Çalışma sırasında kırılma

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
JOMINY DENEYİ.
Advertisements

FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ METALÜRJİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ
AŞINMA.
Düzlemsel anizotropiye sahip parçalar haddelenme yönünde , ona dik yönde veya bu 2 yönde herhangi bir açıya sahip yönde farklı plastik şekil değiştirme.
YÜKSEK MUKAVEMETLİ YENİ NESİLÇELİKLERİN ÜRETİMİ ve MEKANİK ÖZELLİKLERİ
Demir-Karbon Denge Diyağramı
ISIL İŞLEM TÜRLERİ.
Özel çelikler.
METAL KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
SOĞUK ŞEKİL VERME Soğuk şekil vermenin temeli, pekleşme
Dislokasyon yoğunluğunun dayanıma etkisi
Bölüm 5 kristal yapıIı kusurlar
Yüzey gözeneği (Tozaltı kaynağında)
ÇELİK ÜRETİMİNDE OKSİJEN KONTROLU
Metallere Plastik Şekil Verme
DÖKÜM PRENSİPLERİ ve TEKNİKLERİ DOÇ. DR. MUZAFFER ZEREN
Demİr ve demİrdIŞI metaller
ELEKTRİK ARK FIRINI REFRAKTERLERİ
DÖKÜM PRENSİPLERİ VE TEKNİKLERİ DERSİ
Bal Peteği (honeycomb) Kompozitler
ENDÜKSİYONLA ISITMA (EI, IH) GÜÇ KATSAYISI DÜZELTME (GKD, PFC) GÜÇ ELEKTRONİĞİ ENDÜKSİYONLA ISITMA (EI, IH) GÜÇ KATSAYISI DÜZELTME (GKD,
Karbürizasyon.
KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
Metallere Plastik Şekil Verme
FİZİKSEL METALURJİ BÖLÜM 5.
Kırılma Mekaniğine Giriş
BETON YÜZEYİNDEKİ KUSURLAR
Alümiyum Şekillendirme Teknolojileri
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
KAYNAK HATALARI Yrd.Doç.Dr.Yıldız Yaralı Özbek
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
3. MALZEME PROFİLLERİ (MATERIALS PROFILES)
Metallere Plastik Şekil Verme
ETRİYELER.
KRİSTAL MALZEMELERİN DAYANIMLARININ ARTIRILMASI
TEKİL VE ÇOĞUL KRİSTALLERİN PLASTİK DEFORMASYONU
METALOGRAFİ Numune Hazırlama Teknikleri.
KAYNAK HATALARI hacı aslan
MUKAVEMET ARTIRICI İŞLEMLER
İMAL USULLERİ DÖKÜM.
MÜHENDİSLİK MALZEMELERİ
BİTİRME İŞLEMLERİ – KALİTE KONTROL
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 1 GİRİŞ.
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
Doç. Dr. Hüseyin UZUN – Kaynak Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı
DÖKÜM PARÇA TASARIM KRİTERLERİ
HOŞGELDİNİZ NADİR METALLERİN KAYNAK KABİLİYETİ K K ayna ayna
DEMİRDIŞI METALLER.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 4. METALLER.
Tane sınırları Metal ve alaşımları tanelerden oluşur. Malzemenin aynı atom dizilişine sahip olan parçasına TANE denir. Ancak her tanedeki atomsal.
REFRAKTER MALZEMELER SİLİKA REFRAKTERLER.
HONEYCOMB (BAL PETEĞİ)
MUKAVEMET ARTIRICI İŞLEMLER
ALÜMİNYUM ERGİTME POTALARI
MgAl2O4 - Spinel Dökülebilir Refrakterler
SERAMİK MALZEME ÖZELLİKLERİ
ETRİYELER.
Metallere Plastik Şekil Verme
Harran Üniversitesİ Makİne Mühendİslİğİ YORULMA HASARI
EÜT 242 ÜRETİM TEKNİKLERİ DÖKÜM TEKNOLOJİSİ.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Hazırlayan : Prof. Dr. Halil ARIK ANKARA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Metallere Plastik Şekil Verme
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Çalışma sırasında kırılma çatlak

Kalıntı sebebiyle kırılan parçanın kırığının görüntüsü. Kalıntısız kısım

Kalıntının sebepleri Sözü edilen kalıntılar, erime sıcaklığı metalin ergime sıcaklığına yakın olan, oksitlerin oluşturduğu karmaşık oksit yapısından ibarettir. Yüksek döküm sıcaklığı, eritme sırasında ocak astarından, döküm sırasında potadan ve kalıp malzemesinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Kalın parçalarda, katılaşma hızı düşük olduğundan bu tür hatanın olması ihtimali daha yüksektir.

Kırılmaya sebep olan tabakanın Önlenmesi Mümkün oldukça temiz hurda kullanılmalı Eritme sırasında sıcaklık fazla yükseltilmemeli Ocak astarı uygun seçilmeli ve eskimiş ocak astarında eritme yapılmamalı Erime tamamlandıktan sonra, metal ocakta fazla bekletilmemeli Hazır pota kullanılmalı Kalıp çok iyi boyanmalı ve kurutulmalı Metalin kalıba akışı, düzgün ( laminer) olmalı

Bu kalıntılar sıcak bölgelerde toparlanmaktadırlar. Bu sebeple, yönlendirilmiş katılaşmayı sağlamak gereklidir. Yönlendirilmiş katılaşma sağlanarak, bu kalıntılar besleyicide toparlanır. Besleyici kesilerek atıldığından, kalıntılar parçada içerisinde kalmayacaklardır.

Besleyici boğazında toparlanmış kalıntılar parça Besleyici boğazı

Çarpılma Parçanın şekline bağlı olarak, farklı soğuma hızından kaynaklanan iç gerginliklerden dolayı meydana gelir. Çarpılmayı önlemek için, iç gerginliklerin en düşük seviyede olacak şekilde, kalıplama yapmak gerekir.

Örnek En son katılaşan bölge Besleyici Küçülme yönü

Besleyici Küçülme yönü En son katılaşan bölgeye soğutucu tatbikatı

Curuf sebebiyle kırılma Çatlak yüzeyi Curuflu bölge Temiz bölge

Kesme çatlakları Homojenleştirme ısıl işlemi yapılmadan sıcak kesme yöntemi ile besleyici ve yollukların kesilmesi ile, ısı yoğunlaşması ve yapıda bulunan karbürler sebebiyle, besleyici ve yollukların kesildiği bölgelerde çatlaklar oluşur.

Oksijenle kesilen besleyici boğazında kesme çatlakları

Kaynağa bağlı çatlaklar Homojenleştirme yapmadan kaynak yapılması Yanlış elektrot seçimi, Kaynak bölgesine yüksek kaynak enerjisi uygulanması Kaynaktan sonra, kaynak dikişinin, dövülmemesi

Kaynağa bağlı çatlak örneği Parça kalınlığı 140 mm, homojenleştirmeden sonra kaynak yapıldı

Çekme boşlukları ve boyut hatası Besleyici boyutunun yetersiz seçilmesi Besleyici sayısının yetersiz olması Yönlendirilmiş katılaşmanın gerçekleştirilmemesi Yüksek sıcaklıkta döküm yapılması Boyut hatası Çekme payı uygun seçilmemiştir. Boyut ölçülmesi oda sıcaklığında yapılmalıdır.

Ostenitik Mn lı çeliğin kaynağı Ostenitik Mn lı çeliklere mümkün olduğunca kaynak yapılamaz. Tamir maksadıyla veya diğer sebeplerle kaynak yapılacak ise, Parça, öncelikle, homojenleştirme ısıl işleminden geçirilir. Kaynak yapılacak elektrot, 12-14 Mn (%C : 0,1) çelik analizinde ve bazik örtülü olmalıdır.

Kaynak, kısa pasolarla uygulanmalı ve parça ısıtılmamaya dikkat edilmelidir. Kaynak dikişi, dövülmelidir. Kaynak bölgesi ısıtıldığı taktirde, ısı yoğunlaşması olacağından iç gerginlikler ve karbür çökelmesinden dolayı, kaynak bölgesinde çatlaklar oluşur.

Düşük alaşımlı yüksek mukavemetli çelikler Uçak, gemi, makine, taşıt, inşaat ve diğer teknolojik yapı tasarımcı ve mühendisleri, ürettikleri yapının ucuz, hafif, yeterli mühendislik davranışına sahip olmalarına öncelik verirler. Bu sebeple de, malzeme tasarımcılarına önemli görevler düşmektedir. Bu paralelde, düşük alaşımlı yüksek dayanımlı malzeme tasarım ve üretimi gerçekleştirilmeye çalışılmaktadır.

D.A.Y.M. çelik çeşitleri Çok az karbonlu alaşımsız soğuk haddelenmiş çelikler. Alaşımlandırılarak dayanımı artırılmış çelikler. Çökeltmeyle dayanımı artırılmış çelikler. Çift fazlı (duel-faz) çelikler.

Çok az karbonlu alaşımsız soğuk haddelenmiş çelikler. Bu çeliklerin dayanımının artırılmasında soğuk plastik şekillendirmenin mekanizması hakimdir. Karbon miktarının düşük tutulması ve alaşım elementi katılmamasının sebebi, bu çeliklerin, soğuk plastik şekillendirmeye yatkın olmasından kaynaklanmaktadır. Dayanımın artışı, soğuk plastik şekillendirmenin mertebesine bağlıdır.

Soğuk işlemle sertleşme Soğuk işlem uygulanmış metalik malzemede, sertleşmenin sebebi, soğuk işlem sırasında dislokasyonların kilitlenmesidir. Soğuk şekillenme sırasında, dislokasyonlar hareket ederek şekillenmeyi sağlar, aynı zamanda malzemede dislokasyon yoğunluğu artar. Dislokasyonların kendi aralarında ve dislokasyonların hareketini engelleyen engellerle etkileşmeleri sonucunda, dislokasyonların hareketi engellenir ve malzemenin dayanımı artar.