Hal Değişimi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yağmur, kar, çiğ.... Hepsi nasıl oluşuyor acaba?
Advertisements

Çevremizdeki her maddenin bir sıcaklığı
ISI VE SICAKLIK Yunus Emre KARAKUŞ Fen ve Teknoloji.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
SU HALDEN HALE GİRER.
SU DÖNGÜSÜ.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ERİME VE DONMA BUHARLAŞMA VE YOĞUNLAŞMA KAYNAMA BOZULMA
1) MADDE 2)CİSİM 3) EŞYA 4) MALZEME
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 5.SINIF DERS SUNUSU
Maddenin şekli ve durumu ısı aldığında yani ısıtıldığında
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Maddelere verilen ısı, sıcaklığı artırırken maddelerin boyutlarında da değişime neden olur. Isının etkisiyle maddelerin boyutlarındaki bu değişime genleşme.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
1. Isı alır genleşir, ısı verir büzülür
Maddenin Isı Etkisiyle Değişimi Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesi
Genleşme ve Büzülme Katı , sıvı ya da gaz halinde bulunan maddelerin hacimleri ısı aldığında artar, bu olaya genleşme denir. Aynı maddeler sıcaklığı düşük.
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
MADDENİN HALLERİ.
MADDENİN HAL DEĞİŞİMİ EREENGGHFGG ERİME-DONMA DOĞADA SU DÖNGÜSÜ
MADDE VE ISI.
ISI MADDELERİ ETKİLER Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına neden.
Aynaya nasıl yazı yazdığımı merak ediyor musunuz?
Maddenin Hal Değiştirmesi
MADDEYİ TANIYALIM.
A K M Y İ.
MADDE VE ISI.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
SEN ŞİMDİ GÖRÜRSÜN!!.
MADDENİN HALLERİ Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir. Çeşmeden akan.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE HAL DEĞİŞİMİ
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN HALLERİ.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz.
MADDENİN HALLERİ ARASINDAKİ DÖNÜŞÜM
Maddenin Değişimi.
MADDE NEDİR ? Belli bir hacmi ve kütlesi olan her varlık bir maddedir.  Taş, toprak, ağaç, metal, cam, plastik, kağıt, kum gibi varlıklar birer maddedir.
SU HALDEN HALE GİRER.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
MADDENİN ISI İLE ETKİSİ
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Fen Bilimleri Madde ve Isı.
DONDURMAMA NE OLDU?.
HAL DEĞİŞİMİ.
Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
ISINMA Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı artar. Maddenin sıcaklığının artması ısınma sonucunda gerçekleşir. Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan.
Maddenin değişimi biçim ya da yapı yönünden gerçekleşebilir. Basınç,ısı gibi etkenler maddenin değişimine etkili olabilir. Birbiri içine katılan maddelerle.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ HATİCE AKKOYUNLU.
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ.
ISINMAK İÇİN KULLANILAN YAKITLAR
MADDEN İ N DE ĞİŞİ M İ MADDEN İ N ISI ETK İ S İ İ LE DE ĞİŞİ M İ.
E-MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
Günlük hayatımızda çeşitli etkiler sonucunda maddelerde bazı değişimler olduğunu görürüz. Örneğin bir kağıdı yaktığımızda kağıdın kül olduğunu, bir buz.
SU HALDEN HALE GİRER Su 3 halde bulunur: Katı, sıvı ve gaz. Gaz halindeki bir maddenin sıvı hale ge ç mesine YOĞUŞMA denir.
HAL DEĞİŞİMLERİ Maddeler bir halde diğerine geçebilirler.
a)ISINMA-SOĞUMA * Isı enerjisi alan maddenin sıcaklığı art * Örneğin;Yanmakta olan ocağın üzerinde bulunan çorba ya da yemek bir süre sonra ısınır. *
MADDENİN HALLERİ. Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir.
BARIŞ KALENDERFEN VE TEKNOLOJİ Kış aylarında hava sıcaklığının azalmasıyla maddelerin sıcaklığı da düşer. Bu durum tellerin büzülmesine yani gergin durmasına.
Hal değişimi.
Sunum transkripti:

Hal Değişimi

Hal Değişimi Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir. Çeşmeden akan su, dereler, göller ve denizler suyun sıvı haline örnektir. Kaynamakta olan çaydanlıktan çıkan su buhar ise suyun gaz halidir. Dondurma ve çikolata sıcağın etkisi ile erimeye başlar.

Erime ve Donma : Katı bir maddenin sıvı ısı alarak sıvı hale gelmesine erime denir. Sıvı bir maddenin ısı kaybederek katı hale gelmesine donma denir. Erime ve donma birbirinin tersidir. Katı haldeki çikolatayı ısı etkisi ile eritip kalıplara döktüğümüzde çikolata ısı kaybeder. Donar ve tekrar katı hale gelir.

Buharlaşma ve Yoğuşma : Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz haline gelmesine buharlaşma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz haline iyi bir örnektir. Gaz halindeki bir maddenin ısı kaybederek tekrar sıvı hale gelmesine ise yoğuşma denir. Çaydanlıktan çıkan su buharına soğuk tencere kapağını tuttuğumuzda su buharı tencere buharında ısı kaybeder ve su damlacıkları oluşur.

Bozulma Doğada bazı katı maddeler ısı etkisiyle sıvı hale geçebilirken, bazı maddeler geçemezler. Örneğin şeker, tuz, un gibi maddeler ısıtıldığında farklı bir maddeye dönüşür. Bu olaya bozunma denir. Bir tüp içine koyduğumuz şeker ispirto ocağında ısıttığımızda bozulma olayını gözlemleyebiliriz.