Biyokimyasal hidrojenasyon Yüksek sıcaklık Kısmi hidrojenasyon

Biyokimyasal hidrojenasyon Hayvanların rumen bölgesinde rumen bakterileri tarafından üretilir Hayvansal yağlarda %3-8 aralığında trans asit bulunabilir Trans form daha çok vaccenik asit (trans-11-oktadesenoik asit) ve CLA yapısındadır

Yüksek sıcaklık Rafinasyon sırasında uygulanan yüksek sıcaklıklarda (>240 ºC) trans yağ asiti oluşabilmektedir Fiziksel rafinasyon veya deodorizasyonda uygulanan sıcaklık < 240 ºC ise, oluşan miktar genellikle %1’in altındadır Bu nedenle rafine yağlar trans asit kaynağı olarak görülmez Kızartma işlemleri sırasında temel dönüşüm trans dönüşümü değildir. Trans asit kullanılan yağdan kaynaklanır

Kısmi hidrojenasyon En önemli trans asit kaynağıdır Yağların katalizör eşliğinde, H2 basıncı altında ve yüksek sıcaklıkta belirli bir iyot sayısına kadar doyurulması işlemidir

Neden hidrojenasyon? Amaca göre her türlü hammadde ile çalışılabilir Farklı fiziksel özelliklere sahip (ergime, SFC, kristal yapı, sürülebilirlik vb) yağlar elde edilebilir Yağın oksidatif stabilitesi yükselir Yağlar bazı fonksiyonel özellikler kazanır (kristal özellikler, hava tutma, vb)

Hidrojenasyonda ESAS TEPKİME DOYURMA TEPKİMESİ YAN TEPKİMELER İZOMERİZASYON

İzomerizasyon YEREL GEOMETRİK TRANS İZOMERLERİN OLUŞUMU YEREL İZOMERLERİN OLUŞUMU

Hidrojenasyon sırasında trans yağ asitleri oluşumuna etki eden faktörler Katalizör tipi Tepkime koşulları -Tepkime sıcaklığı -Hidrojen basıncı -Karıştırma hızı Ayrıca Yağın çeşit ve nitelikleri (başlangıçtaki kompozisyonu, rafine olup olmaması vs.)

Trans Asit Oluşumuna Katalizör Etkisi Trans oluşumu doğrudan katalizör tipine bağlıdır Selektif katalizörler daha yüksek trans asit oluşturmaktadır Katalizör konsantrasyonu trans oluşumunu etkilememektedir Destek maddelerinin (alumina, karbon, silika vb) trans asit oluşuma etkisi düşüktür

Farklı katalizörlerin trans asit oluşumuna etkileri

Farklı dozlarda Ni222 kullanımının trans asit oluşumuna etkisi

Hidrojenasyon koşullarının etkisi Sıcaklık trans oluşumu Karıştırma hızı trans oluşumu Basınç (1-4 bar ) trans oluşumu (düşük sıcaklık ve yüksek basınçlarda trans asit seviyesi düşürülebilmektedir)

Farklı hidrojenasyon koşullarının trans asit oluşumuna etkisi

Nasıl hidrojenasyon? Kontrollü hidrojenasyon Selektivitesi düşük katalizör seçimi Selektif olmayan koşullar (düşük sıcaklık, yüksek basınç ve karıştırma hızı) Tam hidrojenasyon Ergime derecesi yüksektir (65-70 ºC) Doğrudan kullanılmaz Diğer teknolojilerde katı faz olarak kullanılabilir

Alternatif Teknolojiler Interesterifikasyon Fraksiyone kristalizasyon Paçallama Doymuş doğal yağlar veya düşük iyot sayısına sahip modifiye yağlar Emülsifikasyon ve kristalizasyon

Hangi teknoloji? Ürünün kullanım amacı ve buna bağlı olarak Ürün özellikleri belirlenmelidir (SFC ve ergime özellikleri) Buna göre trans asit üretmeyen teknolojiler araştırılmalıdır Maliyet Ancak endüstriyel amaçla kullanılan yağlarda trans yağ asiti oranının düşürülmesi, kullanılan ürünlerin reolojik ve duyusal özelliklerini de etkilemektedir

Hangi gıdalar trans asit içerebilir? Sürülebilir yağlar ve margarinler Susuz katı yağlar ve kızartma yağları Süt yağları ve hayvansal gıdalar bunlara bağlı olarak; Kızartılmış gıdalar Fırıncılık ve pastacılık ürünleri

Ülkemizdeki Durum Kahvaltılık margarinler 1996 , 1 ürün “sıfır” trans asit, diğerleri % 5.54-34.52 (Kayahan ve Tekin, 1994) 2002, 4 ürün “sıfır” trans asitli, diğerleri %7.7-37.8 (Tekin ve ark., 2002) 2007, kahvaltılık margarinlerin tamamında trans asit içeriği < %1(MÜMSAD)

Ülkemizdeki Durum Hidrojene yağ kullanılabilen ürünler Ülkemizde üretilen bisküvi çeşitlerinde trans yağ asidi içerikleri, %1.0-30.5 (Dağlıoğlu ve ark., 2000), Gofret, mısır cipsi, kek, kraker, milföy hamuru ise sırasıyla ortalama %21.8, %0.7, %4.6, %2.1, %2.1, %16.3 oranlarında trans yağ asiti içermektedir (Dağlıoğlu ve ark., 2002).

Ülkemizdeki Durum Hidrojene yağ kullanılabilen ürünler Kek Çeşitleri Yağ oranı (%) Trans Yağ A.(%) (Yağ) (Ürün) 1 21,60 1,16 0,25 2 18,68 4,60 0,86 3 21,74 3,08 0,67 Ortalama 20,67 2,95 0,59 Bisküvi Çeşitleri   15,42 2,23 0,34 19,51 1,84 0,36 18,86 0,85 0,16 4 9,71 0,93 0,09 5 15,57 0,81 0,13 6 13,39 4,07 0,55 7 11,49 1,76 0,20 8 12,12 1,85 0,22 9 15,89 1,11 0,18 14,66 1,72

Nasıl belirlenir? En yoğun kullanılan GC yöntemidir metilasyon SP 2560 (100m), CPSil 88 veya DB 23 İzotermal koşullar

Bir kek örneği yağına ait yağ asitleri dağılımı

TEŞEKKÜRLER