DOSYA İŞLEMLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bölüm 11 Metin Dosyaları Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama
Advertisements

Java Programlama Giriş/Çıkış
String fonksiyonları:
Dizi Kullanan Örnekler
STRİNG FONKSİYONLARI.
Dosya ve Klasör İşlemleri
Bölüm 12 ÜST DÜZEY KONULAR Dinamik Bellek Ayırma Önişlemci
Internet Tabanlı Programlama Dr. Erman Yukselturk
void medyan(int cevap[]) { int j; siralama(cevap);
Bölüm 7 Fonksiyonlar GÖSTERGELER Gösterge Tanımı
Nesneye Yönelik Programlama
String Diziler(Katarlar)
Dosyaya Bilgi Yazmak ve Dosyadan Okumak
Soru1: kuvvet(taban,us) Şeklinde bir yinelenen fonksiyon yazın
Bölüm 9 Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri
Bölüm 9 Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri
String Kütüphanesindeki Arama Fonksiyonları
MATLAB’ de Programlama
Bölüm 10 Yapılar ve Birleşimler
12. HAFTA Mayıs 2010.
Soru1: Dışardan "%s" format belirteci kullanılarak girilecek 20 elemanlı bir dizinin elemanlarının kaç tanesinin rakam, kaç tanesinin harf ve kaç tanesinin.
PHP-Dosya ve Dizinler Internet Tabanlı Programlama Dr. Erman Yukselturk.
Soru1: Kullanıcıdan iki tam sayı girmesini isteyen ve daha sonra büyük olan sayı ile beraber ‘en büyüktür’ ifadesi yazan, ancak sayılar birbirine eşitse.
Fonksiyonlar.
.Net teknolojisi ve C# Yasin Gedik Dokuz Eylül Üniversitesi (4. Sınıf) Microsoft Danışman Öğrenci
Bilgisayar Programlama
1 PHP – Metinler ve Düzenli İ fadeler Internet Tabanlı Programlama Dr. Erman Yukselturk.
Paralel Programlamaya Giriş
FONKSİYONLAR.
DOSYA İŞLEMLERİ.
Kontrol Yapıları ve Döngüler
Diziler Adres Kavramı Nesnelerin Adresleri sizeof Operatörü
Dizi Elemanlarının Sıralanması
Algoritma & Programlama
PHP Dosya İşlemleri.
Fscanf fonksiyonu fscanf () : Dosyadan bilgiyi okumak ve değişkenlere aktarmak için kullanılır. int fscanf(FILE *dosya, char* format, değişken adres listesi);
Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar
Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı
Algoritma & Programlama
Diziler (Arrays).
© Copyright 1992–2004 by Deitel & Associates, Inc. and Pearson Education Inc. All Rights Reserved. 1 Chapter 11 – Dosya İşleme Outline 11.1Giriş 11.2Veri.
Bölüm 6 Fonksiyonlar Fonksiyon Tanımı Değer Döndürmeyen Fonksiyonlar
Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri Dizgi Çıktı İşlemleri Dizgi Fonksiyonları Karakter Fonksiyonları Gösterge Dizgileri.
The if statement. if Şartlı kontrol Koşul değimi doğru (1) yada yanlış (0) değeri üretir. Şartın doğru olması durumunda if satırından sonraki değimler.
Örnek Adam asmaca oyununun programının yazılması.
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
Dosya ve Klasör İşlemleri
1 Yapılandırılmamış programlama Prosedür/Fonksiyon gerekliliği Prosedural Programlama Fonksiyon Tanımlama/Prototip/Çağırma Örnek fonksiyonlar Fonksiyon.
Doç. Dr. Cemil Öz SAÜ Bilgisayar Mühendisliği Dr. Cemil Öz.
PROGRAMLAMA Dosyalama İşlemleri
BİLGİSAYAR programlama II
1 7. HAFTA. 2 Referanslar  Referanslar adres temsilcisidir  İşaretçilerin görevlerini kısmi olarak yapabilirler  Değişken değildirler.  Bellekte yer.
Dosyalar. Örnek: stok.dat isimli bir dosyaya beyaz eşyanın ismini ve stoktaki miktarlarını kaydeden, dosyadaki bilgilerde düzeltme yapan, dosyadan bilgi.
Fonksiyonlar.
String Diziler(Katarlar)
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 10: Dosyalama İşlemleri
TC Windows Editörü DevC++. KURULUM PROGRAMIN KURULACAĞI YER BURADA BELİRLENİYOR.
Örnek Sorular Bilgisayar Programlama BIL 107. Soru 1: Ekran çıktısında 66 yazması için boşlukları doldurunuz ______ i = 'A'; printf(____, i__); CEVAP:
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA DERSİ 7. DERS NOTU Konu: Dosya Yönetim.
BİLGİSAYAR PROGRAMLAMA Ders 10: Dosyalama İşlemleri
Bölüm 9 Dizgiler Dizgi Tanımı Dizgi Girdi İşlemleri
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - VII
YAPISAL PROGRAMLAMA Hafta-7
Bilgisayar Programlamasına ve Veri Analizine Giriş - VII
GRAFİK Basit grafik işlemlerinin gerçekleştirilmesi
Bölüm 11 Metin Dosyaları Metin Dosyaları Dosya Açma ve Kapama
C ile Programlamaya Giriş
Sunum transkripti:

DOSYA İŞLEMLERİ

Dosyanın açılması Dosya işlemi yapabilmek için önce dosyanın açılması gerekir FILE * fopen (char * filename, char * mode) fopen fonksiyonun 1. parametresi dosya ismi 2. Parametresi ise dosya işlem türüdür.

fopen fonksiyonu dosyanın açılmaması durumunda NULL değerine geri döner Dosyanın açılıp açılmadığı mutlaka geri dönüş değerine bakılarak kontrol edilmelidir.

dosya açma örnekleri FILE * hFile; hFile = fopen( dosya_ismi, "r"); if (hFile == NULL) { // hata, dosya bulunamadı } else { // dosyayı kapat fclose(hFile); }

dosya açma örnekleri FILE *fp; fp=fopen("c:\\test.txt", "r"); char filename[80]="c:\\my_file.txt";  if((pfile = fopen(filename, "r")) == NULL){        printf(" %s dosyası acilamadi", filename);        return -1;  }

dosya kapatma örneği FILE * hFile; if ((hFile = fopen( dosya_ismi, “w") == NULL) { printf(“ dosya açılamadı\n”); exit(1); } ….. fclose(hFile);

r w a r+ w+ a+ Açılış Modu İşlem türü Yalnız okuma Dosya diskette olsada olmasada yeniden yaratır a Var olan dosyanın sonuna ekleme yapar r+ Hem okuma hem yazma yapar. Daha once DOSYA AÇILMIŞ OLMALI w+ Hem okuma hem yazma yapar. Önce açılması gerekmez a+ Hem okuma hem yazma yapar. Var olan dosyanın sonuna ekleme yapar

Dosyadan bir karakter okuyup yazan fonksiyonlar int fgetc(FILE *fp) Fonksiyonun geri dönüş degeri, okuma başarılı ise okunan karakter ile, başarısız ise EOF (-1) değeri ile geri döner.

Dosya Sonu Tespiti Dosya sonuna gelip gelmediği feof( ) fonksiyonu ile tespit edilir. Fonksiyon dosya sonuna geldiğinde geri dönüş değeri “1” değerini alır. Eğer dosya sonuna ulaşmamışsa “0” değerine geri döner

Dosya Sonu Tespiti while(!feof(fp)) { if(fgets(str, 126, fp)) printf("%s", str); }

#include <stdio.h> #include <stdlib.h> int main() { FILE *fp; char kaynak_liste[40]="sinifliste.txt"; char str[128]; if((fp = fopen(kaynak_liste, "r"))==NULL) { printf("Dosya acilamadi.\n"); exit(1); } while(!feof(fp)) { if(fgets(str, 126, fp)) printf("%s", str); fclose(fp); return 0; fgetsornek.c Bir dosyanın icerigini Ekrana yazdırır. fgetsornek.c

Bir dosyadan diğer bir dosyaya kopyalama yapıldı. #include <stdio.h> int main () { FILE *kaynak, *hedef; char kaynak_dosya[40]="sinifliste.txt"; char hedef_ dosya[40] ="kopyaliste.txt"; char ch; if((kaynak = fopen(kaynak_dosya, "r")) == NULL){ printf("Kaynak dosya acilamadi... "); exit(1); } if((hedef = fopen(hedef_dosya, "w")) == NULL){ ch = fgetc(kaynak); while (ch != EOF) fputc(ch, hedef); printf("dosya kopyalandi\n"); fclose (kaynak); fclose (hedef); return 0; Bir dosyadan diğer bir dosyaya kopyalama yapıldı.

fgets ve fputs fonksiyonları char *fgets(char *line, int maxline, FILE *fp) Dosyadan bir dizi karakter okumak için kullanılır. int fputs(char *line, FILE *fp) Dosyaya bir dizi karakter yazmak için kullanılır. fgetsornek1.c fgetsornek2.c örnekleri incele

Dosya işlemleri fonksiyonları fprintf() fscanf() fgets() fputs() fopen() fclose() getc() ungetc() putc() fgetc() fputc() feof() fread() fwrite() ftell() fseek() rewind() fflush()