SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HAYVAN SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Advertisements

SORU VE YANITLARLA KUŞ GRİBİ Prof. Dr
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
DESTEK HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Kurum Tabipliği
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
BİYOLOJİK RİSK ETMENLERİ
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Newcastle (Yalancı Veba) Hastalığı
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
NASIL BİR MESLEK İSTİYORUZ?
Ahmet TEMUR Nurettin IŞIK Uz.Veteriner Hekim Uz.Veteriner Hekim
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
Antibiyotik Nedir? Ne Değildir?
******KIRIM KANGO KENELERİ******
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
BİYOGÜVENLİK Uzm. Vet. Hekim Güney GÖKÇELİK.
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
KUŞ GRİBİ KUŞ GRİBİ BULAŞMA VE EPİDEMİYOLOJİ PROFİLAKSİ VE TEDAVİ
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ. Hastalık her yıl Nisan-Eylül ayları arasında görülmekte ve Temmuz ayında pik yapmaktadır yılında başlayan salgın halen.
ÜRETİCİ KALİTELİ SÜT ÜRETMEK İSTER.
Uzm. Vet. Hekim Güney GÖKÇELİK
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
Aşılı Çocuk, Sağlıklı Çocuk
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
YUMURTA TAVUKLARINDA SAĞLIK KONTROLÜ

DOMUZ GRİBİ. 30 Mart 2015 Pazartesi2 DOMUZ GRİBİ NEDİR? Domuz gribi, domuzlarda görülen, oldukça bulaşıcı olan ve influenza A virusu H1N1 alt grubu ile.
Hastalıklar Nasıl Yayılırlar
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
HAYVANLAR.
1. RİP Kıyıdan / Plajdan denize doğru olan bir akıntıdır.
EVDEKİ DOSTLARIMIZ Reyyan İLCİ 3/C 2643.
KİMYASALLARI DEPOLAMA TALİMATI
EL YIKAMA.
VvNDV ve Korunmada Aşılama Stratejileri. 2 Sebepler vvNDV vvNDV Yüksek saha baskısı Yüksek saha baskısı İmmunsupresyon İmmunsupresyon saha virüsü saha.
HAYVANLAR.
1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ HIV / AIDS Bulaşma Yolları / Korunma Yolları
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bandırma İlçe Müdürlüğü
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) 1.
SAĞLIKLI OLMAK.
Pullorum Hastalığı ve Kanatlı Tifosu
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
Dr. Kağan Çubukçu Veteriner Hekim
GIDA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TRAHOM. ETKEN Chlamyidia trachomatis konjonktivayı, korneayı ve gözkapaklarını saran, genellikle süreğen bir çeşit göz hastalığıdır konjonktivayıkorneayı.
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
Viral Ansefalitler.
 Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı.
1 ARALIK DÜNYA AIDS GÜNÜ HIV / AIDS Bulaşma Yolları / Korunma Yolları
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
Deney hayvanlarının refahı
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
SALMONELLA KONTROLÜNDE GLOBAL ÖNLEMLER
Damızlıkların Bakımı.
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
VÜCUT TEMİZLİĞİMİZ.
Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı.
ORGANİK YUMURTA ÜRETİMİ
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
ATLAR İÇİN AŞILAMA TAKVİMİ
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
Buzağı İshalleri ve Koruma Yöntemleri
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK Uzm.Vet.Hekim Güney GÖKÇELİK

SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK Sağlıklı civciv Uygun bakım / Besleme

SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK Eksiksiz biyogüvenlik Aşılamalarda; gerekenlerin gerektiğince,gereği gibi uygulanmaları Hastalık halinde; sağaltıcı ilaçların gerekenlerinin, gerektiği kadar, gerektiği sürece uygulamaları.

Hastalıklarla savaşımda iki temel vardır: Etkenlerin girişini engelleme çabası Aşılama

BİYOGÜVENLİK HASTALIK YAPICI ORGANİZMALARIN SÜRÜYÜ ETKİLEMESİNİ ENGELLEMEK ÜZERE TASARLANAN TÜM UYGULAMALARDIR

Canlının güvenliğini sağlamada esas: Biyogüvenlik uygulamalarda sağduyu sahibi olun. Sağduyu hastalıklardan kurtulmanın en ucuz yoludur ve sonuçta para kazancıyla eşittir, Hedef; ne mikroplar hayvanlarınıza, ne de hayvanlarınız mikroplara getirmemektir, Hastalık etkenleri sürüleri bloke etmeden, siz onları bloke edebilmelisiniz.

Bulaşma kaynakları nelerdir? İnsan-Yem/su - Altlık/dışkı - Toz/kir – Evcil hayvanlar– Yabani hayvanlar – Böcekler – Parazitler v.b. Temas, gıda, damlacık, dışkı ve vücut salgıları yollarıyla. Şimdi, kendinizi bir mikrobun yerine koyarak düşünün! “Nereden girip, nasıl saklanabilirim”

O halde ne yapmalıyız: Kahvehaneye gidip, aynı kıyafetle kümese girmeyiniz, Yan kümes komşunuza; “gel de şu benim probleme de bakıver” demeyiniz, Yabancıları ve dışarıda oynayan çocuklarınızı kümese sokmayınız, Araç, ekipman temizliğini kontrolde tutunuz, Kümese girişte el ayak dezenfektanı bulundurunuz,

Kümes dışında, başka kanatlı hayvan beslemeyiniz, Kümese kuşların giriş ihtimallerini yok ediniz, Fare-sinek-bit mücadelesi yapınız, Kümesin içerisinde hasta ve ölü hayvan barındırmayınız, Ölüleri imha ediniz, kedi-köpeğe yedirmeyiniz, Gübrelerinizi uzak ve uygun yerlere taşıyınız,

Yem deponuz ve tabanı temizlenebilir yapıda yapılmış olmalıdır, Su deponuz gereğinde temizlenip dezenfekte edilebilir konumda olmalıdır, Kümes temizliğinde titiz olunuz, atıklarla etrafınızı kirletmeyiniz, Bölgenizdeki hastalık olaylarına karşı uyanık olunuz, birbirinizi uyarınız,

Civciv koyma aralığının; temizlenmiş ve sağlıklı kümeslerde en az 10 gün, hastalık geçirmişlerde ise 30 günün altında olmamasında ısrarcı olunuz, Gereksiz yere “KÜMESİNİZE VETERİNER HEKİM ÇAĞIRMAYINIZ”

AŞILAMALARDA Bir kısım aşılar, kuluçkada sizlere ulaşmadan yapılır, Korunmada ve korumadaki ikincil olmazsa olmazımızdır. Bir kısım aşılar, kuluçkada sizlere ulaşmadan yapılır, Sahada uygulanacak aşıları ve zamanlarını Veteriner Hekiminiz bildirecektir, Aşılar, kullanılana dek önerilen ortamda muhafaza edilmelidir, Aşı sağlıklı hayvana uygulanmalıdır,

AŞILAMALARDA Aşılama ortamı uygun olmalıdır, Aşı bildirilen gün ve saatte yapılmalıdır, Aşı bildirilen dozda uygulanmalıdır, Aşı önerilen yolla uygulanmalıdır.

HASTALIK HALİNDE Hayvanların bilinen yaşam davranışları dışında bir olumsuzluk görüldüğünde, yan komşunuza değil Veteriner Hekime başvurunuz.

Hekiminiz bir tür sağaltıcı ilaç önermişse: Sadece önerileni, Önerilen ölçüde, Önerilen süreçte, İçerisine ilaveler yapmadan, uygulayınız ve sonucu hekiminize iletiniz.

UYGULAMADA YANLIŞLARIMIZ NELERDİR ? Şu ilaç önerildi ama, komşuda falan ilaç daha iyi gelmişti, onu deneyeyim ! Şunu ver dediler ama yanına falanı da ilave edeyim ! Şu ölçüde dediler ama ben biraz fazla/az vereyim ! Şu kadar süre dediler ama, masraflı oluyor, kısayım !

Gereksiz ilaç kullanımında olumsuzluklar: Her zaman çare değillerdir, Civcivde ortaya koymanız gereken, anaç kökenli hastalıklar örtülecektir, Gereksiz uygulama gereksiz masraftır, Mikroplara direnç oluşacaktır, Hayvanın sindirim ve dolayısıyla bağışıklık yapısı etkilenecektir,

Bağışıklık sistemi baskı/uyarı tarzda etkilenebilir, Direkt zararlı olabilir, Alerji oluşturabilir, Endotoksik şoka neden olabilir, Yasaklar delinmiş olup, İnsan sağlığı yönlü olumsuzluklar ortaya çıkarılacaktır, Doğa kirletilecektir.

BUNLARI UYGULAYACAĞINIZ İÇİN BENİ DİNLEDİĞİNİZ VE BUNLARI UYGULAYACAĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.