T a k e s c a r e o f y o u r h e a l t h ...

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Su Arıtma ve Canlandırma Sistemi
Advertisements

DEZENFEKSİYON.
SÜT SAĞIM EKİPMANLARININ TEMİZLİĞİ
3. April 2017.
HAVUZ OPERATÖRÜ KURSU 2012 MARMARİS.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Prof. Dr. Sena ERDAL.
ASİTLER, BAZLAR ve TUZLAR
ÇAMUR STABİLİZASYONU.
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
İyon Yükü ve Yükseltgenme Basamağı
SU ARITIMI SU ARITIMI NEDİR?.
Bileşikler ve Formülleri
Nötralleşme Titrasyonları
Asitler ve Bazlar T47KQ8QX45 SP1RX7HNQE.
Asitler ve Bazlar.
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR III
BETON VE BETONARME YAPILARDA DURABİLİTE(KALICILIK)
HAVUZ SUYU KİMYASI KİMYA Y. MÜH. ERDİNÇ İKİZOĞLU
Soğutma Kuleleri.
ASİTLER, BAZLAR VE TUZLAR
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
SU KİMYASI ve SUYUN SERTLİĞİ
İKİNCİ HAFTA Limon tuzu, sentetik tatlandırıcılar,
SUDA SERTLİK YAPAN ELEMENTLER VE BUNLARIN GİDERİLMESİ
ONÜÇÜNCÜ HAFTA Böcek öldürücüler, havuz kimyasalları. 1.
Asitler ve Bazlar.
SULAMA SUYU KALİTESİ VE TUZLULUK
NEDEN SU ISLAHI ?. NEDEN SU ISLAHI ? ‘İ OLUŞTURAN BİLEŞENLER FINEAMIN® ‘İ OLUŞTURAN BİLEŞENLER Poliakrilatlar Nötralize Edici Aminler.
HASTANELERDE KULLANILAN DEZENFEKTANLAR
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
İDRAR BİYOKİMYASI VE BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
HAVUZ SUYUNDA MİKROBİYOLOJİK UYGUNSUZLUKLAR VE DEZENFEKSİYONUN ÖNEMİ
BÖLÜM 18: Asit-Baz Dengeleri, Ek Konular
Bitki Besin Elementleri
ÜÇÜNCÜ HAFTA Asitler ve bazlar. Asit baz tanımları.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
TOPRAK REAKSİYONU (TEPKİMESİ)
Bileşik ve formülleri.
ASİTLER VE BAZLAR.
Bileşikler ve Formülleri
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
ASİTLER VE BAZLAR.
TUZLAR.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ
SU HAZIRLAMA TEKNİKLERİ
AD:Anıl SOYAD:Köylü SINIF:9/A NUMARA:378
Çözünürlük ve Çözünürlük Çarpımı
BÖLÜM 7 KİREÇ-SODA YUMUŞATMA YÖNTEMİ. BÖLÜM 7 KİREÇ-SODA YUMUŞATMA YÖNTEMİ.
YÜZME HAVUZLARININ HİJYENİ
YÜZME HAVUZLARININ HİJYENİ
BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA. BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA.
BÖLÜM 20 SU ALMA YAPILARI VE ÖN ARITMA.
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.
KLOR İLE DEZENFEKSİYON
KADIRGA E.M.L KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ İSMAİL YAMANGÖZ /A BİLİŞİM.
İçme Suyunda Dezenfeksiyon Muhammed HAS y
BİRİKTİRME.
BİLEŞİKLER ve FORMÜLLERİ.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Bakteri- Virus- Mantar
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
BİLEŞİKLER VE FORMÜLLERİ
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
MADDENİN ÖZELLİKLERİ AS İ TLER BAZLAR TUZLAR HAZIRLAYAN : Mehmet KÜÇÜKOĞLU.
ASİTLER VE BAZLAR. ASİTLER VE BAZLAR HCl(suda)  H+ + Cl - Asit nedir ? Suda çözündüğünde H + iyonu veren maddelerdir. HCl(suda)  H+ + Cl -
Sunum transkripti:

T a k e s c a r e o f y o u r h e a l t h ... SWIMMING POOL WATER TREATMENT T a k e s c a r e o f y o u r h e a l t h ...

Yüzme Havuzları Şartlandırılmasının Temelleri - Havuz Suyu Niçin Şartlandırılmalıdır? hastalık yapıcı (patojen) bakterilerin yok edilmesi yosun oluşumunun engellenmesi yüzücüler açısından suyun toksik etkiler taşımaması istenmeyen koku ve tat oluşumunun engellenmesi havuz çevresinde ve ekipmanlarında korozyonun engellenmesi havuz, filtre ve pompalarda scale oluşumunun engellenmesi havuzun sürekli yüzülebilir halde tutulması havuzda sağlıklı ve hijyenik bir ortam yaratılması

SİNERJİ Havuz Şartlandırılmasında Beş Yıldız Sinerjisi Su Çevrimi & Sirkülasyon Henkel WT Teknik Servis Filtrasyon & Flokülasyon SİNERJİ Dezenfeksiyon + pH kontrolü + Su Dengesi Taze Su İlavesi

Maksimum Havuz Suyu Sıcaklıkları Havuz Tipleri Maks. Su Sıcaklıkları Yarışma amaçlı yüzme & dalma Fitness yüzme & eğitim Eğlence, eğitim (büyükler) Umumi genel havuzlar Eğitim (çocuklar), eğlence havuzları Bebekler, küçük çocuklar Engelliler 27 0 C 28 0 C 29 0 C 30 0 C !!! UYARI !!! Bunlar olması gereken maksimum sıcaklıklardır ve bu değerler ASLA AŞILMAMALIDIR.

pH Bilimsel Tanım : Bir çözeltideki Hidrojen iyonu konsantrasyonun negatif logaritması. pH = - log [H+] H2O H+ + OH- Genel Tanım: pH; bir çözeltinin asidik veya bazik aktivitesi’nin ölçülmesi. Artan asitlik Nötral Artan Alkalite 0 7 14

pH etkisi Bir havuzun ideal pH değeri = 7.4 Düşük pH ( < 7.2 ) Korozyon Deri & Göz tahrişi Vinil parçalarda deformasyon Yüksek pH ( > 7.6 ) Scale Oluşumu Deri & Göz tahrişi Klor etkinliğinin azalması Not : İnsan gözünün pH değeri 7.3 – 7.4 ‘tür.

TAC – Toplam Alkalinite Alkalinite Bileşenleri : Bikarbonatlar HCO3 - Karbonatlar CO3 = Hidroksitler OH - Tanım: Suyun tamponlama kapasitesinin kantitatif ölçümü. pH’ın değişime karşı gösterdiği direnç. Asit nötralleştirme kapasitesi.

TAC – Toplam Alkalinite Etkisi Bir havuzdaki ideal TAC değeri = 80 – 120 ppm Düşük TAC ( < 80 ppm ) pH değişkendir Su agresif karakterdedir( korozif ) Yüksek TAC ( > 150 ppm ) pH değişmeye karşı direnç gösterir Su scale yapıcıdır Bulanık su (yüksek pH)

TDS – Toplam Çözünmüş Katılar Tanım : Suda çözünmüş halde bulunan bütün katıların toplamı. Bileşenler: Hidroksitler - Kalsiyum Bikarbonatlar - Sodyum Karbonatlar - Organikler Klorürler - İnorganikler Sülfatlar - vs.

TDS – Toplam Çözünmüş Katı Etkisi Bir havuzda ideal TDS değeri= 1000 ppm Yüksek TDS ( > 1500 ppm ) Donuk görünüm Korozyonu hızlandırır Klor etkinliğini azaltır

Toplam Sertlik Tanım: Su içerisindeki çözünmüş kalsiyum ve magnezyum iyonlarının kantitatif ölçümü. Sertlik Birimleri : ppm CaCO3 Fransız Sertliği 0Fr 1 0Fr = 10 ppm CaCO3 Alman Sertliği dH 1 dH = 17,8 ppm CaCO3 İngiliz Sertliği 0E 1 0E = 14,3 ppm CaCO3

Sertlik Etkisi Bir havuzdaki ideal sertlik değeri = 200 - 300 ppm Düşük Sertlik ( < 100 ppm ) Su agresif karakterdedir ( korozif ) Yüksek Sertlik ( > 400 ppm ) Su kireç yapıcıdır Bulanık su

Sertliğe Göre Suyun Sınıflandırılması Toplam Sertlik ppm Sertlik Derecesi 0 – 75 Yumuşak Su 75 – 150 Orta Sert Su 150 – 300 Sert Su > 300 Çok Sert Su

Dezenfeksiyon Bakteri & virüsleri yok etmek Yosun kontrolü Organik maddenin uzaklaştırılması İstenmeyen kokuların bertaraf edilmesi Hijyenik su sağlanması

Patojenik Bakteriler Bacillus 55 Kolera E.Coli Hepatitus B Gram Positive

Patojenik Bakteriler Legionellasis’in değişik formları

SERBEST KLOR SEVİYESİNİN 1 ppm ALTINA DÜŞMEMESİ GEREKTİĞİNİ Patojenik Bakteriler - Normalde 20 – 25 0C su sıcaklığında hücre 20 dak. içinde ikiye bölünür. - 30 0C sıcaklıkta sadece10 - 15 dakika sürer. Ör : ( 250C ) 1 saat içinde 1 bakteriden, 8 bakteri oluşur 2 saatte 64 bakteri 4 saatte 4096 bakteri 6 saatte 262144 bakteri 12 saatte 68719476736 bakteri teorik olarak oluşur. BU YÜZDEN NSPI ve EPA SERBEST KLOR SEVİYESİNİN 1 ppm ALTINA DÜŞMEMESİ GEREKTİĞİNİ BELİRTMEKTEDİR.

Bakteri & Virüsler BAKTERİLER VİRÜSLER

Yosun Yosunlar suyun berrak, şeffaf rengini 24 saat içersinde bozan mikroskobik canlılardır. Havuz suyuna, hava yoluyla taşınan sporlarla, ham su içersinden veya havuz kenarındaki çim, yeşillik alanlardan girer. Yosunlar sudaki çözünmüş CO2’yi alarak pH’ın hızla yükselmesine sebep olurlar. Yüzden fazla yosun tipi vardır. (yeşil, sarı, kara, siyah yosun ...) Klor ilavesi yosun oluşumuna tek başına yeterli olmaz. Yosun önleyici kullanılmalıdır. (FERRODOR 241 & 242) YOSUN OLUŞUMUNU KONTROL ETMENİN EN ETKİN YOLU YOSUN OLUŞUMUNU BAŞINDAN KONTROL ETMEKTİR.

Yosun Oluşumunun Önlenmesi Sezon öncesinde mutlaka derz bakımı yapılmalı, dolgu malzemeleri ile çatlaklar kapatılmalıdır. Bütün yüzeyler çok iyi temizlenmelidir. Yosun önleyici havuz yüzeylerine sürülmelidir. (FERRODOR 241 & 242) Yosun önleyicinin kurumasından sonra havuz su ile doldurulmalıdır. Sezon içersinde özellikle ölü noktalar çok iyi şekilde fırçalanmalı ve vakum yapılmalıdır. Yosun önleyici ilavesi sürekli yapılmalıdır. Serbest klor seviyesi 1 ppm ‘in altına düşürülmemelidir.

Klor Kimyası Cl2 + H2O HOCl + H+ + Cl – yüksek pH HOCl OCl - + H+ Klor suya ilave edildiği zaman HOCl (hypochlorous asit) oluşur. Cl2 + H2O HOCl + H+ + Cl – pH seviyesine bağlı olarak yüksek pH HOCl OCl - + H+ düşük pH SERBEST KLOR (Free Chlorine): HOCl ve OCl’nin toplamıdır. HOCl (hypochlorous acid) + OCl – (hypochloride ion) FC = HOCl + OCl –

Serbest Klor FC = HOCl + OCl – Klorun dezenfeksiyonu gerçekleştiren yapısıdır. pH’a bağlı olarak iki yapıda bulunur. HOCl (hypochlorous acid) & OCl – (hypochlorite ion) HOCl yaklaşık olarak OCl- ‘den 40 – 80 kat daha etkilidir. FC = HOCl + OCl – Minimum serbest klor miktarı 1.0 ppm NSPI Serbest Klor miktarının 1.0 – 3.0 ppm arasında tutulması gerektiğini kesinlikle tavsiye etmektedir.

pH Etkisi pH HOCl OCl - 6.5 85% 15% 7.4 50% 8.0 20% 80% 8.5 10% 90% pH değerinin 7.4’ün üzerinde tutulması ekonomik olmayan bir şartlandırmadır.

Bağlı Klor Kuvvetli, tahriş edici klor kokusu Göz yanması ve tahrişi Klorun dezenfektan etkisinde azalma NSPI, tarafından MAKSİMUM bağlı klor seviyesi 0.2 ppm Bağlı Klor (Combined Chlorine) ( CC ) = 0.2 ppm

Bağlı Klor Oluşumu Suya Amonyak ( NH3 ) Ham sudan Yüzücülerin terlemesinden İdrardan Bakterilerin kimyasal yapısından Yosunların kimyasal yapısından vs. giriş yapmaktadır. Serbest klor, bakterileri öldürmek ve NH3’ü oksitlemek için amonyak ile reaksiyona girer ve bağlı klor oluşur. Basit olarak Bağlı Klor ÖLÜ BAKTERİ olarak tanımlanabilir.

Bağlı Klor (Chloramines) Oluşumu Klor amonyakla reaksiyona girer ve aşağıdaki yapılar oluşur. HOCl + NH3 NH2Cl + H2O (monochloramine) HOCl + NH2Cl NHCl2 + H2O (dichloramine) HOCl + NHCl2 NCl3 + H2O (trichloramine)

Bağlı Klorun Yok Edilmesi Su kimyası literatüründe belirtildiği üzere BAĞLI KLOR yapısını yok etmek için KIRILMA NOKTASI KLORLAMASI yapılmalıdır.

Bağlı Klorun Yok Edilmesi Literatürde teorik olarak bağlı klor miktarının 7.5 katı fazla serbest klor ilavesiyle kırılma noktası klorlaması yapılır. Pratikte bu değer 7.5 kat değil en az 10 kat olarak hesaplanmalıdır. Örn : Ortamda 0.6 ppm bağlı klor varsa ilave edilmesi gereken serbest klor miktarı min. 6 ppm’dir. Eğer bağlı klor oluşumu çok fazla ise ilave edilmesi gereken taze su miktarı artırılmalıdır.

Klorlama Şekilleri Sürekli (Rutin) Klorlama : - Bakterilerin kontrolü ve su hijyeni için ortama sürekli olarak 1.0 – 3.0 ppm serbest klor ilavesi gerekmektedir. Ferrodor 200 – Ferrodor 233 Şok (süper) Klorlama : - Kısa bir süre için yüksek miktardaki Serbest Klorun suya verilmesi ile gerçekleşir. Bağlı klorun yok edilmesi, yosun oluşumunun kontrolü, organik maddelerin uzaklaştırılması için yapılır. Ferrodor 234

Toplam Klor Toplam klor sudaki serbest klorun ve bağlı klorun toplamdır. Toplam Klor = Serbest Klor + Bağlı Klor Serbest Klor = HOCl + OCl – 1.0 – 3.0 ppm Bağlı Klor = Chloramines max. 0.2 ppm

NSPI Standartları NSPI: National Spa and Pool Institute Parametreler Minimum İdeal Maksimum Serbest Klor, ppm 1.0 1.0 – 3.0 3.0 Bağlı Klor, ppm 0.2 Brom, ppm 2.0 2.0 – 4.0 4.0 pH 7.2 7.4 – 7.6 7.8 Toplam Alkalite, ppm 60 80 – 120 180 Kalsiyum Sertliği, ppm 150 200 – 400 500 Siyanürik Asit (Stabilizatör), ppm 10 30 – 50 AKM, ppm 300 1000 - 2000 3000 Demir, ppm Bakır, ppm 0.3 Sıcaklık, 0C - 25 – 28 40

Su Analizi Havuz suyunu kontrol edebilmek için pH ve klor değerlerinin günde minimum 3 defa ölçülmesi gerekir. Su numuneleri havuzun farklı bölgelerinden alınmalıdır. Her su numunesi en azından havuz kenarına 50 cm uzaktan ve 30 cm derinden alınmalıdır. Numunenin havuz suyunu temsil edici karakterde olması gerekmektedir. Diğer su analizleri (stabilizatör, su dengesi parametreleri, vs.) FERRODOR teknik servislerince yapılmaktadır. Her teknik servis sonrası su analiz raporu hazırlanmalıdır. Havuz operatörleri tarafından yapılan günlük ölçümler düzenli raporlama şeklinde tutulmalıdır.

Su Analizi Phenol Red Tablet pH DPD 1 Tablet Free Chlorine DPD 3 Tablet Total Chlorine T.C. = F.C. + C.C DPD 3 = DPD 1 + Combined Chlorine