Akciğer radyoterapisi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SOLUNUM SİSTEMİ.
Advertisements

Küçük Hücreli Dışı Akciğer Kanserinde Hedefe Yönelik Tedaviler Alanında Güncel Gelişmeler Birinci basamak sonrası elimizde neler var? Nil Molinas Mandel.
RAHİM AĞZI (SERVİKS) KANSERİ
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Meme kanserinde radyoterapi
MEME KANSERİ BASIN BÜLTENİ
MEME KORUYUCU CERRAHİ SONRASI KONFORMAL TÜM MEME RADYOTERAPİSİ UYGULANMIŞ HASTALARDA KALP VE AKCİĞER DOZUNUN PARSİYEL MEME IŞINLAMASI TEKNİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI.
HEMİPLEJİ VE TEDAVİ PROGRAMI
Son dönem akciğer kanserli hastaya semptomatik yaklaşım
İVRİNDİ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Baş boyun kanserlerinde radyoterapi
Prof. Dr. Çetin Önsel İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
TOP TUTMA Bir oyuncu tarafından, durarak, yürüyerek, koşarak ve sıçrama suretiyle, yerde yuvarlanan, potada seken ve pas olarak gelen topların tek veya.
F. AKMAN, Z. KARAGÜLER, S.KURT, N. DAĞ, Ş. KINAY, O. ÇETİNAYAK,
Radyoterapi de PET Kullanımı
KANSER HASTALARINDA TROMBOZ YÖNETİMİ
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
KANSER NEDİR? Sağlık Slayt Arşivi:
EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ AD.
Omuz ve Dİrsek Radyolojİk Anatomİk YapIsI ve İncelenmesİ
Pankreas radyoterapisi
Breast Care Workshop Haziran 2006 Ormylia Yunanistan
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
SERVİKS STAGE I B2 OLGULARINA YAKLAŞIM Doç.Dr. Ayşe GÜRBÜZ.
Rektum kanserinde radyoterapi
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
MEME KANSERİ VE RADYOTERAPİ
F.G. 49 yaş, erkek Özgeçmiş: Sigara: 20 pk yılı, 3 yıl önce bırakmış

Kolorektal Kanser Evreleme
SORULAR 1-Hastanın evresi ? 2- Tedavi öneriniz?
Larenks Kanserleri Seminer Formatı Prof.Dr.Ahmet Gökçel
ALANYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
1-7 NİSAN KANSER HAFTASI.
Akciğer Kanseri Tanı ve Tedavi Rehberi
Akciğer Kanserinde Tedavi
BÖLÜM 12 Hücresel Bozukluklar (Onkoloji)
Vena Cava Süperior Sendromu
F.S.38 yaş, kadın hasta, premenoposal, doğum yapmamış.
BURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜBURSASAĞLIKMÜDÜRLÜĞÜ RAHİMİN GÖREVİNEDİR?
Gönül Kemikler İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
MEME KANSERİ VE KENDİ KENDİNE MEME MUAYENESİ
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şubesi 2007
HEDEF VOLÜM TESBiTi -Tümör volümü → radyasyon onkoloğu, tekniker, radyasyon fizikçisi veya dozimetrist -Kritik organlar → radyasyon onkoloğu, tekniker,
Hem. Serpil YÜKSEL 1.Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği 2005
Radyoterapi a. Murat şenişik.
ORDU SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ AKCİĞER KANSERİ AKCİĞER KANSERİ Sağlık Slaytları Sağlık Slaytları
F PET-BT’ DE TUTULUMLARIYLA YAYGIN HEMATOLOJİK MALİGNENSİYİ TAKLİT EDEN BİR AKCİĞER KARSİNOMU Zahide ALAÇAM¹, Neşe DURSUNOĞLU¹, Gamze GÖKÖZ DOĞU², Papatya.
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
YUMUŞAK DOKU SARKOMLARINDA RADYOTERAPİ
ÇOCUK ONKOLOJİ HEMŞİRESİNİN ROLLERİ VE HEMŞİRELİK STANDARTLARI.
Tedavide yaygın olarak kullanılan radyofarmasötikler
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
Tiroid Kanseri Tedavisi
KARACİĞER TÜMÖRLERİNDE TEDAVİ
Tiroid Kanseri Tüm endokrin organ kanserleri arasında en sık görülen kanser türü Tiroid Kanseri: Diferansiye tiroid kanseri %90 Papiller tiroid kanseri.
RADYASYON ONKOLOJİSİNDE
ÜLKEMİZDE PALYATİF BAKIM HEMŞİRE DENEYİMİ
Onkolojik Nükleer Tıp Uygulamaları
LÖSEMI BELIRTILERI CİLT ALTINDA KANAMALAR ATEŞ BURUN KANAMALARI BACAKLARDA KEMİK AĞRILARI İŞTAHSIZLIK ZAYIFLAMA KANSIZLIK.
(1 - 7 NİSAN). KANSER NEDİR? HÜCRELERİN KONTROLSÜZ OLARAK SÜREKLİ ÇOĞALMALARI SONUCU OLUŞAN, YAKINDAKİ VE UZAKTAKİ BAŞKA ORGANLARA DA YAYILARAK KİŞİYİ.
Tedavi Amaçlı Egzersizler. Derin Solunum Derin Solunum Egzersizleri Derin solunum egzersizlerinde, karın kaslarını kullanarak burun yoluyla yavaş bir.
(1 - 7 NİSAN).
Sunum transkripti:

Akciğer radyoterapisi Öğr.Gör.Uz.Dr.Huriye Şenay Kızıltan

Akciğer kanseri Erkeklerde en sık görülen kanser Sigara içenlerde sık Bayanlarda da giderek artıyor Hastaların sadece %15’ine cerrahi yapılabiliyor Radyoterapi ile erken evrede dahi kür şansı %30 civarında

Akciğer kanserinde radyoterapi İnop hastalarda primer tedavi İlerlemiş akciğer kanserinde kemoterapi eşliğinde radyoterapi şeklinde Cerrahi sonrası yüksek risk grubunda postoperatif amaçlı radyoterapi Cerrahi öncesi neoadjuvant tedavi olarak kemoterapi eşliğinde radyoterapi şeklinde

Akciğer lenf nodları

Dikkat edilecek hususlar Akciğer dokusu içi hava dolu olduğundan yoğunluğu düşüktür, radyoterapi ile homojenizasyonu sağlamak zordur Vertebra, sternum, kosta gibi kemik yapıların yoğunluğu fazla olduğundan radyasyonu daha çok absorbe ederler. Bu da doz dağılımını etkileyerek akciğerin absorbe ettiği dozu bazı bölgelerde azaltır.

Doz heterojenitesi

Nefes alıp verirken akciğerler yukarı aşağı 2-3cm inip kalkar, doktor kontürlemesini yaparken bunu PTV planlamasında göz önünde bulundurur, teknisyen ise setup yaparken buna dikkat etmelidir Hastanın vertebraları daha sabittir, sternum tarafına göre %30 daha az yer değiştirir Sternum yerine daha çok vertebralar oturtulmaya çalışılır En önemlisi de tümöre yakın olan kemik yapıların oturtulmasıdır.

Volumetrik modulasyonlu ark tedavisi cihazı (Vmat)

Tümörün tam oturup oturmadığını anlamak için GTV, CTV PTV kontürlerinin kemik yapılara yakınlığı kontrol edilir Tedavi esnasında mümkünse hastanın hep standart nefes alıp vermesi tavsiye edilir. Bazı hastalarda dispne nedeni ile nefes alıp verme sorunları olabilir, gerekirse oksijen tedavisi ile radyoterapi yapılır. Dispnesi olan hastalar doktora bildirilir, gerekirse setup öncesi premedikasyonla radyoterapi de yapılabilir.

Ön arka iki alanla izodoz dağılımı

Kolları ve omuz eklemini akciğer alanı dışında bırakmak için T-Board aparatı kullanılır Kolları geriye attıktan sonra ellerle tutmaya müsait T şeklinde ve yanlarında iki kolu vardır. Bazı hastalar kollarını ağrı veya hareket kısıtlılığı nedeni ile geriye atamaz, veya T kollarını tutamaz, doktor ve fizikçi ile görüşüp kollarına başka bir pozisyon denenir. Veya Kollar yana ve aşağı doğru uzatlabilir.