Bölüm 2 – XML Belgeleri Oluşturmak

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HTML.
Advertisements

X86 Assembly Programlama Dilinde
HTML e GİRİŞ Temel HTML etiketleri.
HTML
XML eXtensible Markup Language
HTML, XHTML and CSS XHTML
Değişken , Veri Türleri ve Operatörler
Yrd.Doç.Dr.Levent Malgaca,2010
İnternet Programcılığı
Web Programlama Kursu Bu kurs ne değildir? Neyi amaç edinmiştir?
2. AŞAMA BELGE KAYDI.
Bölüm 3 – Geçerli-XML Belgeleri Oluşturmak
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
INTERNET EXPLORER TEMEL İŞLEMLER GOOGLE ARAMA TEKNİKLERİ
Bölüm 5 –Şemalar İçindekiler 5.1Neden Şema? 5.2Şemaların Yapısı 5.3Basit Tip Element Tanımı 5.4Kendi Tiplerimizi Tanımlama 5.5 Önceden Belirlenmiş İçeriklerden.
4 Kontrol Yapıları: 1.Bölüm.
h/.  XPath bir W3C standardıdır  XPath XML dökümanlarının kısımlarını seçmek için kullanılan bir sintakstır.  XPath sorguları.
BTEP 203 – İnternet ProgramcIlIğI - I
Javascript Oğuz İNAL.
VERİ TİPLERİ VE DEĞİŞKENLER
OOP4 LAB.
Bölüm 9 Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri Genel Kavramlar
XML TEKNOLOJİLERİ BTP 206. Ders İçin Gerekli Olan Ders Kitabı –XML, Zafer Demirkol, Pusula Yayınları Yardımcı Ders Kitabı –XML How To Program, Deitel.
XML Genişletilebilir İşaretleme Dili (eXtensible Markup Language), hem insanlar hem bilgi işlem sistemleri tarafından kolayca okunabilecek dokümanlar oluşturmayı.
Temel HTML Eğitimi Erman Yükseltürk.
HTML (HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE) TEMEL ETİKETLERİ
CSS’de Class ve ID. ID Bir HTML dosyasının içeriğinde, sadece bir öğeye verilebilecek bir değerdir. id tektir. id'ler sayfada sadece tek bir html etiketine.
KISITLAMALAR (Constraints)
WEB TASARIMININ TEMELLERİ
İnternet Programcılığı II
BAĞLANTI (KÖPRÜ) OLUŞTURMA
XML Document Object Model (DOM)
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Burcu Yılmaz – İ brahim Mert Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
.  HTML gibi işaretleme etiketlerini kullanan, verilerin depolanmasını sağlayan ve bu verileri metin formatında saklayan bir dildir.  HTML ile XML.
HTML :Hyper Text Markup Language explorer, firefox, opera herhangi bir derleyiciye ihtiyaç duymadan çalışabilir metin biçimlendirme resim ekleme ve biçimlendirme.
Bilgisayar Programlama
PHP.
AŞAĞIDA BELİRTİLEN LİNK ADRESLERİNDEN BİRİNE GİRİŞ YAPILMALI.
Listeleme Etiketleri.
Halk Sağlığı Müdürlüğü
BTP102 VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ 1
VERİ TİPLERİ VE DEĞİŞKENLER
İNTERNET PROGRAMCILIĞI I
İKMAP İnternet 1 Ders Notu
HTML HYPER TEXT MARKUP LANGUAGE Ayşe AK İ DA Ğ I Bilişim Teknolojileri Ö ğ retmeni.
KÜMELER.
Hazırlayan: Yrys Moidin kyzy. 1) html; 1. html (hypertext markup language ): hipermetin işaretleme dili. 2) Bu tag wep sayfasında bulunan ilk tagdır.
INTERNET EXPLORER TEMEL İŞLEMLER GOOGLE ARAMA TEKNİKLERİ
VİSUAL BASİCTE KULLANILAN VERİ TÜRLERİ.
TABLO BELGEYE TABLO EKLEMEMİZİ VEYA ÇİZMEMİZİ SAĞLAR…
2-Hafta Temel İşlemler * Html Komutlarının Yapısı * Açıklamalar
ELEMENTLER VE SEMBOLLERİ
Yrd. Doç. Dr. Murat Olcay Özcan
SAYISAL ANALİZ Doç.Dr. Cüneyt BAYILMIŞ.
BBY 263 Bilgi Kaynaklarının Tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak KOHA – Lab Çalışması ve Ödev 1 Çalışma Dokümanı.
Web Tasarımı 2.Hafta. HTML Nedir  Hyper Text Markup Language (Hiper Metin İşaretleme Dili) web sayfalarını oluşturmak için kullanılan standart metin.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ 1 MODÜL : WEB TASARIM. HTML 2.
SEMBOLLER.
XHTML ile HTML Arasındaki Farklar
Dosya Yönetimi.
WEB TASARIMI HTML LİSTELER VE FRAMELER SAVAŞ TUNÇER.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE ETİĞİ Latex Editörü ve Kullanımı
Bilgisayar Bilimi Problem Çözme Süreci-2.
Mehmet Fatih KARACA Yrd. Doç. Dr. Salih GÖRGÜNOĞLU
Bitirme tezi nasıl yazılır
Tasarım: Ali Topal.
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - VII
BİLİMSEL METİN İŞLEME AMAÇLI ALANA ÖZGÜ PROGRAMLAMA DİLİ
Sunum transkripti:

Bölüm 2 – XML Belgeleri Oluşturmak İçindekiler 1.1 İyi Biçimli XML Belgesi Oluşturmak 1.2 İlk XML Belgemiz 1.3 Giriş Bölümü 1.4 Kök (Root) Element 1.5 Doğru Yuvalandırma 1.6 Büyük Küçük Harf Ayrımı 1.7 Element İçeriği 1.8 Yuvalanmış Elementler 1.9 Karakter verisi ile beraber yuvalanmış elementler 1.10 Etiket (Tag) Tanımlama Kuralları 1.11 Nitelik Tanımlamaları 1.12 Boş İçerikli Elementler 1.13 Beş Özel Sembolün Yazımı 1.14 CDATA 1.15 XML Belgelerine Yorum Ekleme

Örnek XML Belgemiz: Gezi.xml

İyi Biçimli XML Belgesi Oluşturmak XML verileri taglar arasına yazılır. HTML ‘den farklı olarak tag tanımlamasını kullanıcı yapar.

İyi Biçimli XML Belgesi Oluşturmak İyi biçimli XML belgesi oluşturmak için belgenizin XML sentaks kurallarına uygun olması yeterlidir.

XML Yazım Kuralları Açılan tag kapanır. Kapanmadığı takdirde döküman hata verir.

XML Yazım Kuralları Giriş bölümü yazılır. <?......?> arasına yazılır <?xml version="1.0" encoding="ISO-8859-9" ?> <?xml version=‘1.0’ encoding=‘ISO-8859-9’ ?> Tek yada çift tırnaktan herhangi birisi kullanılabilir. Encoding XML belgesinin hangi dil standardına göre kodlanacağının bildiren ifadedir. Türkçe karakterlerin dahil olduğu uluslararası standart ISO-8859-9 dur. Bunu yazmazsak Türkçe karakterleri tanımayacaktır.

XML Yazım Kuralları

XML Yazım Kuralları Kök (Root) Element Doğru Yuvalanma Dökümanda bütün elementleri içeren kök bir element bulunması lazımdır.Bu elemente kök element denir. Gezi.xml dosyamızın kök elementi “turlar-rehberi” dir. Doğru Yuvalanma Bir element başka element(ler)i , bu elementlerin de başka elementleri barındırabilir, buna yuvalanma (nested) denir. Doğru yuvalanma en dıştaki tag en son en içteki tag ilk kapanacak şekilde elementler birbirlerini kesmeyecek şekilde oluşmalıdırlar.

XML Yazım Kuralları Büyük Küçük harf ayrımı Element İçeriği HTML’in aksine büyük-küçük harf ayrımı vardır. Element İçeriği Karakter verisi Yuvalanmış Elementler

XML Yazım Kuralları Element İçeriği Karakter Verisi ile Beraber Yuvalanmış Elementler Bunun dışında XML elementleri özel karakter verileri, CDATA, boş elementler, yorumlar barındırabilir

Etiket (Tag) Tanımlama Kuralları XML Yazım Kuralları Etiket (Tag) Tanımlama Kuralları Bir harf yada “_” ile başlamalıdır. Tag içinde boşluk yer almamalıdır. Yanlış Örnekler: <2.personel_ad> <personel ad> <personel/ad> <:personel_ad> Doğru Örnekler <_2.persoenl_adi> <persoenl-ad> <persoenlad>

XML Yazım Kuralları Nitelik (Attribute) Tanımlamaları XML tagine bir yada daha fazla nitelik tanıtabilirsiniz

Nitelik (Attribute) Tanımlamaları XML Yazım Kuralları Nitelik (Attribute) Tanımlamaları Nitelik adlandırma kuralları tag adlandırma kuralları ile aynıdır. Farklı olarak bir başlangıç etiketi içinde aynı nitelik adını kullanamayız. Nitelik değerini belirtirken Değer çift tırnak yada tek tırnak içine yazılmalıdır. Eğer çift tırnak kullanılmış ise dğer içinde çift tırnak kullanamayız. Aynı işlem tek tırnak içinde geçerlidir. Nitelik değeri “<” , “&” karakteri içeremezler.

XML Yazım Kuralları Boş İçerikli Elementler

Beş Özel Sembolün Yazılışı XML Yazım Kuralları Beş Özel Sembolün Yazılışı Karakter Varlık başvuru ismi Nümerik değer < < > > & & & " " " ' &apos; '

XML Yazım Kuralları CDATA <![CDATA[ görüntülemek istenen içerik]] Özel karakterlerden çok fazla kullanılacaksa CDATA’yı kullanmak daha pratiktir. CDATA içindeki bölümler XML belgesi değil sadece text olarak değerlendirilir. Element içeriğinin tanımlayan taglerde kullanılmaz Belgenin giriş kısmında kullanılmaz.

XML Yazım Kuralları

XML Yazım Kuralları Yorum Ekleme <!- - yorum veya açıklama - - > şeklinde yapılır. Yorum içinde - - çift çizgi hariç istediğiniz karakteri yazabilirsiniz. Yorumları kullanamayacağınız tek yer etiketlerin içidir.

XML Yazım Kuralları Boşluklar Belirli elementler arasında boş satır yada satırlar bırakabiliriz. Belgeyi anlamamızı kolaylaştırır. Değerlendirilmez. Elementler içerisinde de boşluklar bırakılabilir.İçerikteki boşluklar “boş” karakter olarak değerlendirilir.Satır atlamadaki görmemezlik olmaz. Etiket ve niteliklerde boş karakter kullanımı önemlidir. > öncesindeki boşluklar “iyi biçimliliği engellemez” < yada </ sonrasındaki boşluklar hata verir. Nitelik adı tanımlamasında da boşluk bırakmamalıyız.