ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
MEYVE SUYU NEDİR? DOĞAL OLARAK MEYVE DOKUSUNDA BULUNAN SIVIYA “MEYVE SUYU” DENİR. ISI VEYA ÇÖZÜCÜ KULLANMADAN, TAZE MEYVELERİN EZİLMESİ VEYA SIKIŞTIRILMASI İLE HAZIRLANIR.
TÜRK GIDA KODEKSİNE GÖRE MEYVE ORANLARI; MEYVE ORANI; %100 İSE MEYVE SUYU %25-99 İSE MEYVE NEKTARI %10-24 İSE MEYVELİ İÇECEK %O-9 İSE AROMALI %0 İSE TOZ İÇECEK OLARAK ADLANDIRILIR.
TÜRKİYE’DE MEYVE SUYU TÜKETİMİ; TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA TÜKETİM YILLIK 11 LT CİVARINDAYKEN; AB ÜLKELERİNDE BU RAKAM ORTALAMA 23 LT CİVARLARINDA…
EN ÇOK TÜKETİLEN MEYVELER; AB ÜLKELERİNDE EN ÇOK TÜKETİLEN MEYVE SUYU PORTAKAL VE ELMA İKEN; TÜRKİYE’ DE İSE BU; ŞEFTALİ, KAYISI VE VİŞNE OLARAK SIRALANIYOR…
MEYVE SUYU İHRACATLARI; DÜNYA’DA DURUM; 2007 YILINDA YAPILAN ARAŞTIRMALARDA EN FAZLA İHRACAT %25 İLE PORTAKAL SULARINDA YAPILDI. DAHA SONRA BUNU %20 İLE ELMA SUYU, %16.7 İLE DONDURULMUŞ PORTAKAL SULARI VE %15 İLE DE DİĞER SEBZE VE MEYVELER TAKİP ETTİ.
TÜRKİYE’DE DURUM; 2008 YILINDA YAPILAN İHRACAT ; 131 MİLYON DOLAR OLARAK GERÇEKLEŞMİŞTİR. İHRACATTA EN ÖNEMLİ ÜRÜNÜMÜZ; ELMA SUYU İKEN, 2008 YILINDA BU SIRAYI DİĞER MEYVE VE SEBZE SULARI ALARAK, 70 BİN DOLARLIK İHRACAT YAPILDI.
TÜRKİYE’NİN MEYVE SUYU İHRAÇ ETTİĞİ ÜLKELER; İLK SIRAYI ALMANYA VE ABD ALIYOR. DAHA SONRA ONLARI; JAPONYA, İNGİLTERE, GÜNEY KORE CUMHURİYETİ, FRANSA VE HOLLANDA GİBİ ÜLKELER TAKİP EDİYOR.BUGÜN TÜRKİYE 100 DEN FAZLA ÜLKEYE MEYVE SUYU VE KONSANTRELERİ İHRAÇ EDİYOR.
BATI AVRUPA ÜLKELERİNDE; MEYVE SUYU TÜKETİMİ %70, MEYVE NEKTARI TÜKETİMİ %30… TÜRKİYE’DE İSE TAM TERSİNE BİR DURUM VAR; MEYVE SUYU TÜKETİMİ %11 İKEN, MEYVE NEKTARI %89 CİVARLARINDA
EN FAZLA MEYVE SUYUNU HANGİ BÖLGEMİZ TÜKETİYOR; MARMARA : %46 İÇ ANADOLU:%17 EGE:%16 AKDENİZ İSE:%12 ORANLARINDA MEYVE SUYU TÜKETİYOR.
KAYNAKLAR; MEYED.ORG.TR VİKİPEDİ.COM GİDATEKNOLOJİSİ.ORG