ATLAS projesinde yeni yapılanma

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gülsen Önengüt Çukurova Üniversitesi, Fizik Bölümü
Advertisements

Apple Computer Inc. Altı Aşamalı Teknoloji Planlama Modeli (2005)
Meriç Belediyeler Birliği
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ KADIN SORUNLARI ARAŞTIRMA
LHC Çarpışmalarını Nasıl Görüyoruz?
Bilişim Sistemleri Mühendisliği Bölümü
kaynakca.info TÜRKİYE KAYNAKÇASI
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
ULUSAL İSG AĞI TOPLANTISI AJANS’IN 2007 YILI ETKİNLİKLERİ SAKİNE OVACILLI 17 NİSAN 2007 ANKARA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ (TÜBESS)
TR-GRID ULUSAL GRID OLUŞUMU GRID PROJELERİ ve GRID UYGULAMALARI Dr. Burcu Ortakaya Ankara, Ekim 2007.
HÜTF TIP-BİLİM DOKTORU (MD-PhD) BÜTÜNLEŞİK PROGRAMI YÖK’nin tarihli sayılı yönetmeliği ile açıldı ve eğitim yılında faaliyete.
Perakendenin Yükselen Değeri.  1991 den Bugüne 1993 te Konya nın ilk hipermarketini açan Adese, zamanla Konya merkez ve ilçelerinin yanı sıra, Ankara,
Merkezimiz tarihli resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle kurulmuş ve yaklaşık 2 yıldır faaliyet göstermektedir. Kısa adı NAKSAM’dır. NAKSAM’IN.
III. KAMU SM E-İmza Platformu Firma Tanıtımı
Prof. Dr. Nejat Erk, Türkiye Bologna Uzmanı ŞUBAT 2008 CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ-MANİSA.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI : BOLOGNA UZMANLARI ULUSAL TAKIMI PROJESİ 07 Aralık 2007, Uludağ Üniversitesi, BURSA BOLOGNA SÜRECİ’NİN TÜRKİYE’DE.
UZUNKÖPRÜ - HASKOVA TARIMSAL SANAYİ GELİŞTİRME PROJESİ DOÇ. DR. SEFER GÜMÜŞ PROJE BAŞ KOORDİNATÖRÜ BEYKENT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MÜDÜRÜ.
ADÜ TIP FAKÜLTESİ TEB MÜFREDAT VE ENTEGRASYON ALT BİRİMİ Başkan Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK.
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
Y Bugün, güçlü ve söz sahibi bir devlet olmanın temelinde gelişmiş bir ekonominin yattığı ve gelişmiş bir ekonominin ise ileri teknoloji üretimine dayandığı.
TR-GRID ULUSAL GRID OLUŞUMU GRID PROJELERİ TÜBİTAK ULAKBİM Ankara, Şubat 2007.
TÜBİTAK Bilimsel Araştırma Projelerini Hazırlama Eğitimi Şubat 2014
GRID Sisteminin Fizik ve Bilişim Teknolojisindeki Yeri ve Önemi
Grid Hesaplaması Özgür Erbaş GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul.
Gaziantep Üniversitesi /
TÜBİTAK 1000 PROJESİ BİLGİLERİ
Parçacık Fiziği Eğitim Semineri
– Arasında Gerçekleştirilen Faaliyetler Arasında Gerçekleştirilen Faaliyetler.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ AFET TIBBI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ Tanıtım ve Organizasyon Çalışma Grubu ANKOS 7. Yıllık Toplantısı 30 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Açık Toplum Vakfı-Boğaziçi Üniversitesi Ön Sonuçların Sunumu 11 Mayıs 2010.
CERN.
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
4. MASA TENİSİ ÇALIŞTAYI 2015 ANTALYA. EĞİTİM KURULU Prof.Dr. A.Azmi YETİM GAZİ ÜNİVERSİTESİ Yrd. Doç. Dr. Fatih YENEL GAZİ ÜNİVERSİTESİ Uzm. Dr. Halil.
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
ULUSAL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ BİLGİ AĞI TOPLANTISI
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI ZİRAİ ÜRETİM İŞLETMESİ PERSONEL VE MAKİNE EĞİTİM MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ SAFER 2009 AÇILIŞ TOPLANTISI.
Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinler Arası Yaklaşım
Üniversitelerin Taslak Stratejik Planlarının Değerlendirilmesi
TTB-UDEK DÖNEMİ ÇALIŞMALARI ÖZET SUNUM TTB-UDEK Olağan (Seçimsiz) Genel Kurul Toplantısı 8 Aralık 2012, Ankara Saat: TTB Merkez Konsey.
Yeni ve Temiz Enerji Araştırma ve Uygulama Merkezi (YETAM) tarihleri arasında gerçekleştirilen faaliyetler.
BODRUM YAT İMALATI İŞ KÜMESİ ROTASINI ÇİZİYOR PROJESİ
Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PDRMER) Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Ders Sorumlusu: Yrd. Doç. Dr. Mustafa TURAN
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI ve ERKEN TANI UYGULAMA ve ARAŞTIRMA MERKEZİ
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
13 Mart 2012, Rektörlük Konferans Salonu, Boğaziçi Üniversitesi “Türkiye Üniversitelerinde Sınai Mülkiyet Hakları (SMH) Bilgisinin Yaygınlaştırılması”
BOLOGNA SÜRECİNİN TÜRKİYE’DE UYGULANMASI PROJESİ Kasım 2006 Fırat Üniversitesi, Elazığ Nezih Güven- Bologna Rehberi.
Prof. Dr. Meral Özgüç 3 Mart 2015.
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
LOGO TÜBİTAK Uluslararası Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ HALK SAĞLIĞI ENSTİTÜSÜ
EXCEL 1 İNTERNET ORTAMINDA YAZARLIK DİLLERİ Dr. Hakan TÜZÜN (Ankara,2005)
TÜRK ODA GELİŞTİRME PROJESİ (TOGP)-2 PROJE SONUNDA UZUN DÖNEM ETKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ 07/02/2008 – TOBB - ANKARA.
TBMM’YE BİREYSEL BAŞVURU YOLLARININ TANITILMASI VE DESTEKLENMESİ PROJESİ 1 Mayıs Mayıs 2016.
SPİNA BİFİDA DERNEĞİ EDİRNE TEMSİLCİĞİ Yrd. Doç. Dr. Neşe ÖZKAYIN Trakya Üniversitesi, Pediatrik Nefroloji Bilim Dalı, EDİRNE.
Prof. Dr. Serkant Ali Çetin
Prof. Dr. Cemil Öztürk EPDAD Başkanı Marmara Üniversitesi
MEZUNİYET ÖNCESİ TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI
Kağıtsız Hastane Uygulamalarında Mevcut Durum ve Gelecek
İstanbul Bilgi Üniversitesi
EĞİTİM FAKÜLTESİ Akademik Yılı Genel Kurul
Sunum transkripti:

ATLAS projesinde yeni yapılanma TAEK / Ankara / 23.05.2008 CERN - ATLAS Deneyinde Detektör, Fenomenoloji ve Veri Analizi Çalışmaları

Yönetim ATLAS-TR: Ülke temsilcisi : M. Arik Ülke temsilci yrd: O. Cakir National Contact Physicist: S. A. Cetin Bogaziçi Group team leader: M. Arik Ankara Group team leader: O. Cakir TAEK-ATLAS Projesi: Yürütücü: S. A. Cetin Yürütücü yrd: O. Cakir

Temsilciler ATLAS-GRID I. T. Cakır ve A. J. Beddall ATLAS - RRB (Resources Review Board) TAEK yetkilisi ATLAS CB (Collaboration Board) A. Ü. – O. Çakır B. Ü. – S. A. Çetin Alt Grup Temsilcileri ID-TRT – S. A. Çetin & A. Beddall T-DAQ – T. Akdoğan Physics – S. Sultansoy & A. K. Çiftçi

TAEK-ATLAS Projesi Boğaziçi Ü TAEK-ATLAS Projesi Boğaziçi Ü. Grubu (7 doktoralı ve 5 öğrenci) + (1 doktoralı ve 2 öğrenci eklenmesi öngörülmekte) Prof. Dr. Metin Arık Doç. Dr. Taylan Akdoğan Doç. Dr. Serkant Ali Çetin (Doğuş Ü.) Doç. Dr. Ayda Beddall (Gaziantep Ü.) Yrd. Doç. Dr. Tonguç Rador Yrd. Doç. Dr. Andrew Beddall (Gaziantep Ü.) Dr. Ahmet Bingül (Gaziantep Ü.) MSc Öğr. Neslihan Becerici MSc Öğr. Serhat Iştın PhD Öğr. Ar. Gör. Yılmaz Durmaz (Gaziantep Ü.) MSc Öğr. Faruk Diblen (Gaziantep Ü.) MSc Öğr. Başak Untunç (Gaziantep Ü.)

TAEK-ATLAS Projesi Ankara Ü TAEK-ATLAS Projesi Ankara Ü. Grubu (7 doktoralı + 4 öğrenci) + (1 öğrenci TÜBİTAK projesinden desteklenmekte) Prof. Dr. Orhan Çakır Prof. Dr. Abbas Kenan Çiftçi Prof. Dr. Saleh Sultansoy (TOBB-ETÜ) Yrd. Doç. Dr. Hatice Duran Yıldız (Dumlupınar Ü.) Yrd. Doç. Dr. Metin Yılmaz (Gazi Ü.) Dr. İlkay Türk Çakır (TAEK) Dr. Rena Çiftçi MSc Öğr. Yusuf Zeka (Dumlupınar Ü.) MSc Öğr. Metin Aydar (Dumlupınar Ü.) MSc Öğr. Hatice Yılmaz (Dumlupınar Ü.) MSc Öğr. Mehmet Yılmaz (Dumlupınar Ü.)

Çalışma Konuları ID – TRT Trigger DAQ ATLAS GRID SLHC upgrade Fizik

Inner Detector – Transition Radiation Tracker ( ID-TRT ) Alignment / Validation / Monitoring 2007 senesinde yapılanlar: CosmicSmear (alignment) algoritması oluşturularak ATHENA CVS havuzuna yerleştirildi. Niels Bohr Enstitüsü ile birlikte TRT simulation validation hakkında ortak çalışma yapıldı ve gerçek elektron kaynakları tanımlanması için algoritma geliştirildi. TRT detektörünün online izlenmesi (monitoring) için gereken histogramları oluşturacak programlar yazıldı. 2008 planları: TRT çalıştaylarına ve diğer toplantılara iştirak etmek. Alignment, validation ve monitoring ile ilgili çalışmalara devam etmek.

Trigger and Data Acquisition 2006 senesinde yapılanlar: Ankara grubundan Erden Ertörer ATLAS veri toplama sistemi, preseries konularında çalışarak MSc tezi tamamladı. İlgili 2 ATLAS not çıktı ve TDR’a katkı sağlandı. 2008 planları: ATLAS T/DAQ grubuna belli seviyelerde donanım desteği sağlayarak, ileride ihtiyaç duyulacak olan upgrade sistemlerinin sorumluluğunu paylaşmak. Yani Türkiye’de alet tasarlayıp üretip deneye götürüp takıp işletmek. Bu çalışmayı mühendislerimizle birlikte gerçekleştirerek bu yenilikçi çalışmaların ülkemizde en etkin şekilde katma değere dönüşmesini sağlamak.

ATLAS GRID 2008 planları: Tier 2 ile ilgili imzalanmış olan anlaşma çerçevesinde ATLAS ve CMS deneyleri için GRID bağlantısı sağlandığı anlaşılmıştır. Bu bağlamda tüm ATLAS-TR üyeleri olarak ATLAS GRID kullanıcı sertifikaları tamamlanacaktır. ATLAS GRID bünyesinde gereken yazılımlar belirlenerek aktif hale getirilecek. 30 Nisan – 2 Mayıs tarihlerinde TAEK tarafından yapılan YEF@TR-GRID okulu çok verimli geçmiştir. Bu okulda edinilen tecrübenin tüm TR-ATLAS üyelerince paylaşımı ve çoğaltılması amacıyla Gaziantep’de 19-21 Haziran tarihlerinde TR-ATLAS GRID çalıştayını organize etmekteyiz, bu çalıştaya proje üyelerinin %80’den fazlası katılacaktır. ATLAS GRID bünyesinde gereken yazılımlar belirlenerek aktif hale getirilecek.

Super Large Hadron Collider (SLHC) Upgrade ~2015’de 1035 ve üzeri ışınlıkta çalışması planlanan LHC’de, ATLAS alt detektörlerinin ve özellikle iç detektörün yenilenmesi (upgrade) gerekecektir. Bu çalışmalara dahil olmak ve detektörlerin tasarımı ve mümkün olursa yapımında yer almak.

Fizik Geçmişte ATLAS Fizik TDR’ına oldukça önemli katkılarda bulunulmuştur. TDR’da çalışmış olduğumuz Higgs fiziği, 4. aile ve uyarılmış kuarklara ek olarak E6 modelinin öngördüğü parçacıklar ve top kuark anomal etkileşmeleri ile ilgili çalışmlara devam edilmektedir. Ayrıca preonik modellerle ilgili çalışmalar yapılacaktır. Geçmişte ilgilendiğimiz ve bugün sürdürmekte olduğumuz tüm fenomenolojik çalışmalara ilişkin deneyden alınan veri analizlerinin ilgili algoritmalar oluşturularak yapılması planlanmıştır.

Hayatını bilime adamış olan değerli Hocamızı sevgiyle anıyor ve çok özlüyoruz. ATLAS Projesindeki birlik, beraberlik ve ortak çalışma şevkimiz onun en büyük miraslarındandır.