OĞUZ KAAN DESTANI "ALTIN YAY" VE "ÜÇ GÜMÜŞ OK" "Oğuz-Kağan'ın altı oğlu hükümdarlık sembolü olan, 'altın bir yay" ile ""üç gümüş ok"u, avda bulup getirmişlerdi":

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda bulunur.
Advertisements

DESTAN.
BETİMLEYİCİ ANLATIM Bu tekniği uygulayan yazarın amacı, okuyucunun görmediği bir görüntüyü, olayı, yeri, okuyucunun kafasında canlandırmaktır. Yazar.
İPEK YOLUNDA TÜRKLER.
İngilizce’den Çeviren Dr. M. Fatih Taşar
EVİMDEYİM GÜVENDEYİM U.
“ANNELER GÜNÜ” İÇİN DERS SUNUMU
KUMDA AYAK İZLERİ
Tanrı, melek ve bebek:.
Invitation for a meeting at new season. YENİ DÖNEM İÇİN TOPLANTI DAVETİYESİ.
DESTAN.
Hazreti Muhammed’i Tanıyalım
YÖNLER.
ÇANTA. Süslü püslü dışı Kocaman içi Fermuarı var Ceket değil Bil bakalım nedir?
HAZIRLAYAN: PERİHAN KESGİN
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Değerli Dostlar, 2008 tatilimi Doğu Anadoluyu gezerek değerlendirmiştim. Bu sunumun konusu Ahlat, Van Gölünün batı kıyısında Bitlis.
1 ) İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK EDEBİYATI
Okulun ilk günü, ilk derste profesörümüz, önce kendini tanıttı, sonra 'Bu yıl, yepyeni bir öğrencimiz var. Çok ilginç biri bakalım bulabilecek misiniz'
SBEP ERGENEKON DESTANI
V a z g e ç t i m.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK
KÜÇÜK KAPLUMBAĞA.
MELEK GİBİ ( ŞİİRİ ) Melek oldum rüyamda, İpekten kanatlar taktım.
TÜRK DESTANLARINDAKİ MOTİFLER
Yansımaları dünün güne Devasa aynalarda olabildiğine net
MOĞOLLARDA KÜLTÜR VE MEDENİYET
Okullardan bir okul, derslerden matematik dersiydi.
Hiristiyan ikonografyasi
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
ŞİLE-AĞVA GEZİMİZ 21 Mayıs 2011 Yakın geçmiş zamanların birinde Alper; Fatoş Anne ve Ergun Baba’sını İstanbul’a davet etmiş. O da ne Ayten Bacı ile Necla.
Kaç gece yatağımda uykusuz, Bir o yana, bir bu yana dönüp durdum.
ESKİ TÜRK TOPLULUKLARINDA DEVLET YÖNETİMİ
yazdı. Annesinin yanında da iyi yazı yazıyor. Ziya
ANNE-KIZ İLİŞKİSİ.
ORTA ASYA’DA KURULAN TÜRK DEVLETLERİ
ŞEHİT VE GAZİLERİMİZİN ANISINA..
Erdoğan GÜL Sosyal Bilgiler Öğretmeni
ANADOLU SELÇUKLULARI VE BEYLİKLER DÖNEMİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET.
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ DÖNEMİ.
Ruhumu eritip de kalıpta dondurmuşlar; Onu İstanbul diye toprağa kondurmuşlar. İçimde tüten bir şey; hava, renk, eda, iklim; O benim, zaman, mekan aşıp.
MİT-(MİTOLOJİNİN KISALTMASI)
Frohe Weihnachten! Mutlu Noeller!. İsa'nın doğum İncil, Luka 1+2 türkisch İsa'nın Doğumu Önceden Bildiriliyor Elizabet'in hamileliğinin altıncı.
TÜRK DESTANLARINDA MOTİFLER
YAŞADIĞIMIZ YER YÖNLERİMİZ.
A İLK TÜRK DEVLETLERİ İLKÇAĞ UYGARLIKLARI.
İLK TÜRK DEVLETLERİ facebook/tarihkursu
TAVŞAN VE YILANIN DOSTLUĞU
TARİHİ RİSK! İLK TÜRK DEVLETLERİ.
L SESİ SUNUMU.
Hz. Peygamberin Selâmı Dini Hikayeler serisi 2.
gözkapakları düşünce Gece gözlerine bakardı maviydi giydi ğ i vakit geç olunca gözlerinden uyku akardı o uykuya yatmaz sanki uyku ona yatardı beynine.
NE ZAMAN YAŞLI OLUNUR?.
B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM B TEMASI BENİM EŞSİZ YUVAM.
 Bir Uygur destanıdır. Büyük Türk İmparatorluğunu Göktürkler' den devralan Uygur Türkler' i, Türeyiş Destanı ile soylarının vücut buluşunu anlatırken.
Türklerin anayurdu Orta Asya'dır.
KAZANIMLAR 1.Destan, yazıt ve diğer belgelerden yararlanarak, Orta Asya ilk Türk toplumlarının siyasal, ekonomik ve kültürel özelliklerine ilişkin çıkarımlarda.
YÖNLER.
ATATÜRK.
İngilizce’den Çeviren Dr. M. Fatih Taşar
COM’DANWWW.CİHANSİMSEK. COM’DAN ALINTI YAPILMIŞTIR. 2.Ünite HİKAYE KONU ANLATIM SLAYTI.
Büyük Selçuklu Devleti Kaan Tuvanç 7/D 219. Kurulduğu Yer: Horasan. Kurucusu: Tuğrul Bey. * Selçuklular, Oğuzların Üçok kolunun Kınık boyundandır. * Büyük.
NESİLDEN GELEN GÜNAHLAR
TÜRKLERİN İLK YURDU Türklerin ilk ana yurdu Orta Asya’dır. Bu bölge batıda Hazar Denizi’nden doğuda Kingan Dağlarına, kuzeyde Altay Dağları ve Baykal.
Ergenekon Destanı Türk illerinde Türk oku ötmeyen, Türk kolu yetmeyen, Türk’e boyun eğmeyen bir yer yoktu. Bu durum yabancı kavimleri kıskandırıyordu.
Hz. Yusuf, Yakup Peygamber’in on iki oğlundan en küçüğünün (Bünyamin) bir büyüğüdür. Yusuf, İsrailoğullarını meydana getiren on iki boydan birinin başıdır.
MevlanaCelalettin-i Rumi
TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT ANLAYIŞI. TÜRKLERDE SANAT İLK TÜRK DEVLETKERİNDE SANAT  ORTA ASYA TÜRK SANATININ TEMELİ İLK TÜRK DEVLETLERİNDE GÖRÜLEN ATLI.
Sunum transkripti:

OĞUZ KAAN DESTANI "ALTIN YAY" VE "ÜÇ GÜMÜŞ OK" "Oğuz-Kağan'ın altı oğlu hükümdarlık sembolü olan, 'altın bir yay" ile ""üç gümüş ok"u, avda bulup getirmişlerdi": Altından yapılmış bir yay ile üç gümüş okun, Oğuz'un oğulları tarafından bulunuşu, hemen hemen bütün Oğuz destanlarında yer almaktadır. Tabiî olarak, ayrı yer ve zamanlarda yazılmış olan Oğuz destanlarında, bu konuda da ufak değişiklikler görmüyor değiliz. Uygur türkçesi ile yazılmış Oğuz destanı, yayla okların daha önce, rüyada görüldüklerini yazıyordu. Bu çok güzel olay, şöyle olmuştu:

Söz dışında kalmasın, bilsin herkes bu işi, Oğuz-Kağan yanında, vardı bir koca kişi, Sakalı ak, saçı boz, çok uzun tecrübeli. Soylu bir insan idi, akıllı düşünceli. Ünvanı Tüşimeldi, yani Kağan veziri, "Uluğ Türük" dü adı, Oğuz'un seçme eri. Altından bir yay gördü, uyur iken uykuda, Yayın bulunuyordu, üç gümüşten oku da. Ta doğudan batıya, altın yay uzanmıştı, Üç gümüş ok kuzeye, sanki kanatlanmıştı.

Anlattı Oğuz-Han'a, uyanınca uykudan, Rüyayı tabir etti, içindeki duygudan, Dedi: "Bu düşüm sana, dirlik düzenlik versin! "Hakanıma inşallah, birlik güvenlik versin! "Rüyada ne gördüysem, Gök Tanrı'nın sözüyle, "Seni de öyle yapsın, Tanrı kutsal özüyle! "Yeryüzü hep insanla, dolup taşar boyuna, "Tanrım! Bağışlayıver! Oğuz-Kağan soyuna!"

SEMBOLLER

RESİM 1 Psişenin Sembolik Resmi

RESİM 2 Tutkunun Yılanı

RESİM 3 Yardımcı Gölge