PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
Advertisements

PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK TABLONUN TARİHSEL GELİŞİMİ
PERİYODİK TABLO ALİ DAĞDEVİREN.
ELEMENTLERİN SINIFLANDIRILMASI. a. Metal ve Ametaller. b
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyodik Tablo.
Bileşikler ve Formülleri
ALİ DAĞDEVİREN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Atom ve Yapısı.
Bileşikler ve Formülleri
….Periyodik cetvel….. Konu anlatımı sorular.
Elektron dağılımı ve periyodik cetvel
Kimyasal Tepkimeler.
HAFTA 8. Kimyasal bağlar.
2. İYONİK BİLEŞİKLER.
Kimyasal bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
KİMYASAL TEPKİMELER KİMYA - I -
1.BÖLÜM PERİYODİK SİSTEMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
ELEKTRON DİZİLİMİ VE ÖZELLİKLERİ
MADDENİN YAPISI VE ÖZELLİKLERİ (PERİYODİK CETVEL)
BİLEŞİKLER NASIL OLUŞUR?
KİMYASAL BAĞLAR İyonik Bağlı Bileşiklerde Kristal Yapı İyonik bağlı bileşiklerde iyonlar birbirini en kuvvetli şekilde çekecek bir düzen içinde.
7.SINIF: ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Hazırlayan H. Ökkeş DEMİR
PERİYODİK CETVEL.
Kimya performans ödevi
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
Bileşik ve formülleri.
PERİYODİK CETVEL.
ELEMENTLERİN GRUPLARA GÖRE ÖZELLİKLERİ
KİMYASAL BAĞLAR.
PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ
Periyotik Cetvel ve Özelikleri
ELEKTRONLARIN DİZİLİMİ VE KİMYASAL ÖZELLİKLER
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
ATOM VE ATOM KURAMI.
Bileşikler ve Formülleri
ELEMENTLER Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir. Bazı element örnekleri balondaki.
Elemetler Ve Bileşikler
PERİYODİK CETVEL ERTUĞRUL ÇUKADAR.
MODERN PERİYODİK SİSTEM VE ÖZELLİKLERİ
PERİYODİK SİSTEMİN TARİHÇESİ
KİMYASAL BAĞLAR.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
PERİYODİK TABLO VE ÖZELLİKLERİ
Hiçbir kimyasal ayırma yöntemi ile kendinden daha basit maddelere ayrıştırılamayan saf maddelere element denir.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
S d p f PERİYODİK SİSTEM.
KİMYASAL BAĞLAR Moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir.
FEHMİ GÜR MÜDÜR YARDIMCISI (Öğrenci İşleri)
ATOM ve YAPISI.
PERİYODİK CETVELİN ÖZELLİKLERİ. PERİYODİK CETVEL Hadi kullanacağımız şekli tanıyalım… İlk sayfa döner. İleri Film gösterimi şeklinde sunar. Geri Son sayfaya.
ATOM VE PERİYODİK TABLO
PERİYODİK CETVEL.
1 Kimyasal Bağlar Aynı ya da farklı cins atomları bir arada tutan kuvvetlere kimyasal bağlar denir. Pek çok madde farklı element atomlarının birleşmesiyle.
Periyodik Tablo Simir123 Hazırlayan:.
İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN MALZEME BİLİMİ
PERİYODİK CETVEL.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
ELEMENTLERİN TEKERLEME YÖNTEMİYLE ANLATIMI HAZIRLAYAN: Özmüt ALTINTAŞ Uzman Kimya Öğretmeni.
KİMYASAL BAĞLAR Kimyasal bağ, moleküllerde atomları birarada tutan kuvvettir. Bir bağın oluşabilmesi için atomlar tek başına bulundukları zamankinden daha.
CANİP AYDIN/FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ
Aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddelere element denir.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
PER İ YOD İ K TABLO. PERİYODİK TABLO NEDİR Periyodik cetvel, elementleri gösteren ve özellikleriyle ilgili bilgi veren bir tablodur. Bu tabloda elementler.
Sunum transkripti:

PERİYODİK CETVELİN BAZI GRUPLARI VE ÖZELLİKLERİ

Periyodik cetvel elementlerin artan atom numaralarına göre dizilimini gösteren bir tablodur.Bu tabloda belli kimyasal özellikleri birbirine yakın olan elementler,belli gruplarda toplanmıştır. Yatay sütun Periyot : 7 tane periyot vardır Düşey Sütun Grup : 8 tane a grubu ve 8 tanede b grubu vardır. “b” grubu elementlerine geçiş elementleri denir. Öncelikle periyodik cetvelin bazı gruplarını inceleyelim:

PERİYODİK CETVEL 1a 2a 3a 4a 5a 6a 7a 8a 3b 4b 5b 6b 7b 8b 8b 8b 1b 2b    

SOYGAZLAR Periyodik cetvelin 8a grubu elementleridir. He , Ne , Ar , Kr , Xe , Rn bu grubun elementleridir. Grupta He dışındaki tüm elementler kararlı elementlerdir. Erime ve kaynama noktaları çok düşüktür. Grupta yukarıdan aşağıya gidildikçe erime ve kaynama noktaları yükselir.

   

SOYGAZLAR Tümü tek atomlu renksiz gaz halindedir. Yalnız Rd radyoaktif olup çekirdeği dayanaksızdır. Doğada çok az bulunurlar. İyonlaşma enerjileri, sıralarında, en yüksek olan elementlerdir.

ALKALİ METALLER Periyodik cetvelin 1a grubu elementleridir Li , Na , K , Rb , Cs , Fr bu grubun elementleridir. En yüksek temel enerji düzeylerinde bir elektron vardır. Bileşiklerinde ( +1 ) değerlik alırlar. Yumuşak, bıçakla kesilebilen, hafif metallerdir. Elektrik akımı ve ısıyı iyi iletirler.

   

ALKALİ METALLER Erime ve kaynama noktaları diğer metallerden düşüktür.Grupta yukarıdan aşağıya doğru erime ve kaynama noktaları düşer. Özkütleleri düşük olan elementlerdir. İyonlaşma enerjileri,sıralarında, en düşük olan elementlerdir. Tepkime verme yatkınlıkları çok fazladır. Doğada daha çok bileşikleri halinde bulunurlar.

Alkali metaller,havanın oksijeni ile etkileşerek oksit oluştururlar. 2 M(k) +1/2 O2 ( g) M2O(k) Halojenlerle birleşerek tuzları oluştururlar. 2 M(k) + X2 2 MX(k) Su ile hızlı tepkimeye girerler ve hidrojen gazı (H2) oluştururlar. 2 M(k) + 2 H2O(s) 2 MOH (suda) + H2 (g)

TOPRAK ALKALİ METALLER Periyodik cetveli 2a grubunda yer alan elementlere toprak alkali metaller adı verilir Be , Mg , Ca , Sr , Ba , Ra bu grubun elementleridir. Bileşiklerinde +2 değerliklidirler. Isı ve elektrik akımını iyi iletirler. Alkali metallerden daha sert erime ve kaynama noktaları daha yüksektir. İyonlaşma enerjileri alkali metallerden daha yüksektir.

   

TOPRAK ALKALİ METALLER Öz kütleleri de alkali metallerden daha büyüktür Oksijenle birleşerek oksitleri oluştururlar. M (k) + ½ O2 (g)  MO(k) Halojenlerle birleşerek tuzları oluştururlar. M (k) + Cl2 (g)  MCl2 (k) Su ile tepkimeye girerek hidrojen gazı ( H2 ) oluştururlar. M (k) + 2 H2O (s)  M(OH)2 (suda) + H2 (g)

HALOJENLER Periyodik cetvelin 7a grubunda yer alan elementlerdir. F , Cl , Br , I , At bu grubun elementleridir. Bileşiklerinde -1 ile +7 arasında çeşitli değerlikler alabilirler.Ancak F bileşiklerinde sadece -1 değerlik alır. Erime ve kaynama noktaları grupta aşağıdan yukarıya doğru azalır. Elektron alma istekleri en fazla olan elementlerdir.

   

HALOJENLER Tümü renklidir. Tümü zehirli ve tehlikelidir. Element halinde 2 atomlu moleküllerden oluşurlar. (F2,Cl2 , Br2 , I2 , At2 ) At (astatin) doğada bulunmayan,ancak radyoaktif olaylarla oluşan bir elementdir. Oda koşullarında F ve Cl gaz, Br sıvı, I ise katı haldedir.

ÜÇÜNCÜ SIRA ELEMENTLERİ Periyodik cetvelin üçüncü sırası Na (sodyum) metali ile başlar Ar (argon) soygazı ile biter. Periyodik cetvelin aynı grubundaki elementlerin değerlik elektron sayıları aynı,özellikleri de birbirine benzerdir.Ancak bir sırada bulunan elementlerin başta değerlik elektron sayıları olmak üzere birçok özellikleri farklılık gösterir.Dolayısıyla da Fiziksel ve kimyasal özeliklerde önemli değişiklikler söz konusudur. Buradan sonuç olarak sodyumdan başlayarak argona kadar devam eden elementler birbirlerinden fiziksel ve kimyasal özellikleri bakımından ayrılmışlardır.

DÖRDÜNCÜ SIRA GEÇİŞ ELEMENTLERİ Buraya kadar incelediğimiz gruplar ve sırada değerlik elektronları s ya da p orbitallerinde bulunuyordu.Yani a gruplarındaydı.Geçiş elementlerindeyse değerlik elektronları d orbitallerinde bulunur ve bu elementler 2a ve 3a grubu arasında yer alır. Periyodik cetvelin 21 atom numaralı skandiyum ile başlayıp 30 atom numaralı çinko ile biten sıradaki elementler ile bunların altında kalan tüm elementler, geçiş elementleri grubuna girer.

   

DÖRDÜNCÜ SIRA GEÇİŞ ELEMENTLERİ Dördüncü sıra geçiş elementleri:Se , Ti , V , Cr , Mn , Fe , Co ,Ni , Cu , Zn . Tümü metaldir. 1a ve 2a grubu metallerinden farklı olup,sert ve özkütlesi büyük metallerdir. Erime ve kaynama noktaları çok yüksektir. Elektrik akımı ve ısıyı iyi iletirler. Kimyasal tepkimelere yatkınlık bakımından aralarında çok büyük farklılık vardır.

DÖRDÜNCÜ SIRA GEÇİŞ ELEMENTLERİ 1a , 2a , 3a grubundaki metallerin yalnız bir tür değerliği söz konusuyken geçiş elementlerinin farklı değerlikli birçok bileşikleri vardır.Geçiş elementlerini diğer metalerden farklandıran özellik yalnız s orbitalinden değil,tam dolu olmayan d orbitalininde bileşik oluşturma ile ilgili olmalarıdır. Periyodik cetvelin altına iki sıra halinde yazılan elementlere İç geçiş Elementleri ya da İçg eçiş Metalleri denir.