Yard. Doç. Dr. Serkan ŞENDAĞ MAKÜ 2012, BURDUR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Arş. Gör. Gül KALELİ YILMAZ
Advertisements

Psik.Dan.&Reh. Yusuf ŞARLAK KPSS 2010
İLİŞKİLERİ İNCELEMEYE YÖNELİK ANALİZ TEKNİKLERİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Kİ-KARE TESTLERİ A) Kİ-KARE DAĞILIMI VE ÖZELLİKLERİ
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME Temel Kavramlar
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
Hafta 01: Veri (Yrd.Doç.Dr. Levent AKSOY)
İstatistik Kavramı İstatistik; kesin olmayışlığın ışığı altında karar verme tekniğidir. Ana kitle hakkında örneklem yardımıyla tahmin çalışmalarıdır. Kitle.
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
İstatistikte Temel Kavramlar
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Bu slayt ‘ten indirilmiştir.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
İstatistik Temel Kavramlarına Giriş
İstatistikte Bazı Temel Kavramlar
Yard.Doç.Dr. Sertel Altun
Ölçme Nedir ? “Bir niteliğin gözlenerek gözlem sonuçlarının sayı veya sembollerle gösterilmesine ÖLÇME denir.” Ölçmenin en az üç aşaması vardır: ölçülecek.
Temel İstatistik Terimler
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
Büyük ve Küçük Örneklemlerden Kestirme
EĞİTİMDE ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
BİYOİSTATİSTİK TANIMLAR Dr.A.Tevfik SÜNTER
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
Konya n. Erbakan Üniversitesi
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
 Ölçme: Gözlem yapıp sonuçları sembollerle ifade etme.
Ölçüm Geçerliği Murat Coşar Afyon Kocatepe Üniversitesi
Ölçme ve Değerlendirmede Temel Kavramlar
21 - ÖLÇME SONUÇLARI ÜZERİNE İSTATİSTİKSEL İŞLEMLER
1 - ÖLÇME VE DEĞERLENDİRMEDE TEMEL KAVRAMLAR VE EĞİTİM SİSTEMİNDEKİ UYGULAMALARI
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
Biyoistatistiğe Giriş: Temel Tanımlar ve Kavramlar
İstatistik 1.Bölüm EĞITSEL YAZıLıM GELIŞTIRME VE DEĞERLENDIRME.
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
ÖĞRENME AMAÇLARI Veri analizi kavramı ve sağladığı işlevleri hakkında bilgi edinmek Pazarlama araştırmalarında kullanılan istatistiksel analizlerin.
İstatistik Bilimine Giriş
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
NİCEL ARAŞTIRMA NEDİR? Bir amaca yönelik, belirli aşamalar içerisinde ve bir yöntem dahilinde yapılan çalışmalara araştırma denir. Araştırmacı yaptığı.
İSTATİSTİKTE TAHMİN ve HİPOTEZ TESTLERİ İSTATİSTİK
Parametrik ve Parametrik Olmayan Testler Ortalamaların karşılaştırılması t testleri, ANOVA Mann-Whitney U Testi Wilcoxon İşaretli Sıra Testi Kruskal Wallis.
Istatistik.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
1: Şehit Yüzbaşı Beşir Bayraktar Ortaokulu,
Yrd. Doç. Dr. Eren Can Aybek Haziran, 2017
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
NİCEL ARAŞTIRMALAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
TEMEL BETİMLEYİCİ İSTATİSTİKLER
Yrd.Doç. Dr. Özcan PALAVAN
Merkezi Eğilim Ölçüleri
İSTATİSTİKTE TEMEL KAVRAMLAR
ANLAM ÇIKARTICI (KESTİRİMSEL) İSTATİSTİK
İç Geçerlik Varılan bir nedensel ilişkide sonucun deney değişkenleri ile açıklanma düzeyi ile ilgilidir. Deneyde kontrol iç geçerliği arttırmak için yapılır.
Temel Kavramlar Değişken: Değişik değerler alabilen objelere, özelliklere yada durumlara denir. Sürekli değişken: iki ayrı ölçüm arasını kuramsal olarak.
Ölçme ve Değerlendirme
Değişkenler Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ile İlgili Genel Kavramlar
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
ÖLÇME DEĞERLENDİRME İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÖDE5024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İSTATİSTİK Yüksek Lisans
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ İSTATİSTİK DOKTORA
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
1.Hafta Haftalık Çizelge Temel Kavramlar SPSS’ e giriş
Sunum transkripti:

Yard. Doç. Dr. Serkan ŞENDAĞ MAKÜ 2012, BURDUR Temel Kavramlar

Bu derste… İstatistik, Parametre, Değişken ve Değişken Türleri, Ölçme ve Ölçme sınıfları, Evren ve Örneklem, Betimsel ve Çıkarımsal istatistik,

İstatistik nedir veri” anlamında kullanılmaktadır. Örneğin “1993 yılında dış borcumuz 117 trilyon TL”, “1994 yılı enflasyonu %74” vb. “istatistiksel yöntem” anlamında kullanılmaktadır. Örneğin, betimleyici istatistik, ilişkisel istatistik, açıklayıcı istatistik vb. şekillerde kullanılmaktadır.

İstatistik nedir “örneklemden hesaplanan değer” anlamında kullanılmaktadır. Bu anlamda “parametre” kavramının karşıtıdır. Örneğin anakütleden (evren) tamsayım yapılarak hesaplanan aritmetik ortalama “ ” bir parametre iken örneklemden hesaplanan aritmetik ortalama ise bir istatistiktir.

İstatistik nedir Dördüncü anlamı, verilerin derlenmesi, düzenlenmesi, çözümlenmesi için kullanılan yöntem ve tekniklerin bütünüdür. Yine benzer bir tanım: İstatistik, geçmişi ve şimdiki durumu çeşitli sayısal tekniklerle analiz ederek gelecek hakkında karar vermeyi sağlayan bir bilim dalıdır

Değişken ve türleri.. Bir varlıktan diğer bir varlığa değişen özelliklere değişken denir. Örn: yaş, göz rengi, boy, doğum yeri, Nicel değişken: bir özelliğin miktar olarak bulunma düzeyini ifade eden, azlık çokluk ifade eden değişkenler ör:boy, kilo, yaş Nitel değişken: özellikleri sınıflamaya yönelik değişkenler. Ör: göz rengi, doğum yeri vb.

Değişken ve türleri.. Sürekli değişken: iki değer arasında sürekli değerler alabilen değişkenler örneğin boy . Süreksiz değişken:iki değer arasında değer alamayan değişkenler, örnek:otomobil rengi, yaşanılan bölge.”

Değişken ve türleri.. Bağımlı (Sonuç) değişken: bir araştırmada araştırmaya konu olan ve çeşitli değişkenler açısından açıklanmaya çalışılan sonuç değişkeni yani araştırma değişkeni. Bu nedenle araştırma başlığında çoğunlukla bağımlı değişkene yer verilir. Bağımsız değişken: bağlı değişken üzerinde etkisi ya da bağımlı değişken ile ilişkisi olabilecek değiken.

Değişken ve türleri.. Örneğin “laboratuar ortamının Programla dilleri II dersindeki akademik başarıya etkisi” burada akademik başarı bağımlı farklı laboratuar koşulları bağımsız değişken. Bağımlı bağımsız değişken araştırmaya göre değişir. Örneğin: “Programlama II dersindeki başarının İnternet tabanlı programla dersindeki başarıya etkisi”. Bazen araştırma başlıklarında bağımlı değişkenlerden bahsedilmez.

Ölçme Varlıkların çeşitli özelliklerinin sayı ve sembollerle ifade edilmesi işlemine ölçme denir. Ölçme işlemi sonunda elde edilen değere ölçüm, sonuçları elde etmek için kullanılan araca ölçüt(ölçme aracı) denir. Örneğin. İnsan boyu ölçülmek istenen özellik, metre-ölçme aracı(ölçüt), ölçme sonunda elde edilen sayıya ölçüm denir.

Ölçme Ölçme aracı-Terazi Özellik-Ağırlık Ölçüm-Sayılar .45 kg .50 kg

Ölçme Eğitim bilimlerinden örnek verelim. Öğrencilerin eleştirel düşünme becerileri Watson-Glaser eleştirel düşünme becerileri .96 .75 .65 Eleştirel Düşünme Puanları

Ölçüm Düzeyleri Sınıflama ölçeği: eğer ölçülen özelliğe sadece bir isim verilebiliyorsa, ör: siyah, mavi, kırmızı kullanılır. Sıralama ölçeği: varlıklar belirli özelliklerine göre 1., 2.,3. vb şekilde sıralanır. Örneğin sınıfın en uzunu Emir, ikinci en uzunu Serdar, üçüncü en uzunu Zeyneb… Bu ölçekte nice bit miktar belirtilmemiştir bu nedenle aritmetiksel işlem yapılamaz

Ölçüm Düzeyleri Aralık Ölçeği: aralık ölçeğinde ölçülen özellik niceliksel bir miktar olarak ifade edilir ancak sıfır noktası kabul edilen bir değerdir. Bu nedenle oranlama yapılama ancak toplam çıkarma işlemi yapılabilir. Örneğin suyun donma noktası Celcius skalasında 0 dır oysa Fahreneit skalasında 32’dir . Dahası sıcaklığın sıfır derece olması sıcaklığın olmadığı anlamında gelmez.

Ölçüm Düzeyleri Oran ölçeği: niceliksel bir miktar ifade eder sıfır noktası mutlaktır göreli değildir. Örneğin bir varlığının boyunun sıfır olması boyunun olmaması anlamına gelir. Oran ölçeğinde toplama çıkarma işlemine ilave olarak oranlama yapılabilir. Mesela Alinin ağırlığı 50 kg Velinin 100 ise Velinin ağırlığı Alinin 2 katıdır. Denilebilir oysa Aralık ölçeğinde böyle bir durum söz konusu olamaz. Örneğin 60 derece sıcaklık 30 derece sıcaklığın iki katı sıcaktır denilemez.

Evren (Anakütle) ve Örneklem Evren ölçüm sonuçlarını oluşturan kümenin tamamına denir. Örneğin bir A lisesinde cep telefonu kullanan öğrencilerin aylık sms gönderme sayılarından oluşan bir küme böyle bir araştırmanın evrenini oluşturmaktadır. Ancak bazen evren sonlu olmayabilir yada evrenin tamamına ulaşmak için gerekli zaman veya maddi kaynak bulunamayabilir. Bu nedenle araştırmalarda genellikle ilgili evreni temsil ettiği düşünülen bir örneklem alınır. Örneklem alma işlemine örnekleme denir. Yukarıdaki nedenlerden dolayı araştırmalarda Hedef (sonlu) evrenler tanımlanır: Ör: Mehmet Akif Ersoy üniversitesi eğitim fakültesinde 2011-2012 döneminde eğitim öğretime devam eden öğrenciler.

Betimsel ve Çıkarımsal(Kestirisel, Vardamsal) İstatistik Betimsel istatistik varlıkların belirli özelliklerine ilişkin ölçümleri özetlemeye verileri gruplandırmaya yarayan temel istatistiklerdir. Örneğin bir A okulundaki öğrencilerin boy uzunluğu ölçümleri kullanılarak hesaplanan aritmetik ortalama o okuldaki öğrencilerin boylarına ilişkin genel bir betimleme yapar. Çıkarımsal istatistik ise örneklemden elde edilen değerler ile evrene ilişkin tahminde bulunmayı amaçlar. Kestirme ve hipotez testi çıkarımsal istatistiğin konusudur, gözlenen değerleri kullanarak gözlenemeyen değerlere ilişkin tahminde bulunma işlemi.

Soru Aşağıdakilerden hangisi istatistik hangisi parametredir. a)Bir sınıftaki öğrencilerin bilgisayar dersinden aldıkları puanların ortalaması b)Türkiye’deki ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin SBS sınavı puanlarının standart sapması c)Mehmet Akif Ersoy üniversitesinden seçilen 1000 kişilik bir öğrenci grubunun kişilik özelliklerinin belirlenmesi.

Daha ayrıntılı bilgi için… Aşağıdaki kaynakları okuyunuz. 3 nolu kaynak: sayfa 3-19, 1 nolu Kaynak: sayfa 1-10, 4 nolu kaynak:31-40.

Dönem Projeleri Dönem projenizi almayı unutmayınız. Başarılar….