ŞİİR VE ZİHNİYET.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YUNUS EMRE ANMA GÜNÜNE HEPiNiZ HOŞGELDİNİZ…
Advertisements

Gidene kal demeyeceksin. .. Gidene kal demek zavallılara,
ALLAH’ I NEDEN ÇOK SEVİYORUM?
Şiir Müzik : H.MANCINI.
SİZLERE MEKTUP VAR:).
Boş ver be yaşı başı. gönlün ne kadar şık sen ondan haber ver
Kırk Satır.. Ziya Levent Topçuoğlu.
Benim Memleketim Bir Başkadır Havasına suyuna taşına toprağına
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
ARKADAŞIM BADEM AĞACI ADINI AŞK KOYDUM SENİN.
Sesli izleyiniz yılında İzmir'de doğmuştur. Bestekarımız mûsikî çalışmalarına daha yedi yaşında iken amcası Emin Efendi'den meşk ederek başlamıştır.
Gönül gözüyle baksan göreceksin şaşırma
Doç.Dr.Ertuğrul YAMAN (Elmek:
RUBAI.
Bahar, yalvarırım çek git isine!..
Kıl Beni Ey Namaz !.
Yıktın Mavi Hayallerimi
Müzikle izleyiniz. Bir-bir uzaklaşmakta konaklanacak hanlar, Yolcular yoruldukça, yollara kar yağıyor... Heybedeki azığı kim düşünür, kim anlar? Eller.

Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
Hikmet SIRMA.
Kişilik Testi.
ÖĞRENME ALANI: DEĞERLER VE AHLAK 9. SINIF 5. ÜNİTE DEĞERLER
AŞKLaRıM.
Hİkmet SIRMA
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
TÜRKÇE / Şiir Türleri ve Söz Sanatları
K İ M L İ K. “Cem, 16 Eylül 2009 seninle kar ş ıla ş mamızın 10. yılına giriyoruz. Kalbi(m/n) 33 ya ş ında, tenim 64 … Doktorlar, kalp naklinden sonra.
TÜRKÇE / Cümleye Hakim Olan Duygu
Yalnız sana borçluyum bugün dünyada varsam:
DESTAN, HALK HİKAYESİ, MESNEVİ
Gidiyorum ben... Bugüne kadar yaşanılanlardan ne artmışsa Alarak sessizce içime... Aramayın, ve istemeyin beni Hiç öpmeyin artık Işığa pusu kurmuş alnımdan!
Anılar aşklar Soluyor dünya gözümde Hiç umut kalmadı içimde
&&&& Eyy Gönül &&&&.
Kim bilir nerelerde,hangi gönüllerdesin
4/B SINIFININ SEVGİ ÇİÇEKLERİ
SORULAR.
MÜLAKAT (GÖRÜŞME) Ünlü kişileri çeşitli yönleriyle tanıtmak veya toplumu ilgilendiren önemli bir konuyu aydınlatmak için ünlü kişi yahut uzmanlarla.
Sesli izleyin Geçişler için tıklayın Olmasa da olur dedi ğ imiz insanlarla doludur hayatımız; tanı ş tı ğ ımız, selamla ş tı ğ ımız; klasik cümlelerle.
Hazırlayan Halil AYCAN Sınıf öğretmenliği(i.ö.) 1/B
BİR ZİHİN JİMLASTİĞİNE NE DERSİNİZ
S sesi sunumu.
AYDINLANMA Nasıl anlatsam bilmiyorum Düşündükçe şaşırıyorum. Dün akşam bir haller yaşadım Aydınlanıverdi sonra aklım. Yarı uykulu yarı uyanık Oda oldukça.
IHLAMURLAR ÇİÇEK AÇTIĞINDA GEL...
Bir bedende atan kalp gibiydik!
SENİ SEVİYORUM.
Beş Kısım… “Tekmili Birden”
GiTTiĞiN YeR.
Dön Dön Sen Dön Dön Sen gittin gideli yüreğim kan ağlıyor
ARKADAŞLIK PROJE SUNUMU
AYTEN Ümit Yaşar OĞUZCAN ŞİİRLER MİLYON KERE AYTEN AYTEN’İN SONU ÇIKIŞ
Click Pps Series.
Bahar geldi mi başka şey dinler miyim ?                                                                     Bahar geldi mi başka şey dinler miyim.
BİR AŞK HİKAYESİ Bizimkisi bir aşk hikayesi
MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE ÇUKUROVA İLİM VAKFI SUNUMU HAZIRLAYAN MEHMET AVCI.
251.b. Sana bakîyorum. 1.Sana bakîyorum Rabbim, Sana bakîyorum Rabbim, Arkama bakmadan! (:Izlerim yolunu, Rabbim, Izlerim sevincile Rabbim, Izlerim durmadam,
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ. Meslek Nedir? Meslek, kişilerin belli bir eğitimle edindikleri ve hayatlarını kazanmak için sürdürdükleri düzenli.
ŞARKI Divan şiirine Türklerin kazandır- dığı bir nazım şeklidir. Divan şiirinde bestelenmeye uy- gun ölçü kalıpları ile yazılan ve çoğunlukla 4 dizelik.
TABLOLAR RÜBAİLER ve Teoman Bayer Değerli kardeşim Teoman Bayer’in
Tel: işte gidiyorum İşte gidiyorum... Karşılıksız bir aşka kurban ettim ömrümü! İşte gidiyorum, Toprak alsın benim de bu hazin öykümü...
NOKTALAMA İŞARETLERİNİ TANIYALIM
Sunar Nasihat.
AÇELYA. "Bazen ihtiyacın olan tek terapi, en yakın arkadaşınla saatlerce konuşmaktır. "
DEĞERLER EĞİTİMİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KARABEKİR ORTAOKULU (OCAK-ŞUBAT)
D İ VAN-I H İ KMET EDEBıYAT PROJE ÖDEVI. DIVAN- ı HIKMET NEDIR ? K ı SACA TAN ı YAL ı M -> Ahmed Yesevi’nin söyledigi “hikmet” adlı siirleri bir araya.
YUNUS EMRE ÇAY. YUNUS SERİSİ YAZARI YUNUS EMRE ÇAY’IN YAZDIĞI BU KİTAPLAR ŞEHİRLER HAKKINDA BİLGİ ALMAMIZI VE ÇOCUKLARI EĞLENDİRMEK AMACIYLA HAZIRLANAN.
LOGO
TATİLİMTATİLİM Bilgisayar oynadım kitaplarımı okudum tamam bitti.
BU SUNUMDA EMEĞİ GEÇEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİZ.
Sunum transkripti:

ŞİİR VE ZİHNİYET

ZİHNİYET NEDİR? Bir toplumun siyasi,sosyal,dini,ekonomik,kültürel yapısının tamamıdır.Diğer deyişle toplumun düşünüş biçimidir.

ÖRNEK ÇALIŞMALAR: İLİM İLİM BİLMEKTİR İlim ilim bilmektir   İlim ilim bilmektir İlim kendin bilmektir Sen kendini bilmezsin Ya nice okumaktır Okumaktan mânâ ne Kişi Hakk'i bilmektir Çün okudun bilmezsin Ha bir kuru emektir

Okudum bildim deme Çok tâat kıldım deme Eri Hak bilmez isen Abes yere yelmektir Dört kitabin manası Bellidir bir elifde Sen elifi bilmezsin Bu nice okumaktır

Yunus Emre der hoca Gerekse var bin hacca Hepisinden eyice Bir gönüle girmektir Yunus Emre ( 13 - 14 . yy. )

Sun sâgarı sâkî bana mestâne disünler Uslanmadı gitti gör o dîvâne disünler Peymânesini her kişi doldurmada burda Şimden gerü bu meclise mey-hâne disünler Dil hânesini yık koma taş üstüne bir taş Sen yap anı iller ana vîrâne disünler

Gönlünde senin gayrü sivâ sûreti n'eyler Lâyık mu bu kim Kâ'be'ye büt-hâne disünler Yahyâ'nın olup sözleri hep sırr-ı mahabbet Yârân işidüb söyleme yabane disünler Şehülislam Yahya

Günümüz Türkçesi ile: Sun kadehi saki bana mestane desinler Uslanmadı gitti gör o divane desinler Kadehini burada doldurmada her kişi Bundan böyle bu meclise meyhane desinler Gönül evini yık koma taş üstüne bir taş Sen yap onu eller ona virane desinler

Gönlünde başkasının sureti neye yarar Reva mıdır Kabe ye puthane desinler Yahya'nın sözleri hep olsun da bir aşk sırrı Dostlar duyup başkasına söyleme desinler

TAHİR İLE ZÜHRE   Tahir olmak da ayıp değil, Zühre olmak da, Hattâ sevda yüzünden ölmek de ayıp değil. Bütün iş Tahir'le Zühre olabilmekte, Yani yürekte. Meselâ bir barikatta dövüşerek, Meselâ kuzey kutbunu keşfe giderken, Meselâ denerken damarlarında bir serumu, Ölmek ayıp olur mu?

Tahir olmak da ayıp değil, Zühre olmak da, Hattâ sevda yüzünden ölmek de ayıp değil.   Seversin dünyayı doludizgin, Ama o bunun farkında değildir. Ayrılmak istemezsin dünyadan Ama o senden ayrılacak.

Yani sen elmayı seviyorsun diye Elmanın da seni sevmesi şart mı Yani sen elmayı seviyorsun diye Elmanın da seni sevmesi şart mı? Yani Tahiri Zühre sevmeseydi artık, Yahut hiç sevmeseydi, Tahir ne kaybederdi Tahirliğinden? Tahir olmak da ayıp değil, Zühre olmak da, Hattâ sevda yüzünden ölmek de ayıp değil... Nazım Hikmet Ran ( 1902 - 1963 )