SES BİLGİSİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HARFLERİMİZ HAZIRLAYAN ABDULLAH BÜYÜKYILDIZ
Advertisements

ÜNSÜZ YUMUŞAMASI SELMA ÇİMEN
Cümlede , fiillerin anlamını etkileyen kelimelere ne ad verilir?
SES BİLGİSİ (ÜNSÜZ BENZEŞMESİ)
A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
SES BİLGİSİ 1. Gurbete düşmüşlerin başına çöktü damlar
ZAMANLARINA GÖRE FİİLLER
TÜRKÇE’DE SES BİLGİSİ=
SES OLAYLARI.
Ses Bilgisi Soru 1: İkinci hecesinde dar ünlülerin olduğu bazı sözcüklere ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde ikinci hecedeki dar ünlü düşer. Bu ses.
TÜRKÇE / Ünlüler ve Ses Olayları
Köylü ulusun efendisidir.
EYLEMİN ÇATISI 20 SORU.
I.Dönem Türkçe performans Ödevi
SES BİLGİSİ.
6. SINIFLAR SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
SES BİLGİSİ HAZIRLAYAN:FERİT GÜL.
ÜNSÜZ BENZEŞMESİ (ÜNSÜZ SERTLEŞMESİ)
Ses olayları Ünlü (hece) düşmesi Ünlü türemesi Ünsüz yumuşaması
ÖRNEK SORU:1 “Senin resmini defterimin arasına sakladım” Cümlesinde hangi sözcükte ünlü düşmesi var? A)Senin B)resmini C)Defterimin D)sakladım.
1/20 Zamir A B C D Aşağıdaki cümlelerin hangisinde şahıs ( kişi ) zamiri vardır? Akşam dayımlar geldiğinde uyuyordum. Durmadan yağan kar çocukları heyecanlandırdı.
SES BİLGİSİ İLE İLGİLİ SORULAR.
SES BİLGİSİ.
ÜNSÜZ YUMUŞAMASI Sonu (p, ç, t, k) sert ünsüzleri ile biten bir sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında "pb'ye, çc'ye, t  d'ye, k  g, ğ'ye" dönüşür.
TÜRKÇE SÖZCÜK.
D ERSİMİZ T ÜRKÇE  Ağaça çıkmış. ğaca çıkmış. PÇTKBCD G, Ğ.
SES BİLGİSİ Türkçe Öğretmeni.
İLETİŞİM KURMAMIZI SAĞLAYAN SES VE İŞARETLERİN TÜMÜNE DİL DENİR.
Alfabemizde 29 harf vardır.Her harfin büyüğü ve küçüğü vardır.
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi düz-geniş ünlülerinden meydana gelmiştir? A)Yapraklar B)Korkusuz C)Azimli D)duygusal.
Ses bilgisi.
SES BİLGİSİ SORULAR.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
TÜRKÇE DERSİ PERFORMANS ÖDEVİ
HAZIRLAYAN UMUT ÖZBEY TÜRKÇE ÖĞRETMENİ
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI - 1
1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat.
Ses Bilgisi.
CÜMLENİN ÖĞELERİ ……………….
Ses bigisi soruları.
SES BİLGİSİ.
Ses Bilgisi.
1.Soru "Yaşlı adam duvarı tek başına boyuyordu."
1) “Meydanda telefon kulübesini göremiyor, ama, yine de arıyordu
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
1.Soru Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bağlaç olan ''de'' yanlış yazılmıştır? A) Bence annen de haksızdı, sen de haksızdın. B) Bıçak ta, kaşık ta ikisi.
TEST SORULARI YAZIM KURALLARI.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ.
SES BİLGİSİ Test Soruları.
Binsem hülyaların beyaz atına
Soru 1: Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde hem ünlü düşmesi hem de ünsüz yumuşaması vardır? A) Onunla karşılaşınca ne diyeceğimi şaşırıyorum.
SES BİLGİSİ.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
ÜNSÜZLERLE İLGİLİ SES OLAYLARI
SES BİLGİSİ.
Ses bilgisi.
SES BİLGİSİ KONU ANLATIM M. UÇAR TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ÖĞRETMENİ
SES BİLGİSİ AÇ.
Tümce (Cümle) Bilgisi Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği tam olarak anlatan sözcük veya sözcük dizisine tümce (cümle) denir. Soru: “Okuma.

Metinleri Okuyalım.
SES BİLGİSİ Büyük Ünlü Uyumu
SES BİLGİSİ 2 Not: Evde ders tekrarı yaparken defterinize konuya uygun görseller çizebilirsiniz. Görsel alanlarını şimdilik boş çerçeve çizerek belirtebilirsiniz.
ADI: ECE SOYADI:ARSLAN SINIFI-NO:6/K   Dilimizde 8 tane ünlü harf vardır. Bunlar ;  A,e,ı,i,o,ö,u,ü ÜNLÜ HARFLER.
Dil Nedir? Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan, kendisine özgü yasaları olan ve ancak bu yasalar çerçevesinde gelişen, temeli bilinmeyen zamanlarda.
Dersimiz.Com SES OLAYLARI Ünsüz yumuşaması(sert sessizlerin yumuşaması): P,ç,t,k harfleriyle biten sözcüğe ünlüyle başlayan ekler gelirse kelime sonundaki.
Sunum transkripti:

SES BİLGİSİ

SORU 1- I. Dünyayı verelim çocuklara II. Hiç değilse bir günlüğüne III SORU 1- I. Dünyayı verelim çocuklara II. Hiç değilse bir günlüğüne III. Dünyayı çocuklara verelim IV. Bir günlük de olsa öğrensin dünya arkadaşlığı Numaralanmış dizelerin hangi ikisinde yumuşama vardır? A- I ve III B- I ve IV C- II ve III D- II ve IV

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü iki dizenin sonuna da ünlü ile başlayan ek geldiği için yumuşama olmuştur.

SORU 2- Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek geldiğinde yumuşama olmaz? A- Annem pazardan sepet almış. B- Yurt genelinde seferberlik ilan edildi. C- Kardeşi olan dört yaş küçüktü. D- Kurt dumanlı havayı sever.

Doğru cevap “A” seçeneğidir, çünkü sadece “sepet” sözcüğüne ünlü ile başlayan ek geldiğinde yumuşama olmaz.

SORU 3- Aşağıdaki dizelerin hangisinde ulama vardır SORU 3- Aşağıdaki dizelerin hangisinde ulama vardır? A- Beni bu güzel havalar mahvetti, Böyle havada istifa ettim. B- İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı; Başımda eski alemlerin sarhoşluğu C- Yeni uyanan çiçeklerin tanıklığıyla Bedenin karşı koyuyor suyun tehdidine. D- Her akşam seninle yeşil bir zeytin tanesi Bir parça mavi deniz alır beni.

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü “deniz” sözcüğünden sonra ünlü ile başlayan sözcük gelmiştir.

SORU 4- Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili sözcükte ünlü düşmesi yoktur? A- Kurda niçin boynun kalın, diye sormuşlar. B- Devrin ileri gelenleri ondan çekiniyordu. C- Bizi evin büyücek bir salonunda beklettiler. D- Suyun ayrıştırılması işlemi bitiyor.

Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü bu seçenekte “büyücek” sözcüğünde bir ünlü düşmesi olmamıştır.

SORU 5- I. Sıla burcu burcu ille ocağım II SORU 5- I. Sıla burcu burcu ille ocağım II. Çoluk çocuk hasretinde kucağım III. Sana her şeyi anlatacağım IV. Otur baş ucuma sor yavaş yavaş Yukarıdaki dizelerde ünsüz yumuşamasına uğramış kaç sözcük vardır? A- 2 B- 3 C- 4 D- 5

Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü dört dizede de ünsüz yumuşaması olmuştur.

SORU 6- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert sessizlerin yumuşamasına örnek vardır? A- Okuldan çıkınca kütüphaneye gitti. B- Yolculuğumuz çok keyifli geçti. C- Babam erkenden iş yerine gitti. D- Kitaplarınızı büyük bir zevkle okuyoruz.

Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü sadece “yolculuk” sözcüğünde sert sessiz yumuşaması olmuştur.

SORU 7- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisinin sonuna ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde sözcük ses değişimine uğramaz? A- Kanepeler salona nasıl da denk geldi. B- Dert ettiğiniz buysa hallederiz. C- Zamanında çok hikmetli sözler söylemiş. D- Cevap anahtarını öğretmen sınıfta unutmuş.

Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü “hikmet” sözcüğüne ünlü ile başlayan bir ek geldiği zaman ses değişimi olmaz.

SORU 8- “Sonu (p,ç,t,k) sert ünsüzlerinden biriyle biten sözcüklere ünlü ile başlayan bir ek geldiğinde bu ünsüzler yumuşayarak (b,c,d,g,ğ) ye dönüşür.” Aşağıdaki seçeneklerin hangisinde bu kurala uygun bir cümle kullanılmıştır? A- Konutların yapımında bol harç kullanılması. B- Bizim evde kitabını unutmuş. C- Bu çark daha ne kadar böyle döner? D- Banka oturan yaşlıyla saatlerce konuştu.

Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü “kitap” sözcüğünün sonuna ünlü ile başlayan bir geldiği zaman (P) harfi (B) harfi olarak yumuşar.

SORU 9- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte ünsüz düşmesi olmuştur? A- Küçücük evlerinde huzurluydular. B- Bademcik ameliyatı iyi geçti. C- Tazecik soğanları bahçeden topladı. D- Kısacık ömründe yüzü hiç gülmedi.

Doğru cevap “A” seçeneğidir, çünkü “küçük” sözcüğüne (-cük) eki gelince (K) harfi düşmüştür.

SORU 10- Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde sadece yumuşak ünsüzler kullanılmıştır? A- Atatürk’ün medeniyet konusundaki özdeyişlerini buldum. B- Özgürlük için yıllarca mücadele verilmiştir. C- Sevgi ancak özveriyle, paylaşımla çoğalır. D- Bu okulda iki sene öğrenim görmüş.

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü sadece “öğrenim” sözcüğünde yumuşak ünsüz kullanılmıştır.

SORU 11- Aşağıdaki cümlelerde “-cik” eki altı çizili sözcüklerden hangisinin sonuna eklendiğinde sözcüğün sonundaki ünsüz düşer? A- İnsan, haklarını savunmayı bilmelidir. B- Gelin alayı hızla uzaklaştı. C- Okuduğum kitap beni çok etkiledi. D- Biraz daha alçak sesle konuş!

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü “alçak” sözcüğü sonuna “-cik” eki geldiğinde (K) harfi düşer.

SORU 12- Senin bildiğin işler Benim bildiğim işler değildi Ben tanrının her günü Kırlarda gezindim Bu dizelerde kaç yerde ulama vardır? A- 4 B- 3 C- 2 D- 1

Doğru cevap “C” seçeneğidir, çünkü 1. ve 2. dizelerde ulama vardır.

SORU 13- Aşağıdaki dizelerin hangisinde ünsüz yumuşaması vardır SORU 13- Aşağıdaki dizelerin hangisinde ünsüz yumuşaması vardır? A- Şaşar Veysel iş bu hale B- Gah ağlaya gahi güle C- Yetişmek için menzile D- Gidiyorum gündüz gece

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü “gidiyorum” sözcüğünde (T) harfinde ünsüz yumuşaması olmuştur.

SORU 14- I. Yaz gelince heveslenir bitersin, II SORU 14- I. Yaz gelince heveslenir bitersin, II. Güz gelince başın alır gidersin, III. Yavru niçin boynun eğri tutarsın, IV. Senin derdin benden beter menevşe. Karacaoğlan Numaralanmış dizelerin hangi ikisinde ünsüz yumuşaması vardır? A- I ve II B- I ve III C- II ve III D- II ve IV

Doğru cevap “D” seçeneğidir, çünkü “gidersin” ve “derdin” sözcüklerindeki (T) harfinde ünsüz yumuşaması olmuştur.

SORU 15- “Türkçe’de iki ünlü yan yana gelmez SORU 15- “Türkçe’de iki ünlü yan yana gelmez. Bu nedenle iki ünlü arasına “y,ş,s,n” ünsüzlerinden uygun olanı getirilir.” Buna göre aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde kaynaştırma harfi vardır? A- Çocuk kapıdan bana bakıyordu. B- Yanlışlıkla bardaktaki suyu devirdi. C- O sokağı nasıl unuturum? D- Kaptanın yüzü birden değişti.

Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü “suyu” sözcüğündeki (Y) harfi kaynaştırma harfidir.

SORU 16- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesine örnek yoktur SORU 16- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü düşmesine örnek yoktur? A- Sen o yıllarda ufacık çocuktun. B- Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfler. C- Her işe burnunu sokar kardeşim. D- Gazi göğsünü gere gere meydanda yürüdü.

Doğru cevap “A” seçeneğidir, çünkü bu cümlede ünlü düşmesi olan sözcük yoktur.

SORU 17- Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralmasına örnek bir kullanım vardır? A- Bu at, diğerlerinden daha hızlı koşuyor. B- Çocuk hasta olduğu için sayıklıyor. C- Zil çalınca çocuklar sınıfa giriyor. D- Bu öğretmen her şeyi biliyor.

Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü “sayıklıyor” sözcüğünde (A) harfi (I) harfine dönüşmüştür.

SORU 18- “Kadın oğluna sevgiyle sarıldı SORU 18- “Kadın oğluna sevgiyle sarıldı.” cümlesindeki “oğluna” sözcüğünde görülen ses olayı aşağıdaki cümlelerin hangisinde vardır? A- Ağzınla kuş tutsan bu iş olmayacak. B- Gizli kalmış duygular açığa çıktı. C- Doğduğum köyü özlemle anıyorum. D- Bu balık çok güzel pişer.

Doğru cevap “A” seçeneğidir, çünkü “oğluna” ve “ağzınla” sözcüklerindeki ses olayı birbiri ile aynıdır.

SORU 19- “Önemli bir konu hakkında karar verirken ailemizin fikrini de almalıyız.” cümlesindeki altı çizili sözcükte görülen ses olayı aşağıdakilerden hangisidir? A- yumuşama B- ünlü düşmesi C- ünsüz düşmesi D- benzeşme

Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü “fikir” sözcüğündeki (İ) ünlüsü düşmüştür.

SORU 20- Tahtanın önünde silgi Üç dört tebeşir Öğretmen içeri girdi İlk ders cebir Yukarıdaki dizelerin kaç yerinde ulama vardır? A- 1 B- 2 C- 3 D- 4

Doğru cevap “B” seçeneğidir, çünkü 1. ve 3. dizelerde ulama görülmüştür.