ŞİİR TÜRLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
CÜMLE ÖĞELERİ Cümle, bir duyguyu, düşünceyi, veya olayı anlatan sözcükler topluluğudur. Cümlede her sözcüğün bir görevi vardır. Bu görevli sözcüklere öğe.
Advertisements

PARAGRAFIN ANLATIM YÖNÜ
‘’ O Mahur Beste …..’’.
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
SANAT VE SANAT DALLARI HAZIRLAYAN:EMRE BOYUN
Aşağıdakilerden hangisinin yüklemi ek fiil değildir? ? ? ? ? ? ? ? ? ?
MERHABA.
TÜRKÇE ÖĞRETMENİ & EĞİTİM KOÇU
ŞİİR TÜRLERİ.
EDEBİYAT BİLGİSİ Edebi türler 2 grupta incelenir A)Düz yazı B)Şiir
O Mahur beste çalar…..!!.
ANLATIM BOZUKLUKLARI Duygu ve düşüncelerin dil aracılığıyla anlatılmasına ANLATIM denir. Dil ve düşünce arasında iyi bir bağın kurulamaması, anlatım gücünü.
METİNLERİN SINIFLANDIRILMASI
MANZUME VE ŞİİR.
ŞİİRDE TEMA.
Edebiyat Bilgileri.
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
Ergül CELEP,Nursun KARAGÜL,Emel USLU, Nilüfer BEYAZIT
MANZUME VE ŞİİR.
 Şiiri yorumlamak için önce şiir dikkatle okunmalıdır.Bunun yanında şiirin en doğru ve en gerçek yorumu söz konusu değildir.Çünkü bir şiirin gerçekte.
CAHİT KÜLEBİ Hayatı Sanatı Eserleri Seçme Şiirleri.
İÇİNDEKİLER: Amaçlar Kazanımlar Şiirin tanımı Şiir türleri: Lirik şiir
TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( ) Zamirlerin isminin yerini tutamayacağı bir gecedeyim( ) Her şey karanlık ve darmadağın. En kral yapıbilimci gelse yine de.
ŞİİR VE ŞİİR TÜRLERİ.
TÜRK HALK EDEBİYATI NAZIM ŞEKİLLERİ.
ŞİİRDE ŞEKİL.
TÜRKÇE / Düzyazı Türleri ( Eleştiri - Deneme - Söyleşi )
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
Konularına Göre Şiir Türleri
KONULARINA GÖRE ŞİİR TÜRLERİ
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
DEMLİDİR SEVDAM MARVAN OĞUZ
ETİK KÜLTÜRÜN GELİŞTİRİLMESİ VE ŞEFFAFLIK
STRATEJİK YÖNETİM Ercan EROĞLU Yalova 2006.
1-5 NİSAN GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
TÜRKÇE / Olay Yazıları (Fabl-Fıkra-Tiyatro)
BiR GüN.
TÜRK DİLİ II 11.KONU ŞİİR TÜRLERİ.
ŞİİR Edebiyat türlerinin en eskisi şiirdir.Bugüne kadar şiirin birçok tanımı yapılmıştır.Bu tanımlamalar çağdan çağa ,kişiden kişiye değişmiş;kesin bir.
ŞİİR Edebiyat türlerinin en eskisi şiirdir.Bugüne kadar şiirin birçok tanımı yapılmıştır.Bu tanımlamalar çağdan çağa ,kişiden kişiye değişmiş;kesin.
GiTTiĞiN YeR.
ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA. ŞİİR ÇEŞİTLERİ GEDİKLİ FURKAN TAHA.
İSLAMİYET  ETKİSİNDEKİ TÜRK EDEBİYATI (GEÇİŞ DÖNEMİ EDEBİYATI ) ( yy)
Birlik ve beraberlik duygusu yüksek uluslar daima yükselir
RÜYÂ GİBİ ZAMANLAR Oyhan Hasan BILDIRKİ Dağlar duman duman, başındaki sisleri Ömrümün anılarla bezenmiş geçmiş günleri Yıldırım gibi bir atlı iner yamaçtan.
Operanın Doğuşu Nazlı YALDIR 9/D 211.
Hazırlayan:Görkem TOPAL Hazırlık-B
ŞİİR TÜRLERİ. ŞİİR TÜRLERİ 1.LİRİK ŞİİR Her tür duygu,özlem ,dilek,düş ve coşkuları dile getiren şiirlerdir: “Her şey insanla güzel Doğan güne karşı.
HAZIRLAYAN:SONER ÖZTÜRK
Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem Annelerin en güzeli, Sensin, benim güzel annem. Ilık esen bahar yeli, Sensin, benim güzel annem.
ÇOCUK KİTAPLARI Çocuk Kitabın sayfalarını çevirirken adeta resimlerle konuşmaya bir şeyler anlatmaya çalışacaktır. Çocuğun çevresinde duydukları ile bu.
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: RÖNESANS DÖNEMİ MÜZİĞİ
Destansı (Epik) Anlatım
Hazırlayan Leyla DENİZ. Dilde biri nazım diğeri nesir olmak üzere iki anlatım biçimi vardır. Nazım, ölçülü ve uyaklı anlatım biçimidir. Manzume: Ölçü.
DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF DERS NOTLARI
Cumhuriyet Dönemi Roman ve Hikâye -Bu dönemde roman ve hikaye cumhuriyet düşüncesi etrafında biçimlenmiştir. -O dönemdeki sosyal ve siyasi ortamı yansıtır.
GENEL TEKRAR - 6 CÜMLE ÖĞELERİ - VURGU – ARASÖZ FEM DERSHANELERİ
SANAT METINLERI ŞİİR. ŞIIR NEDIR? ŞIIR NEDIR? Duygu, düşünce ve hayallerin alışılmış ifade kalıplarının dışına çıkılarak sanatlı, kafiyeli, imgeli anlatımına.
Anlatım Türleri Betimleyici Anlatım Öyküleyici Anlatım
Turkceciler.com DİL ve ANLATIM DERSİ 10. SINIF DERS NOTLARI HİLÂL KARAGÖL DEMİR ALTINKAYA ANADOLU LİSESİ.
Aruzu ustaca kullandığı , ulusal duyguları ön plana çıkardığı vatan millet konuları şiirleri ile ün yapmıştır. Milli Edebiyat akımının ilkelerini benimseyen.
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
ÂŞIK TARZI HALK ŞİİRİ.
SANAT DALLARI.
İNSAN İNSANA. Bir Şiir ve Düşündürdükleri Selam Yola çıkınca her sabah, Bulutlara selam ver. Taşlara, kuşlara, atlara, otlara İnsanlara selam ver. Ne.
MANZUME VE ŞİİR.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
HALİDE EDİP ADIVAR.
Sunum transkripti:

ŞİİR TÜRLERİ

LİRİK ŞİİR

LİRİK ŞİİR Aşk, ayrılık, hasret, özlem konularını işleyen duygusal şiirlerdir.Okurun duygularına, kalbine seslenir.Duygu, coşku, ve akıcılık söz konusudur.

ÖRNEK Sakın bir söz söyleme, yüzüme bakma sakın Sesini duyan olur, sana göz koyan olur Anmasınlar adını candan anan dudaklar Annen bile okşasa benim bağrım taş olur

EPİK ŞİİR

EPİK ŞİİR Destansı özellikler gösteren şiirlerdir. Kahramanlık, savaş, yiğitlik konuları işlenir. Okuyanda coşku, yiğitlik duygusu, savaşma arzusu uyandırır.Daha çok, uzun olarak söylenir.

ÖRNEK Bizdik o hücumun bütün aşkıyla kanatlı Bizdik o sabah ilk atılan safta yüz atlı Uçtuk mohaç ufkunda görünmek hevesiyle Canlandı o meşhur ova at kişnemesiyle

DİDAKTİK ŞİİR

DİDAKTİK ŞİİR Bir düşünceyi bir bilgiyi aktarmak amacıyla yazılan şiirlerdir.Bunlar okurun aklına seslenir.Duygu yönü az olduğundan kuru bir anlatımı vardır.

ÖRNEK Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz Şahsın görünür rutbe-i aklı eserinde

PASTORAL ŞİİR

PASTORAL ŞİİR Doğa şiirlerini, çobanların doğadaki yaşayışlarını anlatan şiirlerdir.Doğaya karşı bir imrenme söz konusudur bunlarda.

ÖRNEK Hülyana karışmasın ne şehir nede çarşı Yamaçlarda her akşam batan güneşe karşı Uçan kuşları düşün, geçen kervanları an Madem ki kara bahtın adını koydu çoban

SATİRİK ŞİİR

SATİRİK ŞİİR Eleştirici bir anlatımı olan şiirlerdir.Bir kişi, olay, durum, iğneleyici sözlerle, alaylı ifadelerle eleştirilir.Bunlarda didaktik özellikler de görüldüğünden didaktik şiirde de incelenebilir.

ÖRNEK Benim bu gidişe aklım ermiyor Fukara halini kimse sormuyor Padişah sikkesi selam vermiyor Kefensiz kalacak ölümüz bizim

DRAMATİK ŞİİR

DRAMATİK ŞİİR Tiyatroda kullanılan şiir türüdür.Eski yunan edebiyatında oyuncuların sahnede söyleyecekleri sözler şiir haline getirilir ve onlara ezberletilirdi.Bu durum dram tiyatro türünün çıkışına kadar sürer.Bundan sonra tiyatro metinleri düz yazıyla yazılmaya başlanır. Dramatik şiir harekete çevrilebilen şiir türüdür.Başlangıçta trajedi ve kommedi olmak üzere iki tür olan bu şiir türü dramın eklenmesiyle üç kere çıkmıştır.

HAZIRLAYAN: SARE GÜNEŞ