Anadolu Uygarlıkları Lidyalılar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ANADOLU.
Advertisements

ESKİ ÇAĞLARDA TÜRKİYE VE ÇEVRESİNDEKİ
Kazanım: Anadolu ve Mezopotamya’da yaşamış ilk uygarlıkların yerleşme ve ekonomik faaliyetleri ile sosyal yapıları arasındaki etkileşimi fark eder.
Yeryüzünde Yaşam
LİDYALILAR AYŞE EGE DOLANBAY 9-B 464
Hazırlayan Nehir Gülce ÇEŞMECİ 6-B NO 1
Ünite 2: 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Yer Yüzünde Yaşam
5. Kazanım: Anadolu ve Mezopotamya’da yaşamış ilk uygarlıkların yerleşme ve ekonomik faaliyetleri ile sosyal yapıları arasındaki etkileşimi fark eder.
Anadolu gibi Mezopotamya’da eskiçağlarda pek çok defa istilaya uğramış, tarih boyunca üzerinde farklı uygarlıklar değişik kültür ve medeniyetler kurmuşlardır.
ANADOLU.
İLK ÇAĞ UYGARLIKLARI.
HİTİTLER · M.Ö 2000 yıllarında Anadolu’ya gelerek Kızılırmak çevresinde devlet kurmuşlardır. · Başkentleri Hattuşaş ( Boğazköy) şehridir. Çorum yakınlarındadır.
ANADOLU UYGARLIKLARI İÇİNDEKİLER LİDYALILAR URARTULAR İYONLAR HİTİTLER
Bil Soruyu Bas Gaza Qualifying Lap.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
ANADOLU MEDENİYETLERİ
KAZANIMLAR 1. İlk uygarlıkların bilimsel ve teknolojik gelişmelere katkılarına örnekler verir.
5. Kazanım: Anadolu ve Mezopotamya’da yaşamış ilk uygarlıkların yerleşme ve ekonomik faaliyetleri ile sosyal yapıları arasındaki etkileşimi fark eder.
Ünite 2: 6.Sınıf Sosyal Bilgiler Yer Yüzünde Yaşam
Anadolu ve Mezopotamya Devletleri
ANADOLU MEDENİYETLERİ
EGE VE YUNAN UYGARLIKLARI
5. Kazanım: Anadolu ve Mezopotamya’da yaşamış ilk uygarlıkların yerleşme ve ekonomik faaliyetleri ile sosyal yapıları arasındaki etkileşimi fark eder.
Ba ş kent HATTU Ş A Ş ’tır.
UYGARLIKLAR BEŞİĞİ ANADOLU
Terakki Vakfı Özel Şişli Terakki Lisesi Sosyal Bilimler Bölümü
İHSAN DOĞRAMACI VAKFI ÖZEL BİLKENT ERZURUM LABORATUVAR LİSESİ
ANADOLU MEDENİYETLERİ
KONU : UYGARLIKLAR BEŞİĞİ
ESKİ ANADOLU MEDENİYETLERİ
ANADOLU UYGARLIKLARI.
ANADOLU UYGARLIKLARI.
Hazırlayan : Mehmet TEKER Sosyal Bilgiler Öğretmeni
İSKENDER İMPARATORLUĞU
ANADOLU MEDENİYETLERİ
HİTİTLER FRİGLER LİDYALILAR URARTU İYON
HİTİTLER.
UYGARLIKLAR BEŞİĞİ ANADOLU
ESKİŞEHİR SALİH ZEKİ ANADOLU LİSESİ
ANADOLU UYGARLIĞI HİTİTLER UYGARLIGI (MÖ 1700-MÖ700)
ANADOLU MEDENİYETLERİ
FERİT DADAK SOSYAL BİLGİLER ÖĞR. 3. SINIF 2. ÖĞRETİM
Yunanistan’da Dorlar’ın istilasından kaçan Akalar Batı Anadolu’ya göç etmişlerdir. Akalar bu bölgede yaşayan yerli halkla kaynaşıp şehir devletleri oluşturdular.
ESKİ ÇAĞLARDA TÜRKİYE VE ÇEVRESİNDEKİ
FRİGLER Frigler dokumacılık, kuyumculuk, maden ve tahta işçiliği, dantel örücülüğü, helkeltraşlık, kaya mimarisi, su kanalları yapımı ve üzerinde geometrik.
ANADOLU’DA KURULAN İLKÇAĞ MEDENİYETLERİ
2D. EGE VE ESKİ YUNAN UYGARLIĞI
MEZOPOTAMYA UYGARLIKLARI
FRİGYALILAR KİBELE GORDİON
ANADOLU “UYGARLIKLAR BESIGI”
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?
ALPER KABASAKAL 6/A 95 SOSYAL BİLGİLER.
Anadolu ve Mezopotamya
UYGARLIĞIN DOĞUŞU VE İLK UYGARLIKLAR
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
2.ÜNİTE YERYÜZÜNDE YAŞAM
ÜNİTE:2 YERYÜZÜNDE YAŞAM
Fatih KÖSE Yunus Emre KAYA Mert SARIALTIN 6 / E
Tarih Öncesi Çağ Kronolojisi
TARİHE YOLCULUK KAZANIM: 4 DERS SAATİ
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
ANADOLU MEDENİYETLERİ. Anadolu tarih boyunca neden yerleşim yeri olarak seçilmiş olabilir? Su kaynaklarının bol olması İklim şartlarının elverişli olması.
Qualifying Lap Bil Soruyu Bas Gaza
SOSYAL BİLGİLER 6.SINIF YERYÜZÜNDE YAŞAM ETKİNLİĞİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ANADOLU UYGARLIKLARININ GİYİM VE MİMARİ ESERLERİ İSLAM YILDIZ 6-H 117.
Sunum transkripti:

Anadolu Uygarlıkları Lidyalılar

Siyasal Durum İlk Çağ’da Gediz ve Küçük Menderes nehirleri arasında kalan bölgeye Lidya denilmiştir. Lidyalılar, Frigyalıların yıkılmasından sonra Kral Giges zamanında bağımsız bir devlet kurdular (MÖ 687)(Tunç Devri). Başkentleri salihli yakınlarındaki Sardes’tir. Lidya Devleti, Adalar Denizine (Ege Denizi) çıkmak isteyen Persler tarafından yıkılmıştır. (MÖ 546).

Siyasi Durum Lidya'da üç kral hanedanı hüküm sürmüştür: Sırasıyla "Atyadlar", "Heraklidler" ve "Mermnadlar". İlk iki hanedan ve bunların kralları hakkında fazla bir bilgi yoktur. Lidyalıların bilinen en parlak dönemi M.Ö. 700-550 yılları arasıdır. Bu dönem Mermnadlar Hanedanı dönemidir. Lidya adı Mermnadlar Hanedanının ilk kralı olan Giges'ten itibaren kullanılmaya başlanmıştır. Kızılırmak’a kadar sınırlarını genişletmiştir.

LİDYALILARIN ÖNEMLİ ÖZELLİKLERİ Lidya krallıkla yönetilirdi ancak asiller, büyük toprak sahipleri ve tüccarlar da yönetimde söz sahibi olmuşlardır.

Lidyalıların Önemli Özellikleri Lidyalılar ordularında ücretli askerler kullanmışlardır. Paralı asker vatan sevgisinden yoksun oldukları için savaşlarda başarılı olamadılar. Bu durum Lidyalıların yıkılmasını hızlandırmıştır. Yerleştikleri bölgelerin çok verimli topraklara sahip olması ve ılıman iklim koşulları nedeniyle tarımsal faaliyetlerine önem kazanmıştır. Lidyalılar denizlerde Fenikeliler ve Yunanlılarla başa çıkamayacaklarını bildiklerinden daha çok kara ticaretine önem vermişlerdir.

Lidyalıların Önemli Özellikleri Lidyalıların egemen olduğu Batı Anadolu, zengin maden yataklarına,verimli topraklara, elverişli iklim koşullarına ve geniş ormanlara sahipti. Madencilik, tarım ve hayvancılık yaygındı. Başkenti Sard altın madeni ve kuyumculuk sanatı ile tanınmıştır. Lidyalılar yazı olarak Fenike alfabesini kullanmışlardır. Mimariye önem vermişler, saraylar, tapınaklar ve tiyatrolar yapmışlardır.

Lidyalıların Önemli Özellikleri Lidya kralları ticaretin düzen içerinde sürmesine özen gösterdiler ve ticareti geliştirmek amacıyla Sard’tan başlayarak Mezopotamya’da Ninovs’ya kadar uzanan Kral Yolu’nu yaptılar.

Kral Yolunun Yapılması Sonucu; Lidyalılar zenginleşmiştir. Doğu-Batı kültürleri arasında etkileşim artmıştır.

Lidyalıların Önemli Özellikleri Lidyalıların insanlık tarihine en büyük katkıları MÖ 700’lerde parayı icat etmeleridir.Bu sayede değiş-tokuş usulü ortadan kalkmıştır, ticaret gelişmiştir. Dünya’nın en eski serbest pazarı Sardes’te Lidyalılar tarafından kurulmuştur.

Lidyalıların Önemli Özellikleri Lidyalılar, Kibele, Artemis, Zeus ve Apollo gibi yunan tanrılarına tapmışlardır. Bu durum Lidyalıların Yunan uygarlığından etkilendiğine kanıt olarak gösterilebilir. Lidyalılar ticari faaliyetlerinde güvenlik koşullarına özen göstermişlerdir.