HENRY PURCELL www.muzikegitimcileri.net ©2006 ( 1658 - 1695 ) HAZIRLAYAN : GÜLCİHAN KENDİ www.muzikegitimcileri.net ©2006.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GÜZEL SANATLAR EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
Advertisements

Hazırlayan:Zeynep Nur Kurtpınar
Besteci Georg Friedrich HANDEL’in
HAZIRLAYAN:Melis Doğa URAL
SANAT HAZIRLAYAN: BAHAR PINAR ERGENE.
Hazırlayan: Merve BOYUN
©2006. Önce orkestra üyesi olan Hindemith, besteci olarak Reger’in ve Puccini’nin tesir sahası dışına çıkmıştır. Sonra.
Müzik Eğitimcileri Sitesi © 2006
ETKİLEDİK, ETKİLENDİK AMA NASIL?
HAZIRLAYAN: İREM İSLAMOĞLU
Hazırlayan:Sadık Efe BÜYÜKARSLAN
HAZIRLAYAN: TDE ÖĞRETMENİ BURCU ARICAN
Hazırlayan: Selvihan Öztürk Ondokuz Mayıs Üniversitesi Resim-iş Öğretmenliği II.Öğretim II.Sınıf ©2006.
Yazarın herhangi bir konudaki görü ş lerini, kesin kurallara varmadan, kanıtlamaya kalkmadan, okuyucuyu inanmaya zorlamadan.
HAZIRLAYAN: Ece BAŞYAZICI
Hazırlayan: Ömürcan Aydın
Vincenzo BELLİNİ ( ) Hazırlayan MEHMET ALİ KAYNAR
Rönesans, tüm sanat dallarında sadelik, temizlik ve saflık dürtülerini güçlendirdi. 16. yüzyılla birlikte, duyguların dışa vurumu çok daha önemli.
FRANSIZ BESTECİ BIZET'İN HAYATI,ESERLERİ VE RESİMLERİ
ALEXANDER BORODIN
©2006 HAZIRLAYAN: NAZİRE KOCA.
Franz LISZT Hayatı & Eserleri
IGOR STRAVINSKY © RUS BESTECİ
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK BESTECİLERİMİZ
©2006 Fauré Gabriel Fauré (1845 – 1925)
SANATSIZ KALAN BİR TOPLUMUN HAYAT DAMARLARINDAN BİRİ KOPMUŞ DEMEKTİR.
William Shakespeare ( )
Hazırlayan : Serap ÖNAL Resim İş Öğretmenliği 2. Sınıf 1. Öğretim
Hazırlayan: Yasin tunç
ÜNLÜ RUS BESTECİ NİKOLAY ANDREYEVİCH RİMSKY-KORSAKOV
Edebiyat kendimizi daha iyi anlamamıza nasıl yardım eder?
Barok Dönemi Etkileyen Müzik Özellikleri
Carulli Ferdinando ( )
1-5 NİSAN GÖSTERMEYE BAĞLI EDEBİ METİNLER
JOHANN STRAUSS, JR. (Viyana, Viyana, 1899) ESERLERİ HAYATI
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
Operanın Doğuşu Nazlı YALDIR 9/D 211.
Nedim’in Hayatı.
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: RÖNESANS DÖNEMİ MÜZİĞİ
BATI MÜZİĞİ TARİHİ GOTİK DÖNEM.
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 3. Ünite: Rönesans Dönemi Müziği
Jazz Müzik bilgileri.
WOLFGANG AMADEUS MOZART
TÜRK LİRASININ ARKA YÜZÜNDEKİ İSİMLER. 5 TL Ord. Prof. Dr. Aydın Sayılı.
Servet-İ fünun edebİyatI
EMEVİLER DÖNEMİNDE EĞLENCE HAYATI
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 4. ÜNİTE BAROK DÖNEM MÜZİĞİ
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
doğum==> 4 mart 1678 ölüm==>temmuz 1741
Müzik Nedir?.
SANAT DALLARI.
Ludwig van Beethoven 1770 yılında Bonn’da mütevazı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. İlk müzik öğretmeni babasıdır. Alkolik bir müzisyen olan.
William Shakespeare: Hamlet
BACH AİLESİ Ayşenur SEKBAN.
KLASİK BATI MÜZİĞİNDE KLASİK DÖNEM
 NECİP FAZIL KISAKÜREK KİMDİR?  Ahmet Necip Fazıl Kısakürek, 26 Mayıs 1904 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Eğitim hayatını Fransız Frerler Mektebi'nde,
HACI SÜLEYMAN ÇAKIR KIZ ANADOLU LİSESİ. ARCANGELO CARELLI.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
ÇALGI TOPLULUKLARI. Bir kısmı ağızla çalınan, bir kısmı da dövülerek ses çıkaran çalgılardan meydana getirilen en çoğu kırk elli parçadan ibaret müzik.
OPERANIN BÜYÜK ESERLERİ
TÜRK HALK MÜZİĞİ ve TÜRK SANAT MÜZİĞİ
BATI MÜZİĞİ TARİHİ 4. ÜNİTE BAROK DÖNEM MÜZİĞİ
BAROK VE KLASİK DÖNEM.
HAZIRLAYAN : Özgür Arda Aslan 9A Wolfgang Amadeus Mozart, 27 Ocak 1756 yılında Avusturya'nın Salzburg kentinde doğmuştur. Babası Leopold Mozart, ablası.
HALİDE EDİP ADIVAR.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK BESTECİLERİMİZ Hazırlayan :OMÜ Eğitim Fak.Resim –iş Öğrt. 2.Sınıf Öğrencisi Buket AKSAKAL CEMAL REŞİT REY
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
ROMANTIK DÖNEM VE BESTECILERI ROMANTIK DÖNEMDE BULUNAN BESTECILER.
MATERYAL TASARIMI DERSİ
Sunum transkripti:

HENRY PURCELL www.muzikegitimcileri.net ©2006 ( 1658 - 1695 ) HAZIRLAYAN : GÜLCİHAN KENDİ www.muzikegitimcileri.net ©2006

Ömrünün 25 yılını Westminister’da geçirdi ve 3 ayrı krala hizmet etti. Henry Purcell (1658-1695) Bir saray müzisyenini oğlu olan Henry Purcell, 1677’de, 18 yaşındayken, II. Charles’ın yaylı orkestrasının besteciliğine, 1679’da Westmininister Abbey orgculuğuna atandı. Ömrünün 25 yılını Westminister’da geçirdi ve 3 ayrı krala hizmet etti. Saraydaki görevlerinin yanısıra operalar, sahne müzikleri ve oda müziği bestelemekle uğraştı.

Henry Purcell (1658-1695) O dönem İngiltere’de müzik dünyasındaki önemli gelişmelerden birisi, halk konserlerinin gerçekleştirilmeye başlaması ve çeşili müzik guruplarının kurulması idi. Henry Purcell, pek çok meslektaşının aksine bu gurupların sahnelemesi için besteler yapmayı utanç verici olarak görmedi ve bestelerini verdi. Sadece sahne müziği alanında değil, müziğin her alanında eserler verdi.

Henry Purcell (1658-1695) İngiliz müziğinden bahsedilince, halk türküleri veya Handel’I bile müşkül duruma sokan “Dilenci Operası”, John Dunstable ile Shakespeare devrinin ustaları Dowland, Bull, Morley, zamanımız bestecileri ve nihayet Henry Purcell hatıra gelir. Adalar ülkesi müziğinin önemli safhalarının tanınmadığı uzun bir devre esnasında “İngiliz Müziği” diye ancak Purcell biliniyordu

Hakikatte Purcell operalar yazmamıştır. Henry Purcell (1658-1695) Ingiliz dram edebiyatı hakkında biraz bilgi edinmek isteyen kimse işe Shakespeare ile başlar. Onun gölgesinde kalan sonraki zamana ait önemli bir şey bulamaz; fatak Purcell adlı bir müzisyen dikkati çeker. Hakikatte Purcell operalar yazmamıştır. Bir tek eseri bu özelliktedir. “Dido ve Aeneas”.

Diğerlerinin hepsi sahne müziğidir. Henry Purcell (1658-1695) Diğerlerinin hepsi sahne müziğidir. Bunları zamanın ve yakın geçmişin yazarları Dryden, d’Urfey, Shadwell’in dramları, Shakespeare’in “Yaz Gecesi Rüyası” ve “Fırtına” piyesleri için yazmıştır

Fakat Purcell’in asıl yaratma sahası kilise müziğiydi. Henry Purcell (1658-1695) Fakat Purcell’in asıl yaratma sahası kilise müziğiydi. Bu çeşit eserleri sonradan Heandel için önemli bir teşvik kaynağı oldu. Dini eserlerinin başında “Anthem”ler vardır. Bunları, Tevrattan alınan metinler üzerine bestelenen, kantata benzeyen koro eserleridir.

Henry Purcell (1658-1695) Ayrıca Purcell çeşitli tipten koro eserleri yazdı. “Wellcome Songs“ (karşılama şarkıları), moteler, hymne’ler (dini methiyeler), psomalar, od’lar ve kanon’lar.

Bundan başka enstrümanlar için de eserler verdi. Henry Purcell (1658-1695) Bundan başka enstrümanlar için de eserler verdi. Enfes trio sonatları “lessons for harpsichod or spinnet“ (klavsen veya spinet için dersler, fanteziler) ismini taşıyan piyano parçaları ve org eserleri eşsiz bir güzelliğe sahiptir. Org eserleri arasında, uzun zaman Bach’ın bestesi zannedilen bir toccata vardır; sonradan Purcell’in eseri olduğu anlaşılmıştır.

Henry Purcell (1658-1695) Pergolesi, Mozart ve Schubert gibi Purcell de genç yaşta kemale erenlerdendir. Kısa süren hayatının ancak sonlarına doğru tiyatro müziğine başladı. Çünkü yetiştiği çevre ve menşei onu yurdun geleneklerine bağlayarak kilise müziğine doğru götürmüştür. Form, vasıtalar ve ifade tarzı bakımından eserinde İtalyan ve Fransız stil unsurları ne kadar belli ise de menşeinin özelliği daima üstün kalmaktadır.

Purcell’den sonra ingiliz müziğine italyanlar hakim oldular. Henry Purcell (1658-1695) Purcell’den sonra ingiliz müziğine italyanlar hakim oldular. Ancak Handel, kendisini Purcell ile birleştiren bir tarzda İngiliz müziğinin özelliğini yeniden ihya etti. Erken Barok (1659-1695) döneminin İngiliz bestecisi. Döneminin en orijinal ve en iyi bestecisiydi. William Shakespeare’in A Midsummer Night’s Dream ( Bir Yaz Gecesi Rüyası) adlı eserinden uyarlanan Fairy Queen (Periler Kraliçesi) için yazdığı fon müziği ile tanınır.

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2.SINIF ÖĞRENCİSİ KAYNAKLAR www.muzikegitimcileri.net www.beethovenlives.net TEŞEKKÜRLER HAZIRLAYAN GÜLCİHAN KENDİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ 2.SINIF ÖĞRENCİSİ www.muzikegitimcileri.net ©2006